Tyresö slott

En promenad runt Tyresö slott och Notholmen

av Ann-Louise

Just nu när jag skriver detta har vintern återvänt till Stockholm men februari avslutades med strålande sol och vårväder. Den allra sista februaridagen gjorde vi en utflykt till Tyresö slott där vi gick en promenad runt slottet och den lilla ön Notholmen.

Gästhamn Notholmen Tyresö slott
Gästhamnen på Notholmen vid Tyresö slott.
Tyresö slott
Tyresö slott sett från Kalvfjärden.

Tyresö slott byggdes på 1630-talet av riksrådet Gabriel Oxenstierna som förutom slottet även lät bygga Tyresö kyrka som ligger i närheten av slottet. Den engelska parken kom till på 1770-talet och var den första engelska park som utformades i Sverige och det var trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper som planerade den. Samtidigt byggdes slottet om av dåvarande ägaren Carl Fredrik Sheffer. I dag finns det cirka 85 rum i slottet.

Tyresö slott

Fram till 1930-talet var Tyresö slott ett av de största och äldsta godskomplexen i Stockholmstrakten. Även om slottet byggdes först 1630 så har själva godset anor sedan 1300-talet.

Tyresö slott

Den siste private ägaren, Claes Lagergren, testamenterade Tyresö slott till Nordiska museet som har haft hand om slottet sedan 1930. Nästan lika länge, sedan 1932, har slottet visats för allmänheten på somrarna. Slottet är också ett statligt byggnadsminne sedan 1991.

Tyresö slott

Tyvärr kan man inte gå in i slottet nu under corona-pandemin men vi tog en promenad i den vackra engelska parken. Tyvärr blev det inte så många bilder just från parken, vi får helt enkelt åka tillbaka när det blir vår på riktigt och blommorna slår ut.

Bro till Notholmen
Café Notholmen

Från Tyresö slott kan man gå över en gångbro till den lilla ön Notholmen. Här finns Café Notholmen och det var här vi hade tänkt fika men då det var väldigt fullt blev det istället en kopp kaffe och semmelkladdkaka på Tyresö Slottskrog som ligger i själva slottet. Det finns ytterligare ett café som heter Borggårdscaféet så är du fikasugen är detta helt rätt plats att besöka!

Café Notholmen
Café Notholmen ligger i den röda stugan till höger.
Notholmen
Notholmen.

Fiskarbostaden är Notholmens vandrarhem som ser otroligt mysigt ut på bilderna på deras hemsida.

Fiskarbostaden Notholmen Tyresö slott
Fiskarbostaden på Notholmen
Fiskarbostaden Notholmen
Fiskarbostaden.

Vid Tyresö slott finns också en handelsträdgård och dit får vi nog anledning att återkomma senare i vår när det börjar bli dags att plantera blommor på balkongen. Bredvid handelsträdgården ligger Hantverkskammaren Tyresö Slottsbod och jag såg att de har mycket fint på sin hemsida så vi får nog planera in ett besök där också nästa gång vi åker tillbaka hit.

Tyresö slott
Notholmen Tyresö slott
Gästbrygga Notholmen
Bro mellan Tyresö slott och Notholmen

Klicka på länken till Google Maps för att se hur du hittar till Tyresö slott.

Har du något favoritslott i Stockholmstrakten och vilket är det i så fall?

Läs gärna även mina andra inlägg om slott samt mina Stockholmstips.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Inger Fransson 11 mars, 2021 - 09:16

Dessa fantastiska män! Gabriel Oxenstierna lät uppföra Rosersbergs slott också 1630. Din MF mor Josefina Ahlstrand hade en kusin Anders Gustaf Dahlman som flyttade dit 1917 som löjtnant. Slottet har varit kungligt men någon gång på 1800-talet flyttade infanteriets skytteskola dit på undervåningen. Många officerare har utbildats här. Tror att slottet är väl värt ett besök.

Svara
Ann-Louise 11 mars, 2021 - 22:11

Så spännande med släktingen på Rosersberg, nu måste jag genast planera in ett besök där också.

Svara
Lena i Wales och Spanien 13 mars, 2021 - 11:06

Intressant historik om slottet. Älskar historia.
Har aldrig besökt slottet, men hört talas om det.
Vad bra att det donerades till Nordiska Muséet så allmänheten kan få tillgång till det, under normala omständigheter.
Vacker omgivning också.
Vilken frihet ni har i Sverige att kunna åka omkring så här, så stor skillnad mot mitt liv i Wales, även om det börjar lätt upp lite nu.
Trevlig helg!

Svara
Ann-Louise 14 mars, 2021 - 15:39

Ja, det är ett fint slott och mycket fin omgivning. Hoppas man kan gå in i slottet framåt sommaren, skulle vara kul att se det invändigt också. Hoppas ni snart får lite mer frihet även i Wales! Ha det så bra!

Svara
4000mil 14 mars, 2021 - 08:26

Åh hade ingen aning om att det fanns ett slott där ute. Fint!

Svara
Ann-Louise 14 mars, 2021 - 15:40

Jag visste inte heller om det förrän jag började googla efter slott förra sommaren. Och hade inte en aning om att det var så fint och var så vackra omgivningar runt slottet, ett riktigt mysigt utflyktsmål.

Svara
Ditte 15 mars, 2021 - 22:08

Vilken fin tur hit ut! Här har vi varit många gånger men mest vår, sommar och höst. Notholmen är ett fint område och Tyresö har ju så mycket att erbjuda. Slottet har vi besökt innan coronatider och då varit med på guidade turer. Riktigt spännande.
Vad gäller favoritslott så tycker jag om Karlbergs slott där jag bodde ett tag som liten. (I parken) Rosersbergs slott och Ulriksdals slott gillas också. Och förutom Karlberg så gillar jag Drottningholm. Perfekt att under våren ta en båttur dit ut. Och om och när det blir möjligt rekommenderas en föreställning på Drottningholmsteatern. En upplevelse i sig.
tack för besöket och fina bilder.

Svara
Ann-Louise 17 mars, 2021 - 18:12

Ja, det var så fint och jag blev verkligen positivt överraskad både över hur fint slottet var och även området runt omkring. Det kommer absolut bli fler besök där. Rosersbergs slott planerar vi att besöka framåt våren. Håller med om att Drottningholm, Ulriksdal och Karlbergs slott är fina också. Karlbergs slott har jag dock inte sett på nära håll utan bara från Kungsholmen-sidan. Jag får nog planera in ett besök där också.

Svara
pilla 18 mars, 2021 - 11:18

Vilket mysigt slott. Där har jag inte varit annars har jag varit på väldigt många. Gillade Rosersberg lite extra.

Svara
Ann-Louise 18 mars, 2021 - 18:47

Ja, Tyresö slott är verkligen jättefint. Längtar tills det öppnar upp för allmänheten så man kan se insidan också. Rosersberg kommer jag besöka under våren, ser fram emot det.

Svara

Lämna gärna en kommentar