Slottet i Bratislava castle slovakien

Det vackra vita slottet i Bratislava

av Ann-Louise

Slottet i Bratislava (Bratislavský hrad på slovakiska) är den främsta orsaken till att vi överhuvudtaget åkte till Slovakiens huvudstad förra helgen. Jag läste en resetidning där jag fick se en bild på slottet och bestämde mig direkt för att jag var tvungen att åka och se det i verkligheten. Och slottet gjorde mig inte besviken. Det har ett fantastiskt läge, högt uppe på en kulle i Bratislava, med en vidunderlig utsikt över Donau och resten av staden. En riktigt klar dag kan man se ända till Ungern och Österrike härifrån.

Slottet i Bratislava

Vienna Gate Bratislava Slovakien

Vi gick in till slottet i Bratislava genom Vienna Gate.

Donau Nový Most Bratislava Slott

Utsikt över Donau och bron Nový Most med sin runda UFO-restaurang.

Själva platsen där slottet ligger är belägen på bergskedjan Små Karpaterna och var bebodd redan 3 500 år före Kristus. Även slottet har en lång historia och nämns för första gången i skrift redan 907. När Bratislava var en del av det österrikisk-ungerska kejsardömet var slottet det självklara centrumet i monarkin.

Slottet i Bratislava

Slottet i Bratislava

Slottet i Bratislava Slovakien

Slottet i Bratislava Slovakien

Slottets historia

Det hela började med ett stenslott som byggdes på 900-talet. Detta stenslott byggdes senare om till ett gotiskt slott på 1400-talet och till ett renässansslott under 1500-talet. På 1600-talet blev det ytterligare en ombyggnation, nu till ett barockslott. Med början 1760 gjordes stora delar av interiören om i rokoko-stil på begäran av drottning Maria Theresa. 1802 blev slottet bostad för 1 500 soldater och det var början till slutet för slottets storhetstid.

1809 bombades slottet av Napoleons trupper och i slutet av maj 1811 började slottet brinna då soldaterna som bodde där råkade tända eld på slottet efter att de hade druckit för mycket. Slottet låg sedan i ruiner fram till 1950-talet. Mellan åren 1957 och 1968 byggde man som tur var upp slottet igen. Allt är dock inte klart och det pågår fortfarande renoveringar av slottet i Bratislava.

Slottet i Bratislava Slovakien

Slottet i Bratislava Slovakien

Honorary Courtyard med en staty av kung Svätopluk.

 King Svätopluk Slottet i Bratislava

Slottet i Bratislava

Det finns fyra olika entréer till slottet,  Sigismund Gate, Vienna Gate, Nicholas Gate och Leopold Gate. Vi gick in genom Vienna Gate, gick ut genom Nicholas gate samt såg Sigismund Gate på vår väg ner mot gamla stan. Sigismund Gate är från 1400-talet och den bäst bevarade delen av det ursprungliga slottet. Leopold Gate lyckades vi tyvärr missa helt och hållet.

Sigismunds Gate Slottet i Bratislava

Sigismunds Gate som är en av portarna till slottet i Bratislava.

Slottet i Bratislava The Winter Riding School

Byggnaden till höger är the Winter Riding School.

Slottet i Bratislava

Slottet i Bratislava Slovakien Trädgård

Den vackra barockträdgården bakom slottet har funnits här i nuvarande skick sedan juni 2016 och det är gratis att promenera runt här och titta. Trädgården är utformad för att likna den trädgård som fanns här före eldsvådan 1811.

Slottet i Bratislava Slovakien Trädgård

Slottet i Bratislava Trädgård Park

Slottet i Bratislava Trädgård Park

Slottet i Bratislava Trädgård Park

Slottet i Bratislava Trädgård Park

Det är lätt att tro att slottets fyra torn är lika höga men så är det inte. Tornet i sydväst är det högsta och kallas för Crown Tower och här kan man gå upp för att få en ännu bättre utsikt över Bratislava med omgivningar. Tornet har fått sitt namn då de ungerska kronjuvelerna förvarades här mellan 1552 och 1784.

Crown Tower Slottet i Bratislava

Crown Tower är det torn som är närmast kameran.

Crown Tower Slottet i Bratislava

Tyvärr kände vi inte att vi hade tid att gå in i slottet eftersom vi bara hade några timmar på oss att upptäcka Bratislava. Vi sparar det till en annan gång. Inuti slottet finns bland annat slovakiska nationalmuseets utställningar.

Reštaurácia Hrad Slottet i Bratislava

I det här huset finns restaurangen Reštaurácia Hrad.

Slottet i Bratislava

Slottet i Bratislava

Slottets innergård.

Slottet i Bratislava Du kan promenera hit eller ta bussen. De två busstationer som ligger närmast slottet i Bratislava är Zámocká och Hrad. Hit går buss 203 och 207. Ett tips är att ladda ner appen imhd.sk där du kan skriva in den hållplats som du åker ifrån samt hållplatsen som du ska åka till och få fram rätt buss och de olika avgångstiderna. Om du väljer att promenera, vilket vi gjorde, får du vara beredd på en rejäl uppförsbacke. Trots att det blev lite svettigt på slutet tyckte vi det var en riktigt mysig promenad. Beroende på hur snabbt du går tar det cirka 15-20 minuter att gå från gamla stan och upp till slottet.

St. Martin's Cathedral Bratislava

Från slottet har man en fantastisk utsikt över Bratislava. Kyrkan till höger i bild är St. Martin’s Cathedral.

Utsikt över Donau och Bratislava.

Utsikt över Donau och Bratislava.

Slottet i Bratislava Donau

Slottet i Bratislava Slovakien

Bra att veta innan besöket på slottet i Bratislava:

Adress: Zámocká 2, Bratislava

Öppettider: Området runt slottet inklusive trädgården är alltid öppet. Museet inuti slottet är öppet tisdag – söndag 10.00 – 18.00. Observera att slottet är stängt från 27 maj till och med 4 juni 2019. 

Mer information om öppettider och entréavgifter hittar du här. Vill du veta mer om slottets historia så finns det massor av läsa på Wikipedia.

Läs gärna mina övriga inlägg om Bratislava.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

13 Kommentarer

Lena i Wales 29 maj, 2019 - 14:34

Fantastiskt slott och trädgård och vilket läge! Förstår att det var en upplevelse.

Svara
Ann-Louise 29 maj, 2019 - 20:28

Ja, det var verkligen otroligt vackert! Mycket sevärt ställe.

Svara
Maya Nordlund 30 maj, 2019 - 17:41

Så vackert slott! Det ska jag kolla in om jag besöker Bratislava! 🙂

Svara
Ann-Louise 30 maj, 2019 - 18:11

Ja, det är verkligen fint där! Kan varmt rekommenderas. 🙂

Svara
Zilia Ving - från kråkbo till drömhus 1 juni, 2019 - 19:23

Men åh, vilken underbar blogg du har!! Vackra bilder och platser. Och så älskar jag typsnittet på titelnamnet! 😀 Undra vad det kan heta….?

Svara
Ann-Louise 1 juni, 2019 - 20:05

Tack så jättemycket, vad glad jag blir att du gillar min blogg. Typsnittet heter Princess Sofia. Minns inte nu var jag laddade ner det, men det fanns på något sajt med gratis typsnitt. 🙂

Svara
Ditte 1 juni, 2019 - 21:55

Stort tack för besöket här på slottet i Bratislava. Jag har aldrig varit här så nu fick jag ett fint smakprov- Jättefina bilder och bra info.
Ha det gott!

Svara
Ann-Louise 2 juni, 2019 - 14:16

Vad roligt att du tyckte om inlägget! Bratislavas slott är verkligen värt ett besök så hoppas du har vägarna förbi där någon gång i framtiden. 🙂

Svara
World by Tina 3 juni, 2019 - 15:37

Bratislava är verkligen en stad jag skulle vilja åka till, snart! Tack för inspo!
Ps. Hoppas du kommer dig till Florens inom snar framtid, det var verkligen fantastiskt (fast jag skulle nog undvika juli/augusti pga turistkaos.

Svara
Ann-Louise 4 juni, 2019 - 18:33

Bratislava var verkligen mysigt så kan varmt rekommendera att åka dit! Och Florens står kvar högst upp på önskelistan…. svärmor vill med dit också så måste hitta ett datum som passar både vår familj och henne. 🙂

Svara
Att göra i Bratislava - guide för en weekend i Slovakien | Resa medvetet 3 september, 2019 - 20:27

[…] Det krävdes en rejäl promenad för att komma upp till slottet som är väl skyddat bakom flera lager av murar. Jag gav bara slottet en kort okulär besiktning men den som vill läsa på mer inför ett besök på slottet i Bratislava kan med fördel läsa bloggen Från stad till strands matiga inlägg. […]

Svara
Att göra i Bratislava – guide för en weekend i Slovakien – Affärsfakta 4 september, 2019 - 21:05

[…] Det krävdes en rejäl promenad för att komma upp till slottet som är väl skyddat bakom flera lager av murar. Jag gav bara slottet en kort okulär besiktning men den som vill läsa på mer inför ett besök på slottet i Bratislava kan med fördel läsa bloggen Från stad till strands matiga inlägg. […]

Svara
Konditorei Kormuth i Bratislava » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 20 oktober, 2019 - 17:31

[…] Läs även om vårt besök på slottet i Bratislava. […]

Svara

Lämna gärna en kommentar