antico caffè greco rom

Antico Caffè Greco – Roms dyraste café?

av Ann-Louise

När vi var i Rom i februari var vi på Antico Caffè Greco som är Roms äldsta och dyraste café. Ja, åtminstone så utgår jag från att det är Roms dyraste café eftersom vi fick betala nästan 1 000 kr för fika för fyra personer. Jag har svårt att tänka mig att det finns ett dyrare café i Rom. Som tur är så var det inte bara dyrt utan även gott!

Antico Caffè Greco

Mitt goda fika. Notera de fina glasen som vattnet serverades i.

Antico Caffè Greco ligger på Via dei Condotti något kvarter nedanför spanska trappan och har legat här sedan 1760 när det öppnades. Det har fått sitt namn av att det var en grek, Nicola della Maddalena, som grundade caféet. Grek = Greco på italienska. Många kända personer har fikat här under årens lopp, bland annat Goethe, Franz Liszt, Henrik Ibsen, HC Andersen, Felix Mendelssohn, Casanova, Wagner och Morrissey med flera. Vi var med andra ord i gott sällskap när vi valde just det här stället.

Antico Caffè Greco bärtårta

Tårtbiten som William valde.

Antico Caffè Greco är det nästa äldsta caféet i hela Italien. Det allra äldsta caféet är Caffè Florian i Venedig, som vi besökte förra sommaren. Caffè Florian var också riktigt dyrt och här kan du läsa om vårt besök där. Caffè Florian har funnits sedan 1720 så det är 40 år äldre.

Antico Caffè Greco cappucino

För en dryg tusenlapp kan du köpa med dig en kaffekopp hem som souvenir. Det gjorde inte vi, det fick räcka med att ta kort på den.

På Antico Caffè Greco beställde vi vuxna in tre kaffe av olika slag, William beställde en läsk och alla fyra beställde också varsin bakelse. Detta kostade totalt 930 kr. Var det värt det? Njae, det sved lite i plånboken det ska jag erkänna. Men, allt smakade väldigt bra och själva cafémiljön är gammaldags och vacker. Man beställer ur meny vid bordet och blir serverad av personal uppklädd i frack. Och visst är det ändå lite roligt att ha besökt Roms äldsta café. Så jag betalade och såg glad ut, men nästa gång vi åker till Rom kommer vi förmodligen att dricka vårt kaffe på något billigare ställe, nu när jag har besökt Antico Caffè Greco två gånger i mitt liv. Jag var nämligen här även när jag var i Rom första gången för 14 år sedan. På Tripadvisor anses Antico Caffè Greco förresten vara nummer 35 av 302 caféer i Rom.

Antico Caffè Greco

Antico Caffè Greco inredning

Adress: Via Dei Condotti 86
Öppettider: 09-21 alla dagar (enligt Google, jag hittar inte någon information om öppettider på caféets egen hemsida).

Läs också mina tio bästa tips för en weekend i Rom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

FREEDOMtravel 23 maj, 2018 - 22:38

Oj! Det ser ju både trevligt och gott ut. Men helt klart tufft för plånboken …! Så dyrt har jag aldrig fikat 😉

Ann-Louise 24 maj, 2018 - 22:59

Ja, jag blev faktiskt lite chockad när vi fick in notan. Har heller aldrig förr fikat så dyrt. 🙂

Så här äter och dricker du gott i Rom - Från Stad till Strand 6 oktober, 2018 - 21:24

[…] har tidigare skrivit ett separat inlägg om Roms dyraste kaffe på Antico Caffè Greco där en cappuccino kostar 9 euro. Caféets historia sträcker sig ända tillbaka till 1860 och det […]

Vår helg i Rom - del ett » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 26 november, 2018 - 14:05

[…] och eftersom det ligger nära Spanska Trappan som var vårt nästa stopp så åkte vi dit. Det blev vårt livs dyraste fika, 900 kr för tre kaffe, en läsk och fyra bakverk. Men vi fick i alla fall sitta ner en stund och […]

Kommentarsfältet är stängt.