Viktor Emanuel-monumentet

Viktor Emanuel-monumentet – Roms bästa utsikt?

av Ann-Louise

När vi var i Rom i februari så blev det många återbesök till sevärdheter som jag såg redan första gången jag var i Rom för 14 år sedan. Men när jag satt hemma och planerade resan så upptäckte jag något nytt som tillkommit sedan förra gången, nämligen hissen som tar dig upp till taket på Viktor Emanuel-monumentet. Att åka den här hissen hamnade genast på min ”måste göra-lista” eftersom jag älskar utsiktsplatser! Jag var också väldigt fascinerad av den här gigantiska byggnaden redan för 14 år sedan så det var intressant att nu få se den på riktigt nära håll, både invändigt och utvändigt.

Viktor Emanuel-monumentet eller Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II som det heter på italienska är ett monument i vit marmor uppfört till kung Viktor Emanuel II:s ära. Man påbörjade bygget 1885 och byggnaden invigdes 1911 även om den inte var helt klar förrän 1935. Storleken är imponerande, monumentet är 175 meter brett och 70 meter högt och syns på långt håll.

Viktor Emanuel-monumentet

Viktor Emanuel-monumentet

I folkmun kallas byggnaden ofta för bröllopstårtan på grund av dess utseende och den har fått en hel del kritik, dels för att man rev historiska byggnader för att göra plats för monumentet och dels för att invånarna i Rom inte ville ha en så pass iögonfallande byggnad sida vid sida med de historiska monumenten och klassiska byggnaderna.

Viktor Emanuel-monumentet

Sedan snart hundra år tillbaka i tiden finns även den okände soldatens grav här.

Hissen till taket har funnits här sedan 2007 och är placerad på baksidan av monumentet. Jag trodde att man skulle kunna åka från markplan och upp till taket men för att komma till hissen måste man först gå upp för alla trappor på utsidan och sedan en hel del ytterligare trappor inuti monumentet. Därefter går man ut på en terrass och runt till baksidan där man köper biljett och går in i hissen för att åka upp till taket.

Sedan snart hundra år finns även den okände soldatens grav här.

Viktor Emanuel-monumentet

Jag var här ensam eftersom Johan, William och svärmor passade på att vila på hotellrummet efter en intensiv förmiddag på Colosseum och Forum Romanum och hade med andra ord gott om tid att gå runt och fotografera den fantastiska utsikten från alla håll. Jag hade också tur med vädret eftersom det var soligt och fint. Dagen därpå var himlen mörkgrå och trist och då hade det förmodligen inte alls varit samma fantastiska upplevelse.

Jag älskar som sagt utsiktsplatser och den här var väl värd avgiften för hissfärden upp. Jag kan varmt rekommendera att åka upp på Viktor Emanuel-monumentets tak om du är i Rom.

Viktor Emanuel-monumentet

Utsikt mot Colosseum.

Viktor Emanuel-monumentet

Och utsikt mot Forum Romanum där vi promenerat omkring tidigare på dagen.

Viktor Emanuel-monumentet

Utsikt mot gatan Via del Corso och Villa Borghese upp till höger.

Det lär finnas ett café på en av monumentets terrasser. Tyvärr var det stängt när jag var där, annars hade det varit perfekt att sitta ner där med en kopp kaffe eller någon svalkande dryck efter att ha gått i alla trappor.

Viktor Emanuel-monumentet

Här ser man bland annat taket på Pantheon (det stora runda taket till höger i bild).

Viktor Emanuel-monumentet

Adress: Piazza Venezia
Öppettider: Måndag  Söndag, 9.30 – 19.30 (man kan inte åka upp med hissen efter 18.45)
Pris: 7 € för vuxna och 3.50 € för barn och pensionärer

Läs gärna mina andra inlägg om Rom och mina tio bästa tips för en weekend i Rom.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Fantast Dining 26 april, 2018 - 17:15

Det missade jag sist. Åh vad jag vill resa tillbaka till Rom:)

Svara
Ann-Louise 26 april, 2018 - 18:22

Ja, du får åka tillbaka och åka upp i hissen. 🙂 Det var så fint att stå där uppe och titta ut över Rom.

Svara
Johnny Friskilä 2 maj, 2018 - 14:20

Jag kom lite för sent till hissen så det blev inte av när jag besökte Rom i augusti förra året. Men men, hissen finns kanske kvar till nästa gång.

Svara
Ann-Louise 3 maj, 2018 - 21:42

Ja, det var verkligen en fantastisk utsikt så hoppas att du har möjlighet att åka upp där nästa gång du är i Rom!

Svara
Daniel på FlyingDryden 31 augusti, 2020 - 12:02

Kan bekräfta att hissen står kvar även efter en viss pandemi. Var där uppe i augusti och vi var helt själva första tio minuterna. Riktigt fin upplevelse och härlig utsikt över stan!

Svara
Ann-Louise 1 september, 2020 - 17:24

Skönt att höra att hissen står kvar! 🙂 Det måste varit härligt att vara själva där. Det var iofs inte jättemycket folk när jag var där heller men alltid skönt att kunna fotografera utan att det är folk i vägen. Och visst är det en fantastisk utsikt!

Svara

Lämna gärna en kommentar