Virgin Atlantic Manchester Airport

Att flyga till Orlando med Virgin Atlantic

av Ann-Louise

När vi hade bokat Disneykryssningen och jag började titta på flyg till Orlando så stod det ganska snart klart att Virgin Atlantic var det enda alternativet som passade vår budget. Virgin Atlantic var cirka 10 000 kr billigare än SAS och övriga alternativ. Då man tyvärr inte kan boka flyg hela vägen från Stockholm till USA på Virgin Atlantics hemsida så bokade vi flygbiljetterna hos Resia som hade det billigaste alternativet av de resebyråer som kändes trovärdiga att boka hos.

Vi betalade cirka 13 000 för tre personer vilket är det billigaste vi någonsin har flugit tillsammans alla tre. Eftersom vi flög under sportlovsveckan så kändes det som ett mycket överkomligt pris. Vi flög SAS från Stockholm till Manchester, Virgin Atlantic från Manchester till Orlando samt Virgin Atlantic från Orlando till Manchester och sedan SAS sista sträckan från Manchester och hem till Stockholm. Jag har redan skrivit här vad jag tyckte om att byta flygplan i Manchester.

Virgin Atlantic

Vi flög båda sträckorna med Virgin Atlantics Boeing 747-400 och på vägen hem flög vi från Orlando till Manchester med det plan som heter Ruby Tuesday. Tyvärr noterade jag inte namnet på det plan som vi flög med till Orlando.

Sittplatserna i Economy Classic

Den enda nackdelen med att boka via en resebyrå och inte direkt hos Virgin Atlantic var att vi inte kunde uppgradera våra sittplatser på Virgin Atlantics hemsida för att få mer benutrymme. Om vi hade bokat direkt hos flygbolaget hade vi kunnat betala extra (cirka 500 kr per person) för att sitta i Economy Delight. Där är benutrymmet drygt 86 cm jämfört med knappt 79 cm i Economy Classic där vi hade våra platser. Jag har blivit lite bortskämd med extra benutrymme eftersom vi haft det på våra två senaste resor med SAS till Los Angeles då vi dels flugit Economy Plus och dels betalat extra för sätena längst fram i Economy.

På hemresan frågade jag personalen i incheckningsdisken på Orlandos flygplats om det fanns möjlighet att uppgradera. Då fanns det några säten kvar i Economy Delight men tyvärr inte tre säten tillsammans så vi avstod och behöll våra säten i Economy Classic istället. Benutrymmet i Economy Classic kändes ungefär som i SAS Go och enligt den information jag kunnat hitta är det också ungefär samma utrymme hos båda bolagen.

Virgin Atlantic Benutrymme

Det man kunde göra via hemsidan, trots att man hade bokat hos resebyrå på nätet, var att fritt välja sitt säte i Economy Classic så jag valde tre platser så långt fram som möjligt (rad 32) eftersom det alltid är skönt att komma av bland de första passagerarna. Det fanns också möjlighet att betala 500 kr extra för att sitta på övervåningen, även kallad bubblan. En del av övervåningen är vikt för Premium-passagerare medan resten av platserna är Economy Classic-säten. Dock var benutrymmet detsamma här och platserna längst fram redan uppbokade så det verkade onödigt att betala extra för att sitta däruppe även om det kunde ha varit en rolig erfarenhet.

Virgin Atlantic Manchester

Underhållningen ombord

Underhållningen ingår i priset. Det fanns hela 136 filmer att se på, både äldre och nyare samt dessutom TV-program och spel. Man fick också ”riktiga” hörlurar, inte bara sådana små som man stoppar in i öronen. Ljudet blir aldrig speciellt bra med gratishörlurar oavsett modell men var ändå godkänt. Johan och William använde sina egna hörlurar istället och tyckte att de fungerade bättre.

Virgin Atlantic Entertainment

TV-skärmarna var små, speciellt om man vant sig vid SAS nya stora skärmar på flygen till USA. De här var något större än SAS gamla skärmar. De funkade dock helt okej även om tryckkänsligheten på skärmen inte alltid var den bästa när man skulle välja film. På Virgin Atlantics hemsida kan man se underhållningsutbudet i förväg om man är nyfiken på vilka filmer som finns i underhållningssystemet när man ska flyga.

En lite smårolig funktion i underhållningssystemet är Seat Chat där man kan chatta med andra personer på planet genom att skriva in deras platsnummer. Vi testade funktionen men tröttnade ganska snabbt då det var enklare att prata direkt med varandra när vi satt bredvid varandra.

Virgin Atlantic Seat Chat

Maten hos Virgin Atlantic

När man flyger till USA ingår två måltider. All dryck är gratis med undantag för champagne. De kommer först ut med en fördrink med snacks (otroligt goda pretzels) och sedan serveras det även dryck till maten. Jag gillar att man får en meny med de tre rätter man kan välja på till den första måltiden. Det var också mycket bra att en av de tre rätterna är vegetarisk. Man har alltså en chans att äta vegetariskt även om man inte har förbeställt det.

Virgin Atlantic Meny

På flyget mellan Manchester och Orlando var maten riktigt bra. Faktiskt bland det godaste jag ätit när jag flugit. På vägen hem däremot var jag inte alls lika förtjust i maten men det kan ha berott mer på att jag är kräsen än på att den var dålig. Det var inte heller lika mycket mat på hemresan, vi fick till exempel inte någon sallad vilket var synd eftersom salladen på ditresan var riktigt god.

Virgin Atlantic Middag

Frukosten skilde sig också åt mellan de båda flighterna. När vi åkte till Orlando fick vi en fin liten rosa (!) låda med smörgås, sylt, smör och kaka samt juice och kaffe vid sidan om. På vägen hem fick vi bara en granolabar och en väldigt trött macka, förutom kaffe och juice. Frukosten på hemvägen var så trist att jag inte ens tänkte på att ta kort på den. Och den kom inte i någon gullig rosa låda heller.

Virgin Atlantic Frukost Virgin Atlantic Frukost Virgin Atlantic Frukost

En positiv sak som jag noterade var att flygvärdinnorna plockade undan brickan relativt snabbt efter måltiden. Då jag lider av klaustrofobi så känner jag mig väldigt instängd när jag har bordet framför mig nedfällt. Det går bra så länge jag äter men när jag är klar vill jag få tillbaka utrymmet runt omkring mig så fort det går.

Medan jag och William sov gick flygvärdinnorna runt och bjöd passagerarna på glasspinnar. Jag vaknade till en stund och såg att Johan satt och åt på en glass men var för trött för att be om en till mig också. Vid flera tillfällen kom också flygvärdinnorna och bjöd på vatten, juice och läsk.

Virgin Atlantic Sunset Sportlovsveckan Flyg

Flygresan i övrigt

När man bokar Economy Class ingår 23 kg bagage samt 10 kg handbagage. I Orlando, när vi skulle åka hem, vägde de faktiskt handbagaget, något jag nästan aldrig tidigare varit med om. Som tur reser jag numera alltid med en bagagevåg så vårt bagage klarade viktgränsen. Eftersom jag hade packat allt ömtåligt i handbagaget hade det varit svårt att omfördela packningen.

Man får en filt, kudde samt hörlurar. Det finns USB-laddare vid varje säte vilket är ett stort plus. WiFi finns men kostar extra. Vi avstod från WiFi eftersom vår erfarenhet är att det sällan fungerar speciellt bra på flyg och det är faktiskt riktigt skönt att vara frånkopplad från resten av världen under några timmar.

Virgin Atlantic Filt Flyg

Jag tyckte att flygplanets inredning var snygg och det är en fin belysning med så kallad mood lighting. Stolarna i raderna närmast fönstren är klädda i brunt tyg medan stolarna i mittenraderna är klädda i rött tyg. Säteskonfigurationen är 3+4+3. En nackdel både på utresan och hemresan var att det var omöjligt att höra vad kabinpersonalen och piloten sa i högtalarna.

När vi gick på planet i Manchester fick William en påse (typ gympapåse) med lite pyssel. På hemvägen delades det inte ut något till barnen. Han är dock så pass stor nu att han inte bryr sig så mycket, har han bara sin iPad är han glad.

Virgin Atlantic Economy Classic Flyg

Manchester får också ett extra plus för sin kundservice och sina snabba svar på mail. Jag hade några frågor innan vår resa och skickade mail som blev besvarade inom någon timma varje gång. Jag chattade också med dem på deras hemsida och blev även där väldigt trevligt bemött.

Vad tyckte vi då om att flyga med Virgin Atlantic?

Ann-Louise: Jag tyckte det var helt en helt okej upplevelse, speciellt med tanke på hur lite vi betalade. Jag sov bättre än jag kan minnas att jag gjort på någon flight och hade jag bara haft lite mer benutrymme hade det varit helt perfekt. Jag kan absolut tänka mig att flyga Virgin Atlantic igen om priset är rätt.

Johan: Jag var inte lika förtjust därför att det var trångt och jag tyckte inte att underhållningssystemet var så bra. Det var irriterande att man inte kunde höra vad kabinpersonalen sa i högtalarsystemet. Flighten var dock helt OK och vi kom fram dit vi skulle men det var inget märkvärdigt.

William: Att flyga med Virgin Atlantic var asbra, man kunde se på massor av filmer under flygresan.

Orlando International Airport Sportlovsveckan

Framme på Orlando International Airport.

Har du flugit med Virgin Atlantic och vad tyckte du i så fall?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Ditte 12 mars, 2019 - 19:29

Har aldrig flugit med dem så det var intressant läsning och kanske något att överväga. Och priset var ju klart konkurrenskraftigt så då får man kanske ta olägenheten med byte i Manchester och att maten varierade. Men man kan ju undra varför maten skulle vara sämre på hemvägen.
Numer vill vi inte sitta intryckta vid långresor utan betalar gärna extra för premiumplatser med mer utrymme. Men ibland går det ju inte att få till. Men en del bolag har en annan konfiguration och med större benutrymme. Tyvärr har ju en del plan också smala säten och smala bord så man får nästan äta en i taget.
Vi flög nu till Sydamerika med KLM och även där var det trångt ombord på vanliga platser.

Svara
Ann-Louise 12 mars, 2019 - 22:39

Ja, om man hittar biljetter med Virgin Atlantic till ett bra pris så är de absolut ett bra alternativ. Att maten var så olika var konstigt, men vi brukar alltid ha med lite nödproviant så att vi vet att vi inte behöver vara hungriga även om vi inte gillar det som serveras. Mer benutrymme är förstås det allra bästa och om det går brukar vi också numera alltid betala extra för det. Nu fick vi i alla fall lite mer utrymme på bredden eftersom vi satte vår son emellan oss och än så längre är han lite mindre än oss så det gav oss vuxna lite mer utrymme för armar osv.

Svara
Daniel | FlyingDryden 13 mars, 2019 - 19:47

Inte flugit men deras 744:a är riktigt läcker! Bra recension och det där med maten är ju ibland som ett lotteri. Lufthansa har helt okej mat förutom deras frukost, till exempel.

Fun fact: Jag såg en Virgin 747 från Manchester till Orlando när jag själv satt på en Lufthansa A380 till New York för några år sedan. 🙂

Svara
Ann-Louise 13 mars, 2019 - 21:52

Roligt att du gillade recensionen! Jag håller med om att Lufthansas mat är bra och om maten inte skulle vara bra så packar jag alltid ner lite snacks och annat så man slipper vara hungrig. Kul att du sett en 747:a på väg till Orlando. 🙂

Svara
Davide 27 november, 2019 - 11:05

Hej! Behövde du checka in om bagage i Manchester? Eller skickades dem direkt till Orlando? 🙂

Svara
Ann-Louise 27 november, 2019 - 15:19

Vårt bagage åkte hela vägen från Arlanda till Orlando så vi behövde inte ta ut det i Manchester. Däremot var vi tvungna att hämta ut nya boardingkort för flighten mellan Manchester och Orlando, innan vi gick igenom säkerhetskontrollen i Manchester.

Svara

Lämna gärna en kommentar