Rosersbergs slott

Rosersbergs slott – i en avlägsen släktings fotspår

av Ann-Louise

Förra sommaren åkte vi förbi avtagsvägen till Rosersbergs slott flera gånger men hann aldrig svänga av och titta på slottet trots att vi besökte en hel del andra slott i närheten. För ett tag sedan, när jag skrev om Tyresö slott, fick jag en kommentar från min mammas syssling om att Gabriel Oxenstierna som lät bygga Tyresö slott även låtit bygga Rosersbergs slott och att en släkting till oss bott där för drygt 100 år sedan.

Eftersom släktforskning är mitt andra stora intresse, vid sidan av resandet, så åkte Rosersbergs slott genast upp i toppen på min lista över platser att besöka i Stockholms-trakten. Och igår på påskdagen, som här i Stockholm bjöd på strålande sol, var det dags att åka på utflykt strax norr om Stockholm.

Rosersbergs slott
Rosersbergs slott
Rosersbergs slott.

Min morfars morfar hette Sven Jonas Ahlstrand och var född 1820 i Vetlanda i Småland. Han hade en syster som hette Eva Katrina Zakrisson, född 1824 i Vetlanda. Medan Sven Jonas barn mestadels stannade kvar i Vetlanda med omnejd så begav sig Eva Katrinas tre söner iväg från hembygden för att studera och arbeta på annan ort.

En av sönerna var Anders Gustaf Dahlman som föddes i Bellö 1863 och var kusin till min morfars mor. Han skaffade sig tidigt en karriär i det militära, först som volontär i Konga kompani, Kalmar regemente 1883-1887 och senare som sergeant vid Lärbro kompani, Gotlands infanteriregemente. Till Gotland flyttar Gustaf med fru och son i slutet av november 1898 och de bosätter sig på på sockerbruket där han jobbar som verkmästare. 1905 flyttar familjen, som förutom Gustaf och hustrun Ester nu består av en son och en dotter, till Visby. Gustaf kan numera titulera sig fanjunkare, som enligt vad jag förstår är en befordran från att ha varit sergeant. Efter elva år i Visby flyttar familjen till Örkelljunga där de bor ett drygt år innan de 1917 flyttar till Stockholm och bosätter sig på Rosersbergs slott. Gustaf har nu blivit befordrad till underlöjtnant, den lägsta officersgraden.

Församlingsbok Rosersbergs slott ArkivDigital
Här ser man att Anders Gustaf Dahlman och hans fru och barn är bosatta på Rosersbergs slott. Bilden på församlingsboken kommer från ArkivDigital: Norrsunda (AB) AIIa:4 (1919-1924) Bild 210 / sid 7 (AID: v270691.b210.s7).

Att familjen hamnade på just Rosersbergs slott berodde på Gustafs militära karriär. I Rosersbergs slotts bottenvåning och flyglar huserade nämligen Infanteriets skjutskola sedan 1874 och här får Gustaf jobb som förvaltare, något jag tolkar som ytterligare ett steg uppåt i den militära hierarkin då det är den högsta underofficersgraden inom svenska försvaret.

I Svenskt Porträttarkiv finns flera bilderGustaf Dahlman och att få veta hur han såg ut gör det lite lättare att föreställa sig honom i sitt dagliga arbete på Rosersbergs slott, samtidigt som vi själva promenerar omkring och tittar på slottets vackra byggnader från utsidan.

Rosersbergs slott
Rosersbergs slott

På Rosersbergs slott blev familjen Dahlman kvar i drygt elva år, till slutet av oktober 1928 då de flyttar till Brännkyrka församling där Gustaf så småningom avlider i augusti 1936, då bosatt på Hägerstensvägen 325 i Mälarhöjden. Livet som förvaltare på en skjutskola på ett kungligt slott måste ha skiljt sig ganska rejält från uppväxten på den lilla gården Marhult Södergården där hans pappa var arrendator och där Gustaf bodde sina första tre år i livet. Resten av sina barn- och ungdomsår tillbringade han på Bygdås Norrgård i Ingatorp. Uppväxten var förmodligen inte alltid så enkel och hans tre äldre systrar, som Gustaf själv aldrig fick träffa, dog vid ett års ålder respektive fem års ålder.

Rosersbergs slott Kavaljersflygeln.
Kavaljersflygeln på Rosersbergs slott.
Rosersbergs slott Teaterflygeln.
Teaterflygeln.
Rosersbergs slott
Frökenflygeln på Rosersbergs slott.
Rosersbergs slott
I bakgrunden skymtar slottsstallet.

Rosersbergs slott – en plats där tiden stått stilla

Rosersbergs slott uppfördes 1634–1638 av riksskattemästaren Gabriel Oxenstierna, men det visar sig att Gabriel Oxenstierna som uppförde Tyresö slott och Gabriel Oxenstierna som uppförde Rosersbergs slott trots allt inte var samma person. De var däremot kusiner med varandra och hade mycket gemensamt. 1797 ändras slottet om rejält under ledning av Gustaf af Sillén som inredde slottet i sengustaviansk stil och empire och Rosersbergs slott är det bäst bevarande exemplet på storslagen palatsinteriör från slutet av 1700-talet.

Rosersbergs slott
Rosersbergs slott

Slottet blev kungligt när det 1762 skänktes till Karl XIII och den sista kungen som bodde på slottet var Karl XIV Johan och hans hustru drottning Desideria. När kungen dör 1844 stannar Desideria kvar på Rosersbergs slott fram till sin död 1860. Sedan dess är det som att tiden har stått stilla på slottet och rummen står i princip orörda från tiden 1795-1860.

När Desideria dör i december 1860, stannar tiden här ute på Rosersberg.

Citat från statens fastighetsverks hemsida.

Sommaren 2008 öppnades Rosersbergs Hotell och Konferens i slottsbyggnaden och flyglarna. Idag finns Rosersbergs Slottshotell här och detta är faktiskt det enda kungliga svenska slott där man kan bo över natten som hotellgäst. Blir du sugen på fika finns Rosersbergs Slottscafé som drivs av slottshotellet. Vi hade såklart tänkt ta en kopp kaffe där vid vårt besök på slottet men tyvärr håller caféet stängt just nu så det får bli ett nytt besök när de öppnat igen.

Rosersbergs slott
Rosersbergs slott

Slottets huvudbyggnad drivs som museum av hovstaterna. I vanliga fall kan man alltså besöka slottet och gå på guidade visningar men på grund av Covid-19 är det för närvarande stängt för allmänheten. Ett tips för dig som är nyfiken på att se insidan av slottet är att titta på Go’kväll från den 25 mars, där man får se några av rummen (inslaget hittar du cirka 32 minuter in i sändningen).

Rosersbergs slott allé
Det finns flera pampiga alléer vid slottet.
Rosersbergs slott allé
En av Mälarens vikar
Rosersbergs slott

Rosersbergs slott ligger i mycket vackra omgivningar vid en av Mälarens vikar och det finns gott om plats att ströva omkring i den engelska parken och den franska barockträdgården. Just barockträdgården var en av de mest påkostade i Sverige när den anlades i slutet av 1600-talet. Nu när slottscaféet är tillfälligt stängt kan det vara en bra idé att ta med sig en egen fikakorg och slå sig ner någonstans i parken och njuta av vårsolen. När vi var här igår fanns det också massor av blåsippor runt om i parken, fler blåsippor än jag någonsin tidigare sett.

Så här hittar du till Rosersbergs slott (länk till karta i Google Maps).

Läs om andra slott vi besökt.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 7 april, 2021 - 10:03

Jag är lite av slottsnörd eftersom jag under många år jobbat som guide på ett slott utanför Göteborg.
Intressant med slottets historia, din anknytning till stället och dagens läge.
Tack också för fina bilder.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 11 april, 2021 - 19:52

Vad spännande att du arbetat som guide på ett slott, då förstår jag att du är lite extra intresserad av just slott. Kul att du gillade mina bilder! Ha det så bra!

Svara
FREEDOMtravel 10 april, 2021 - 07:03

Fint reportage och kul när man hittar en egen anknytning! Vi har ju total ”slottsdille” just nu. Nyss blev det slottsresa söder om Mälaren, men vi kommer förstås vilja se slotten på norra sidan också, inklusive Rosersberg. Där har vi inte varit, trots att det ligger inom rimligt avstånd.

Svara
Ann-Louise 11 april, 2021 - 19:53

Tack! Ja, det är kul med slott och det har varit roligt att följa med på er slottsresa via bloggen!

Svara

Lämna gärna en kommentar