Disney Cruise Line Disneykryssning

Vad händer efter att du bokat en Disneykryssning?

av Ann-Louise

Häromveckan skrev jag om ett inlägg om 10 tips för att planera en Disneykryssning och nu tänkte jag dela med mig av vad man gör efter att man har bokat kryssning, flyg och hotell. Helt enkelt vad man behöver tänka på under tiden mellan bokning och avresa.

Betala kryssningen

Vi använde oss av en resebyrå och en av fördelarna med det var att vi inte själva behövde hålla ordning på när vi skulle betala utan vi fick påminnelser från Marion som hjälpte oss att boka resan. Man betalar en handpenning på cirka 20 % av resans värde vid själva bokningen. Sedan betalar du resterande belopp mellan 75 och 120 dagar innan kryssningen äger rum. Det exakta antalet dagar beror på vilken kryssning man bokar. När vi bokade genom Small World Vacations så hade vi två dygn på oss att bestämma oss för om vi var nöjda med den hytt som de föreslog och vi hade då också två dagar på oss att betala handpenningen. Resterande belopp betalade vi 90 dagar innan själva kryssningsdatumet.

Ett par veckor efter att man har betalat får man ett brev från Disney med en planeringsguide och information om när man kan göra sin incheckning online.

Disneykryssning Planeringsguide

Hitta din kryssningsgrupp på Facebook

Detta är en av de saker som jag verkligen gillar med att ha bokat just en Disneykryssning. Det är mycket fokus på att lära känna de andra resenärerna redan innan resan. Därför skapas det nästan alltid en kryssningsgrupp på Facebook. Det finns en tråd på DISboards som länkar till de olika kryssningsgrupperna men du kan också söka själv genom att skriva in namnet på båten (i vårt fall Disney Dream) samt datumet i sökfältet på Facebook. När du gått med i gruppen så kan du lära känna de andra som ska på samma kryssning och ställa frågor om det är något du undrar över. Ofta så är det flera i gruppen som har gjort den här typen av kryssningar många gånger och som vet saker som en förstagångskryssare inte känner till. Ibland ordnas också en ”meet-and-greet” för medlemmarna i gruppen, i vårt fall så ska vi ses strax efter ombordstigningen i en av båtens barer. Vår kryssningsgrupp har en väldigt aktiv administratör som ser till att hålla oss andra uppdaterade om olika saker som kan vara bra att känna till.

Det finns också en mängd forum, både på Facebook och på DISboards, där du kan ställa frågor till andra personer som varit många gånger på dessa kryssningar och har stenkoll på hur det funkar.

Disneykryssning Facebook

Gå med i en Fish Extender Exchange-grupp

Vad är Fish Extender undrar du säkert nu. Det undrade jag också och förstod ingenting när jag hörde talas om det första gången. Efter en del googlande så har jag nu lärt mig mer om vad det är. Utanför varje hytt finns en krok som används av personalen ombord för att till exempel leverera meddelanden till resenärerna. Hytterna på båtens babordssida har en krok som ser ut som en fisk och hytterna på styrbordssidan har en krok som ser ut som en sjöhäst.

Någon gång 2005 kom en kvinna vid namn Debbie på att man kunde hänga fickor från den här kroken och sedan byta små presenter med varandra. Presenterna lägger man i fickorna. De här hängande fickorna blev som en förlängningen av fiskkroken, därav namnet Fish Extender.

Med tiden har detta blivit en riktigt stor grej ombord och många deltar i dessa Fish Extender Exchanges. Detta styrs vanligtvis upp via kryssningsgruppen på Facebook och i vår grupp har administratören haft ett Google Sheet där vi fått fylla i vilken Fish Extender-grupp vi vill vara med i. Varje grupp består av tio familjer och tanken är att man gör i ordning små presenter till de övriga nio familjerna, antingen en present till hela familjen eller individuella presenter till alla familjemedlemmar. Dessa presenter lägger man sedan i fickorna som hängts upp på fiskkroken utanför hyttdörren. På Etsy finns det massor av sådan här Fish Extenders att köpa, se några exempel här.

Jag hade inte tänkt att vi skulle delta i någon Fish Extender Exchange. Jag tyckte inte att vi varken hade tid eller råd att fixa med en massa presenter. Men sedan insåg jag att detta är en resa vi kanske bara gör en gång i livet och därför vill vi gärna vara med på så mycket som möjligt. Så nu är vi anmälda till en grupp och har ordnat små presenter till 31 personer, blandat vuxna och barn. Nyckelorden här är små och lätta presenter eftersom vi ska frakta dit dem i våra resväskor och sedan ska dessa personer kunna få med dem hem. Och även om jag var sugen på att köpa en fin, handgjord, Fish Extender från Etsy så blev det alldeles för dyrt så istället köpte jag en väggförvaring med tre fickor från HM som jag sedan dekorerat med Disneyfigurer och våra namn.

Om du vill läsa mer om Fish Extender så finns det massor av info hos Picture the Magic.

Tillverka magneter (om du vill)

En annan populär sak på Disneykryssningar är att dekorera hyttdörren med magneter med Disney-motiv, framför allt magneter i form av Musse-huvuden. Även magneter går att köpa på Etsy, men de är dyra och framför allt är frakten från USA till Sverige väldigt dyr. Jag brukar i vanliga fall inte vara speciellt pysslig men nu har jag trots det både skrivit ut, laminerat och klistrat magneter på olika illustrationer som ska få pryda vår dörr under kryssningen. Bilderna kan man hitta på Pinterest och i olika Facebookgrupper.

Magneter Disneykryssning

Online check-in

Beroende på om du har kryssat med Disney Cruise Line tidigare eller ej så sker incheckningen online vid olika tidpunkter:

  • När du har kryssat fler än 10 gånger har du Platinum-status och kan checka in 120 dagar före avresan. Du kan också checka in 120 dagar före avresan om du har bokat en Concierge-hytt.
  • Om du har kryssat 5-9 gånger har du Guldstatus och kan checka in online 105 dagar före avresan.
  • När du har kryssat 1-4 gånger har du Silverstatus och kan checka in online 90 dagar före avresan.
  • Om det är din första kryssning kan du checka in online 75 dagar innan avresan.

En förutsättning för att du ska kunna checka in online är att hela kryssningen är betald.

När du ska checka in online behöver du ha era pass och kreditkort tillgängliga eftersom du kommer behöva fylla i passuppgifter samt vilket/vilka kreditkort som ska användas för inköp ombord på båten och Castaway Cay.

Det är bra att göra incheckningen så snart man kan. Det ökar möjligheten att boka utflykter i de olika hamnarna, foton med Disneyfigurer, specialrestauranger ombord med mera. Vid incheckningen väljer du även din Port Arrival Time, det vill säga den tid du ska infinna dig vid avgångsterminalen.

Incheckning Disneykryssning Disney Cruise Line

Övriga förberedelser

Om Disneykryssningen utgår från en amerikansk hamn behöver du ansöka om ESTA. Det är det inresetillstånd som behövs för att man som svensk medborgare ska kunna resa till USA. Ansökan måste göras minst 72 timmar innan flyget avgår. Här kan du läsa mer om hur du fyller i din ESTA-ansökan. Om du redan har en godkänd ESTA så är den giltig i två år. Då behöver du inte söka på nytt förrän efter de två åren, såvida du inte skaffar nytt pass.

Kontrollera också om du behöver visum för något av stoppen på kryssningen. Ska du bara till Bahamas, som i vårt fall, så behöver du inte visum som svensk medborgare.

Beroende på vilka hamnar båten angör så kan du behöva vaccinera dig vilket är bra att kolla upp i god tid.

Kontrollera också att du har en giltig reseförsäkring. Jag ringde Trygg-Hansa, där vi har vår hemförsäkring, för att fråga om den reseförsäkring som är inkluderad i hemförsäkringen är tillräcklig för en kryssning. Deras svar är att så länge man inte är borta mer än 45 dagar och så länge man inte reser till ett land som UD avråder från att resa till så gäller den reseförsäkring man har i hemförsäkringen och man ska inte behöva teckna någon ytterligare försäkring. Jag rekommenderar dock att kolla upp vad som gäller för just din försäkring och ditt försäkringsbolag.

Några veckor innan avresa kommer du få ett brev från Disney Cruise Line med bagagetaggar. Dessa ska du ta med och fästa på din resväska vid ankomsten till båtens avgångshamn, i vårt fall Port Canaveral.

Sedan är det bara att fortsätta nedräkningen och så småningom även börja packa! Jag har redan börjat plocka fram en del av de saker som vi ska ha med men det dröjer ytterligare ett par veckor innan jag börjar packa på riktigt.

Disneykryssning app

Läs gärna mina andra inlägg om Disneykryssningar.

Bilden högst upp i inlägget kommer från Disney Cruise Lines hemsida. 

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Eva på rucksack 3 februari, 2019 - 18:39

Oj! Det är verkligen inte bara att boka en Disney-kryssning och åka! ? Så mycket att tänka på! Ska bli så kul att höra vad ni tycker om konceptet!

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2019 - 21:00

Min planering är kanske lite överkurs. 🙂 🙂 Man kan ju hoppa över några av momenten och fortfarande få en lyckad kryssning (antar jag). Men planen just nu är att gå all-in och inte missa något. 🙂

Svara
Ditte 3 februari, 2019 - 23:20

Vi har kryssat i Karibien men var måttligt roade. Dock aldrig på/med en Diseny- kryssning, Spännande att få läsa mer om detta- Men vi har rejält besökt Disneyworld i Florida med precis allt och även Disneyland i Anaheim, Kalifonien också med ”all inclusive” Detta för sådär en 28 år sedan när döttrarna var i 9-10 års åldern. Minnesvärt- Och då fanns inga Disneykryssningar. Men vi upplevde fantastiska saker för det är ju så mycket som finns där förutom det som hör till Disney. (Universal studios, Ocean World m.m. m.m-)
Och som du skriver det är viktigt att få med allt. Önskar er en jättefin resa.

Svara
Ann-Louise 3 februari, 2019 - 23:23

Tack! Ja, det är ju vår första kryssning så jättesvårt att veta vad vi kommer tycka om det. Vi valde en kortare kryssning (4 nätter) för att testa, så vi inte är borta så länge om det visar sig att det här med kryssning inte är något för oss. Dock så är vi alla tre förtjusta i Disney så det ökar väl chansen att vi kommer att trivas. 🙂 Sedan blir det några dagar på Universal i Orlando också innan vi åker hem till Sverige igen.

Svara
Liniz Travel 4 februari, 2019 - 18:39

Alltså OM visste hur avis jag är 🙂 vilken dröm
Resa!!!!! Kommer följa er febrilt!

Trevlig semester stor kram

Svara
Ann-Louise 5 februari, 2019 - 22:07

Ja, det ska bli alldeles underbart! Förhoppningsvis kommer det resultera i många spännande blogginlägg. 🙂

Svara
Celine 5 februari, 2019 - 22:25

Min största dröm när jag var liten var att åka på en sån kryssning! Åh så underbart!

Svara
Ann-Louise 5 februari, 2019 - 22:40

Ja, det ska verkligen bli helt fantastiskt!

Svara
Lena i Wales 6 februari, 2019 - 18:01

Kanske inget för mig, men kul att läsa.
Skulle dock gärna göra en kryssning i Karibien.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 6 februari, 2019 - 22:08

Ja, att kryssa i Karibien ska bli riktigt spännande. Ha det så bra du också!

Svara

Lämna gärna en kommentar