10 tips för att planera en Disneykryssning

10 tips för att planera en Disneykryssning

av Ann-Louise

I mitt inlägg om resplaner inför 2019 så skrev jag om den Disneykryssning som vi har bokat under sportlovet. Bortsett från ett antal kryssningar till Helsingfors och Åland så är detta  vår första ”riktiga” kryssning. Det innebär att jag som redan i vanliga fall planerar väldigt mycket inför våra resor nu har tagit det här med planering till en helt ny nivå för att lära mig allt om just det här sättet att resa.

I väntan på att vår Disneykryssning ska bli verklighet om 42 dagar så tänkte jag dela med mig lite om vad jag har lärt mig hittills. Tipsen nedan gäller för Disneykryssningar men många av punkterna kan förstås appliceras även på andra typer av kryssningar och kryssningsbolag.

1: Välj hur lång kryssning du vill åka på

Längden på Disneys kryssningar varierar från 2 nätter till 14 nätter. Det finns med andra ord något för alla, oavsett hur kort eller lång tid du vill vara borta. Eftersom vi aldrig har kryssat förr och inte vet om vi kommer tycka om det så valde vi att börja med en fyra nätter lång kryssning. Det känns lagom länge och om vi gillar det så blir det säkert en längre kryssning nästa gång. Du hittar alla de olika kryssningarna på Disney Cruise Lines hemsida.

Disney cruise ship

Ett av Disneys kryssningsfartyg vid Disneys egen ö Castaway Cay. Bild från Pixabay.

2: Välj vilken båt du vill åka med

De fyra båtarna skiljer sig vad gäller ålder och storlek. Disney Magic och Disney Wonder är de äldre och mindre båtarna medan Disney Dream och Disney Fantasy är nyare och större. Alla fyra båtarna har tre olika så kallade ”main dining rooms”. En av dessa är restaurangen Animator’s Palate som finns på alla fyra båtarna. De andra båda restaurangerna skiljer sig åt mellan de fyra olika fartygen. Bufférestaurangen Cabanas finns på samtliga fartyg och de mer exklusivare restaurangerna Palo och Remy finns på Disney Dream och Disney Wonder medan enbart Palo finns på Disney Magic och Disney Wonder.

Alla fyra båtarna har också barnklubbar som fungerar på samma sätt men de har lite olika tema. Disney Dream har bland annat ett Star Wars-tema med en modell av Millennium Falcon som barnen kan prova att köra. De andra tre båtarna har istället ett Marvel-tema.

Port Canaveral är visserligen hemmahamnen för Disney Cruise Line men beroende på vilken båt du vill åka med och vart du vill åka så kan båtarna avgå från olika hamnar. Det kan vara klokt att ta med i planeringen då det kanske är enklare/billigare att flyga till en viss ort eller om man vill passa på att se något annat i anslutning till kryssningen. En del kryssningar avgår till exempel från Miami vilket kan vara lockande om man vill kombinera med en sol- och badsemester där.

I vårt fall så bestämde jag mig ganska direkt för att det var just Disney Dream vi skulle åka med. Dels för att vi ville åka med ett av de både större fartygen men framför allt för deras barnklubb med Millennium Falcon ser så cool ut. På Disney Dream finns även en glassbar som inte finns på någon av de andra båtarna, Vanellope’s Sweets & Treats, baserat på karaktären Vanilja från filmen Röjar-Ralf. Jag är otroligt sugen på att äta en Go Kart Sundae därifrån.

3: Välj vilka destinationer du vill åka till

Disney Cruise Line angör många olika hamnar. Några exempel är Bahamas, Mexico, Jamaica, Grand Cayman, Barbados, Aruba, Alaska och många många fler. De gör också kryssningar i Europa och över Atlanten. Samtliga destinationer finns på deras hemsida.

De fyra olika båtarna åker till olika destinationer. Disney Dream åker för närvarande endast till Nassau och Castaway Cay i Bahamas. Disney Fantasy åker till Bahamas samt till västra och östra Karibien. Disney Magic åker till Bahamas, Karibien, Europa, Bermuda, Kanada och över Atlanten. Disney Wonder åker till Alaska, Bahamas, Karibien, Mexico, Stilla Havskusten och Panama-kanalen.

10 tips för att planera en Disneykryssning

Nassau, Bahamas är en av de hamnar som man kan besöka när man åker på Disneykryssning. Bild från Pixabay.

4: Välj datum för kryssningen

När det gäller datumet så beror det förstås framför allt på när du kan ta ledigt men det har också betydelse för priset på kryssningen. Det är till exempel billigare att kryssa på hösten under orkansäsongen. Man behöver dock inte vara speciellt orolig för att drabbas av en orkan eftersom båtarna alltid försöker ändrar rutt så att de styr undan eventuella oväder. Vi åker på sportlovet när det vanligtvis är dyrare att resa. Eftersom de inte har sportlov i Florida vid den här tidpunkten på året så är kryssningen ändå inte dyrare än vad den normalt sett skulle vara vilket förstås är toppen för oss.

5: Typ av hytt

När du åker på en Disneykryssning kan du välja mellan flera olika hyttkategorier. På Disney Dream som vi ska åka med finns det tio olika typer av hytter och de är uppdelade i fyra kategorier.

  • Concierge
  • Verandah
  • Oceanview
  • Inside

Concierge är de dyraste och lyxigaste hytterna där man får lite extra service. Det finns tre typer av Concierge-hytter som alla har balkong.

Det finns även tre olika varianter av de vanliga balkonghytterna. Hytterna med havsutsikt har ett eller två fönster och finns i två olika storlekar. Insideshytterna är antingen deluxe eller standard.

Ett tips är att söka på Internet efter bilder på de olika hytterna för att få en uppfattning om vad det är man väljer mellan. Det finns också en hel del Youtube-videos som visar de olika hytterna. När man läst på lite så upptäcker man också att alla balkonghytter inte ser exakt likadana ut eftersom en del rum har en balkong som är dubbelt så stor som de vanliga balkongerna. Så om man har speciella önskemål om sin hytt är det bra att läsa på lite innan man väljer och inte bara ta första bästa lediga hytt. Det som är så bra när man bokar en Disneykryssning är att man direkt vid bokningen väljer exakt den hytt man vill ha. Inte alls som när man bokar charterresa och inte har en aning om i vilket hotellrum man kommer att hamna på resmålet.

Inför vår kryssning i februari har vi valt en hytt på femte däck med balkong. Balkong är ett måste eftersom jag lider av klaustrofobi och inte vill känna mig instängd.

10 tips för att planera en Disneykryssning

Disney Dream. Vår hytt ligger på samma däck som livbåtarna och vår balkong är en av de balkonger man kan skymta hitom livbåtarna. Bild från Pixabay.

6: Boka själv eller använda en resebyrå?

Den här punkten var inte helt självklar för mig. Jag brukar alltid boka allt själv och tycker det är en stor del av nöjet. Men efter att ha ägnat oändligt många timmar åt att läsa igenom olika forum om Disneykryssningar så beslutade jag mig för att använda en resebyrå. Fördelen med att använda en resebyrå, förutom att de är experter på just det här, är att man ofta får en så kallad On-board Credit som man sedan kan använda som betalningsmedel på båten. I vårt fall får vi 100 dollar i on-board credit för en 4 nätter lång kryssning. Inte jättemycket pengar i sammanhanget men tillräckligt för att räcka till några glassar, drinkar eller souvenirer.

De som arbetar på de här speciella Disney-resebyråerna har också en fantastisk specialkunskap om vilka hytter som är bäst,samt kan även boka transport mellan flygplats och hamn, boka hotell före och efter kryssningen, boka biljetter till Walt Disney World eller Universal Studios och mycket annat.

Den resebyrå vi använt är Small World Vacations och den person som hjälpte oss att boka heter Marion Carlson och hon har varit till stor hjälp och kommit med många goda råd och tips. Det kostar inte något att använda sig av en resebyrå utan det är alltid helt gratis.

7: Välj när du vill äta middag

När det är dags att boka så behöver du också bestämma dig för vilken tid du vill äta middag, Main Seating eller Second Seating. Main Seating börjar vanligtvis mellan 17,45 – 18,15 medan Second Seating startar mellan 20,00 – 20,30. Tiderna varierar lite beroende på båt och rutt. Ju tidigare du bokar din kryssning desto större chans har du att välja vilken sittning du ska ha. När vi bokade vår kryssning, drygt fyra månader innan avresan, så var första sittningen redan fullbokad så vi är inbokade på andra sittningen.

