Rabac Kroatien

Backpacker eller suitcaser: en lista om resor

av Ann-Louise

Vem är du när du reser? En lista om resenärstyper.

Häromdagen publicerade Resfredag den här roliga listan som jag har lånat och fyllt på med mina egna svar.

1. Dyka i från poolkanten eller smyga i från badstegen/poolkanten?

Svar: Definitivt smyga i så långsamt som möjligt. Är väl inte direkt någon badkruka men tycker oftast det är obehagligt kallt i början innan jag vänjer mig.

Marmari beach

2.  Backpacker eller “suitcaser”?

Svar: Jag är nog till största delen en ”suitcaser”, det vill säga att jag packar i resväska på hjul och bokar alla boenden i förväg. Dock bokar jag inte så ofta utflykter i förväg utan avvaktar gärna tills vi är på plats. Jag är också väldigt förtjust i just resväskor och har många fler än jag behöver. Trots att jag inte ser mig som backpacker har jag ändå alltid med en ryggsäck som handbagage.

3. Packa kvällen före eller packa i god tid?

Svar: Själva packningen gör jag kvällen före men om det är en längre resa så börjar jag flera veckor innan att lägga fram saker som ska med. Jag har provat att packa hela packningen några dagar innan avresan men då glömmer jag bort vad jag packat ner och måste ändå göra om det kvällen innan. Detta trots att jag har packlistor i Excel som jag återanvänder för varje resa och trots att jag bockar av vad jag packat ner. Kvällen innan blir jag ändå osäker och måste packa om allt. Så numera plockar jag fram alla saker/kläder under några veckors tid och lägger i en hög. Sedan packar jag allt på en gång kvällen före resan. Fast det är en dryg månad tills vi ska åka till Florida så har jag redan börjat plocka fram en del saker som ska med, som solkräm, kryssningsdokument, våra utskrivna ESTA-ansökningar sedan förra USA-resan med mera.

Om det är en weekendresa så packar jag däremot allt kvällen innan och plockar inte fram något i förväg.

Backpacker eller suitcaser: en lista om resor
Tur att man kan få lite hjälp med packningen ibland! 🙂

4. Sladda in på tågstationen/flygplatsen precis på håret eller vara där 1 timme innan deadline?

Svar: Om det gäller tåg eller långfärdsbuss alltid minst en halvtimma innan, om det gäller flyg helst tre timmar innan avgång. Jag hatar att stressa på flygplatsen och vill vara säker på att jag har gott om tid för incheckning, bagage drop, security och framför allt vill jag hinna äta något och dricka en kopp kaffe innan det är dags att gå till gaten.

Munich Airport Flygplats
Flygplatsen i München.

5. Paketresor eller sy ihop själv?

Svar: Jag älskar att planera och kolla flygpriser och hotell så allra helst syr jag ihop resan själv. Cirka 95 % av mina/våra resor har jag ordnat själv, resterande 5 % är den handfull charterresor vi varit på. Även om jag gillar att organisera allt själv så är det ibland ändå skönt att boka en charterresa med all inclusive och veta exakt var man ska bo, var man ska äta och bara slappna av. (Nu är jag i och för sig inte typen som kan sitta och bara slappa vid poolen utan jag måste ändå planera in utflykter och sightseeing trots charterresa…) Bilden högst upp i inlägget är tagen när vi åkte charter till Rabac, Kroatien för några år sedan.

6.  Foodie eller naturjunkie?

Svar: Jag måste erkänna att jag egentligen inte är så intresserad av mat när jag reser. Visst, jag kollar upp var de bästa restaurangerna ligger och vi försöker att prova lokala specialiteter men får jag bara kaffe och en bakelse på stans bästa café så är jag nöjd. Naturupplevelserna är viktigare och det finns inte mycket som slår känslan av att hitta en plats med riktigt fantastisk utsikt.

Yosemite Kalifornien
Hellre Yosemite än tjusig restaurang.

7.  Skidsemester eller sandstränder?

Svar: Sandstränder. Jag åkte längdskidor som barn men det är nog 35 år sedan jag senast stod på ett par skidor och jag har aldrig åkt slalom. Dock tänker jag varje vinter att vi kanske borde åka på skidsemester för Williams skull, det börjar väl bli dags att han lär sig åka skidor. Jag kanske kan sitta någonstans i solen och dricka kaffe under tiden? 🙂

marmari beach Kos
En av mina favoritstränder, Marmari Beach på Kos.

8.  Återkommande favoriter eller nya destinationer varje gång?

Svar: Det här är en svår fråga. Jag skulle vilja svara nya destinationer men samtidigt så ska jag om en dryg månad åka till USA för 25:e gången. Jag gillar helt enkelt både att återvända till platser och åka till nya ställen och försöker ha som mål att besöka minst ett eller två nya länder per år.

9.  Roadtrip eller tågresa?

Svar: För några år sedan skulle jag utan tvekan svarat roadtrip. Jag brukade älska att köra bil och körde vart som helst och hur långt som helst. Numera tycker jag mest det är jobbigt och drar mig för att köra någon annanstans än i Vetlanda där jag skulle kunna köra med förbundna ögon och ändå hitta överallt. Nu tycker jag det är mycket skönare att sätta mig på ett tåg och överlämna ansvaret för att köra till någon annan.

Amtrak Oceanside
Vi väntar på tåget som ska ta oss från Oceanside till Anaheim, Kalifornien.

10.  Systemkamera eller mobilkamera?

Svar: Nu för tiden är det sällan jag tar fram systemkameran hemma för att fotografera så till vardags blir det mobilkameran. På resor är systemkameran fortfarande viktigast även om jag oftast tar en likadan bild även med mobilen för att snabbt kunna lägga ut på Instagram utan att behöva krångla med att föra över från systemkameran. Nyligen köpte jag en spegellös systemkamera så jag har nu även en mindre variant att ta med när jag inte vill ha så mycket packning. Jag tänker att min stora Nikon får följa med på längre resor medan min nya lilla Fuji får följa med på weekendresor.

11.  Morgonmänniska eller kvällsmänniska?

Svar: På resande fot är jag definitivt en morgonmänniska. Alltid först uppe på morgonen och tvingar upp resten av familjen så att vi inte ska förlora någon tid på resmålet. Tvekar inte en sekund ens när jag måste gå upp kl 05.00 första semesterdagen, med nio timmars tidsskillnad i kroppen, för att stå först i kön utanför Disneyland när de öppnar. Hemma däremot är jag mer av en kvällsmänniska, fastnar framför datorn tills efter midnatt trots att jag vet att jag borde sova. Där är jag lik min pappa som alltid brukade sätta igång med nya projekt på kvällen och inte komma i säng förrän sent på natten.

California adventure
Först i kön till California Adventure kl 06.00 (de öppnade kl 07.00).

12.  Spanien eller Italien?

Svar: Även om jag älskar Barcelona så får det bli Italien om jag måste välja. Den blixtförälskelse jag drabbades av när jag kom till Venedig och Burano går inte över i första taget och jag längtar efter att åka tillbaka och utforska mer av Italien, gärna med tåg.

Burano Venedig
Burano, kanske mitt bästa resmål någonsin.

13.  Läsk eller alkohol?

Svar: Jag tackar i och för sig inte nej till en god Margarita. Men annars skulle jag vilja svara juice på den här frågan. Jag är smått beroende av juice och det måste alltid finnas minst ett paket i kylskåpet här hemma.

14.  Äkta böcker eller ljudbok?

Svar: Äkta böcker. Helst riktiga böcker men när jag ska flyga någonstans brukar jag köpa böcker i iPaden för att slippa ta med extra packning. Det är också praktiskt när lamporna släcks i kabinen men man ändå kan fortsätta läsa på sin upplysta skärm. Jag har försökt lyssna på ljudböcker man kan inte koncentrera mig när jag får innehållet uppläst utan behöver läsa texten själv för att komma in i handlingen.

Vem är du när du reser? Svara gärna i en kommentar eller i ett eget blogginlägg. 

Andra bloggare som också har svarat på de här frågorna är Lite mera RosaNew York – My Bite of the Big Apple, Ladies Abroad, Lifsresor, ReiseLinda och FlyingDryden.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

18 Kommentarer

Ännu en lista om resor - Ladies Abroad - Reseblogg 22 januari, 2019 - 19:26

[…] York – My Bite of the Big AppleFrån stad till strandLite mer […]

Svara
Reiselinda 22 januari, 2019 - 21:08

Sitter och läser igenom allas listor, kul att se allas lika och olika svar. Jag har också lagt ut en.

Svara
Ann-Louise 22 januari, 2019 - 21:39

Jag håller med, det är jättekul att läsa allas svar. Jag har uppdaterat mitt inlägg med en länk till din lista också! 🙂

Svara
Maya Nordlund 23 januari, 2019 - 12:42

Åh vilken rolig idé! Tror nästan att jag också måste haka på trenden! Intressant att lära känna dig lite bättre – i alla fall den du är på resa! 🙂 Själv är jag en solklar backpacker, som också väljer sandstrand och natur före skidsemester och mat! Packar gör jag i sista stund, men kan som du lägga fram lite saker i förväg om det är en lång resa! 🙂

Svara
Ann-Louise 23 januari, 2019 - 21:10

Ja, det var en riktigt rolig lista, hoppas du också gör en egen version. Det har varit jättekul att läsa alla resebloggares svar de här senaste dagarna. 🙂

Svara
Lena i Wales 23 januari, 2019 - 12:53

Kul frågor och man får lära känna dig lite bättre.
Vissa svar har vi samma och andra skiljer vi oss åt.

Svara
Ann-Louise 23 januari, 2019 - 21:17

Ja, den här typen av listor är alltid kul, både att skriva och att läsa andras svar. 🙂

Svara
TravelAnna 23 januari, 2019 - 19:48

Åh, vad roligt att läsa dina svar! Ja, vi hade en del gemensamt där. Haha, så skönt att träffa på nån mer som aldrig åkt slalom. Det händer inte ofta. Så skönt att kunna vara morgonmänniska på semestern. Det är jag bara i USA tack vare tidsskillnaden. 🙂

Svara
Ann-Louise 23 januari, 2019 - 21:20

Ja, jag känner inte heller många som aldrig åkt slalom. Trots att jag växte upp nära en skidbacke så blev det liksom aldrig av att jag lärde mig. Däremot blir jag alltid sugen på att åka längdskidor när det kommer mycket snö, fast därifrån till att verkligen göra slag i saken är det ett ganska långt steg känns det som. Med andra ord kommer det förmodligen aldrig att hända. 🙂

Svara
Backpacker eller suitcaser? | 23 januari, 2019 - 23:25

[…] Från stad till strand […]

Svara
I´m a suitcaser yes I am – en lista om restyper – lite mera rosa 24 januari, 2019 - 16:19

[…] – många bloggare har hakat på:Annikas lista hittar ni härFrån stad till strands hittar du härFlyingDrydens lista hittar du härReiseLindas lista hittar du härLadies Abroads lista hittas […]

Svara
Daniel | FlyingDryden 24 januari, 2019 - 20:43

Jag håller med, hellre Yosemite än en fin restaurang! Fin lista! 🙂

Svara
Ann-Louise 27 januari, 2019 - 21:19

Tack! Ja, mat kan man ju äta när som helst och var som helst medan storslagna naturupplevelser är lite mer unika. 🙂

Svara
FREEDOMtravel 25 januari, 2019 - 22:38

Kul att läsa! Får se om jag hakar på. Är väl sist på bollen, haha 😉

Svara
Ann-Louise 27 januari, 2019 - 21:20

Ja, kul att se vad alla bloggare svarar på frågorna. Tycker absolut att du ska haka på också. 🙂

Svara
Ditte 3 februari, 2019 - 23:27

Kul att läsa dina svar. En hel del av dem stämmer med mina. Och en del både och blir det. Bilden från stranden på Kos känner jag igen . Har varit där flera gånger. Jobbade på Kos som reseledare på 70-talet men har varit tillbaka efter det-

Svara
Ann-Louise 4 februari, 2019 - 22:02

Ja, den stranden på Kos är en av mina absoluta favoriter. Gillar den ön väldigt mycket. Kul att höra att du har jobbat där som reseledare.

Svara

Lämna gärna en kommentar