point arena lighthouse kalifornien

Point Arena Lighthouse i Kalifornien

av Ann-Louise

För ungefär en månad sedan besökte vi Point Arena Lighthouse i Mendocino county i norra Kalifornien. Vi passade på att åka hit när vi hälsade på min syssling i Gualala den sista helgen på vår Kalifornien-resa. Det är 18-19 år sedan jag senast var uppe i den här fyren och jag hade verkligen längtat tillbaka och sett fram emot att få visa den för Johan och William som aldrig tidigare varit här.

point arena lighthouse

Det är något speciellt med fyrar tycker jag och just den här ligger så otroligt vackert. Sedan älskar jag ju också platser med utsikt och man har en väldigt fin utsikt när man har gått upp för alla de 145 trappstegen i fyren. Något som var nytt sedan sist jag var här var att det följde med en guide upp i fyren som berättade om fyrens historia och om vad man kan se från fyren. Han pekade bland annat ut Devil’s Punchbowl som är den krater man ser uppe i högra hörnet på bilden nedan. Den var ett litet slukhål från början men har blivit allt större med åren.

point arena lighthouse devils punchbowl 2500

point arena lighthouse stilla havet 2

Utsikt från toppen av fyren.

Rolig fakta: Platsen där Point Arena Lighthouse ligger är den plats på amerikanska fastlandet som är allra närmast Hawaii.

point arena lighthouse infart

Infarten till fyren. Husen till vänster kan man hyra för övernattning.

point arena stilla havet

Utsikt över Stilla Havet.

Den första fyren här byggdes 1870 men skadades i en jordbävning i april 1906 och man var tvungen att riva både fyren och fyrvaktarbostaden. Den nuvarande fyren har varit i drift sedan 1908 och är 35 meter hög.  Det gör den till den högsta fyren av de fyrar på USA:s västkust som är öppna för allmänheten. Eftersom Point Arena ligger väldigt nära San Andreas Fault är den här fyren också byggd för att klara av jordbävningar så att den inte ska gå samma öde till mötes som sin föregångare.

point arena lighthouse skylt

point arena lighthouse i

Point Arena Lighthouse är nr 1 035 på en lista över California Historical Landmarks. Det var en lista som jag inte kände till sedan tidigare och när jag läste om den blev jag genast sugen på att resa runt och besöka alla (eller så många som möjligt) av dessa platser. Sedan insåg jag att jag redan besökt många av dem så kanske kommer det ett blogginlägg om det så småningom.

point arena lighthouse

Bredvid fyren finns ett museum som ligger i en byggnad från 1890 som kallas Fog Signal Building. Det är den äldsta byggnaden här på området och här inne kan man bland annat se den sex ton tunga Fresnel-lins som användes som ljus i fyren från 1908 – 2009. Den satt alltså högst upp i fyren senast jag var här men har nu ersatts av en betydligt mindre ljuskälla vars ljus har en räckvidd på 26 km.

Fog Signal Building

Fog Signal Building där museet ligger.

Fresnel lens Point Arena Lighthouse

Här kan man se den Fresnel-lins som tidigare användes i fyren.

I museet kan man också lära sig mer om jordbävningen som ägde rum här 1906 och  hur den påverkade Point Arena och fyren. Här finns också en affär där man kan köpa med sig souvenirer från fyren.

point arena lighthouse museum och hav

Fyren och dess omgivningar är bland annat kända för att en av slutscenerna till filmen Evigt Ung med Mel Gibson spelades in här. I filmens slutscen finns det även ett gult hus som dock bara var kulisser och inte längre finns kvar på platsen. En lusthus som byggdes för filmen står dock fortfarande kvar här.

point arena gazebo

Lusthuset som byggdes för inspelningarna av filmen Evigt ung.

Har man tur kan man se valar från fyren. jag har gjort det vid ett tidigare tillfälle, dock inte den här gången eftersom det var lite för sent på säsongen. Förra gången jag var här träffade jag också en väldigt gullig tvättbjörn.

Point Arena Lighthouse tvättbjörn

pelikaner point arena lighthouse

Precis innan vi skulle åka härifrån kom en flock pelikaner och flög förbi på väg norrut.

Hitta hit: Point Arena Lighthouse ligger på 45500 Lighthouse Road nära Highway 1, strax norr om staden Point Arena och cirka 22 mil norr om San Francisco.

Öppet: Alla dagar utom Thanksgiving och juldagen.

Pris: För att både gå in i museet och gå upp i fyren betalar vuxna $7.50 och barn 5-11 betalar $1.

Mer information finns på Point Arena Lighthouse hemsida.

Alla inlägg från vår resa till Kalifornien i somras finns här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

11 Kommentarer

Cathinka - På vift! 12 augusti, 2018 - 20:39

Fina bilder.

Svara
Ann-Louise 12 augusti, 2018 - 20:45

Tack! 🙂

Svara
Lena i Wales 12 augusti, 2018 - 21:33

Vilket trevligt ställe och intressant historia.

Svara
Ann-Louise 12 augusti, 2018 - 22:20

Ja det är verkligen en fin plats!

Svara
Marias Memoarer 13 augusti, 2018 - 09:47

Vilket fint ställe! Och jättegullig tvättbjörn <3

Svara
Ann-Louise 13 augusti, 2018 - 18:26

Ja visst är han söt! 🙂

Svara
Emma Engström 13 augusti, 2018 - 23:35

Alltså åh vad jag saknar Kalifornien när jag ser detta!! 😀

Svara
Ann-Louise 14 augusti, 2018 - 19:27

Ja, Kalifornien är helt underbart! Längtar tillbaka dit mest hela tiden 🙂

Svara
William - 10 år och 17 resor - Från Stad till Strand 9 oktober, 2018 - 16:22

[…] av några dagar med härliga vyer och naturupplevelser i Gualala. William var bland annat uppe i en fyr för första gången. Resan avslutades traditionsenligt med några dagar i San […]

Svara
Tillbakablick på sommaren 2018 - Från Stad till Strand 6 november, 2018 - 18:08

[…] Seal Beach, Sacramento och Turlock. Därefter åkte vi till Gualala där vi bland annat besökte fyren i Point Arena. Avslutningsvis blev det några härliga dagar i San Francisco innan vi flög hem […]

Svara
Hemma efter två härliga veckor i Kalifornien » Från Stad till Strand - en reseblogg om resor både nära och långt bort 21 november, 2018 - 15:26

[…] om just den här lilla staden så småningom. Under de dagar vi var här hann vi med att besöka en fyr, kolla djurlivet i tidvattenpooler, gå promenader utmed Stilla Havet och äta en massa god […]

Svara

Lämna gärna en kommentar