8: Boka flyg

De flesta av Disneykryssningarna avgår från Florida så du behöver förstås också boka flyg dit. Allra flest kryssning avgår från Disneys hemmahamn Port Canaveral och då är närmaste flygplats Orlando. Ibland kan det dock vara billigare att flyga till Tampa som ligger cirka en timmas bilresa väster om Orlando så om man vill hitta så billiga biljetter som möjligt kan det vara klokt att kolla de olika alternativen. Ska man resa från en hamn i Europa, som till exempel Barcelona, Rom eller Köpenhamn, kan man förstås istället boka tåg dit.

10 tips för att planera en Disneykryssning

Disney Dream i hamnen i Port Canaveral. Bild från Pixabay.

9: Boka eventuella hotellnätter före och efter kryssningen

När man flyger från Sverige till Florida så måste man flyga så att man landar dagen före kryssningen eftersom man annars inte hinner i tid tills det är dags att gå ombord. Många väljer att boka hotell i Cocoa Beach före kryssningen, då det är nära därifrån till hamnen. Vi har dock valt att bo två nätterna inne i Orlando och tänkte passa på att shoppa lite och äta på våra favoritrestauranger.

Efter kryssningen stannar vi kvar ytterligare två nätter och kommer då att gå på Universal Studios. Om man inte har något annat planerat så skulle man kunna flyga hem samma eftermiddag som man kommer i land, eftersom båten kommer in i hamnen tidigt på morgonen. Jag skulle dock rekommendera att vänta till dagen därpå med att boka flyget hem, om kryssningsbåten av någon orsak skulle bli försenad in i hamn.

10: Ladda ner appen så du kan räkna ner dagarna till kryssningen.

Disney Cruise Line har en app som du kan ladda ned gratis. Fram tills dess att du går ombord på kryssningsbåten så fungerar appen som en nedräknare och när du väl gått ombord på båten kommer du bland annat att kunna se dagens program, de aktiviteter du bokat, restaurangmenyer och mycket annat. Det finns även en chattfunktion där du kan hålla kontakt med resten av ressällskapet utan att behöva använda varken Wi-Fi eller mobilnät.

10 tips för att planera en Disneykryssning

(Bilden på Disneybåten högst upp i inlägget är hämtad från Pixabay.)

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Anna, New York - My Bite of the Big Apple & Other Bites of the World 14 januari, 2019 - 13:31

Jag har aldrig varit på någon kryssning, så tack så mycket för din lista om det skulle bli aktuellt! Våra barn är ju vuxna, så just barnklubbar är inte av intresse för oss. Men som du skriver kan ju tipsen komma till användning för andra kryssningar också. Toppen!

Där ser man, att det kan löna sig att använda resebyrå. Du har verkligen i svart bälte i detta med reseplanering! 🙂

Hur som helst ser det ut som om ni kommer att få en fantastisk resa. Härligt med balkong, det hade jag också velat ha.

Kram!

Svara
Ann-Louise 14 januari, 2019 - 19:43

Ja, det ska bli riktigt spännande att åka på kryssning för första gången. Det kommer förstås att bli en utförlig rapportering här i bloggen efteråt. 🙂
Kram!

Svara
Heidi 14 januari, 2019 - 22:56

Hej Ann-Louise!
Vad spännande att ni ska åka på en Disney-kryssning! Det har jag aldrig åkt på trots att jag varit på ganska så många olika nu. 🙂 Ser att fartyget avgår från Orlando så om du vill, kika gärna på mitt blogginlägg om att kryssa därifrån/från Port Canaveral; http://www.seafun.se/blogg/att-tanka-pa-nar-man-kryssar-fran-orlando/
Vi gjorde det för bara en dryg månad sedan och det var lite annorlunda mot vad vi var vana vid. Framförallt mycket dyrare!
Ska följa hur det går, happy cruising! 🙂

Svara
Ann-Louise 15 januari, 2019 - 22:24

Ja, det ska bli så spännande och roligt att åka på Disney-kryssning! Jag ska genast gå in och läsa ditt inlägg. Och det kommer förstås kommer utförliga rapporter om kryssningen här i bloggen när vi väl varit iväg. 🙂

Svara
Fantasy Dining 16 januari, 2019 - 08:50

Låter som en riktig dröm. Jag vill åka med 🙂

Svara
Ann-Louise 16 januari, 2019 - 13:13

Ja, det kommer bli en riktigt drömresa! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar