Meny
Caffe Cordina Malta Valletta
Fika / Malta

Caffe Cordina, Vallettas äldsta café

Jag gillar ju fika i alla dess former och när vi reser till en ny stad eller ett nytt land brukar jag därför ta reda på vilket café som är bäst, mest känt samt har godast kaffe och bakverk. En kul grej som vi har börjat med, från början mest av en slump, är att besöka stadens eller landets äldsta café.  Vi har bland annat fikat på det äldsta caféet i Venedig och det äldsta caféet i Rom. Något som kännetecknade båda dessa caféer var att det var skrämmande dyrt att dricka en kopp kaffe och äta en bakelse. Så var däremot inte fallet på Vallettas äldsta cafe, Caffe Cordina.

Caffe Cordina Malta Valletta

Caffe Cordina är  allså Vallettas (och Maltas) äldsta café och dess historia sträcker sig tillbaka till 1837. Caféet har ägts av familjen Cordina under hela den här tiden. Huset som caféet ligger i har anor ända tillbaka till den tiden då Johanniterorden regerade på Malta. Huset tillhörde ursprungligen The Treasury of the Order of St. John och det var här som Johanniterordens räkenskaper, kontrakt och andra dokument förvarades. Därefter har Maltas första postkontor legat i byggnaden och det har också varit hotell, bio samt casino här. Byggnaden skadades rejält under andra världskriget men återställdes efteråt, om än med vissa förändringar.

Caffe Cordina Malta Valletta
Caffe Cordinas uteservering. Byggnaden bakom uteserveringen är Maltas Nationalbibliotek.

Caffe Cordina har ett perfekt läge mitt på Vallettas huvudgata Republic Street. Det finns gott om sittplatser inomhus och de har även en stor uteservering. Trots vackert väder så valde vi att sitta inomhus eftersom det var en mysig och gammaldags miljö. Går du hit så glöm inte att titta upp i taket som är smyckat med vackra målningar av den maltesiske konstnären Giuseppe Cali.

Caffe Cordina Malta Valletta

Till skillnad från de flesta caféer och konditorier här hemma i Sverige så blir man visad till ett bord och där får man sedan en meny och beställer och betalar vid bordet. Det finns massor av godsaker att välja på och många av bakverken finns på bild i menyn så man ska veta vad man beställer.

Caffe Cordina Malta Valletta

Jag valde en Lemon Meringue som kostade 3.60 €. Den var supergod!

Caffe Cordina Malta Valletta

William smaskade i sig en stor bit Rainbow Cake som också kostade 3.60 € och Johan åt morotskaka som var något dyrare, den kostade 3.90 €.

Caffe Cordina Malta Valletta

Priserna på kaffet var också rimligt och lägre än vad vi är vana vid här hemma i Stockholm. En cappuccino kostade 2.15 € och en Caffe Latte 3.15 €.

Totalt betalade vi 23,50 € för tre personer (två olika sorters kaffe, tre bakelser och en smoothie). Det kan jämföras med 55 € på Venedigs äldsta café (där vi inte ens köpte några bakelser) och nästan 100 € för fyra personer på Roms äldsta café. Av dessa tre gamla caféer var Caffe Cordina i Valletta inte bara billigast utan hade även godast bakverk.

Caffe Cordina Malta Valletta

På Caffe Cordina finns även sallader, smörgåsar, pasta och annan mat om man inte är sugen på sötsaker. Man kan även köpa med sig maltesisk nougat. Vi gjorde inte det men när vi flög hem från Malta dagen därpå såldes Caffe Cordinas nougat på flygplatsen så jag passade på att köpa med ett paket därifrån istället.

Adress: 244, Republic Street
Öppettider: Måndag – torsdag kl 08 – 19, fredag och lördag 08-23 samt söndag 08-16.
Mer information finns på Caffe Cordinas webbplats.

6 Kommentarer

 • Eva/ Leva som Eva
  27 januari, 2019 at 22:41

  Wow! Min mormor brukade baka en slags regnbågskaka också, men med betydligt blygsammare färgsättning ?

  Svara
  • Ann-Louise
   27 januari, 2019 at 22:53

   Ja, den här var riktigt häftig och väldigt färgstark! 🙂

   Svara
 • Lena i Wales
  30 januari, 2019 at 10:42

  Älskar att fika och gillar god bakverk, så ett drömställe!

  Svara
  • Ann-Louise
   30 januari, 2019 at 13:56

   Samma här, älskar också fika och bakverk, så detta var ett perfekt ställe. 🙂

   Svara
 • World by Tina
  30 januari, 2019 at 16:37

  Bra tips! Funderar på att fira midsommar på Malta i år. Har du fler tips om ön? Och kanske Gozo-också?

  Svara
  • Ann-Louise
   30 januari, 2019 at 17:09

   Midsommar på Malta låter som en strålande idé! Om du kollar i min Malta-kategori så hittar du alla mina tips. Marsaxlokk och Mdina är ett måste. Och Valletta förstås, det är så vackert där! Tyvärr var vi inte på Gozo, det får bli nästa gång. Jag vet dock att 4000 mil har skrivit en del om Gozo.

   Svara

Lämna en kommentar