Kapitulska street i bratislava slovakien

En lista om besökta länder i Europa

av Ann-Louise

Dags för en ny lista med reserelaterade frågor! Den här listan dök allra först upp hos 4000 mil och andra resebloggare som också har svarat på frågorna är bland annat Resa medvetet, Malin Lundsten, Lite mera rosa och Lycklig och Levande. Läs gärna även deras inlägg med deras svar på de här frågorna om Europa.

Det sista landet att besöka i Europa?

Jag har ganska många länder kvar att besöka innan jag behöver börja fundera över vilket land som ska bli sist. Gissningsvis blir det Ukraina, Vitryssland eller Georgien. Inte för att jag inte vill åka dit men för att det finns många andra europeiska länder jag vill åka till först.

Det första landet i Europa utanför Sverige?

Det första land som jag besökte i Europa var Finland. Jag och en kompis var där på en kryssning med Silja Line i december 1989. Bilden nedan är dock tagen i maj 2004 vid mitt tredje besök i Finland och Helsingfors.

Helsingfors domkyrka

Helsingfors domkyrka.

Det land som jag har besökt flest gånger?

Jag har valt att räkna med både privata resor och resor i jobbet och då blir mitt mest besökta land Irland där jag har varit hela 10 gånger varav nio gånger i mitt förra jobb. Om jag bara räknar privata resor så är det Danmark som jag har varit i flest gånger. Jag har varit där minst fem gånger och eventuellt en sjätte gång som jag är lite osäker på.

Dublin castle slott irland

Slottet i Dublin.

Bästa landet i Europa?

Även om det finns många länder som jag tycker väldigt mycket om så är nog ändå Italien det bästa landet. Hittills har jag besökt Rom och Venedig och drömmer om många fler resor till Italien framöver.

Lucka 1 Burano Venedig

Underbara Burano i Italien.

Det land som jag spenderat längst tid i?

Jag har gjort fyra resor till Grekland och varje resa har varit en vecka lång. Därmed är Grekland det land som jag sammanlagt tillbringat längst tid i. En vecka på Santorini, två veckor på Kos samt en vecka på Rhodos.

marmari beach kos grekland

Den underbara stranden på Marmari Beach, Kos.

Det land som jag varit kortast tid i?

Jag har visserligen varit i Vatikanstaten två gånger men det är ändå det land jag spenderat kortast tid i. Som tvåa kommer Slovakien som vi besökte under cirka 4 1/2 timma för några veckor sedan.

Weekend i Rom Peterskyrkan Vatikanen

Peterskyrkan i Vatikanstaten.

Vilken europeisk huvudstad tycker jag bäst om?

Valletta på Malta. En av de vackraste platser jag någonsin besökt. Lagom stor också. Nu fokuserar ju det här inlägget på länder utanför Sverige men annars så tycker jag nog att Stockholm är den allra vackraste huvudstaden i Europa, speciellt på sommaren.

valletta upper barrakka gardens

Vackra Valletta.

Det totala antalet dagar spenderade i Europa (Sverige ej medräknat)?

Jag har visserligen ett Excel-ark där jag skriver ner alla mina resor så det borde vara enkelt att svara på den här frågan. Men det är några resor för länge sedan där jag är lite osäker på exakta datum så därför får det bli en ungefärlig siffra. Jag har tillbringat ungefär 165 dagar på resande fot i Europa. Detta kan jämföras med USA där jag tillbringat cirka 475 dagar hittills…

Hur har du rest i Europa och hur skulle du svara på frågorna ovan?

Här hittar du samtliga listor som jag skrivit.

(Bilden högst upp i inlägget är från Bratislava i Slovakien, det land i Europa som jag besökte senast.)

Du kanske också vill läsa de här inläggen

14 Kommentarer

Gustav och Julia / The Whole Map 18 juni, 2019 - 19:17

Kul att du gillar Italien, är vårt favoritland också!

Kolla gärna in vår lilla inspirationslista länkat här med massa Italientips.

Tack för ett bra inlägg annars också, intressant att läsa.

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2019 - 23:32

Jag visst är Italien underbart! Ska ta och kika på ert Italieninlägg nu.

Svara
Lena i Wales 19 juni, 2019 - 08:21

Roligt att se var du varit och vad du gillar!
Glöm inte bort Wales,hi,hi!

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2019 - 23:34

Ja, jag är faktiskt lite sugen på att åka till Wales någon gång framöver. Min son och jag har tittat på tv-serien Doctor Who som till stora delar är inspelad i Wales och blev då väldigt sugna på att åka dit och besöka inspelningsplatserna.

Svara
4000mil 19 juni, 2019 - 11:41

Kul att du också gjort en lista. 🙂
Men Ukraina sist? Där ligger ju Tjernobyl och det är ett totalt måste!

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2019 - 23:41

Ja, alltså det var ju den svåraste frågan, vilket land man vill besöka sist. Jag vill ju åka till Ukraina och hoppas jag kommer göra det en dag, men tror att min familj inte riktigt håller med så därför kan det nog bli bland de sista länderna.:-)

Svara
Ditte 19 juni, 2019 - 22:05

Kul att ta del av din lista och läsa vad du uppskattar.
Jag har nog besökt de flesta länder i Europa och under lång tid. Men förr var det en annan uppdelning. Jag var i Jugoslavien i mitten av 60-talet och idag är det ju flera länder. Vad jag nu kan minnas är att jag inte besökt Albanien, Wales, Island . Kanske något mer land. Och jag avser att besöka dem också. Det första land jag besökte utanför Sverige var Norge och då var jag någon månad gammal. Jag är halvnorska!
Flest gånger har har besökt Spanien och började resa dit redan 1960 och då till Mallorca. Nu har vi sommarstuga i Spanien så det blir många resor dit varje år. Som nummer två kommer Grekland där jag både rest mycket och jobbat som reseledare. Reseledarjobbet i yngre dagar tog mig runt i Europa till många länder.
Den huvudstad jag tycker bäst om: Svår fråga för det finna många och de erbjuder olika saker. Paris, Rom, Prag, Wien, Madrid, Berlin, Köpenhamn, London, Oslo. Listan blir lång. Och givetvis Stockholm.
Antal dagar utomlands? Har ingen aning. Men många är det säkert år . Och utanför Europa är det säkert 6 år.

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2019 - 23:53

Du har verkligen rest mycket! Intressant att höra vilka länder du ännu inte varit i. Jag håller med om att det är svårt att välja vilken huvudstad man tycker bäst om. Och när jag gjort ytterligare några resor kanske jag svarar helt annorlunda än jag gjorde nu. 🙂

Svara
FREEDOMtravel 21 juni, 2019 - 10:27

Kul lista och kul att läsa dina svar! Kanske hakar jag på listan framöver, men det dröjer eftersom jag har lite för mycket blogginlägg på kö 😉 Håller med om att Valletta är en trevlig stad! Vet inte riktigt vad jag skulle svara på frågorna, får nog tänka efter lite, men har rest mycket i Europa (i gengäld har jag inte varit i USA alls ;))

Svara
Ann-Louise 22 juni, 2019 - 23:56

Ja, det var inte helt enkelt att svara på alla frågorna, fick också tänka efter lite. Svårast var vilket land man vill besöka sist. Ser fram emot att förhoppningsvis få läsa din lista någon gång framöver. 🙂

Svara
Eva – People in the Street 22 juni, 2019 - 12:31

Vilken kul lista och roligt att läsa svaren. Men många svåra frågor också faktiskt, jag skulle få tänka till ordentligt innan jag svarade …

Svara
Ann-Louise 23 juni, 2019 - 00:00

Ja, inte helt enkelt att komma på svaren, men väldigt roligt att tänka tillbaka och minnas en del Europa-resor som jag nästan hade glömt bort.

Svara
Marias Memoarer 27 juli, 2019 - 22:10

Så roligt att läsa dina svar! Och nu inser jag att jag ju påbörjat denna lista, men aldrig skrivit färdigt..! Kanske skulle ta tag i det nu 🙂

Svara
Ann-Louise 30 juli, 2019 - 16:38

Ja, du får ta och skriva klart din variant så jag kan läsa den också. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar