Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark

En vandring på Svartgölsleden i Store Mosse nationalpark

av Ann-Louise

I Småland finns fyra nationalparker och en av dem är Store Mosse nationalpark som ligger cirka 15 minuters bilresa norr om Värnamo. Förra sommaren tillbringade vi några sommarveckor på vår gård utanför Vetlanda och passade då på att göra en utflykt till Store Mosse och den utflykten blev en av höjdpunkterna under sommaren.

Store Mosse Nationalpark
Det finns flera vandringsleder att välja på i nationalparken.

”Syftet med Store Mosse nationalpark är att bevara Sydsveriges största sammanhängande myrområde i väsentligen oförändrat skick, där sjö och myr med växtlighet och djurliv får utvecklas fritt.”

Motiveringen för att göra Store Mosse till nationalpark.

Store Mosse har varit nationalpark sedan 1982 och består av 7 850 hektar orörd myrmark vilket innebär att det är den största myrmarken söder om Lappland. Den är lika stor som 10 840 fotbollsplaner! Naturen i nationalparken påminner om naturen i Norrland och det finns många olika typer av djur och växter här. Under årens lopp har man sett cirka 250 olika fågelarter i nationalparken och det är omkring 140 olika arter som häckar där. På sommaren kan man bland annat se tranor och på vintern kan man se kungsörnar som även utfodras i parken. I Store Mosse finns också 20 olika arter av vitmossa (totalt i Sverige finns 45 arter). Den växt vi tyckte var allra mest spännande var Sileshåren som är en köttätande växt.

De köttätande Sileshåren.
De röda växterna är de köttätande Sileshåren.
Store Mosse Nationalpark

Det finns flera entréer till Store Mosse nationalpark och en lista över dem finns på nationalparkens hemsida. Vi parkerade vid den entré som heter Östra Rockne (vid väg 151) eftersom vi hade siktet inställt på att vandra Svartgölsleden. I Store Mosse nationalpark finns totalt nio vandringsleder som tillsammans är cirka 50 kilometer långa.

Store Mosse nationalpark Östra Rockne
Entrén vid Östra Rockne.

Svartgölsleden är 3,6 km lång tur och retur vilket kändes lagom långt för oss en varm sommardag. Leden är också lättvandrad då den är handikappanpassad. Det här är den kortaste vandringsleden om man vill komma ut på högmossen. Till en början går man på rocknarna (tallbevuxna sanddyner) men helt plötsligt lämnar man dem och kommer ut på en träspång som går över myrmarken. Det var en riktigt häftig upplevelse att helt plötsligt ha myren framför sig.

Rocknen Store Mosse
Här går vi på rocknen för att komma ut till själva myrmarken.
Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark
Det finns träspänger där det är lite ojämnt underlag.
Svartgölsleden Store Mosse
Här lämnar vi rocknen och kommer ut på myrmarken.

Man går sedan på träspången tills man kommer ut till Svartgölen där det är väldigt fint ordnat med bord och bänkar. Det passade perfekt för oss att duka upp några smörgåsar där och sitta och njuta av stillheten och den fantastiska naturen. Om man är rädd för att bli biten av fiskar när man badar är Svartgölen den perfekta sjön för att ta ett topp då den är en av de få dokumenterat fisktomma sjöarna i Jönköpings län. Vi hade inte tagit med några badkläder så vi nöjde oss med att titta på sjön den här gången.

Svartgölen Store Mosse Nationalpark
Svartgölen i Store Mosse Nationalpark.
Rastplats Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark
Rastplatsen vid Svartgölen. Det fanns fler bord och bänkar än vad som syns på bilden.
Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark

Under högsäsongen är det klokt att komma hit tidigt på dagen. Vi parkerade bilen och påbörjade vandringen redan kl 9.00 på morgonen och mötte bara fem personer på väg till Svartgölen och tillbaka. Det var så tyst och stilla och en riktig njutning för själen.

Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark
William och Johan på väg mot Svartgölen.
Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark
Så speciell natur!
Svartgölsleden Store Mosse Nationalpark

Det finns ett Naturum vid Store Mosses huvudentré och dit åkte vi efter att vi hade gått Svartgölsleden. Där var det däremot fullt med folk och proppfullt med bilar på parkeringen och även bredvid parkeringen. Eftersom vi inte fick någon parkeringsplats hann jag inte gå in och titta i Naturum utan köpte bara väldigt snabbt en magnet som de stod utanför och sålde. Om du vill besöka Naturum och gå någon av de vandringsleder som utgår härifrån så är mitt tips att vara på plats tidigt på morgonen, speciellt på sommaren. Naturums öppettider finns här.

Naturum Store Mosse Nationalpark
Mer än så här hann jag inte se av Naturum den här gången.

Vid Naturum finns också guldkronan och jag ville väldigt gärna se den och fotografera den så Johan fick köra runt några varv med bilen medan jag köpte magnet och fotograferade guldkronan. I närheten av Naturum finns också ett fågeltorn som jag hoppas att vi kan åka tillbaka och gå upp i nu till sommaren.

Guldkronan Store Mosse Nationalpark
Den vackra guldkronan i Store Mosse Nationalpark.

De andra tre nationalparkerna i Småland är Norra Kvill, Blå Jungfrun och Åsnens nationalpark och jag hoppas att vi hinner besöka minst en av dem i sommar men helst alla tre.

Vi hade visserligen med oss smörgåsar på vår lilla vandring men vi hade glömt ta med kaffe så när vi var klara var vi riktigt kaffesugna och bestämde oss för att åka in till Värnamo. Där finns Apladalens natur- och hembygdspark och förutom vacker miljö med gamla hus så serverade de både kaffe, glass och våfflor i Apladalens Kaffestuga så vi var mätta och belåtna när vi åkte hem mot Vetlanda igen.

Apladalen Värnamo
Ett av de fina gamla husen i Apladalen, Värnamo.

Nu kanske inte just du åker vägen mot Vrigstad och Vetlanda när du varit i Store Mosse nationalpark men om du skulle göra det så kan jag rekommendera att även göra ett stopp vid Nydala Klosterkyrka. Nydala kloster var ett av de första cistercienserklostren i Norden och grundades redan år 1143. Här bodde franska cisterciensermunkar i 400 år.

Portkapellet vid Nydala klosterkyrka.
Portkapellet vid Nydala klosterkyrka.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 26 februari, 2022 - 15:22

Ser vackert och mycket välordnat ut.
Funkar bra i Sverige med så gles befolkning. Hade detta varit i UK hade det varit översvämmat av människor, som Karl Johan i Oslo på 17 maj.
Tack för intressant inlägg.

Svara
Ann-Louise 6 mars, 2022 - 14:01

Ja, det är en mycket vacker nationalpark! Kan tänka mig att det skulle varit mer folk om det varit i UK. Vi hade också lite tur med den vandring vi gjorde, att det var relativt folktomt. Vid huvudparkeringen och Naturum var det desto mer folk.

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 9 maj, 2022 - 19:13

Verkligen en fin nationalpark 🙂 Vi var där en regndimmig dag i höstas. Magiskt! 😀

Svara
Ann-Louise 9 maj, 2022 - 22:15

Ja, riktigt fint, kan tänka mig att det måste ha varit väldigt speciellt när det var regndimmigt också.

Svara

Lämna gärna en kommentar