Universal Studios Orlando Florida

Resplaner inför 2019

av Ann-Louise

Häromdagen skrev jag en tillbakablick om resorna under 2018 och nu är det dags att blicka framåt och fundera över mina resplaner inför 2019.

Bokat och klart

På sportlovet åker vi till Florida och medan vi är där kommer vi att åka på en kryssning till Bahamas med Disney Cruise Line. Det här är en ”once in a lifetime”-upplevelse som länge har stått på min bucket list. Det är en fyra nätter lång kryssning och vi kommer bland annat hinna med ett stopp på Disneys egen ö Castaway Cay samt ett stopp i Nassau. Trots att Disneykryssningen har stått på min önskelista ett bra tag så har jag ändå varit skeptisk till det här med kryssningar, så det här får bli ett test för att se om det blir några fler kryssningar framöver.

Disney cruise ship Resplaner inför 2019

Ett av Disneys kryssningsfartyg. Bild från Pixabay.

När vi kommer tillbaka till Florida efter kryssningen kommer vi bo två nätter på Universal’s Loews Sapphire Falls Resort och besöka Universals båda parker. Senast jag var på Universal var i januari 1999 så det kommer vara drygt 20 år mellan mina besök. Det som lockar på Universal och som gör att vi chockerande nog väljer bort Walt Disney World den här gången är förstås Harry Potter. William har just läst ut den sista Harry Potter-boken och har sett nästan alla filmerna, så hela familjen längtar nu efter att få uppleva Harry Potter-världen.

Resedrömmar

Eftersom jag just nu letar nytt jobb och inte vet hur det kommer se ut med vare sig ekonomi eller semesterdagar framöver så vågar jag inte boka några fler resor än. Men drömmar har jag. Många drömmar. Vi får väl se vilka som blir verklighet just 2019. När jag får ersättning från a-kassan kan jag ju inte resa bort utan att förlora ersättningen för de dagar jag är borta, och när jag väl får ett nytt jobb kommer det dröja ett tag innan jag har tjänat ihop semesterdagar att använda. Inte riktigt något drömläge för att planera resor med andra ord. Men här kommer drömmarna i alla fall:

Åka tåg i Italien kombinerat med vandring i Cinque Terre. Cinque Terre är något jag längtat efter väldigt länge och för ett tag sedan tittade jag på kartor över tåg i den delen av Italien och blev väldigt sugen på att kombinera vandring i Cinque Terre med att åka tåg mellan Pisa, Florens, Bologna, Venedig, Milano med flera städer.

Ljubljana är en stad jag blivit smått besatt av att vilja åka till men det är svårt att hitta vettiga flygpriser och flygtider annars hade jag nog redan varit där. Jag hoppas att jag kanske kan komma iväg dit på en weekend någon gång under året.

Skopje är en annan europeisk huvudstad som jag hört mycket gott om och gärna vill se med egna ögon. Tyvärr är det lite samma problem som med Ljubljana, att det är svårt att hitta bra och hyfsat billiga flyg hit. Jag brukar kolla båda dessa destinationer på Skyscanner och Momondo varje kväll innan jag somnar, så håll tummarna att jag hittar något bra och kan åka dit under 2019.

Kombinera en resa till Wien med ett besök i Bratislava. När jag läste en en resetidning häromdagen föddes tanken på att åka till Bratislava men även där är det svårt att hitta bra flyg, till och med svårare än till Ljubljana och Skopje. Efter lite googlande lärde jag mig att det bara tar en dryg timma att åka tåg från Wien till Bratislava och till Wien är det enkelt att hitta flygbiljetter till hyfsat pris. Wien är också en stad som jag gärna vill besöka så det skulle vara perfekt att kunna besöka båda dessa städer under samma resa.

Tågresor i Europa. Som många andra har jag läst Vagabonds nya tidning om tågresor och visst ledde det till en längtan om att åka mer tåg utanför Sverige. När jag slutade skolan i slutet av 1980-talet var det väldigt populärt att tågluffa och många gav sig iväg efter studenten. Då lockade det mig inte alls. Nu lockar det desto mer och om jag bara hade tid och pengar så skulle jag gärna ta med familjen och sätta mig på ett tåg söderut och utforska Europa.

Resa runt på Irland. Vår mini-weekend i Dublin gav mersmak. Vanligtvis är det jag som tjatar om att vi måste resa någonstans men sedan vi kom hem från Dublin säger Johan nästan varje dag att han vill tillbaka dit. Jag längtar efter att resa runt på den irländska landsbygden och se mer av naturen samt besöka fler irländska städer som till exempel mysiga Galway.

Hongkong på höstlovet. Detta var något som jag drömde om förra året och drömmen är lika aktuell i år. Det känns kanske inte som att det kommer bli av i år heller med tanke på rådande omständigheter, men hoppas kan man ju alltid. Jag har tillräckligt med Eurobonuspoäng för en resa till Asien så det skulle vara perfekt att använda dem för att flyga till Hongkong.

Smögen. En plats jag har drömt om sedan jag varit liten. Jag har varit i närheten flera gånger men aldrig kommit hela vägen dit. Jag hade nästan glömt bort min barndoms dröm om att åka till Smögen men förra sommaren blev jag påmind då flera resebloggare var där och publicerade riktigt vackra bilder i sina bloggar. 2019 ska definitivt bli året då jag också åker dit och fotograferar de färgglada sjöbodarna på Smögenbryggan.

Smögenbryggan

Smögenbryggan. Bild från Pixabay.

Vart drömmer du om att resa under 2019?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

18 Kommentarer

4000mil 4 januari, 2019 - 10:28

Härliga drömmar. Varav jag delar några med dig. Som tåg i Europa och Hong Kong i höst. 🙂

Svara
Ann-Louise 4 januari, 2019 - 10:53

Ja, visst verkar det kul att åka tåg i Europa! Och när det gäller Hong Kong så är det till stor del dina blogginlägg som är orsaken till att det hamnat på min önskelista.

Svara
Pilla 4 januari, 2019 - 18:27

Smögen. Mim bästa plats på jorden. Min mamma är smögare så här spenderat hela min barndom där från höststormar till skridskååkning på vintern till att trängas med sommargäster. Min morbror bör kvar men tyvärr har vi sålt huset som var min mormors. Ett underbart ställe alla årstider! Lycka till med jobbsökande ska bli spännande att höra om er Disney Cruise.

Svara
Ann-Louise 4 januari, 2019 - 21:50

Åh, det låter verkligen jättehärligt att få vara så mycket på Smögen. Är det någon av mina resedrömmar som jag ska förverkliga i år så är det definitivt en resa dit!

Svara
Ditte 5 januari, 2019 - 10:39

Vad spännande med denna kryssning. Och har man barn tro jag det kan vara fantastisk. Jag har tidigare kryssat i Västindien ett par gånger men det är inte min grej. Finns inte direkt så mycket att se och uppleva. Inte i mitt tycke, annat än stränder och hav. Fina sådana dock. Men ibland när man kom till en ö så var det fler jättestora kryssningsfartyg där och det kändes trångt och väldigt turistiskt. Och på andra öar var det mindre trångt vilket jag gillade bättre.
Nu i februari ska vi flyga till Santiago de Chile och där gå på ett kryssningsfartyg som ska ta oss till Chiles södra spets och sedan runda Kap Horn och upp igen längs Argentinas kust. En resa inriktad på natur och djur. Målet blir Buenos Aires. Ser väldigt mycket fram emot resan.
I övrigt blir det en del Spanien under våren och olika delar av Sverige i sommar. En del resor i jobbet och andra helt privata. Bohuslän med Marstrand (en pärla) Lysekil, Smögen och Fjällbacka blir det bl.a i resejobbet. Hoppas du får till det med Smögen men Marstrand rekommenderas verkligen. Och bäst på dessa ställen är ju att komma före högsäsong då det inte är så trångt. Önskar dig lycka till med nytt jobb och ett bra 2019

Svara
Ann-Louise 5 januari, 2019 - 21:52

Ja, det ska bli jättespännande med kryssning och kul att testa något nytt. Vi får se om jag gillar det eller ej. Din resa låter helt fantastisk, och det ska verkligen bli spännande att få läsa om det i din blogg. Bohuslän ska jag definitivt se till att komma till någon gång under året!

Svara
Marias Memoarer 5 januari, 2019 - 17:20

Italien drömmer jag också om <3 Och Smögen är verkligen en pärla, jag är en av dem som var där förra sommaren, hehe 😉

Svara
Ann-Louise 5 januari, 2019 - 21:53

Ja, jag minns att jag såg fina bilder från Smögen i din blogg! 🙂 Italien är fantastiskt, hoppas du kommer dit under året.

Svara
Cornelia Tonéri 5 januari, 2019 - 18:19

Åh så härligt med kryssning. Har förstått att många delar den där skeptiska känslan, själv har jag liksom aldrig bitits av den och var lite naivt ovetande vad som väntade mig när vi kryssade med Symphony of the seas i medelhavet i april förra året. Men jag kan starkt rekommendera det och en Karibien-kryssning står definitivt på min bucket-list. Har du inte läst redan så hittar du mina tankar om att kryssa här: https://litemerarosa.com/tag/symphony-of-the-seas/

Och så Smögen. Älskade Smögen. Och Kungshamn. Spenderade några sommarveckor där i början av 2000. Nu var det längesedan men jag vill tillbaka.

