Sundbergs konditori Stockholms äldsta café

Sundbergs konditori – Stockholms äldsta café

av Ann-Louise

När man kliver över tröskeln in till Sundbergs konditori känns det som att man förflyttar sig hundra år tillbaka i tiden. Utanför på Järntorget trängs turister och skolklasser men inne på konditoriet är det nästan egendomligt tyst och fridfullt. Lugnet störs bara då och då av att ytterdörren öppnas av ännu några kaffesugna besökare som lågmält beställer vad de vill ha och sedan slår sig ner för att avnjuta sitt fika i lugn och ro.

Sundbergs konditori Stockholms äldsta café

Inredningen är gammaldags och bidrar till känslan av att tiden stått stilla. På Stockholmskällans webbplats kan man se en bild av hur konditoriet såg ut 1950 och mycket är sig likt sedan dess. Det enda som egentligen har ändrats är att man satt skyddande glasskivor framför bakverken. Till och med sockerskålen ser ut att vara densamma nu som för sjuttio år sedan.

Med tanke på att jag tidigare skrivit om de äldsta caféerna i Rom, Venedig och Valletta så tyckte jag att det var på tiden att jag besökte även Stockholms äldsta café. Jag har varit här några gånger tidigare men det var ett antal år sedan sist. Eftersom det var så soligt och vackert idag så packade jag kameran och åkte in till Gamla Stan. Jag hann dock ångra mig några gånger på väg från tunnelbanan till Järntorget. Hela Västerlånggatan var som en enda lång isbana och jag som brukar lyckas halka mitt i sommaren när det inte finns tillstymmelse till is var lättad när jag äntligen kom fram utan att ha halkat och brutit något.

Sundsbergs konditor Stockholms äldsta café

Jag beställer en latte och mitt favoritbakverk, en citronmarängpaj. Så snart jag satt mig ner med latten så ångrar jag att jag inte tog vanligt kaffe istället. De vackra gammaldags kaffekopparna hade gjort sig betydligt bättre på bild än det moderna och ganska fula latte-glaset. Nåväl, latten smakar i alla fall mycket gott och citronmarängpajen är god även om den inte är den bästa jag ätit.

Sundbergs konditori Stockholms äldsta café

Sundbergs konditori anses vara Stockholms äldsta café. Det grundades 1785 av konditorn och sockerbagaren Gustav-Adolf Sundberg. Från början låg konditoriet, eller sockerboden som det då kallades,  vid korsningen Drottninggatan och Klarabergsgatan, på den plats där Åhléns finns idag. 1793 blev Gustav-Adolf hovkonditor och han flyttade då sin verksamhet till Järntorget. Det var en praktisk lösning då han redan bodde just där. Sundbergs konditori ägdes av släkten Sundberg fram till 1944.

På Sundbergs konditori brukade Stockholms societet (rika handelsmän och grosshandlare som även kallades Skeppsbroadeln) hålla till. Det var också ett populärt ställe för de som jobbade på bank och därför fick caféet smeknamnet Lilla Börsen. Numera verkar besökarna vara en blandning av turister, stammisar som beställer sallad att ta med tillbaka till kontoret och några personer som tagit med sina laptops och sitter här och jobbar.

Citronmarängpaj Sundbergs konditori Stockholms äldsta café

Har du varit här och fikat någon gång eller har du varit på något annat riktigt gammalt café som du kan rekommendera?

Adress: Järntorget 83, Gamla Stan, Stockholm
Öppettider: Måndag – fredag kl 9-20, lördag – söndag kl 10-20.

Här kan du läsa mina övriga Stockholmstips och här kan du läsa om andra caféer jag besökt.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

Lämna gärna en kommentar