resväskor sacramento

Mina bästa packningstips

av Ann-Louise

I det här inlägget tänkte jag dela med mig av mina bästa packningstips. Jag älskar att planera vad jag ska packa inför en resa samtidigt som jag också fortfarande blir lite stressad trots att jag har packat mina resväskor hur många gånger som helst vid det här laget. Det som brukar bota min packningsstress är att vara organiserad och skriva listor.

Hur och vad man packar är förstås väldigt individuellt och beror på vem man är och vart man reser så det här är mina högst personliga tips om hur just jag brukar packa. De här tipsen är anpassade till lite längre resor där man reser med både handbagage och incheckat bagage.

Varning för långt inlägg…. Jag älskar att packa och tydligen älskar jag även att skriva om hur man packar! 🙂

Det incheckade bagaget

 • Ha en packlista som du återanvänder varje gång du ska ut och resa. Det är mycket smidigare än att skapa en ny lista varje gång. Jag gör väldigt gärna mina listor (av alla de slag) i Excel och har på senare tid gått över till att istället använda mig av Google Sheets eftersom det är så enkelt att dela med andra och eftersom man kan komma åt dokumentet var man än är istället för enbart hemma på datorn. I Google Sheets har jag packlistor för mig och William eftersom jag än så länge ansvarar för större delen av hans packning. Johan däremot sköter sin egen packning och föredrar att ha sin lista i anteckningsappen i telefonen. Jag har fyra olika listor, en för weekendresor med handbagage, en för sol- och badsemestrar, en för jobbresor och för längre resor vilket i vårt fall oftast innebär resor till USA.
 • För att snabbt hitta pass och andra reseprylar så är mitt tips att ha en låda där du förvarar sånt som du alltid använder när du är ute och reser. Detta gäller förstås både det incheckade bagaget och handbagaget. Vi har en byrålåda där alla resegrejor förvaras mellan resorna. Där ligger pass, adaptrar, överblivna utländska pengar, vaccinationskort, stödstrumpor, kartor med mera.
 • Använd någon form av packpåsar när du packar. Jag har dels packpåsar som jag har köpt speciellt för ändamålet men använder mig även av större ziplock-påsar från IKEA. Jag lägger till exempel alla laddare av olika slag i en packpåse. Strumpor, underkläder och badkläder får också ligga i varsin påse så att jag snabbt och enkelt kan hitta dem.
 • Kolla upp vilken typ av kläder som du behöver på resmålet. Om man ska på en solsemester är det ganska enkelt, då räcker badkläder samt shorts och t-shirt långt. Om man till exempel ska resa runt till olika ställen kan det vara svårare. När jag åkte till USA första gången för snart tjugo år sedan skulle jag vara borta fyra månader och jag packade massor av finkläder eftersom jag skulle träffa många vänner och släktingar för första gången och tänkte att det var bäst att kunna klä upp sig. I somras när jag packade inför min 24:e resa till USA så fick alla finkläder stanna hemma. Jag lärde mig ganska snabbt att i USA klär man sällan upp sig utan det är jeans eller shorts och t-shirt som gäller vid de allra flesta tillfällen. Enda gångerna jag packat med något lite finare (förutom den första resan) är de två gånger som jag varit på bröllop i USA.
 • Packa kläder som matchar. Alltför ofta har jag packat ner kläder som jag sedan aldrig använt just för att jag inte hade med något som matchade. På samma sätt så packar jag också kläder som jag verkligen gillar och trivs i för då vet jag att jag kommer att använda dem under resan.
 • Lägg fram allt du vill ta med dig och plocka sedan bort hälften. Gå sedan igenom det som är kvar och tänk efter om du verkligen behöver ta med dig allt. Kommer du använda det? Oftast kan man plocka bort ytterligare några plagg och på så sätt minska packningen. När vi åker på längre resor till USA bor vi hos släktingar under en stor del av tiden vilket innebär att vi har tillgång till tvättmaskin så då packar vi färre plagg och tvättar hos släkten.
 • På tal om att tvätta så tar jag alltid med mig några påsar där jag kan lägga smutstvätt under resans gång så att jag slipper blanda det med de rena kläderna.
 • Planerar du att köpa något ömtåligt under resan? Jag brukar packa med lite bubbelplast för att enklare kunna frakta hem ömtåliga saker.
 • Skor packar jag alltid i skopåsar (som ibland i och för sig bara är en plastkasse från Ica) för att de inte ska smutsa ner något i resväskan.
 • Spara utrymme genom att packa till exempel strumpor och andra småsaker inuti skorna.
 • Ta med en liten bärbar bagagevåg. Jag köpte en sådan för ett tag sedan och tycker det är så skönt att veta vad bagaget väger i förväg istället för att vara nervös när det ska lastas på vågen vid incheckningen.
 • För att underlätta för väskan att komma tillbaka till mig om den hamnar på villovägar så har jag förutom en vanlig adresslapp på utsidan av resväskan även klistrat fast en adresslapp inuti resväskan.
 • När vi tre i familjen reser tillsammans har vi två resväskor som vi checkar in. Vi brukar då dela upp vår packning i dessa väskor. Tanken är att om en av de båda väskorna blir försenad/kommer bort så har alla i familjen ändå något att ta på sig så länge en av resväskorna kommer fram.
Mina bästa packningstips

Massor av resväskor på flygplatsen i Sacramento.

Handbagaget

 • Beroende på resmål så brukar mitt handbagage variera mellan ryggsäck, en större bag eller en rullväska. När vi reser alla tre så brukar en av oss ha en kabinväska där det får rum lite mer packning medan övriga två har till exempel varsin ryggsäck.
 • Jag brukar även ha en liten handväska där jag har pass, mobiltelefon, plånbok och biljetter lätt åtkomliga.
 • Jag packar alltid minst ett ombyte kläder samt ett par extraskor i handbagaget. Det har visserligen bara hänt två gånger att bagaget inte kommit fram samtidigt som mig men jag vill vara förberedd om det skulle hända igen. Den ena gången som bagaget blev försenat var jag på tjänsteresa i jobbet och då var jag väldigt glad att jag hade packat ner lite kläder så jag slapp komma till dagens första möte i smutsiga reskläder.
 • Om vi ska åka någonstans där man ska bada brukar jag alltid packa badkläder i handbagaget så att man inte behöver avstå från att bada om det incheckade bagaget av någon anledning skulle vara försenat.
 • När William var mindre brukade jag packa ner flera ombyten till honom. Nu när han är tio år packar jag bara ett ombyte även till honom samt ett par extra skor. Vi reser oftast i gympaskor så då brukar jag packa med sandaler att ha när vi kommer fram, om vi ska till ett varmt ställe vill säga.
 • Enda gången jag reser med laptop är när jag reser i jobbet och då packar jag såklart alltid datorn i handbagaget. Även kamerautrustningen packar jag i handbagaget, jag skulle aldrig våga checka in den.
 • Förr packade jag några böcker att läsa under flygresan men nu brukar jag istället ladda ner böcker i min iPad. Så himla smidigt med tanke på att man ändå har med sig iPaden och kan få rum med många böcker i den, böcker som annars skulle tagit upp plats i packningen.
 • iPhonen, laddare och powerbanks får följa med i handbagaget. Om vi åker någonstans där det behövs en adapter brukar jag packa en i handbagaget, dels för att kunna ladda telefon och annat om den incheckade väskan hamnar på villovägar, men även för att ha möjlighet att ladda telefonen vid eventuella mellanlandningar.
 • Packa viktiga mediciner i handbagaget. Jag behöver inte ha med några receptbelagda mediciner men om jag ska flyga långt brukar jag se till att ha några Ipren om jag skulle få ont i huvudet. Jag har också alltid med nässpray eftersom det slår väldigt mycket lock för öronen på mig vid start och landning och nässpray minskar besvären.
 • För att försäkra sig om att bli mätt även om flygplansmaten inte smakar bra brukar vi också packa lite snacks, oftast ekologiska bars och kanske lite godis och kex.
 • Jag packar också ner en liten flaska handsprit och/eller våtservetter att ha under själva flygresan. Praktiskt både när man reser själv och med barn.
 • Eftersom jag är lite kräsen och bara använder ett speciellt ekologiskt märke för hudvård och hårvård så packar jag också med några reseförpackningar med schampo, balsam, hudkräm och handkräm ifall mitt incheckade bagage inte skulle komma fram samtidigt som mig.
 • Det händer ofta att jag fryser på flygplan så jag packar gärna ner en sjal och en huvtröja. Jag gillar huvtröjor när jag flyger eftersom jag tycker det är skönt att dra på sig huvan när jag ska sova, den gör att jag känner mig lite mer avskärmad från omgivningen och lättare kan somna.
Mina bästa packningstips

Några av de saker som jag alltid brukar packa ner i handbagaget.

Första gången jag var i USA och reste runt i fyra månader var mina resväskor fullproppade redan när jag lämnade Sverige. Ett av mina minnen från den resan är när jag hade varit i USA ungefär två månader och just tillbringat några veckor hos min syssling utanför Seattle. Jag skulle försöka packa ihop alla mina saker inför tågresan till nästan plats och hela tiden medan jag packade satt hans fru och tittade mer och mer fascinerat på mig. När jag var klar sa hon ”I have never seen anyone pack a bag like that before, you are so organized”. Jo, jag var nog bra på att packa även på den tiden men jag packade helt klart alldeles för mycket och hade inget utrymme över. Numera när jag packar är mitt mål alltid att resväskan ska vara max halvfull när jag åker hemifrån. Då finns det plats kvar för de saker som jag eventuellt vill köpa under resan.

Mina bästa packningstips

Oktober 1998. Min sysslings dotter Ashley håller koll på min välpackade resväska på färjan över till Seattle.

Ett sista tips är att sätta upp en lapp på ytterdörren med en kom-ihåg-lista för de där sista småsakerna som man oftast inte packar kvällen innan för att man kanske behöver använda dom på morgonen innan man åker. Genom att sätta en lapp på ytterdörrens insida så ser man den förhoppningsvis just när man lämnar lägenheten och kan bli påmind om man glömt något. På vår lapp brukar det oftast stå:

 • Mobiltelefon
 • Laddare till mobilen
 • Kam/hårborste
 • Tandborste

Vilket är ditt bästa tips för en lyckad packning?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

FREEDOMtravel 6 september, 2018 - 07:52

Många bra tips! Trots att vi reser och packar jämt gör vi fortfarande en massa misstag 😉 Mestadels handlar det nog om att vi väljer att packa fel kläder tror jag … Passen ligger konstant i min ryggsäck (som jag alltid har med), så de missar jag i alla fall inte! 🙂

Svara
Ann-Louise 6 september, 2018 - 19:48

Tack! Det är samma sak här, att misstagen oftast handlar om att packa fel kläder eller för mycket kläder. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar