8 Europa/ Stockholm/ Sverige

Bilder från en utflykt till Vaxholm

Vaxholms hotell

En av de varmaste dagarna i juli passade vi på att göra en utflykt till Vaxholm som brukar kallas för huvudstaden i Stockholms skärgård. Det är 30 år sedan jag senast var i Vaxholm så det var verkligen hög tid att göra ett nytt besök! Förra gången jag var där såg jag inte heller så mycket av staden, vi stannade bara till och köpte glass, men den här gången promenerade vi runt i flera timmar och föll pladask för den här otroligt pittoreska och charmiga staden.

Vaxholms fästning kastellet

Vaxholms fästning eller kastellet som det också kallas.

Vaxholm

Att stanna hemma i Sverige på sommaren är inte något större problem när det finns så här fantastiskt vackra platser att upptäcka på så nära håll. Bara båtresan till Vaxholm är en upplevelse i sig med vackra skärgårdsvillor, bryggor, båtar och små öar. I Vaxholm finns det också gott om fina hus att gå runt och titta på. Allt från små gulliga hus till pampiga grosshandlarvillor med snickarglädje och vackra punschverandor.

Vaxholm

En av de mysiga gatorna i Vaxholm.

Vaxholm

Tänk att få bo i ett rosa hus i den här idyllen!

Vaxholm

Jag skulle i och för sig kunna tänka mig att bo här också…

Vi åkte med Vaxholmsbolaget från Strömkajen men man kan även åka hit med Strömma Kanalbolaget. Att vi valde Vaxholmsbolaget berodde bland annat på att de hade fler avgångar samt att det blev några hundralappar billigare. Mellan Strömkajen i Stockholm och Vaxholm åkte vi med båten Storskär, en k-märkt båt som byggdes redan 1908. Hem från Vaxholm åkte vi med Sjögull, en nyare båt från 1982.

Biljetten kostade 79 kr enkel resa för oss vuxna och 58 kr för William. Båtresan tar cirka en timma men exakt reslängd beror på vilken avgång man åker med och vilka bryggor som båten angör.

Sjögull Vaxholm

Sjögull som tog oss tillbaka till Stockholm igen.

Vaxholm

Lunch åt vi på Magasinet, något jag verkligen kan rekommendera. Så mysigt att sitta där i solen och njuta av god mat. William och Johan åt köttbullar och potatismos medan jag beställde en Chevre Chaud som var fantastiskt god och det var en sån rejäl portion att det var omöjligt att äta allt.

Chevre Chaud på Magasinet Vaxholm

Gudomligt god Chevre Chaud.

Vaxholm hembygdsgård

Hembygdsgården är ett annat populärt matställe.

Vi hade tänkt köpa glass också, i glasskiosken nere vid hamnen, men när vi kom dit ringlade kön långt ute på gatan och riktigt så glassugna var vi inte så vi ställde oss och väntade på båten istället.

Vaxholm

Gillar du affärer med massor av fina prylar, som vackra anteckningsblock, gulliga burkar och marin inredning så får du inte missa butiken Bland Kobbar & Skär som ligger vid torget. Här blev jag kvar länge medan Johan och William satt på en parkbänk utanför och väntade tålmodigt.

Torget i Vaxholm

Torget i Vaxholm.

Vaxholms rådhus

Vaxholms rådhus där bland annat turistbyrån ligger.

Vaxholm

Vaxholm

Vaxholms kastell

Vaxholms kastell med en av de linfärjor som kör besökare mellan Vaxholm och kastellet.

Vaxholms hembygdsgård.

Vaxholms hembygdsgård.

Edlunda brygga

En av de gulliga bryggor som båten stannade vid på väg till Vaxholm.

Skepp

Vaxholmsbolaget

Jag var tvungen att köpa kaffe på båten till Vaxholm bara för att muggen var så fin.

Liten fyr

Taxibåt Vaxholms kastell

Västan Vaxholm

Fler Stockholmstips hittar du här.

Du kanske också gillar

8 Kommentarer

 • Svara
  TravelAnna
  22 augusti, 2019 at 14:41

  Vad intressant att följa med dig på rundtur på Vaxholm så här! Som “gammal stockholmare” har jag förstås varit där.
  Men jag har nog faktiskt inte varit runt på ön ordentligt. Otroligt pittoreskt!

  Förstår att du föll för muggen och gissar att du behöll den. 🙂 Salladen såg väldigt god ut också.

  • Svara
   Ann-Louise
   22 augusti, 2019 at 23:00

   Ja, så mysigt och så pittoresk! Jag har faktiskt åkt båt dit ett par gånger utan att ens gå iland, min mamma och jag brukade åka bara för båtresans skull. Helt obegripligt tycker jag nu när jag tagit mig tid att promenera omkring och se hur fint det är.

 • Svara
  Ditte
  23 augusti, 2019 at 16:41

  Kul med en tur till Vaxholm! Alltid så fint här och särskilt i sol. Vi brukar ta några turer hit både sommar och vinter. Och har så gjort i säkert 60 år, från det att jag var liten. Gillar luncherna på hotellet, lite tradition för oss att äta där och sedan fika på hembygdsgården. Eller bara ta hembygdsgården. Den ligger så fint-
  Även under de år vi hade la vi till en stund i Vaxholm för att bunkra och även då blev det Hembygdsgården eller hotellet. Har testat “Magasinet” och det är också trevligt.
  Bara att strosa runt här är mysigt och det är ju så enkelt att ta sig hit. Förstår att ni var nöjda med er dag här ute. Skulle gärna kunna tänka mig att bo här om jag nu inte bodde på Söder vid vattnet.
  Tack för besöket

  • Svara
   Ann-Louise
   28 augusti, 2019 at 22:54

   Ja, nästa gång ska vi testa hembygdsgården, det verkade så mysigt där! Jag håller med dig, jag skulle också kunna tänka mig att bo i Vaxholm.

 • Svara
  FREEDOMtravel
  24 augusti, 2019 at 07:23

  Vilka fina bilder!!! Vaxholm är verkligen fint! Sist jag var där var på julbord, och det var trevligt 😉

  • Svara
   Ann-Louise
   28 augusti, 2019 at 22:54

   Tack! Ja, det är verkligen fint där. Kan tänka mig att det är mysigt även på vintern med julbord.

 • Svara
  Lena i Wales
  28 augusti, 2019 at 10:12

  Har varit i Vaxholm några gånger, men aldrig i så vackert väder. Ett speciellt ställe, gillar det.

  • Svara
   Ann-Louise
   28 augusti, 2019 at 22:58

   Ja vi hade verkligen fint väder, gissar att det kanske inte hade varit riktigt lika mysigt i regn. Håller med dig om att det är ett speciellt ställe!

  Skriv en kommentar