Dalahäst Avesta Dalarna

En lista om att resa i Sverige

av Ann-Louise

Härom veckan publicerade Annika på Resfredag en lista om att resa i Sverige. Jag har lånat listan av henne och här kommer mina svar. Längst ner i inlägget finns även länkar till andra resebloggare som också har gjort den här Sverige-listan.

#1. Min favoritplats i Sverige

Jag älskar verkligen Stockholm där jag bott nu i 21 år, men min absoluta favoritplats är nog ändå hemma i min mammas trädgård. Dock som den såg ut för några år sedan, när min pappa fortfarande levde, och det var blommor överallt.

Blommor
Här bland blommorna trivs jag bäst.

#2. Ett ställe jag inte vill resa tillbaka till

Jag har svårt att komma på något ställe som jag inte tycker om. Men en av de städer jag gillar minst är Nässjö. Dock blir jag tvungen att åka tillbaka dit om och om igen eftersom jag måste byta tåg där när jag åker tåg mellan Stockholm och Vetlanda. Nässjö är en sån där plats där det regnar, blåser och snöar även om det är fint väder bara någon kilometer bort. Nässjö har också utsetts till Sveriges elfte fulaste stad.

#3. Bästa utsiktsplatsen i Sverige

Monteliusvägen i Stockholm. Det finns inget som slår den utsikten, varken i Sverige eller i världen.

monteliusvägen riddarholmen
Utsikt från Monteliusvägen.

#4. Mitt bästa loppisställe

Att besöka loppisar är inte min grej så den här frågan har jag tyvärr inte något bra svar på. Det enda ställe jag kan komma på, där jag vet att jag varit någon gång, är Nya Prylladan Loppis på vägen mellan Vetlanda och Eksjö. Jag har några fina kaffekoppar i en låda någonstans som jag tror att jag köpte där.

#5. Jag drömmer om att resa till

Massor av ställen men om jag begränsar svaret till platser där jag inte har varit så blir svaret att jag drömmer om att resa till norra Sverige. Jag drömmer bland annat om att vandra i fjällen, besöka Treriksröset, Gammelstads kyrkstad, Höga kusten och åka Vildmarksvägen.

#6. Mitt lyckligaste barndomsminne från en resa i Sverige

Vi gjorde bara en enda resa under hela min barndom. När jag var tio år åkte vi till Öland över dagen. Det var samma år som bron till Tjörn hade rasat och det enda jag egentligen minns av resan till Öland var att jag var fullkomligt livrädd när vi skulle köra över Ölandsbron och att jag gömde mig på golvet i baksätet och grät hysteriskt. Så lite osäkert om det kan kallas mitt lyckligaste minne.

Ölandsbron
Ölandsbron, som jag inte längre är rädd för.

#7. Min finaste fikaupplevelse

Jag älskar ju att fika och har därför haft en mängd bra fikaupplevelser. Men den finaste upplevelsen är alltid när jag kommer till Erikshester Gård på sommaren. Inget kan någonsin bli bättre. Fler somriga fikatips finns här.

Erikshester Gård Fika
Caféet på Erikshester Gård serverar den bästa Key Lime Pie jag ätit.

#8. Sveriges bästa hotellfrukost?

Frukost är dagens bästa mål enligt mig och äts den på hotell är den ännu bättre. Men jag har jättesvårt att komma på vilken hotellfrukost i Sverige som är bäst. Clarion Hotel Arlanda Airport har en väldigt bra frukost men av de tre gånger vi bott där har vi bara hunnit äta frukost en gång och då på cirka tio minuter. Vi hann med andra ord bara kasta i oss lite mat innan vi rusade till flyget. Det lilla jag hann äta var dock väldigt gott. En annan riktigt god frukost åt vi på Clarion Hotel Wisby som jag återkommer till i nästa punkt. På Clarion Hotel Wisby kunde man grädda sina egna våfflor, något som var mycket uppskattat av hela familjen. Upplevelsen av att grädda våfflor kryddades lite extra av att Carola helt plötsligt stod där bredvid våffeljärnet. Hon bodde på hotellet innan hon skulle spela in Så mycket bättre.

#9. Sveriges bästa hotellupplevelse?

Jag vet precis vilken som är min bästa hotellupplevelse utomlands men det är betydligt svårare att utse den bästa upplevelsen i Sverige. Jag har bott på många bra och även mindre bra hotell, framför allt i jobbet. Jag tror dock att Clarion Hotel Wisby är det bästa hotellet jag bott på här hemma i Sverige.

Ett lite enklare hotell, men supercharmigt, är Hotell Vänerport i Mariestad som överraskade mig med den trevligaste hotellpersonalen, unika rum, fantastisk utsikt och pittoresk närmiljö.

Hotell Vänerport Mariestad.
Mysiga Hotell Vänerport med Mariestads domkyrka i bakgrunden.

#10. Sötaste staden i Sverige?

Hm.. inte helt enkelt. Visby är ju otroligt gulligt och även Vaxholm samt Trosa. Men jag måste nog ändå välja Eksjö, några mil från min barndomsstad Vetlanda. Eksjö är en av Sveriges tre trästäder, de andra två är Hjo och Nora. I Eksjö finns gamla söta hus, vackra innergårdar och underbara färgglada dörrar.

Eksjö
En av Eksjös mysiga gator.

#11. Skog, hav eller fjäll?

Alltid havet. Utan tvekan.

Havet Visby Gotland
Jag älskar havet. Just den här bilden är tagen i Visby.

#12. Bästa tågresan genom Sverige?

Oftast åker jag sträckan Stockholm – Nässjö – Vetlanda som inte är speciellt upphetsande. I övrigt kan jag inte komma på någon speciell tågresa som jag gillat extra mycket. Jag tror att den bästa tågresan genom Sverige är en som jag inte gjort ännu och då tänker jag att den går till norra Sverige.

#13. Hit åker jag helst på roadtrip

För typ hundra år sedan när jag just hade fått körkort så åkte min mamma och jag på roadtrip runt Skåne ett par somrar i rad. Den roadtripen gör jag gärna om, dels för att det finns så många vackra platser men också för att det är nära mellan de olika städerna och det händer något hela tiden.

Åhus
Åhus är en av de platser min mamma och jag brukade besöka på våra bilresor.

#14. Bästa bok om att resa i Sverige

Kanske ett tråkigt svar men min bästa bok om att resa i Sverige är en kartbok. Jag älskar kartor och har fascinerats av dem sedan jag var liten. Mina första 19 år drömde jag konstant om att åka till Stockholm och min pappa hade en kartbok över Sverige där uppslaget med Stockholm var helt sönderläst.

pappas kartor
Min förkärlek till kartböcker har jag ärvt av min pappa, här är några av alla kartor han hade samlat på sig under årens lopp.

#15. Vänern eller Vättern?

Vättern eftersom det är den sjö jag har varit vid allra mest. När jag bodde i Vetlanda åkte vi ofta till Jönköping för att handla eller gå på bio och utsikten över Vättern när man kör in mot Jönköping är väldigt vacker. Det är också så fint att köra E4:an utmed Vättern, från Jönköping och upp mot Gränna.

#16. Stockholm, Göteborg eller Malmö?

Självklart Stockholm. Malmö har jag tyvärr inte varit i ännu. Göteborg tycker jag mycket om men inget slår Stockholm.
Här hittar du mina bästa Stockholmstips.

Utsikt från Fåfängan Stockholm
Stockholm i mitt hjärta.

#17. Favoriten bland svenska nationalparker?

Här blir det nästan lite pinsamt för jag har bara varit i två svenska nationalparker hittills och fram tills att jag just googlade ”svenska nationalparker” visste jag inte ens att jag hade varit i någon. Jag har prioriterat nationalparker i USA istället. De nationalparker jag besökt i Sverige är Kosterhavets nationalpark (dock innan det blev nationalpark) och Stenshuvud. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vilken jag tyckte bäst om då båda är väldigt fina och sevärda. Och jag vill väldigt gärna besöka många fler svenska nationalparker framöver.

Koster
Koster – en inskannad bild från 2003 när jag var där.

#18. En svensk restaurang jag ständigt återkommer till

Jag är väldigt förtjust i Urban Deli i Sickla och Restaurang Göteborg som ligger runt hörnet från där vi bor i Hammarby Sjöstad.

#19. Sveriges mest romantiska plats?

Det här var nog den svåraste frågan men efter mycket funderande så tror jag att det är Djurgårdsbrunn, ute på Djurgården här i Stockholm.

Djurgårdsbrunn Stockholm
Djurgårdsbrunnskanalen

#20. Öland eller Gotland?

Visserligen blev jag störtförälskad i Gotland förra sommaren men efter att ha tillbringat otaliga somrar på Öland som yngre så är det ändå Öland som är favoriten. Hit hoppas jag att vi kan åka tillbaka i sommar.

Borgholms slottsruin
Borgholms slottsruin.

#21. Favoriten bland svensk husmanskost

Rotmos och fläsklägg. Men det måste lagas av min mamma och eftersom hon inte längre kan laga mat är det ganska kört.. Jag borde ha lärt mig hennes recept medan hon fortfarande var pigg nog att lära ut det.

#22. Svenskt godis som alltid finns med på bilresan?

Fast jag är en riktigt godisgris så har vi nästan aldrig med oss godis i bilen. Förr åkte jag dock ofta buss mellan Stockholm och Vetlanda och då köpte jag alltid med mig en stor påse lösgodis från Jam Jam.

#23. Här firar jag helst midsommarafton, påskafton och julafton

Påskafton och julafton firar jag helst hos min mamma i Vetlanda. Midsommar spelar inte så stor roll. För fyra år sedan firade vi midsommar på ett SAS-plan på väg hem från San Francisco och det tyckte jag var ett lite kul och annorlunda sätt att fira. I år var tanken att vi skulle firat midsommar hos våra släktingar i Kalifornien, jag hade till och med planerat att köpa med mig en liten midsommarstång, men nu blir det förmodligen en midsommar hemma istället.

#24. Saker jag saknar med Sverige när jag är utomlands

Nästan ingenting faktiskt. När jag var i USA första gången saknade jag filmjölk väldigt mycket och numera saknar jag svenskt bröd när jag är just i USA men annars saknar jag inget speciellt.

#25. Favoriten bland svenska slott

Jag tror att det måste bli Solliden på Öland. Mycket för att det symboliserar sommar och semester men också för att omgivningarna är väldigt vackra. Och för att jag älskar Öland. Att besöka fler svenska slott står på min att-göra-lista inför sommaren så kanske blir mitt svar annorlunda om du frågar mig i höst.

Solliden
Sollidens slott på Öland.

Andra bloggare som också har gjort den här listan är:
Let’s go explore
Lite mera rosa
Äntligen Vilse
FREEDOMtravel
Dryden

Vilka platser tycker du bäst och sämst om i Sverige?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

FREEDOMtravel 21 april, 2020 - 06:56

Kul att läsa din lista! Mest imponerad är jag av att du blev förtjust i att resa, trots en lite tuff start med den där första och enda resan i barndomen! Ha det fint!

Svara
Ann-Louise 21 april, 2020 - 21:53

Ja, det var tur att jag inte tappade reslusten helt efter den något misslyckade första resan till Öland. 🙂 Som tur var så växte den istället. Ha det så fint du också!

Svara
Lena i Wales och Spanien 22 april, 2020 - 10:36

Kul att läsa din lista.
Min skulle nog se lite annorlunda ut, eftersom jag kommer från Västkusten och har många pärlor där.
Sköt om dig och håll avståndet!

Svara
Ann-Louise 22 april, 2020 - 21:22

Ja, det är det som är så kul, att allas listor ser lite olika ut. Jag gillar väldigt många platser på Västkusten också även om de inte finns med i den här listan. Ha det så bra!

Svara
Daniel på FlyingDryden 26 april, 2020 - 09:57

Det var väldigt vad alla väljer Vättern mot Vänern?! 🙂

Svara
Ann-Louise 26 april, 2020 - 10:01

🙂 Måste dock säga att när jag var i Mariestad förra sommaren så blev jag lite förälskad i Vänern också. Men än så länge är Vättern nummer ett. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar