Inställda och försenade flyg

Ersättning för inställda och försenade flyg

av Ann-Louise

Detta inlägg är ett samarbete med Flightright. Åsikter, ord och bilder är mina egna.

Inställda och försenade flyg är aldrig roligt. Under de senaste åren har jag varit med om några riktigt jobbiga och långa flygförseningar och även några inställda flyg, både i jobbet och privat.

Även om det kan vara irriterande att bli försenad när man ska resa någonstans i jobbet och kanske missar flera viktiga möten så tycker jag nog ändå att det känns värre om flyget blir försenat när man ska iväg på en semester som man sparat till och längtat efter i flera månader. Det enda som kanske är snäppet värre är när man har varit iväg på en jobbresa och blir försenad på vägen hem, när allt man vill är att komma hem till sambo och barn (och katt) efter att ha tillbringat en vecka på andra sidan jordklotet.

Inställda och försenade flyg

Just det hände mig för några år sedan när jag och min kollega kom till flygplatsen i San Francisco vid fyra-tiden på morgonen och upptäckte att vårt flyg till New York var inställt. Vi tillbringade många timmars väntan på flygplatsen i San Francisco innan vi så småningom hamnade i Frankfurt där vi tillbringade ännu fler timmar innan vi äntligen kom hem till Stockholm elva timmar försenade. Den gången var det ett amerikanskt inrikesflyg, United Airlines, som blev inställt vilket innebar att vi tyvärr inte hade någon rätt till ersättning enligt EU-lagstiftningen.

EU-lagen 261/2004 ger dig nämligen rätt till ersättning vid försenat eller inställt flyg om flyget har antingen startat eller landat i ett EU-land.

I dessa fall kan du få ersättning: 

  • När du flyger inom EU med ett flygbolag som är baserat i EU eller utanför EU
  • När ditt flyg anländer till EU från ett land utanför EU och flygbolaget är baserat inom EU
  • När ditt flyg avgår från ett land i EU till ett land utanför EU och flygbolaget är baserat i eller utanför EU

Om din flight omfattas av någon av de tre punkterna ovan har du enligt EU 261/2004 rätt till följande kompensation vid inställda flyg och flyg som är försenade mer än 3 timmar vid ankomst:

  • 250 euro vid flygningar upp till 1500 km
  • 400 euro vid flygningar inom EU på mer än 1500 km och för övriga flygningar som är 1500 km – 3500 km
  • 600 euro vid alla övriga flygningar

sas chicago inställda och försenade flyg

Bara två månader efter det försenade flyget på min jobbresa från San Francisco var det dags för hela familjen att flyga på semester till Florida. Och då kom allt flygstrul på en och samma resa. På väg till Tampa blev vi försenade drygt fem timmar och på väg hem via Chicago blev vi försenade drygt 29 timmar. Mer om det finns att läsa här.

När vi blev försenade på väg till och från Florida så skrev jag själv till SAS och begärde ersättning men det var först när jag hänvisade till EU-lagen 261/2004 som de gick med på att betala ut ersättningen. Det gäller alltså att man har kunskap om de lagar och rättigheter man har som konsument. Om man tycker att det känns knepigt att själv ansöka om ersättning och inte riktigt vet hur man ska gå tillväga så finns det flera olika företag som kan hjälpa till.

Ett sådant företag är Flightright. På deras hemsida kan du dels helt gratis räkna ut om du har rätt till ersättning för ditt försenade/inställda flyg. Om du har rätt till ersättning så kan du låta Flightright göra jobbet åt dig och kräva flygbolaget på den ersättning du har rätt till. Man betalar bara om Flightright lyckas få ut ersättningen och då tar de en provision på 29,75 % av ersättningen inklusive moms. Om de inte lyckas få ut någon ersättning behöver du inte betala något.

Inställda och försenade flyg

Det kan vara bra att komma ihåg att du kan begära ersättning hela tio år efter det datum då flyget var försenat eller inställt! Ett tips är att spara alla flygbiljetter och annan dokumentation så att du har numret på flighterna och andra uppgifter lätt tillgängligt när det är dags att söka ersättning. Spara även kvitton på utlägg, om du till exempel behöver ta in på hotell eller har utlägg för mat.

Mer information om EU 261/2004 hittar du bland annat hos Konsument Europa. Här kan du bland annat läsa om de undantag som finns, till exempel om förseningen/det inställda flyget beror på väder, strejk, politiska oroligheter med mera.

Har du varit med om försenade och inställda flyg och lyckades du få ut någon ersättning?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

1 Kommentar

Att resa bort när man har katt - Från Stad till Strand 6 oktober, 2018 - 21:32

[…] kan som sagt bli försenat. När vi var i Florida för några år sedan kom vi hem mer än ett dygn senare än planerat. Därför är det bra att kolla att kattvakten har möjlighet att stanna någon dag extra om det […]

Svara

Lämna gärna en kommentar