Svindersviks Brygghus

Stockholmstips – Svindersviks Brygghus

av Ann-Louise

På långfredagen sken solen och det var skön vårvärme ute så vi passade på att lämna lägenheten en stund för att ta en promenad till Svindersviks Brygghus i Sickla.

Svindersvik är ett sommarnöje från 1700-talets mitt som ligger vid Svindersvikens södra strand i Nacka kommun, närmare bestämt i Sickla. Det byggdes som sommarbostad till den förmögne köpmannen Claes Grill och hans familj och huvudbyggnaden ritades av arkitekten Carl Hårleman.

Svindersvik Sickla Nacka
Vi var inte framme vid huvudbyggnaden eftersom vi hade bråttom till fikat, men man kan skymta Claes Grills sommarbostad bakom grindarna.

Svindersvik anses vara en av Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. Förutom huvudbyggnaden så finns bland annat en köksflygel, en tegelpaviljong, en trädgårdsmästarbostad och ett brygghus. Det är framför allt brygghuset som det här blogginlägget ska handla om.

Trädgårdsmästarbostad Svindersvik
Trädgårdsmästarbostaden på Svindersvik.
Trädgårdsmästarbostad brygghus Svindersvik Nacka Sickla
Brygghuset och trädgårdsmästarbostaden.

Nordiska museet tog över Svindersvik 1949 och på sommaren hålls guidade visningar för allmänheten. På grund av corona-pandemin är visningarna tyvärr inställda sommaren 2020 men nästa sommar ska jag försöka gå på en visning eftersom jag gärna vill veta mer och se mer av det här vackra stället.

Svindersviks Brygghus

I brygghuset på Svindersvik så finns det ett mysigt café. Att gå hit och fika stod på min att-göra-lista hela förra sommaren men vi kom aldrig iväg trots att det bara tar cirka 30 minuter att promenera hit. På långfredagen passade det perfekt att gå hit då vi gärna ville sitta utomhus och fika.

Svindersviks Brygghus
Svindersviks brygghus Sickla
Brygghuset.

På Svindersviks Brygghus fungerade också det här med social distansering och två meters avstånd mycket bra, till skillnad från en del andra platser jag varit på de senaste veckorna. Man behöver inte gå in för att beställa sitt fika utan står utomhus och beställer genom ett fönster. Alla i kön höll föredömligt avstånd, både vid beställning och senare också när man skulle ställa ifrån sig den smutsiga disken. När man betalar kan man blippa så man slipper trycka in sin kod om man handlar för under 200 kr.

Svindersviks brygghus
Svindersviks Brygghus
Våra våfflor gräddas. Till höger finns fönstret där man beställa sitt fika.

Även när vi väntade på att få det vi beställt höll folk avståndet runt omkring och det var gott om plats runt sittplatserna utomhus. Helt enkelt det perfekta caféet i coronatider (och annars också förstås).

Svindersviks Brygghus
Svindersviks brygghus.
Vi valde att sitta här, nära vattnet.

Vi valde ett bord nära vattnet och satt och tittade ut över Svindersviken och änderna som guppade omkring i vattnet. På andra sidan Svindersviken ligger Kvarnholmen och det man framför allt ser är Operans och Dramatens produktionscenter med ateljéer och verkstäder. Lite längre bort till höger ser man även Svindersviksbron som invigdes 2016 och förbinder Nacka med Kvarnholmen.

Kvarnholmen Operans och Dramatens produktionscenter med ateljéer och verkstäder.
Utsikt mot Kvarnholmen. Till höger ligger Operans och Dramatens ateljéer och verkstäder.
Svindersviksbron
Utsikt mot Svindersviksbron.

Johan åt en god räksmörgås, som han tyvärr hann äta upp innan jag fick en chans att fotografera den, medan William och jag beställde våfflor. Det var lite extra lyxigt att man kunde välja mellan tre olika sorters sylt, hallon, jordgubb och hjortron. Eftersom det var påsk dekorerades våfflorna även med varsitt chokladägg.

Våffla Svindersviks Brygghus

Det kommer bli många besök på Svindersviks Brygghus i sommar, nu när vi vet var det ligger och hur vi hittar hit. I september har de äppelkaksbuffé här, då kommer jag definitivt vara på plats eftersom äppelkaka är något av det godaste jag vet.

Påskliljor Svindersvik

Hitta hit: Vi promenerade hela vägen från Hammarby Sjöstad vilket var en alldeles lagom promenad i vårsolen men om du inte bor lika nära som vi gör så finns följande alternativ:
Ta tvärbanan till Sickla och promenera därifrån (ca 10 minuter) eller ta buss från Slussen till hållplats Nacka station och promenera därifrån. Du kan även ta Saltsjöbanan till Nacka station. Man kan också åka till Nacka Strand och sedan promenera därifrån till Svindersvik. Om du kommer med bil så finns det parkeringsplatser i anslutning till caféet.

Öppettider och övrig information hittar du på Svindersviks Brygghus hemsida.

Svindersviks brygghus

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Ditte 14 april, 2020 - 13:33

Visst är det fint här! Och roligt att det blev av att ta en promenad hit. Vi tar ofta en tur hit och en guidning på Svinersviks gård rekommenderas. Kan också rekommendera att gå tillbaka mot stan längs vattnet via Svindersviks bro, Finnboda varv. Saltskökvarn och sedan Danvikstull.

Svara
Ann-Louise 14 april, 2020 - 17:53

Ja, vi kommer nog testa alla tänkbara promenadvägar i omgivningarna nu under vår och sommar. Och jag vill så gärna gå på en guidning på Svindersvik, blev så besviken när jag läste att de har ställt in dem under hela 2020, men ser fram emot 2021. 🙂

Svara
Jeanette 14 april, 2020 - 20:38

Vad fint och vilken trevlig berättelse av en mysig dag. Tack för fin beskrivning och vackra bilder av Svindersvik. Håller med om att det är tråkigt att det inte blir några visningar av gården i sommar. Men ev. kommer det erbjudas alternativ av guidade visningar utomhus genom en trevlig Stockholmsguide som vi på caféet varit i kontakt med. Vi skriver om det på våra kanaler när hon har din plan klar.
Väl mött och välkommen åter
Med vänlig hälsning, Jeanette med personal på Svindersviks Brygghus

Svara
Ann-Louise 14 april, 2020 - 21:01

Ja, vi trivdes verkligen bra hos er på Svindersvik så det kommer bli fler besök framöver! Det låter intressant med guidade visningar utomhus, jag ska hålla utkik efter mer information om det.

Svara
Lena i Wales och Spanien 15 april, 2020 - 13:10

Trots att jag varit i närheten, har jag inte varit där.
Intressant historia.
Tur att du inte visade någon bild av räkmackan, för då hade jag fått än mer abstinens. Längtar efter räkor!
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 15 april, 2020 - 18:29

Du får göra ett besök nästa gång du är i Stockholmstrakten! Väldigt fint och som sagt, goda räkmackor. 🙂 Ha det så bra!

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 18 april, 2020 - 10:27

Men åh vad det verkar mysigt där! Får göra ett besök dit någon gång 😀

Svara
Ann-Louise 18 april, 2020 - 11:40

Ja, jag kan verkligen rekommendera det. Så mysigt och så god fika.

Svara
Amanda (Swedish Passport) 26 april, 2020 - 13:00

Men alltså åh så mysigt! Har helt missat detta ställe så tusen tack för tipset! 🙂

Svara
Ann-Louise 26 april, 2020 - 15:18

Ja, det är verkligen supermysigt! Kan varmt rekommendera ett besök där. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar