Meny
Katt Independence Park Malta
Europa / Malta

Katterna på Malta

Redan innan vår resa så hade jag läst en del om de hemlösa katterna på Malta och vart man skulle gå för att träffa på dem. På Malta verkar man ta väl hand om sina katter även om de är hemlösa och det värmde verkligen i hjärtat att se hur snälla människor gjort i ordning sängplatser till dem och ställt fram mat till dem. Samtidigt är det förstås fortfarande sorgligt att så många katter är hemlösa och inte har någon familj att bo hos.

katterna på malta

I St Julians, strax nedanför vårt hotell, satt den här fina katten och väntade på att få lite fisk.

katterna på malta

Och precis bredvid katten och fiskaren ovan stod den här statyn med en fiskare och hans katt.

Det mest kända kattstället på Malta är Cat Village som ligger i St Julians, bara några minuter från hotellet där vi bodde. Det lär ha startats av en äldre kvinna vid namn Rosa Sammut som började mata de hemlösa katterna. Rosa lever inte längre efter vad jag har förstått men en annan kvinna, vid namn Rosa Zammit Salinos, har fortsatt att sköta om katterna. Man har ordnat med små kojor och sängplatser där katterna kan få skydd för väder och vind. Rosa ser också till att katterna vaccineras och kastreras. Det finns också en låda i Cat Village där man som besökare kan donera kattmat till katterna.

Det som känns lite tråkigt är att det är en byggarbetsplats vägg i vägg med Cat Village så jag hoppas katterna håller sig på sin tomt och inte blir skadade av lyftkranar och annat. Efter vad jag läst på Internet så ville man riva Cat Village när bygget startade men lokalbefolkningen protesterade mot detta och katterna fick vara kvar.

cat village st julians

katt i cat village

En av de fina katterna som bor i Cat Village.

Precis på gränsen mellan St Julians och Sliema, utmed strandpromenaden, så har någon byggt och placerat ut små hus åt en hemlös kattfamilj. Vi såg inte själva katterna när vi var där men husen var alldeles bedårande. Vill du hitta hit så är det i närheten av busshållplatsen Antik och de små katthusen står på andra sidan staketet utmed strandpromenaden.

katterna på malta cat house sliema

katterna på malta cat house sliema

katterna på malta cat house sliema

katterna på malta cat house sliema

Fortsätter du promenera längs med strandpromenaden mot Sliema så kommer du till parken Independence Garden och där kommer du garanterat kommer att träffa på katter. Håll utkik efter kattstatyn som står ovanpå de offentliga toaletterna, där i närheten har man ställt ut transportburar och andra sängplatser till katterna och hit kommer många frivilliga med mat till dem.

katt på tak sliema malta

katter independence park sliema malta

Här har man ställt ut transportburar och kattsängar där katterna kan bo

katt independence park sliema malta

orange katt independence park

Här kan du läsa mer om katterna på Malta och det finns även en bok om katterna, Islands of Cats.

Här har jag skrivit om katter på andra resmål.

9 Kommentarer

 • FREEDOMtravel
  21 april, 2018 at 21:20

  Men vilka fina hus! Fina katter också 🙂

  Svara
  • Ann-Louise
   22 april, 2018 at 21:12

   Ja, husen var verkligen så fina. Härligt att det finns folk som tar sig tid att fixa sånt till de hemlösa djuren.

   Svara
 • Fantasy Dining
  22 april, 2018 at 12:51

  Vad skönt att höra att katterna har det bra. Så söta!!

  Svara
  • Ann-Louise
   22 april, 2018 at 21:39

   Ja, det är ju alltid sorgligt med hemlösa djur, men här kändes det i alla fall som att de blev omhändertagna så gott det gick. Och de var väldigt söta! 🙂

   Svara
 • Travelsis
  27 april, 2018 at 05:30

  Oj, det här med katterna missade vi när vi var på Malta. Så fint de gjort till katterna./Pernilla

  Svara
  • Ann-Louise
   27 april, 2018 at 19:31

   Ja, man blev verkligen glad över att se att de brydde sig om katterna!

   Svara
 • Christine - 29°
  1 maj, 2018 at 13:12

  Så fint! Hade ingen aning om detta och missade det helt när jag var där. 🙂

  Svara
  • Ann-Louise
   2 maj, 2018 at 20:47

   Jag råkade hitta en blogg som skrev om katterna på Malta när jag gjorde research inför ett annat blogginlägg, annars hade jag kanske missat det också. Åker du tillbaka så får du titta efter katterna!

   Svara
 • […] att stanna och fotografera ungefär en gång i minuten. Vi träffade också på flera gulliga katter som vi var tvungna att stanna och prata […]

  Svara

Lämna en kommentar