Stendörrens naturreservat

En vandring på öar och hängbroar i Stendörrens naturreservat

av Ann-Louise

En av de allra varmaste dagarna i juni gjorde vi en utflykt till Stendörrens naturreservat. Den här vackra platsen ligger en dryg timmas bilresa söder om Stockholm, ute vid havet mellan Trosa och Nyköping. Jag har länge velat åka dit och nu när vi skaffat bil var detta en av de första platser vi passade på att besöka.

Stendörrens naturreservat

Stendörrens naturreservat bildades 1972 och omfattar 923 hektar land och vatten. Namnet fanns redan på 1200-talet då sundet mellan fastlandet och Krampö kalldes för Stendörr sund.

Vid Naturum i Stendörrens naturreservat
Brygga och en liten strand bredvid Naturum i Stendörrens naturreservat.
Sjöbod Stendörrens naturreservat

Här finns bland annat vackra strandängar och hällmarker med martallar och renlavar. Det finns flera utmärkta stigar där du kan vandra. En av dessa heter Upplevelseleden, den är 2 kilometer lång och är en del i en utställning av Sörmlands museum. Vi gick inte den leden den här gången men jag hoppas vi får tillfälle att åka tillbaka och göra det. Kofärjan på bilden nedan är en del av Upplevelseleden. De skyltar som finns utmed Upplevelseleden finns att läsa här.

Ko på upplevelseleden i Stendörrens naturreservat.

Det som gör Stendörrens naturreservat så unikt är de fyra hängbroar som finns här. Tack vare dessa hängbroar kan man ta sig ut i skärgården utan att behöva använda båt. Det var också just hängbroarna som var främsta orsaken att vi valde att åka hit, jag är väldigt förtjust i broar och det verkade spännande att gå på de här hängbroarna och att fotografera dem.

Naturum i Stendörrens naturreservat

Från parkeringen som ligger längst in i naturreservatet är det cirka 600 – 700 meters promenad till Naturum. Det är en vacker promenad, förbi fina ängar och en idyllisk gård och med havet som skymtar längre fram.

Aspnäset Stendörren Naturreservat
Stendörren Aspnäset Vedhög

Naturum är öppet under sommarhalvåret (från 1 maj till 4 oktober 2020) och här finns bland annat en utställning där du kan lära dig mer om skärgården och Östersjön. Här ordnas också guidningar och andra aktiviteter. Man kan även låna håvningsutrustning om man vill utforska livet i vattnet och på ängen. Blir du fikasugen kan du köpa glass och kaffe.

Naturum Stendörrens naturreservat

Läs mer om Naturum i Stendörrens naturreservat här och här.

Utsikt från Naturum i Stendörrens naturreservat.
Utsikt från Naturum.
Stendörrens naturreservat

Stora Krokholmen

Från Naturum kan man vandra på en spång genom en kohage och sedan genom en liten skogsdunge för att komma fram till den hängbro som går till ön Stora Krokholmen. Man får gå på ett par mindre träbroar först innan man kommer fram till själva hängbron. Väl ute på Stora Krokholmen kan du vandra runt ön på en markerad led.

Skog på stigen mellan Naturum och Stora Krokholmen.
Stendörren
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stora Krokholmen
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stendörrens naturreservat Stora Krokholmen
Stora Krokholmen

Äspskär

För att komma ut på ön Äspskär får man gå på tre hängbroar. Går du sedan längst ut på öns spets så kommer du en bra bit ut i skärgården till fots. På Äspskär finns många härliga klippor för dig som är soldyrkare och när vi var här var det fullt med folk som solade och badade. Vi hade glömt badkläderna hemma och valde istället att slå oss ner på en av klipporna och äta vårt medhavda fika i solen.

Stendörrens naturreservat Hängbro Äspskär
Den första bron på väg ut till ön Äspskär.
Stendörrens naturreservat Hängbro Äspskär
Stendörrens naturreservat med hängbro till ön Äspskär.
Stendörrens naturreservat och hängbro på ön Äspskär.
Bro nummer två när du promenerar ut till Äspskär.
Stendörrens naturreservat Hängbro Äspskär
Stendörrens naturreservat och hängbro på ön Äspskär.
Stendörrens naturreservat och hängbro på ön Äspskär.
Den tredje och sista hängbron på väg ut till Äspskär.
Stendörrens naturreservat och hängbro på ön Äspskär.
Badklippor Aspskär Stendörrens naturreservat
Vi var inte direkt ensamma om att ha tagit oss till Stendörrens naturreservat den här dagen men hittade ändå en egen liten klipphäll där vi kunde sitta och äta vår matsäck.
Badklippor i Stendörren

Hitta till Stendörrens naturreservat:

När du kör på E4:an mellan Nyköping och Trosa finns det skyltar till Stendörrens naturreservat. Sväng av E4:an och fortsätt följa skyltarna. Vill du inte köra E4:an kan du istället välja Utflyktsvägen (länsväg 219) vilket vi gjorde när vi åkte hem mot Stockholm igen. Det berodde framför allt på att vi körde fel, vilket vi var glada att vi gjorde för Utflyktsvägen var bra mycket mysigare än E4:an.

Det finns två olika parkeringar i Stendörrens naturreservat, vi valde att först parkera närmast Naturum och besöka Naturum samt promenera till hängbron som går ut till Stora Krokholmen. Från den här parkeringen till Naturum är det cirka 600 meters promenad. Om du ska direkt till hängbron som går till Stora Krokholmen så är det några hundra meter att gå dit.

När vi hade besökt Naturum och varit ute på Stora Krokholmen flyttade vi bilen till parkeringen som ligger närmast Äspskär för att ta oss ut på den ön via de tre hängbroar som finns där.

Skylt till Äspskär

Det är ganska knölig terräng för att komma fram till hängbroarna och tyvärr inget jag rekommenderar för dig som har svårt att gå. För dig som är rörelsehindrad och vill besöka Stendörrens naturreservat är Lerviksudden samt Naturum tillgängligt med rullstol.

Vägen till Stora Krokholmen.
Så här ser det ut när man går till den hängbro som leder till ön Stora Krokholmen.

På den här länken hittar du mer information och en praktisk karta över Stendörrens naturreservat.

William på klippa
Stendörrens naturreservat

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 12 augusti, 2020 - 07:52

Vilket fantastiskt ställe. Dit skulle jag vilja komma.
Allt verkar så välorganiserat, vilket jag gillar efter röran här i Wales.
Så vackra bilder. Sverige när det är som bäst!
Njut av sommaren!

Svara
Ann-Louise 12 augusti, 2020 - 21:05

Ja, det var verkligen så fint där, kan varmt rekommenderas! Roligt att höra att du gillar bilderna!

Svara
Ditte 12 augusti, 2020 - 22:31

Vad roligt att ni varit här. Ett fantastiskt ställe dit vi seglat många gånger och här finns mycket finta att upptäcka- Ljuvlig natur. Härliga bilder som ger mig fina minnen att tänka tillbaka på. Min dotter ska dit en vända i morgon.

Svara
Ann-Louise 13 augusti, 2020 - 21:19

Ja, verkligen ett helt fantastiskt ställe! Längtar redan efter att åka tillbaka igen. Jag kan tänka mig att det måste varit härligt att segla dit.

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 13 augusti, 2020 - 20:53

Åh, det är så vackert vid Stendörren 😀

Svara
Ann-Louise 13 augusti, 2020 - 21:19

Ja, så vackert! Jag hade ju sett en del bilder innan och var beredd på att det skulle vara fint men det var ännu finare än jag hade föreställt mig.

Svara
TravelAnna 19 augusti, 2020 - 17:15

Vilket underbart utflyktsmål! Broarna ser väldigt läckra ut. Jag har för mig att jag var där på 80-talet (då jag av kärleksskäl hängde mycket i Oxelösund och Nyköping) men jag minns inte broarna. Vädret hade ni med er också. Underbara bilder!

Kram

Svara
Ann-Louise 19 augusti, 2020 - 21:12

Ja, det var så fint och broarna var så coola (är väldigt förtjust i just broar). Du får helt enkelt åka dit igen så du får se broarna också! 🙂
Kram!

Svara
Marias Memoarer 11 september, 2020 - 10:02

Verkligen jättefina landskap där! 🙂 Hängbroar kan jag tycka är lite läskiga, fast dessa såg lite snällare ut då det inte är så långt ner till vattnet 😉

Svara
Ann-Louise 11 september, 2020 - 17:06

Jag tycker hängbroar är både fascinerande och läskiga. Mina ben var faktiska lite skakiga när jag gick över de här hängbroarna, men efter att ha gått över ett par vande jag mig.

Svara

Lämna gärna en kommentar