Universal Studios Florida

Universal Studios Florida – våra bästa tips för ett lyckat besök

av Ann-Louise

Universal Studios Florida är den ursprungliga parken på Universal Orlando Resort. Här var jag för drygt tjugo år sedan på min allra första USA-resa och nu på sportlovet var det dags att göra mitt första återbesök sedan dess. Den främsta orsaken var att hela familjen var väldigt nyfikna på The Wizarding World of Harry Potter. Men Universal Studios Florida och Universal’s Islands of Adventure har så mycket mer att erbjuda än bara Harry Potter. Om man gillar häftiga åkattraktioner och kända filmkaraktärer så är det här verkligen ett måste för alla som besöker Orlando.

Universal Studios Florida

Universal Studios öppnade den 7 juni 1990 och fyller alltså 30 år nästa år. Med 10 198 000 besökare årligen är det den sjätte mest besökta temaparken i USA och den nionde mest besökta temaparken i världen (siffror från 2017).

Det här inlägget kommer att fokusera på de olika åkattraktionerna på Universal Studios Florida. Det var det som var viktigast för oss under det här knappt tre dagar långa besöket. Vi träffade också några karaktärer men det var mer av en slump eftersom vi råkade gå förbi just när karaktärerna var på plats. Det finns alltså många fler karaktärer man kan träffa än de jag nämner här. Vi var inte heller på några shower eftersom det inte riktigt är vår grej att sitta still och titta på en show när det finns så mycket annat att hinna med på de få dagar man har på sig.

Universal Studios Florida

De två åkturer jag minns bäst från mitt förra besök 1999 är Back to the future: The Ride och E.T. Adventure. Back to the future: The Ride finns tyvärr inte kvar längre men E.T. Adventure finns kvar. Faktum är att av alla de åkattraktioner som finns på Universal Studios Florida idag så är E.T. Adventure den enda som finns kvar sedan mitt besök för 20 år sedan. Alla de andra åkattraktionerna har tillkommit sedan dess. På den punkten är det stor skillnad mot Walt Disney World där i princip alla åkattraktioner som jag åkte för 20 år sedan finns kvar än idag trots att även nya har tillkommit.

Delorean car back to the future Universal Studios Orlando

Själva Back to the future: The Ride finns inte kvar men man kan ta en titt på bilen/tidsmaskinen från filmerna.

Back to the future train Universal Studios Florida

Tåget från Tillbaka till Framtiden 3 finns också på plats.

På Universal Studios Florida finns följande områden och åkattraktioner:

 • Production Central
  • Despicable Me Minion Mayhem
  • Shrek 4-D
  • Hollywood Rip Ride Rockit
  • Transformers: The Ride 3D
 • New York
  • Race through New York starring Jimmy Fallon
  • Revenge of the Mummy
 • San Francisco
  • Fast & Furious – Supercharged
 • The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley
  • Hogwarts Express – King’s Cross Station
  • Harry Potter and the Escape from Gringotts
 • World Expo
  • MEN IN BLACK Alien Attack
 • Springfield: Home of the Simpsons
  • Kang & Kodos’ Twirl ’n’ Hurl
  • The Simpsons Ride
 • Woody Woodpecker’s KidZone
  • Woody Woodpecker’s Nuthouse Coaster
  • E.T. Adventure
 • Hollywood
  • Här finns inga åkturer utan här träffar man karaktärer och ser på shower
Bart Simpson Universal Studios Florida

I Hollywood-området träffade vi Bart Simpson.

Vi åkte de flesta åkattraktionerna, de enda som vi hoppade över var Hollywood Rip Ride Rockit, Race through New York starring Jimmy Fallon, Revenge of the Mummy samt Fast & Furious – Supercharged. Hollywood Rip Ride Rockit avstod vi från för att den var alldeles för snabb och läskig för oss. De andra tre tyckte vi helt enkelt inte lät så intressanta och vi har inte någon direkt koppling till de filmer/karaktärer som attraktionerna är inspirerade av.

Jag har fått hjälp av William med att sätta betyg på de åkattraktioner som vi åkte under vårt besök på Universal Studios Florida.

Hollywood Rip Ride Rockit Universal Studios Florida

Hollywood Rip Ride Rockit, inget för mig!

Despicable Me Minion Mayhem

Vi tycker väldigt mycket om filmerna Dumma mej 1 – 3 samt Minion-filmen. Därför var det givet att vi skulle åka Despicable Me Minion Mayhem. Det här är den åkattraktion som vanligtvis har längst kötid i parken. Den har till och med oftast längre kö än Harry Potter and the Escape from Gringotts vilket säger ganska mycket om dess popularitet. Tack vare att vi hade Universal Express Unlimited-pass samt Early Park Admission kunde vi ändå åka Despicable Me Minion Mayhem flera gånger. Det här var också en av våra absoluta favoriter!

Betyg: 4,5 av 5

Despicable Me Minion Mayhem Universal Studios Florida

Despicable Me Minion Mayhem var en av de absolut roligaste åkattraktionerna.

Shrek 4-D

Jag har alltid varit förtjust i filmerna av Shrek och att få träffa Shrek var helt klart en av höjdpunkterna. Vi träffade även Fiona även om hon inte syns på bilden. Självklart ville vi också åka åkattraktionen baserad på Shreks äventyr. Det negativa med Shrek 4-D är att den tar lite för lång tid även om det inte är lång kö och även om man har Express-pass. Själva åkturen är över ganska snabbt men den föregås av en lång show i väntrummet utanför. Jag hade hellre skippat den showen och gått direkt in till själva åkturen. När man väl kommer in där sitter man som i en biosalong och tittar på film på en stor filmduk. Stolarna rör sig ibland, det sprutar vatten och luft och vid ett tillfälle kändes det som att det sprang spindlar vid våra fötter.

Betyg: 3 av 5

Shrek 4 D Åkattraktion Universal Studios Florida Åkattraktion

Ingången till Shrek 4-D.

Shrek Universal Studios Florida

Så kul att få träffa Shrek! Man kan även skymta Åsnan till vänster i bild.

Transformers

Transformers åkte vi en gång. Den var kul men ingen av oss har tittat på Transformers och därför var den bara kul att åka en gång. Man åker omkring i ett fordon medan karaktärer från Transformers visas på 3D-skärmar.

Betyg 3,5 av 5

MEN IN BLACK Alien Attack

MEN IN BLACK Alien Attack blev lite otippat en av våra favoriter. Man åker runt i fordon och ska skjuta på saker med laserpistol för att samla poäng. Ibland så snurrar fordonet runt rejält vilket vi tyckte var en av höjdpunkterna. En av nackdelarna med Men in Black är att man inte får ha med sig väskor utan måste låsa in dem under åkturen. Vi hade så pass stora väskor att vi inte kunde använda oss av gratisalternativen som finns utan fick betala 20 kronor för ett skåp. Medan vi hade väskorna inlåsta passade vi dock på att åka Men in Black fyra gånger i rad.

Betyg 5 av 5

"MEN IN BLACK Alien Attack Universal studios Florida

MEN IN BLACK Alien Attack Universal studios Florida

Kang & Kodos Twirl ’n’ Hurl

Det här är en åktur för mindre barn men det stoppade inte mig och William. Den påminner ganska mycket om till exempel Dumbo på Disneyland eller Flygande Elefanterna på Gröna Lund. Vi åkte den bara en gång men kan rekommendera den till de som är på Universal med barn som kanske inte får eller vågar åka alla de andra attraktionerna.

Betyg 2,5 av 5

Kang & Kodos Twirl ‘n’ Hurl Universal Studios Florida Åkattraktion Simpsons

Kang & Kodos Twirl ‘n’ Hurl i Springfield: Home of the Simpsons.

Chief Wiggum Universal Studios Orlando Simpsons

William och Chief Wiggum.

The Simpsons Ride

Johan gillar The Simpsons så från början ville vi bara åka The Simpsons Ride för hans skull. Efter första gången ville alla tre bara åka den om och om igen. Så rolig och kan varmt rekommenderas till alla vare sig du är ett fan av Simpsons eller ej. Hela Simpsons-området är väldigt bra gjort och även om du bara sett några få avsnitt av TV-serien så kommer du kunna känna igen dig i miljön. Helt klart en favorit för hela familjen.

Betyg 5 av 5

The Simpsons Ride Universal Studios Florida Åkattraktioner

The Simpsons Ride fick högsta betyg av oss.

Simpsons Universal studios florida

Krusty Burger Simpsons Universal Studios Orlando

Krusty Burger i Springfield.

Moe’s Tavern Simpsons Universal Studios Florida

Moe’s Tavern i Springfield.

Duff Beer Simpsons Universal Studios Florida

I Duff Brewery Beer Garden kan du dricka Homer Simpsons favoritöl och köpa med dig glaset hem som souvenir.

Woody Woodpecker’s Nuthouse Coaster

William och Johan åkte Woody Woodpecker’s Nuthouse Coaster medan jag gick runt och fotograferade Nicke Nyfikens lekplats. William är inte så förtjust i berg- och dalbanor men den här fick godkänt av honom.

Betyg 4 av 5

Woody Woodpeckers Kid Zone Universal Studios Florida

Woody Woodpeckers Coaster Universal Studios Florida Åkattraktioner

E.T. Adventure

En av mina favoriter från första besöket på Universal Studios Florida för 20 år sedan. E.T. Adventure är en riktigt mysig åkattraktion där man åker omkring på en cykel i skogen och över staden som man känner igen från filmen om E.T. Den här åkattraktionen kan rekommenderas för de som helst avstår alltför snabba och läskiga åkturer. Den angränsande affären, E.T. Toy Closet, har massor av saker med E.T. som gjorde mig riktigt nostalgisk. Här kan du även köpa saker från Back to the future: The Ride trots att den åkattraktionen inte längre finns kvar.

Betyg 4 av 5

E.T. Adventure Universal Studios Florida Åkattraktioner

E.T. Adventure, förmodligen parkens mysigaste åkattraktion.

Spongebob Storepants Universal Studios Florida

Vill man köpa med sig en SvampBob Fyrkant kan man göra det i närheten av E.T. Adventure.

The Wizarding World of Harry Potter – Diagon Alley

Jag har redan skrivit ett eget inlägg om de olika åkattraktionerna på The Wizarding World of Harry Potter. Klicka här för att läsa vad vi tyckte om Hogwarts Express samt Harry Potter and the Escape from Gringotts.

Diagon Alley i The Wizarding World of Harry Potter Universal Studios Florida

Diagon Alley i The Wizarding World of Harry Potter.

Lekplatser på Universal Studios Florida

Om William hade varit yngre hade vi förmodligen tillbringat en hel del tid på de tre lekplatser som finns på Universal Studios Florida. När William var liten var Nicke Nyfiken en av favoriterna här hemma och på Universal finns lekplatsen Curious George Goes To Town. Det är en riktigt fin lekplats baserad på filmerna och böckerna om Nicke Nyfiken.

Curious George Goes To Town Universal Studios Florida

Lekplatsen Curious George Goes To Town som är baserad på Nicke Nyfikens äventyr.

Nicke Nyfiken Universal Studios Orlando

Om barnen gillar att plaska i vatten så är Nicke Nyfikens lekplats helt rätt ställe.

Nicke Nyfiken Universal Studios Orlando

Två andra lekplatser i Universal Studios Florida är Fievel’s Playland och Barney’s Backyard. Här hann vi faktiskt inte gå in och titta men att döma av bilderna på Universals hemsida så verkar båda parkerna väldigt roliga.

Fievel’s Playland

Ingången till lekplatsen Fievel’s Playland på Universal Studios Florida.

Early Park Admission på Universal Studios Florida

Det finns i dagsläget sex olika hotell som ligger på Universal Orlando Resort. Om man bor på något av dessa hotell får man gå in en timma tidigare till en av parkerna (båda parkerna under högsäsong). I vårt fall innebar det att vi fick gå in på Universal Studios klockan 08.00 istället för 09.00 samtliga tre dagar som vi var där. Det vi då passade på att göra allra först var att åka Despicable Me Minion Mayhem eftersom vi visste att köerna blir väldigt långa där. Därefter gick vi raka spåret till Diagon Alley i The Wizarding World of Harry Potter och åkte Harry Potter and the Escape from Gringotts.

Universal Studios Florida åkattraktion

Vi passerade Fast & Furious – Supercharged på väg mot Diagon Alley.

New York Universal Studios Florida

En liten del av New York, fast i Orlando.

New York Universal Studios Florida

Universal Express Unlimited

Om man bor på något av de tre dyrare hotellen på Universal Orlando Resort så ingår även Universal Express Unlimited som gör att man får gå i en speciell kö där väntetiden är mycket kortare än i den vanliga kön. Det här Express-passet ingår på Loews Royal Pacific Resort där vi bodde samt även på Hard Rock Hotel och Loews Portofino Bay. Om du inte gillar att stå i kö så är det verkligen en klok idé att bo på något av dessa tre hotell för att få ett Express-pass. Man kan även köpa Express-passet separat men om man ändå har tänkt bo på området så tjänar man oftast på att välja ett av de dyrare hotellen jämfört med att bo på ett av de billigare hotellen och köpa passet separat. Express-passen gäller på samtliga åkattraktioner på Universal Studios Florida.

Fisherman's Wharf

Helt plötsligt känns det som man förflyttat sig till USA:s västkust. Här kan du besöka Fisherman’s Wharf på Universal Studios Florida.

Bra att veta inför ditt besök på Universal Studios Florida

Om du bara ska besöka Universal Studios Florida räcker det att köpa den billigaste varianten av biljett som bara gäller i en av parkerna. Om du vill besöka båda parkerna behöver du köpa en så kallad Park-to-Park-biljett. Den innebär att du kan besöka både Universal Studios Florida och Islands of Adventure samma dag och gå mellan parkerna flera gånger samma dag. Med en Park-to-Park-biljett kan du även åka Hogwarts Express mellan Diagon Alley på Universal Studios och Hogsmeade Village på Islands of Adventure. En upplevelse som du inte vill missa, i alla fall inte om du gillar Harry Potter.

Universal Studios Florida

Biljettpriserna varierar så det bästa är att titta på Universals egen hemsida för aktuella priser.

Öppettiderna varierar också beroende på säsong. Du hittar aktuella öppettider på den här länken.

Har du varit på Universal Studios och vad tyckte du i så fall om parken och om de olika åkattraktionerna?

Här kan du läsa mitt inlägg om Islands of Adventure samt om The Wizarding World of Harry Potter. Läs gärna även mina övriga inlägg om vår sportlovsresa till Florida och Bahamas.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Ditte 9 maj, 2019 - 19:17

Jätteroligt att se hur U.S. ser ut idag. Vi har varit här flera men gånger för länge sedan då döttrarna mellan 8 och 12 år. (Alltså första besöket 1990 samma år det öppnades) Men mycket nytt har förstås tillkommit under årens lopp.
Jättebra info för de som tänkt sig hit och med väldigt fina bilder. Du har verkligen lagt ner ett gediget jobb på inlägget och jag är säker på att många har glädje av det.

Svara
Ann-Louise 9 maj, 2019 - 19:26

Tack för det fina berömmet! Vad roligt att ni var där samma år som Universal Studios öppnade. Det har ju som sagt ändrats mycket under årens lopp, jag blev lite förvånad när jag upptäckte att det bara var en enda åkattraktion som fanns kvar sedan mitt besök för 20 år sedan. Däremot kände jag igen mig i de olika stadsmiljöerna som såg likadana ut nu som då.

Svara
Lena i Wales 15 maj, 2019 - 09:26

Oj, vad mycket det finns att uppleva där.

Svara
Ann-Louise 15 maj, 2019 - 09:35

Ja, och detta är ändå mindre än hälften. Kommer ett till inlägg så småningom om den andra parken och sedan finns det ju även en vattenpark som vi inte ens hann besöka. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar