Tio tips för en skönare flygresa med barn

av Ann-Louise

Jag tänkte jag skulle dela med mig av mina bästa tips för att få en lyckad flygresa tillsammans med sitt barn. När man reser med barn tycker jag det är viktigt att planera flygresan (eller rättare sagt hela resan) efter barnets förutsättningar. Själv har man kanske med sig en bok att läsa eller musik att lyssna på. Eller kanske vill man sova under flygresan. Men vad ska barnet roa sig med under tiden? Se till att ta med sånt som barnet tycker är roligt och inte sådant som du tycker att barnet borde tycka är roligt. Du kanske tycker att det bästa är om barnet sitter och läser en bok eller tidning men allt barnet vill göra är kanske att spela på iPaden eller kolla på film. Då kommer resan garanterat blir mycket skönare för både dig och dina medresenärer om barnet får göra just det.

Karta flygplan

Kartan brukar kunna hålla sonen sysselsatt en stor del av flygresan. Han är väldigt intresserad av geografi och gillar att kunna se exakt vilka platser vi flyger över.

Vår åttaårige son har flugit långa flygningar till USA (Kalifornien alla gånger utom en) sju gånger hittills och har dessutom flugit till södra Europa vid fem tillfällen. Han gillar verkligen att resa och tycker flygresan är spännande även om det är lite läskigt vid start och landning. När vi flyger till USA sover han oftast halva resan medan han ägnar resten av tiden till att spela på iPaden eller utforska de olika filmerna och spelen på flygplanets TV-skärm. Till och med under en elva timmar flygning till Los Angeles sitter han nöjd på sin plats hela resan och har aldrig klagat på att det är tråkigt eller jobbigt att sitta stilla så länge. Detta tack vare att vi har planerat efter hans förutsättningar och sett till att han har något att göra under hela resan.

Här kommer då mina tio bästa tips för en bekvämare flygresa med barn:

  • Ta med en filt till barnet. Vår son tycker det är skönt att krypa ihop i stolen och dra filten över huvudet och stänga ute alla ljud för att kunna somna på långa flygningar.
  • Ta med iPad, Nintendo, en gammal avlagd iPhone eller liknande med spel och filmer till barnet. Och se så klart till att de är fulladdade. Till iPaden och iPhonen rekommenderar jag att man även har med ett bärbart batteri, speciellt om man ska flyga långt. Vår son får alltid ett nytt (gratis) spel till sin iPad inför varje resa vilket oftast håller honom sysselsatt stor del av resan.
  • Låt barnet ha en ryggsäck eller väska som sitt eget handbagage och packa med ett block och pennor för att kunna rita och skriva under flygresan. Men strunta i att ta med favoritlegot eller något annat med små delar. Barnet kommer med största sannolikhet att tappa en av bitarna och det kommer bli omöjligt att hitta den under flygplansstolarna vilket kommer att resultera i ett ledset barn.
  • Packa snacks som barnet tycker om och kanske lite godis för att lyxa till det lite. Självklart sånt som inte kladdar. När sonen var mindre så var det klämpåsar av typen Ella’s Kitchen som gällde och nu brukar vi i stället ladda upp med ekologiska bars av olika slag, till exempel från Kung Markatta.
  • Om det är första gången som barnet ska flyga så är det bra att förbereda honom eller henne på vad en flygresa innebär. Innan vår son flög första gången (han var 22 månader då) så hade vi läst en barnbok som heter ”En dag på flygplatsen” och som innehåller en massa bilder och information om hur allt fungerar på flygplatser och flygplan och han tyckte det var väldigt spännande och var också förberedd på hur det skulle vara att resa första gången.
  • Se till att du har packat ombyte i handbagaget. Inte bara till barnet utan även till föräldern/föräldrarna. Rätt som det är välts en Fanta ut eller så kanske matlådan glider ned och hamnar i knäet. Och om ni inte behöver använda ombytet på planet så är det bra att ha om de incheckade resväskorna av någon anledning skulle bli försenade eller komma bort.
  • Av den orsaken, dvs eventuell försening av bagaget, packar jag alltid badkläderna i handbagaget på utresan. Ja i alla fall om det är en sol- och badsemester vi ska på. Vad kan vara tråkigare än att behöva vänta på det första doppet för att resväskorna inte kommit fram ännu.
  • Försök att boka en resa som har så få mellanlandningar som möjligt. Med barn är det alltid enklast att flyga direkt om det är möjligt och om prisskillnaden inte är alltför stor. Vår sons första flygresa från Stockholm till San Francisco gick jättebra så länge vi satt på planet men vid den lite för långa mellanlandningen i Frankfurt sprang vi mest runt och jagade honom i den stekheta flygplatsterminalen då han tyckte det var ett utmärkt tillfälle att springa så fort och så långt bort som det bara gick.
  • Förboka platser, alternativt checka in online och välj platser så snart det är möjligt (oftast 22-24 timmar före avgång). Vi är oftast tre personer som reser tillsammans och beroende på planets konfiguration brukar vi alltid försöka få en sätesrad tillsammans där sonen kan sitta närmast fönstret och titta ut.
  • Se till att barnet går på toaletten precis innan ni går ombord. Det är otroligt mycket skönare att använda toaletterna på flygplatsen än att trängas en vuxen och ett barn (om barnet fortfarande är så litet att det behöver hjälp av en vuxen) på de minimala flygplanstoaletterna. Och det enda vår son tycker är läskigt med att flyga är ljudet när man spolar så därför undviker han gärna flygplanstoaletterna.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

Lämna gärna en kommentar