monteliusvägen

Stockholmstips: Utsikten från Monteliusvägen

av Ann-Louise

En av mina absoluta favoritplatser i Stockholm är Monteliusvägen på Södermalm. Förr brukade jag gå hit ganska ofta och bara vandra omkring och beundra utsikten över Stockholm men nu är det länge sedan jag tog mig tid att göra det. Så häromdagen när William och jag gjorde en utflykt till Mariatorget för att köpa glass på Stikki Nikki (kan varmt rekommenderas!) så passade jag på att ta med mig honom på en promenad utmed vackra Monteliusvägen.

blecktornsgränd

Blecktornsgränd, på väg upp mot Monteliusvägen.

karta monteliusvägen

Monteliusvägen är den prickade linjen på kartan.

Monteliusvägen är egentligen inte någon riktig väg utan snarare en stig, som går utmed kanten på Mariaberget. Den är 416 meter lång enligt Wikipedia och har fått sitt namn efter en professor som hette Oscar Montelius. Utmed vägen finns flera terrasser och sittplatser, en perfekt plats för att avnjuta lite medhavd fika eller bara sitta och njuta en stund.

monteliusvägen

monteliusvägen riddarholmen

Utsikt mot Riddarholmen.

Något jag inte visste var att vägen invigdes så sent som augusti 1998, bara några månader innan jag flyttade till Stockholm. Monteliusvägen firar alltså tjugoårsjubileum just nu.

monteliusvägen gamla stan

Utsikt mot Gamla Stan.

Härifrån har man en vidunderlig utsikt över Stockholm och Riddarfjärden och det är en riktigt bra plats för att ta det perfekta fotot av staden. Jag hade inte med min kamera utan fick nöja med med iPhonen den här gången. Det kändes inte så aktuellt att släpa med en tung systemkamera när vi bara planerade att åka in till Söder och köpa glass. Och själva tjusningen med den här lilla utflykten var att den blev så spontan, något som även William uppskattade. Han tyckte det var riktigt intressant att se alla kända byggnader och kunna peka ut bland annat stadshuset som de har läst om i skolan och Riddarholmskyrkan där hans klass var på studiebesök i våras.

monteliusvägen stadshuset

Utsikt mot stadshuset och Kungsholmen.

Om du ska till Stockholm på semester och aldrig har promenerat på Monteliusvägen så tycker jag definitivt att du ska avsätta en timma för det. Och glöm som sagt inte kameran. Om du bor i Stockholm och inte har varit här – gå hit och se din stad från ett nytt perspektiv. Det här är också den perfekta platsen att ta med besökare till. Jag har släpat hit åtskilliga släktingar och vänner som kommit hit på besök från bland annat USA.

monteliusvägen

Vid Monteliusvägen ligger Ivar Los park och om du är här med barn får du inte missa den här parken som är utformad av konstnären Tor Svae som även ligger bakom de lekplatser som jag skrivit om i inlägget om Stockholms bästa lekplatser. Ett separat inlägg om Ivar Los park kommer så småningom.

Hitta hit: Ta tunnelbana till Slussen eller Mariatorget och promenera hit.

Mina övriga Stockholmstips hittar du genom att klicka här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

5 Kommentarer

FREEDOMtravel 11 augusti, 2018 - 20:15

Vilka vackra Stockholmsbilder! Nästan så man längtar hem lite, men bara nästan 😉

Svara
Ann-Louise 11 augusti, 2018 - 22:29

Ja, Stockholm är otroligt vackert! 🙂

Svara
Ditte 12 augusti, 2018 - 23:15

Helt klart ett av mina favoritstråk och det finns många på Södermalm. Härliga bilder från en fin plats.

Svara
Ann-Louise 13 augusti, 2018 - 18:26

Ja, Södermalm är helt klart en favorit, finns så många mysiga ställen där.

Svara
Stockholmstips: Ivar Los park på Södermalm - Från Stad till Strand 26 augusti, 2018 - 16:18

[…] på just den delen av Söder. I somras blev det äntligen dags, William och jag promenerade på Monteliusvägen för att titta på utsikten över Stockholm och då kom vi på att vi måste testa den här […]

Svara

Lämna gärna en kommentar