Att resa bort när man har katt

Att resa bort när man har katt

av Ann-Louise

I fredags fyllde vår katt Ella 12 år. Hon är en högt älskad familjemedlem men det är inte alltid helt enkelt att resa bort när man har en katt. Här kommer våra bästa tips för hur man gör för att resa antingen utan katten eller tillsammans med katten.

Att resa och lämna katten hemma

När vi åker utomlands så får Ella stanna hemma. Hon är ganska känslig och gillar inte för mycket förändringar så därför får hon alltid stanna i vår lägenhet. Vi har alltså aldrig provat att lämna bort henne på kattpensionat eller liknande. För många katter fungerar lösningen med kattpensionat säkert jättebra men vi känner oss tryggast med att Ella får vara i sin hemmiljö. Hon avskyr också alla andra katter så att bo på ett kattpensionat med andra katter i närheten skulle inte alls fungera.

De allra flesta gånger har vi haft vänner och släktingar som har bott hos oss och tagit hand om Ella medan vi har varit bortresta. Några gånger har vi haft vänner/släktingar från andra delar av Sverige som bott i vår lägenhet och som har passat på att turista i Stockholm på dagarna och hållit Ella sällskap morgnar, kvällar och nättar. Oftast så är det dock min svärmor som passar Ella, hon bor i närheten av oss men brukar flytta in här när vi är ute och reser. Ella och hon känner varandra väl och Ella känner sig trygg med henne.

Att resa bort när man har katt

Ella hjälper mig packa upp efter en av mina resor till USA. Förmodligen var hon ute efter kattgodiset som fanns i resväskan.

Nu senast stod vi dock inför en liten utmaning eftersom svärmor också skulle följa med när vi åkte till Rom. Eftersom vi bara skulle vara borta torsdag – söndag så löste vi det med hjälp av tre olika vänner som ställde upp och åkte hem till oss för att titta till Ella. En vän per dag som vi var borta och på söndagen kom vi hem så pass tidigt så hon klarade sig själv tills vi var hemma igen. Det här var första gången någonsin som Ella varit ensam på nätterna men jag tror att hon föredrog att få tillsyn några gånger per dag jämfört med att bo ihop på heltid i flera dagar med personer som hon inte känner så väl.

Att resa bort när man har katt

Några tips till dig som reser bort och som ska ha en kattvakt:

  • Skriv en lista på vad kattvakten ska göra. För oss kattägare är det självklart att katten alltid ska ha tillgång till friskt vatten men för någon som är ovan med katter är det kanske inte lika självklart.
  • Om katten är innekatt, förklara för kattvakten att det är viktigt att katten inte smiter ut och att de inte får öppna fönster eller balkongdörr utan att ha koll på var katten är.
  • Om katten har en toalåda i vanliga fall så rekommenderar jag att skaffa en extra låda för de gånger ni är bortresta. Vår katt vill att toalådan ska göras rent direkt när hon varit där. När vi var i Rom fungerade det utmärkt att hon hade två lådor så att hon alltid hade en fräsch låda även då det inte alltid var folk här som kunde göra rent direkt.
  • Se till att det finns tillräckligt med kattmat både för de dagar som du är bortrest men också för några extra dagar. Flyget hem kan bli försenat och då är det skönt för kattvakten att slippa köpa extra mat.
  • Flyget kan som sagt bli försenat. När vi var i Florida för några år sedan kom vi hem mer än ett dygn senare än planerat. Därför är det bra att kolla att kattvakten har möjlighet att stanna någon dag extra om det skulle behövas.
  • Skriv upp numret till kattens veterinär och se till att kattvakten vet var kattens transportbur finns om det skulle hända något så katten behöver tas till veterinär.
  • Ha gärna en extra kattvakt som reserv om den tilltänkta kattvakten skulle bli sjuk eller av någon annan anledning inte kan ta sig till din katt.

Tänk på att enligt djurskyddslagen så ska katten ha tillsyn minst två gånger per dag. Det är då också viktigt att katten får sitt behov av social kontakt tillgodosett.

att resa med katt

Min mammas katt Agnes. Hon har hunnit bli tre år nu och har en helt annan personlighet än vår egen katt. Agnes är nöjd oavsett var hon är eller vem hon är med. Hon skulle förmodligen tycka att det vore hur spännande som helst att få tillbringa några dagar på ett kattpensionat.

Att resa tillsammans med katten

När vi åker hela familjen till Vetlanda och hälsar på min mamma får Ella följa med. När katten ska åka bil så är det förstås viktigt att den färdas i en transportbur och inte är lös i bilen. Om katten brukar vara orolig under bilresan så kan man spraya buren med Feliway-spray en stund innan katten placeras i transportburen. Om katten aldrig har åkt bil eller varit i en transportbur innan så är det en bra idé att börja med några kortare bilresor så att katten får en chans att vänja sig. Vi har en transportbur med en liten lucka på ovansidan. Det är praktiskt om man vill kunna sticka ner handen i buren och klappa katten utan att behöva vara orolig för att katten smiter, vilket är lätt hänt om man öppnar själva frontluckan till buren.

Tänk på att katter kan bli åksjuka. Ella har aldrig haft problem med det, men när min mammas katt Agnes, som ni ser på bilden lite högre upp i inlägget, åkte med oss för ett år sedan blev hon åksjuk och kräktes en hel del. Det kan vara bra att ha med något så man kan torka upp i kattens bur och något som skyddar bilsätet runt om buren. Har man en åksjuk katt är det också klokt att inte mata den direkt innan bilresan.

Att resa bort när man har katt

Ella på besök hos min mamma.

Fler tips finns hos Agria och hos Jordbruksverket finns regler för hur man får transportera katter. Där kan man till exempel läsa att katten måste få vatten var sjätte timma och att man ska se till att katten har möjlighet att gå på toa om bilresan tar mer än sex timmar. Våra bilresor mellan Stockholm och Vetlanda tar cirka fyra timmar. Vi brukar se till att Ella går på lådan precis innan vi åker och sedan klarar hon sig hela bilresan utan problem. Hon är så van vid den här resan eftersom hon gjort den 5-6 gånger per år de i tolv år hon levt. Hon brukar oftast lägga sig tillrätta i buren och sedan sover hon hela resan.

Alla tips i det här inlägget är baserat på vad som har funkat bra för oss och vår katt. Alla katter är olika så jag rekommenderar att man prövar sig fram för att hitta en lösning som fungerar bra för just sin katt.

Har du en katt och hur gör du med katten när du reser?

Läs mer om katter och resor i mitt blogginlägg om Resor med tema – Katter. Övriga inlägg om katter hittar du här

Du kanske också vill läsa de här inläggen

Lämna gärna en kommentar