Svara
Ann-Louise 5 januari, 2019 - 21:57

Ja, jag ser verkligen fram emot kryssningen nu när den väl är bokad. Jag tror att jag har sett din inlägg om kryssningar men ska kika igen för säkerhets skull. Har nog varit mest orolig för att det ska kännas klaustrofobiskt att vara ”fast” på en båt så länge, men nu valde vi en kortare kryssning för att kunna testa hur det känns samt att vi bokat hytt med balkong vilket borde underlätta. Alla verkar lika förtjusta i Smögen så om det är något mer ställe jag ska besöka under året så får det helt enkelt bli Smögen och Bohuslän! 🙂

Svara
TravelAnna 5 januari, 2019 - 21:48

Men åh, så spännande med kryssningen! Förstår verkligen att den stod på din bucket list! Det ska bli kul att följa den.

Trist med jobbläget och jag håller tummarna att det kommer att ordna sig så att du kan uppfylla fler resedrömmar.

Wien var jag på bröllopsresa i och det var verkligen en underbar stad. Jag tillhörde dem som tågluffade på 80-talet (tre gånger) och det var sannerligen underbara (men ibland tuffa och galna) upplevelser. I Skopje såg jag bara järnvägsstationen och den var hemsk för att använda ett milt ord. Förhoppningsvis är staden bättre så här över 30 år senare. 😉

Vad jag drömmer om? Jo, jag och maken smider planer på att åka till Kiev, Edinburgh och Gdansk. Allt blir kanske inte av i år. Men spikat är i alla fall Fuerteventura i mars, dit jag ju vann en resa. Sen kommer jag säkert inte att kunna hålla mig borta från New York heller. 🙂

Smögen, åh så underbart! Det vattnas i munnen bara jag tänker på räkorna där.

Önskar dig en riktigt god fortsättning på det nya året!

Kram

Svara
Ann-Louise 5 januari, 2019 - 22:00

Ja, det ska bli riktigt spännande med kryssning! Dina drömmar och planer låter ju också väldigt lockande, framför allt Edinburgh som jag också är riktigt sugen på. Och så härligt med Fuerteventura! Nu efter alla kommenterar om Smögen så är jag fast besluten att åka dit någon gång under året, ska nog börja leta boende redan nu tror jag. 🙂
God fortsättning och hoppas vi ses snart! Kram

Svara
Liniz Travel 6 januari, 2019 - 08:13

Wow vilken drömresa. Det vill jag oxå! Men maken är inte så intresserad av stt kryssa…. hur länge kryssar ni? Såå kul! Kram och gott nytt år

Svara
Ann-Louise 6 januari, 2019 - 23:05

Ja, det ska bli så härligt! Det är en kryssning som är fyra nätter lång, så det blir en liten mjukstart eftersom ingen av oss åkt på den här typen av kryssning innan. Om vi gillar det så vill jag gärna åka på en längre Karibien-kryssning någon gång i framtiden. Kram och Gott Nytt År till dig också!

Svara
Evy Knoph 10 januari, 2019 - 21:56

Blir kanon med Florida o kryssning! Var 1 vecka med Celebrity Reflection i Karibien för 3 år sedan, Helt suveränt! Hörde oxå till skeptikerna.. Medelhavskryssning gör jag gärna.. har oxå Hongkong högt på villtillistan..å den där takbaren Gunilla böoggat om t.ex..
Har redan börjat reseåret med en suverän Paris-helg.. o bokat Herning för VM-handboll, Branäs för skidåkning, Köln för CL-handboll, Köpenhamn, Prag, Katowice o Stockholm för Rammstein.. åsså då påskveckan i New York, dit jag alltid sugs tillbaks..
Men om man drömmer vidare, kunde jag nog tänka mig att tågluffa i USA.. i såna där tåg där man sitter på tvären o ser ut :-).
Hoppas det ordnar sig till det bästa på jobbfronten! ..där jag f.ö börjar fundera på när jag gjort mitt..fyller ju pensionär till våren..hmm..
Å sen en liten dröm till i bakhuvudet.. Damernas handbolls-VM går i Japan i december..
Tänk om man inte hade drömmar?
Det var ett litet tag jag kände mig lite mätt..men det gick snabbt över..:-)

Svara
Ann-Louise 12 januari, 2019 - 11:06

Ja, det ska bli riktigt kul med kryssningen! Håller på att planera för fullt nu. Det låter som att du också har mycket kul planerat! Tågluffa i USA kan jag verkligen rekommendera, har skrivit ett inlägg om det här på bloggen. Gillar verkligen vagnarna där man kan sitta och titta ut på landskapet när man åker förbi.

Svara
FREEDOMtravel 11 januari, 2019 - 06:09

Kul med kryssningen! Många av resmålen du nämner i Europa är såna jag också är sugen på! Irland reste vi runt i, i våras. Fantastiskt! Jag drömmer om alla möjliga platser och vi har en del resplaner, om än lite luddiga ännu 😉

Svara
Ann-Louise 12 januari, 2019 - 11:07

Ja, jag blev ju ganska inspirerad av att alla era inlägg om Irland! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar