Visby Gotland

15 tips på sevärdheter i Visby

av Ann-Louise

Visby kallas ofta för rosornas och ruinernas stad. Och är det något som det finns gott om här så är det både rosor och ruiner. Här finns också cirka 150 mer eller mindre väl bevarade medeltidshus. Blommor, ruiner och medeltidshus – mycket bättre än så kan det inte bli en enligt mig. Lägg till en ringmur och vi har den perfekta semesterstaden!

Hansestaden Visby finns med på UNESCO:s lista över världsarv sedan 1995. Motiveringen för att Visby skulle bli ett världsarv löd så här: ”Visby är ett framstående exempel på en nordeuropeisk muromgärdad hansestad som på ett unikt sätt bevarat sin stadsbild och sin synnerligen värdefulla bebyggelse, som till sin form och funktion klart uttrycker denna betydande mänskliga bosättning.”

Här är mina tips på femton olika sevärdheter i Visby:

Visby ringmur

Jag älskar stadsmurar och stadsportar och att gå runt hela ringmuren var höjdpunkten på vår semester i Visby. Det är också mycket tack vare ringmuren som Visby finns med på listan över världsarv. Ringmuren går runt den medeltida delen av Visby och hade från början 29 torn varav 27 torn fortfarande finns kvar idag.

Muren är Nordeuropas äldsta bevarade stadsmur och byggdes mellan åren 1250-1288 samt byggdes till på 1300-talet. Muren är 3,44 km lång och man kan välja om man vill promenera utanför eller innanför. Vi promenerade till största delen utanför men gick innanför muren ibland för att ta kort och titta på olika sevärdheter.

Kruttornet Visby Ringmur
Kruttornet är den äldsta delen av ringmuren och byggdes redan på mitten av 1100-talet. Det byggdes som ett försvarstorn och det är den äldsta profana byggnaden i Norden.
Ringmuren i Visby
Dalmansporten Visby ringmur
Dalmansporten.
Visby ringmur

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården, eller DBW:s Botaniska trädgård som den egentligen heter, är en riktig oas i Visby. Förkortningen DBW står för De Badande Wännerna som var det herrsällskap som anlade trädgården 1855. Från början var det mest en handelsträdgård med nyttoväxter men i början av 1930-talet gjorde man en renovering av trädgården och det var då den fick den utformning den har idag. I trädgården finns även en av Visbys många ruiner, nämligen S:t Olofs kyrkoruin. Botaniska trädgården ligger vackert nere vid stranden, precis innanför ringmuren.

Läs mer om Botaniska trädgården.
Så här hittar du till Botaniska trädgården – länk till karta.

Lusthus Botaniska trädgården Visby
Lusthuset i Botaniska trädgården.
Botaniska trädgården

Fiskargränd

Nära Botaniska trädgården hittar du Visbys allra mysigaste gata. Här förstår man verkligen varför Visby kallas för rosornas stad. De små låga husen är klädda med ljuvligt doftande rosor i rött, gult och rosa.

Hitta till Fiskargränd – länk till karta.

Rosor på Fiskargränd i Visby
Fiskargränd med domkyrkan i bakgrunden.
Rosor på Fiskargränd i Visby
Rosor på Fiskargränd i Visby
Fiskargränd.
Gult hus med rosor på Fiskargränd

Norra Murgatan 

Utmed östra delen av muren ligger Norra Murgatan, en gata som kantas av vackra och gamla hus. Detta var tidigare ett fattigkvarter men nu är det ett av de mest populära områdena i Visby och huspriserna är höga. På Norra Murgatan 38 hittar man Visbys minsta hus som endast är 14 kvadratmeter stort.

Hitta till Norra Murgatan – länk till karta.

Norra Murgatan
Den pittoreska Norra Murgatan.
Norra Murgatan Visby
Norra Murgatan och ringmuren.
Ringmuren vid Norra murgatan, Visby
Utsikt från Norra Murgatans början.

Visby domkyrka

Visby domkyrka, eller Sankta Maria kyrka som den också heter, är en mycket vacker kyrka som är väl värd ett besök när man är i Visby. Kyrkan invigdes 1225 och var från början byggd som en gästkyrka för tyska handelsmän. Under medeltiden användes kyrkan även som lokal för handelsmännen. Kyrkan blev domkyrka när Visby stift bildades 1572.

Ett tips är att beundra kyrkan från kyrkberget innan man går ner för trapporna och går in i kyrkan. Trapporna som leder ner till kyrkan var för övrigt en av tävlingsplatserna för deltagarna i Superstars 2021.

Hitta till Visby domkyrka – länk till karta.

Visby domkyrka
Visby domkyrka på Gotland
Visby domkyrka

Utsikten från kyrkberget

Precis ovanför domkyrkan ligger kyrkberget och härifrån har du en fantastiskt utsikt, inte bara över domkyrkan utan även över stora delar av Visby.

Utsikt visby S:t Nicolai
Utsikt från kyrkberget, ruinen som syns är S:t Nicolai.

Almedalen

Almedalen är en härligt grön park nere vid stranden i Visby. Förr i tiden låg den medeltida hamnen här men numera är Almedalen mest känd för politikerveckan som brukar genomföras varje år, när det inte är pandemi vill säga.
Om du besöker Visby med barn finns det en stor och trevlig lekplats här och gott om plats att springa omkring på den stora gräsmattan.

Hitta till Almedalen – länk till karta.

Almedalen Visby Gotland

Stora torget

Vid Stora torget i Visby finns flera restauranger, de flesta med uteserveringar mot torget. Här finns även S:ta Karins kyrkoruin som du kan läsa mer om nedan. På sommaren är det torghandel på torget och här finns även en Ica-butik om man behöver handla.

Hitta till Stora torget – länk till karta.

Stora torget Visby
Stora torget med uteserveringar och domkyrkan i bakgrunden.
Stora Torget Visby
Stora torget med torghandel.

S:ta Karins kyrkoruin

På Stora torget hittar du S:ta Karins kyrkoruin. Det är ruinen efter en kyrka som byggdes av franciskanerorden och som stod klar 1250. Under de kommande århundranden byggdes kyrkan ut och om men den blev aldrig riktigt klar. Under 1500-talet användes kyrkan som sjukhus men fick sedan förfalla. Ruinen är allra vackrast på insidan så missa inte att gå in i den och titta upp mot de vackra pelarna och bågarna. S:ta Karins ruin är den största av de 13 kyrkoruiner som finns i Visby.

Hitta till S:ta Karins kyrkoruin – länk till karta.

S:ta Karins kyrkoruin Visby Gotland
S:ta Karins kyrkoruin Visby Gotland

Drottens ruin

Drotten är en ruin efter en kyrka som byggdes till den tyska församlingen i Visby. Kyrkan byggdes omkring år 1240 och övergavs 1528 under den svenska reformationen. Vid ruinen finns en skulptur som föreställer Christopher Polhem, den svenska mekanikens fader.

Hitta till Drottens ruin – länk till karta.

Drottens ruin Visby
Drottens ruin.

S:t Lars kyrkoruin

S:t Lars ruin är en ruin efter en kyrka som förmodligen byggdes omkring 1210-1220. Kyrkan övergavs på 1500-talet i samband med reformationen. S:t Lars ruin ligger precis bredvid Drottens ruin. Enligt en sägen byggdes de båda kyrkorna av två systrar som inte kunde hålla sams och som därför inte ville gå i samma kyrka.

Hitta till S:t Lars kyrkoruin – länk till karta.

S:t Lars kyrkoruin Visby
S:t Lars kyrkoruin.

S:t Hans och S:t Pers ruiner

S:t Hans ruin och S:t Pers ruin ligger bredvid varandra och är ruiner efter kyrkor som byggdes på 1200-talet. S:t Hans var församlingskyrka för de gotlänningar som bodde i Visby medan S:t Per byggdes som församlingskyrka för tyskarna i staden. Kyrkorna revs under 1600-talet. När du tittat på ruinerna kan du fika på S:t Hans café där borden är placerade i trädgården mitt bland ruinerna.

Hitta till S:t Hans och S:t Pers ruiner – länk till karta

S:t Hans ruin Visby Gotland
S:t Hans ruin.
S:t Pers ruin Visby Gotland
S:t Pers ruin. Man ser S:t Hans café i bakgrunden.

Donners Plats

Vi bodde på Clarion Hotel Wisby som ligger precis vid Donners Plats så det här var egentligen det första vi såg av Visby efter att vi hade checkat in på hotellet. Här finns bland annat det vackra röda Burmeisterska huset

Hitta till Donners Plats – länk till karta.

Donners plats visby
Donnerska huset Visby
I Donnerska huset ligger turistbyrån.
Burmeisterska huset vid Donners plats, Visby
Burmeisterska huset vid Donners plats. Huset byggdes 1652–1654 av köpmannen Hans Burmeister från Lübeck.

Strandpromenaden

I Visby finns en fem kilometer lång strandpromenad som börjar vid Kallbadhuset och slutar vid Snäckstranden.
Precis där strandpromenaden börjar, vid Kallbadhuset, finns även en liten strand så man kan faktiskt ta ett bad mitt inne i Visby om andan faller på. När vi var där var det inte tillräckligt varmt ännu för att bada så vi nöjde oss med att titta på havet från land.

Hitta till Strandpromenaden – länk till karta.

Strandpromenaden i Visby
Här börjar strandpromenaden.
Strandpromenaden i Visby
Strandpromenaden i Visby.
Stranden i Visby
Sandstranden vid Kallbadhuset.

Bonustips: Promenera gata upp och gata ner

Vi hade för ovanlighetens skull inte läst på så jättemycket innan vi åkte till Visby utan vi lärde framför allt känna staden genom att gå gata upp och gata ner utan något egentligt mål och bakom varje hörn döljer sig ett vackert hus, en ruin eller en del av ringmuren.

Om du är sugen på att shoppa så hittar du den mesta shoppingen på Adelsgatan, Hästgatan, S:t Hansgatan och i Östercentrum.

Adelsgatan Visby
Utmed Adelsgatan finns många roliga affärer för dig som är sugen på att shoppa.
Kränku Visby
Kränku är min favoritbutik i Visby. Här hittar du te och kaffe och massor av roliga prylar, bland annat många Harry Potter-saker.
Agrellska gården med anor från medeltiden.
Agrellska gården med anor från medeltiden.
S:t Hansgatan
S:t Hansgatan i Visby.
Mysig gata i Visby
En av alla de pittoreska små gatorna.

Vill du ha tips på matställen i Visby kan du läsa det här blogginlägget som jag skrivit om restauranger, glassbarer och caféer. Missa inte heller att ta en tur norrut till mysiga Lickershamn.

Vilket är ditt bästa tips till den som ska tillbringa några dagar i Visby i sommar?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 12 maj, 2021 - 14:24

Härliga bilder och intressant information.
Visby är så fint!

Svara
Ann-Louise 12 maj, 2021 - 17:21

Tack så mycket! Ja, Visby är otroligt fint, längtar efter att åka tillbaka dit igen.

Svara
FREEDOMtravel 12 maj, 2021 - 21:04

Oj så vackra och inspirerande bilder! Vi tänkte göra en kryssning hit i november förra året, men den ställdes in. Men kanske kan vi komma hit senare i år? Jag har bara besökt Gotland vintertid och i arbete, så det känns som att jag missat något. Tack för fina tips!

Svara
Ann-Louise 12 maj, 2021 - 22:29

Tack så mycket! Det är nästan två år sedan vi var i Visby men det var först nu jag fick inspiration att skriva om det. Det känns som att det kan vara ett bra resmål att besöka i år, förhoppningsvis.

Svara
Ann 13 maj, 2021 - 06:47

Visby är fantastiskt! 🙂
Vad mysigt det var att få se alla dina bilder från Visby, det kändes som att jag själv upplevde ett mini-besök bland kullerstenarna 🙂

Svara
Ann-Louise 16 maj, 2021 - 17:26

Kul att du gillade inlägget och jag håller verkligen med dig om att Visby är fantastiskt!

Svara
The Whole Map 16 januari, 2022 - 20:40

Väldigt fina bilder och kul tips!

Vi gav precis också lite tips till Gotland hos oss : https://www.thewholemap.com/reseguide-gotland/

Svara
Ann-Louise 20 januari, 2022 - 22:34

Tack! Jag ska ta och kika på ert inlägg också! 🙂

Svara
Celine 29 januari, 2022 - 17:01

Jag älskar verkligen Visby, var där i somras och längtar tillbaka så!

Svara
Ann-Louise 29 januari, 2022 - 23:13

Ja, Visby är helt underbart, längtar också tillbaka dit väldigt mycket.

Svara

Lämna gärna en kommentar