Java Whiskers Kattcafé

Java Whiskers – Stockholms första kattcafé

av Ann-Louise

Äntligen får Stockholm ett alldeles eget kattcafé! Något som jag och många med mig har väntat länge på. Java Whiskers, som är Stockholms första kattcafé, slår upp sina dörrar imorgon lördag. Jag besökte caféet igår och fick se de fina lokalerna och mysa med några av de gulliga katter som bor här.

Java Whiskers Kattcafé Surbrunnsgatan

Jon Bäcklund, en av ägarna till Java Whiskers, berättar att de fick idén att starta ett kattcafé när de förstod att det finns en stor efterfrågan på den typen av café i Stockholm. För att hämta inspiration och lära sig mer har ägarna besökt ett femtontal kattcaféer i andra länder, bland annat Lady Dinah’s i London som jag skrivit om tidigare i bloggen.

Java Whiskers Kattcafé Björn

Coola katten Björn har koll på alla i lokalen.

Adoptera en katt från Java Whiskers

Alla katter som bor på Java Whiskers letar efter ett nytt hem så caféet är inte deras permanenta boende utan de bor här tills någon vill adoptera dem. Det är också omplaceringen av katter som är det primära syftet med Java Whiskers verksamhet. Man vill även uppmärksamma problemet med hemlösa katter. Det finns cirka 100 000 hemlösa katter i Sverige i dag och det är viktigt att hjälpa så många katter som möjligt så att de får ett permanent hem. Katterna på Java Whiskers kommer från katthemmet Solgläntan och om man är intresserad av att adoptera en katt kan man antingen prata med personalen på Java Whiskers eller kontakta Solgläntan.

Java Whiskers Kattcafé Birk

Java Whiskers Kattcafé Birk

Jag föll direkt för vackre Birk som är en supermysig katt.

De nio katter som bor här just nu heter Bodil, Barbie, Bruno, Birk, Björn, Nelson, Kerstin, Valencia och Frasse. De fem katter vars namn börjar på B är syskon. Jag träffade Bodil, Barbie, Bruno, Birk, Björn och Nelson medan Kerstin, Valencia och Frasse höll sig gömda under mitt besök. De tre har inte bott här lika länge som de andra sex katterna och håller på att vänja sig vid sin nya omgivning. De katter som jag träffade var väldigt keliga och lekfulla. De tyckte det var jättespännande att nosa på mig och leka med handtagen på min handväska. Det märks att de trivs här. Inte så konstigt kanske för vem skulle inte trivas om man fick bo på ett café?!

Java Whiskers Kattcafé Barbie

Barbie passar på att sitta på bordet innan lokalen fylls av cafégäster.

Kattcaféet ligger i konditori Valands gamla lokaler som har byggts om och anpassats för katter. Det finns många hemliga gånger och krypin där katterna kan gömma sig. I fönstren finns klösväggar och ett av borden är som ett enda stort klösbord. Katterna kan också när som helst dra sig undan till ett rum som bara de har tillgång till. Där finns bland annat deras mat samt självrengörande kattoaletter.

Java Whiskers Kattcafé

Java Whiskers Kattcafé

För att katterna ska må bra och trivas har Java Whiskers följande regler:

  • Håll inte fast katterna
  • Stör inte katter som sover eller vilar
  • Mata inte katterna
  • Håll ljudnivån låg
  • Stäng av blixten när du fotograferar

Java Whiskers Kattcafé

Glöm inte att boka tid i förväg

För att få träffa katterna behöver du boka tid i förväg. Det kostar 150 kr och du bokar enklast på caféets hemsida. Om du kommer till Java Whiskers utan bokad tid och det finns lediga tider så kan du boka på plats men det kostar då 160 kr. Maximalt 20 personer åt gången kan vistas inne hos katterna och man släpper in tio nya personer varje halvtimma. Om du kommer hit utan tidsbokning och det är fullbokat så kan du fortfarande fika men du får då endast titta på katterna genom en glasvägg. Caféet är kontantfritt så tänk på att ta med ett kort som du kan betala med.

Java Whiskers Kattcafé

Java Whiskers har en åldersgräns som är 12 år alla dagar utom måndagar då barn är välkomna i målsmans sällskap.

Java Whiskers Kattcafé Nelson

Nelson är en väldigt social katt, han kom direkt och hälsade och ville sitta i samma stol som mig.

Förutom att klappa katterna så kan man såklart också njuta av något gott att äta när man besöker kattcaféet. Jag fick en mycket god latte vid mitt besök och förutom kaffe kommer man servera fikabröd samt olika sorters sallader. Det finns veganska, glutenfria och laktosfria alternativ. Kaffekopparna har ett fat som även fungerar som lock. Tanken är att man lägger locket på kaffet när man inte har det under uppsikt, detta för att katterna inte ska dricka det.

Java Whiskers Kattcafé Caffe Latte

Något som imponerar lite extra på mig är hur man har tänkt på detaljerna i inredningen. I bokhyllan finns böcker av bland annat John Lennon, Pablo Picasso och Mark Twain, tre av de många kända personer som älskade katter. På väggarna finns fantastiska tavlor där katter är avbildade tillsammans med sina berömda ägare. Även här hittar vi John Lennon och Mark Twain men även Andy Warhol och Ingrid Bergman och många andra. Jag vet inte om det är en slump men medan jag är här så spelas också låten Imagine med John Lennon.

Java Whiskers Mark Twain, John Lennon och ingrid Bergman med sina katter.

Mark Twain, John Lennon och Ingrid Bergman med sina katter.

Jag älskar att fika och jag älskar katter. Att fika medan man umgås med nio mysiga katter är verkligen den ultimata upplevelsen. Om du också älskar fika och katter, eller bara katter, så kan jag varmt rekommendera ett besök på Java Whiskers. Och om du har möjlighet att adoptera en katt och ge den ett bra hem, gör det!

Java Whiskers Kattcafé

Birk och Nelson trivs i caféfönstret.

Java Whiskers Kattcafé

Adress: Surbrunnsgatan 48, Stockholm
Öppettider: Alla dagar 10 – 20
Läs mer och boka tid på Java Whiskers hemsida

Har du besök något kattcafé någonstans i världen? Vad tyckte du om det?

Läs gärna mina andra inlägg om resmål med katter.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

13 Kommentarer

Dorothy 15 februari, 2019 - 19:20

Förstå jag rätt: katterna är bakom glas och kan inte komma ut genom dörren till gatan? Och på så sätt bli hemlösa en gång till?

Svara
Ann-Louise 15 februari, 2019 - 21:26

Ja, det är tre dörrar mellan katterna och gatan så det kändes väldigt säkert. Vi får gå dit nån dag och fika!

Svara
Dorothy Glantz 16 februari, 2019 - 19:55

Våren….

Svara
Fantasy Dining 18 februari, 2019 - 13:02

Vad mysigt!! Väldigt fina bilder på katterna.

Svara
Ann-Louise 18 februari, 2019 - 13:06

Tack! Ja, det var ett otroligt mysigt ställe. Längtar redan efter att gå dit igen. 🙂

Svara
Lena i Wales 20 februari, 2019 - 09:19

Vilket härligt ställe! Har inte hört talas om något liknande förut. Wow!

Svara
Ann-Louise 20 februari, 2019 - 20:21

Ja, det var så mysigt och fint där. Om du gillar katter kan jag verkligen rekommendera ett besök någon gång när du besöker Stockholm.

Svara
World by Tina 20 februari, 2019 - 15:21

Så fort jag fick nys om det så skrev jag upp det på min to-do list för nästa gång jag är i Stockholm, dessvärre får jag vänta tills april…men kissekatter är värt att vänta på=)

Svara
Ann-Louise 20 februari, 2019 - 20:22

Du kommer älska det! Det var så fint inrett och katterna var så mysiga och fina.

Svara
Christine - 29° 22 februari, 2019 - 01:20

Så fint och mysigt! Och vilka vackra bilder. 🙂

Svara
Ann-Louise 22 februari, 2019 - 09:01

Tack! Ja, det är ett helt underbart ställe!

Svara
Marias Memoarer 17 mars, 2019 - 14:57

åh vad härligt <3 Jag har aldrig besökt ett kattcafé men länge tänkt på det. Kanske nästa gång jag är på besök i Sthlm 🙂

Svara
Ann-Louise 18 mars, 2019 - 18:02

Ja, jag kan verkligen rekommendera att gå hit. Så mysigt ställe och så gosiga katter! De katterna som är där nu (som är med i mitt inlägg) kommer vara där till i början av maj, sedan ska de flytta till sina föralltidhem och det kommer nya katter till caféet.

Svara

Lämna gärna en kommentar