Sigtuna Rådhus

Sevärdheter i Sigtuna – Sveriges första stad

av Ann-Louise

Om du precis som jag älskar gulliga små trästäder så kan jag tipsa om att göra ett besök i Sigtuna cirka 45 minuter norr om Stockholm. Sigtuna anses vara Sveriges äldsta bevarade stad. Den grundades på 970-talet av Erik Segersäll och man har bevarat den ursprungliga stadsplanen sedan dess.

Stora gatan Sigtuna
Sigtuna

Tack vare Sigtunas långa historia finns det en rad spännande sevärdheter här. Här finns 630 fornlämningar, små gulliga hus, mysiga caféer, kyrkoruiner, en strandpromenad och mycket annat.

Ett av Sigtunas fina gamla hus.
Ett av Sigtunas fina hus från 1700-talet.

Stora gatan

Stora gatan var Erik Segersälls huvudgata och den har samma sträckning som för tusen år sedan. Den är idag en liten pittoresk gågata med gulliga hus som inrymmer butiker, caféer och restauranger. Detta är också Sveriges första gågata och man känner verkligen historiens vingslag när man strosar omkring här. De flesta husen är från 1700-talet och 1800-talet och många av dem är målade i härliga pastellfärger.

Stora gatan Sigtuna
Stora gatan Sigtuna
Stora gatan Sigtuna
Stora gatan sigtuna
Till vänster ser du turistbyrån som ligger i Drakegården (notera draken över dörren).
Rosa hus

Sigtuna rådhus och Stora torget

På Stora torget i Sigtuna hittar du Sveriges minsta rådhus. Det invigdes 1744 och är idag en del av Sigtuna museum. Vi var inte inne här, men om du vill se insidan av rådhuset så är det öppet dagligen klockan 12-16 under juni-augusti.

Rådhuset Sigtuna

Stora torget har funnits sedan 1600-talet och är en samlingsplats där det bland annat arrangeras olika typer av marknader. I vanliga falls hålls det julmarknad här under söndagarna före jul, något som förstås är inställt i år. Även Sigtunas historiska marknad, Sigtuna Möte, som härstammar från 1912, blev inställd i år men kommer förhoppningsvis kunna arrangeras i augusti 2021.

Stora Torget Sigtuna
Ett av husen vid Stora torget i Sigtuna.
Stora torget
Stora torget och Stora gatan.

S:t Olofs kyrkoruin

I Sigtuna finns det flera fina ruiner, bland annat ruinen efter S:t Olofs kyrka. Bygget av kyrkan påbörjades förmodligen under första halvan av 1100-talet och vid utgrävningar har man upptäckt att S:t Olofs kyrka vilar på en äldre kyrka som tros vara Sveriges första stenkyrka.

S:t Olofs kyrkoruin Sigtuna

S:t Pers kyrkoruin

S:t Pers kyrkoruin ligger väster om den medeltida stadskärnan och kyrkan byggdes av och för kungen kring sekelskiftet 1100. Man tror att kungen mottog folkets hyllningar i den portal som finns i ett av tornen. Ruinen har nyligen restaurerats och är numera öppen för allmänheten.

S:t Pers kyrkoruin Sigtuna

S:t Lars kyrkoruin

Numera finns det bara ett torn kvar av S:t Lars kyrka men en gång i tiden var detta en stor gråstenskyrka som man tror byggdes under 1100-talet. Kyrkan blev en ruin efter att den brann 1658.

S:t Lars kyrkoruin Sigtuna

Mariakyrkan

Den vackra Mariakyrkan byggdes av två dominikanerbröder som kom till Sigtuna på 1230-talet. Kyrkan invigdes 1247 men var inte helt färdigbyggd förrän 1255. Den är byggd i tegel och det var första gången man använde tegel för att uppföra en så här stor byggnad i Sverige. Kyrkan är den äldsta byggnaden i Sigtuna som fortfarande används.

Mariakyrkan Sigtuna

Sigtuna museum

Vi var inte inne på museet under vårt besök i somras eftersom det var så varmt och soligt och vi hellre ville vara utomhus. Jag vet faktiskt inte ens om museet var öppet med tanke på corona-pandemin. I efterhand har jag läst om Sigtuna museum och tycker det låter riktigt intressant och jag vill gärna besöka det nästa gång vi åker till Sigtuna. I museet finns även aktiviteter för barn, både inomhus och utomhus (sommartid).

Sigtuna Museum
Sigtuna museum.
Sigtuna museum
Den vita byggnaden i bakgrunden är Sigtuna Stadshotell.
Sigtuna museum
Bokkiosk Sigtuna
I närheten av Sigtuna museum finns den här fina bokkiosken.

Runstenar i Sigtuna

Det finns ett 30-tal runstenar i Sigtuna stad och 170 runstenar i Sigtuna kommun. Det är den plats i Sverige som har flest runstenar och jag har även läst att det ska vara den plats i världen som har flest runstenar. Vi såg bara en av runstenarna den här gången, den som står bredvid St Lars kyrkoruin. När vi åker tillbaka till Sigtuna nästa gång så ska vi definitivt leta efter fler runstenar. Här kan man ladda ner en runstensvandring för barn.

Just den här runstenen heter Nf 1956 och på den står ”Anund lät resa denna sten efter sig själv, medan han levde.” Förkortningen Nf betyder Nyfynd och 1956 är året då runstenen hittades.

Runsten Nf 1956 Sigtuna

Tant Bruns kaffestuga

Ingen utflykt är komplett utan ett fikastopp, och det ska gärna vara ett så gammalt café som möjligt. I Sigtuna finns Tant Bruns kaffestuga som är otroligt mysigt och som också är ett av Sveriges äldsta caféer. Mycket bättre än så blir det inte, speciellt när det de serverar också smakar riktigt bra!

På grund av corona-pandemin var vi aldrig inne i caféet utan satt utomhus men av de bilder jag sett från insidan kan jag varmt rekommendera att även sitta inne och fika när omständigheterna tillåter. De gamla fina husen härstammar från 1600-talet.

Tant Bruns kaffestuga Sigtuna
Huset där Tant Bruns Kaffestuga ligger är från 1600-talets slut och ett av de äldsta husen i Sigtuna.
Tant Bruns kaffestuga Sigtuna
Fika Tant bruns kaffestuga
Det är inte likt mig att fika så här lite men jag hade just ätit en stor äppelpaj i Steninge slottsby och orkade därför bara en dröm och ljuvligt god jordgubbssaft.
Tant Bruns kaffestuga Sigtuna
Tant Bruns kaffestuga Sigtuna
Tant Bruns kaffestuga Sigtuna

Strandpromenaden

Vi skulle hinna mer fler stopp på vår utflykt och hann därför inte gå ner till strandpromenaden i Sigtuna den här gången men av de bilder jag sett därifrån så är det något man absolut inte ska missa när man är i Sigtuna.

Slott nära Sigtuna

I närheten av Sigtuna hittar du också Steninge slott och Wenngarns slott. Både slotten är värda ett besök och har också trevliga caféer, dock är caféet på Wenngarns slott stängt tills vidare på grund av Covid-19. På Steninge slott fikar man i den vackra stenladan.
Steninge slott är stängt för allmänheten så det går inte att gå in i slottet men det är fint att promenera omkring i slottsträdgården. Wenngarns slott kan man se även på insidan med guidade visningar.

Steninge slott
Steninge slott.
Stenladan
Stenladan i Steninge slottsby.
Wenngarns slott
Wenngarns slott.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

14 Kommentarer

4000mil 6 december, 2020 - 20:00

Sigtuna är verkligen en fin stad! 🙂

Svara
Ann-Louise 6 december, 2020 - 22:24

Ja visst är det, så idylliskt och mysigt!

Svara
Amanda (Swedish Passport) 8 december, 2020 - 09:08

Åh, älskar verkligen Sigtuna, så himla mysig stad! Har bara varit där på sommaren tidigare så hoppas på att restriktionerna lättar något så jag har möjlighet att åka dit i januari-februari någon gång nästa år 🙂

Svara
Ann-Louise 9 december, 2020 - 20:35

Jag har också bara varit där på sommaren men blev väldigt sugen på att åka dit även på vintern och se hur det är då.

Svara
Eva på rucksack 8 december, 2020 - 16:07

Det är så fint i Sigtuna, lika mysigt året om dessutom. Superfina bilder! 😀

Svara
Ann-Louise 9 december, 2020 - 20:38

Tack! 🙂 Ja, det är så fint där. Det var typ 30 år sedan jag var där senast så jag hade hunnit glömma hur mysigt det var.

Svara
Lena i Wales och Spanien 9 december, 2020 - 10:05

Sigtuna är en så fin liten stad. Har besökt den några gånger de senaste 10 åren, både sommartid och i samband med julmarknad.
Gillar Tant Bruns café. Åt en jättegod semla där.
Har däremot missat runstenarna.
Har inte heller besökt några av slotten.
Så jag har en hel del kvar i den trakten.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 9 december, 2020 - 22:05

Jag kan tänka mig att det är extra mysigt i Sigtuna när det är julmarknad. Hoppas allt är lite mer normalt nästa jul så kanske man kan gå på julmarknad där då. Och tack för tipset om semlor på Tant Brun, jag älskar semlor så kanske får det bli en tur dit när det är semmelsäsong. 🙂

Svara
Ditte 11 december, 2020 - 17:20

Vilket lyckat besök och jättefina bilder. Sigtuna har vi besökt väldigt mycket under årens lopp. En jättefin stad med fina omgivningar. Vi bodde i mängder av år i Upplands Väsby så vi var här ett par gånger i månaden. Har även vänner som bor här-
Julmarknaden har alltid varit fin. Men antar att den inte blir i år.
Sedan vi flyttade till Söder har vi förr varje sommar förr tagit båten hit. Tant brun är en favorit med goda räkmackor. Steninge slott har vi i år besökt ett par gånger. men kom i år inte till Wenngarn men har varit där också en hel del. Och hit till Sigtunatrakten kan man ofta återkomma. Mycket historia dessutom. Tack för besöket.

Svara
Ann-Louise 11 december, 2020 - 22:32

Det var 31 år sedan jag senast var i Sigtuna så det var jätteroligt att komma tillbaka. Nu när vi har bil lär det bli fler utflykter hit. Hade gärna åkt hit på julmarknad men såvitt jag förstår är den inställd i år. Att åka båten dit verkar också väldigt mysigt.

Svara
Lena i Wales och Spanien 19 december, 2020 - 07:44

Tittar in igen för att önska dig en GOD JUL🌲🎅.
Mer julhälsning genom en egen video finns på min blogg.

Svara
Ann-Louise 22 december, 2020 - 23:16

En riktigt God Jul till dig också!

Svara
Travelsis 25 december, 2020 - 21:36

Jag har faktiskt aldrig varit i Sigtuna, men blir såklart sugen av alla fina bilder!! Men just nu Känns Sigtuna som andra sidan av jordklotet(med andra ord väldigt långt borta), men sen när det blir mer som vanligt igen då har jag Sigtuna på min önskelista! God jul/ Pernilla

Svara
Ann-Louise 29 december, 2020 - 21:20

Ja, Sigtuna är så mysigt så då har du något att se fram emot när allt blir som vanligt igen.

Svara

Lämna gärna en kommentar