Äppelfabriken

Äppelfabriken på Färingsö – paradiset för dig som gillar äpplen!

av Ann-Louise

På Färingsö ligger Äppelfabriken som är rena paradiset för dig som gillar fika, äpplen och mysiga trädgårdscaféer. Vi gjorde ett besök här en lördag i slutet av juli och är rörande eniga om att detta var en av de bästa utflykterna på hela sommaren.

Äppelfabriken Färingsö
Här börjar den Corona-anpassade kön med två meter mellan markeringarna där man ska stå medan man väntar.
Äppelfabriken Äppelträd

Just här på Färingsö, där Äppelfabriken nu ligger, låg de allra första registrerade svenska äppelodlingarna på 1640-talet. Nu har 400 nya äppelträd planterats här och frukten används till det som säljs i caféet och i gårdsbutiken.

Äppelfabriken café
Äppelfabriken Färingsö
En del av utbudet i caféet. Tyvärr inte så lätt att fotografera med glasskiva framför.

Jag älskar allt som är gjort på äpple och att välja bland de olika bakverken var svårt. Till slut fastnade jag för en äppelkaka med mandelmassa och till det drack jag en ljuvligt god äppelmust. Förutom olika bakverk finns det även lättare luncher och egentillverkad glass. Man använder bara de bästa råvarorna, som även är närodlade, ekologiska och rättvisemärkta.

Äppelkaka på Äppelfabriken
En gudomligt god äppelkaka med mandelmassa.
Äppelfabriken

När man har valt vad man ska äta så kommer man till nästa svåra val, var någonstans man ska slå sig ner med sitt fika. För här finns mycket att välja på. En stor trädgård, uppdelad i flera olika avdelningar, en pergola, ett lusthus, ett växthus och ett timmerhus . Vi valde att sätta oss i ett hörn av trädgården, mitt bland all grönska och alla äppelträd. Ett extra plus för att en av ägarna promenerade runt i trädgården och frågade gästerna hur deras fika smakade och om de var nöjda.

Solstolar
Timmerstuga

På Äppelfabriken finns också en liten gårdsbutik där du bland annat kan köpa saft, must och marmelad som är tillverkad på plats. Jag köpte med mig två flaskor saft och två burkar marmelad men har tyvärr inte hunnit smaka på dem ännu. Katharina och Lars, som driver Äppelfabriken, har även gett ut en bok som heter Äppelfabriken och som finns att köpa här.

Gårdsbutik
Gårdsbutiken. Pga coronan får bara fem personer gå in i taget.
Äppelfabriken marmelad
Äppelfabriken plommonsirap

Om du har egna äppelträd kan du ta med dina äpplen hit till Äppelfabriken och göra must av dem, något som till och med självaste kungen brukar göra.

Äppelfabriken krukor i gårdsbutik
Äppelfabriken gårdsbutik

Hitta till Äppelfabriken

Det underlättar helt klart att ha bil om du ska ta dig till Äppelfabriken. Vi hade nog inte ens försökt åka kommunalt hit eftersom det är så pass långt hemifrån oss. Enligt SL skulle det ta 1 timma och 36 minuter från Hammarby Sjöstad och då skulle det även krävas en kilometers promenad från busshållplatsen (Hilleshög kyrka) till Äppelfabriken.

Äppelfabrik skylt

Med bil kör du via Brommaplan och förbi Drottningsholms slott. Följ sedan skyltning mot Färentuna och strax innan du kommer fram till Färentuna är det skyltat till Äppelfabriken. Den sista biten är vägen mycket smal så kör försiktigt och se upp för både lekande barn och mötande bilar.

Adressen till Äppelfabriken är Viksundsvägen 60, 179 96 Svartsjö.

Äppelfabriken har öppet lördagar och söndagar kl 11.00 – 17.00. Du hittar mer information på deras hemsida.

Blommor

Vill du ha fler fikatips kan du klicka här för att läsa om andra caféer som jag har besökt.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Amanda (Swedish Passport) 25 augusti, 2020 - 11:13

Men ååååh! Vet inte hur länge jag varit påväg dit utan att det blivit av, måste ta tag i detta snarast 🙂

Svara
Ann-Louise 25 augusti, 2020 - 16:54

Ja, åk dit! Det var så mysigt där. 🙂

Svara
Lena i Wales och Spanien 26 augusti, 2020 - 09:32

Wow, vilket ställe! Helt i min stil.
Vilken god fika, mandelmassa och äpple, låter så gott.
Så vackert där också.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 26 augusti, 2020 - 21:41

Ja, det var verkligen både vackert och gott på Äppelfabriken! Kan varmt rekommenderas nästa gång du är i Sverige och i närheten av Stockholm!

Svara
Ditte 27 augusti, 2020 - 23:00

Vilket trevligt besök! Hit skulle jag gärna ta mig en tur. Hade inte alls hört talas om det. Men nu har jag det. Jättefina och lockande bilder. Säkert kan man även ta sig hit kommunalt. Blir en bra utflykt.
Stort tack!

Svara
Ann-Louise 30 augusti, 2020 - 22:39

Vad roligt att jag kunde tipsa om ett ställe som var nytt för dig. Så mysigt där och det går förstås att ta sig dit kommunalt också och blir säkert en riktigt trevlig utflykt!

Svara

Lämna gärna en kommentar