Semester i Sverige

Semester i Sverige – 10 platser jag vill besöka

av Ann-Louise

Istället för nästan tre veckor i Kalifornien blir det semester i Sverige i sommar. Kanske kan vi enbart semestra hemma i Stockholm men min förhoppning är att situationen är så pass mycket bättre i juni att man kan resa runt lite grann i Sverige utan att bryta mot några rekommendationer.

Jag har funderat lite på vilka platser som jag skulle vilja besöka och det här är min lista över platser som jag hittills aldrig besökt men gärna vill åka till under en semester i Sverige. Jag har också gjort en lista med svenska platser som jag besökt och vill återvända till.

Vildmarksvägen

I norra Sverige finns många platser som jag vill upptäcka och Vildmarksvägen står just nu högst upp på min önskelista. De bilder jag sett visar fantastiska vyer och det finns mycket spännande att se utmed den 500 kilometer långa sträckan. Bland annat mäktiga vattenfall och Fatmomakke Kyrkstad.

Smögen

Vi var på väg till Smögen redan förra sommaren men i sista sekund, kvällen innan, bokade vi om och åkte till Gotland istället. Detta berodde på att solen skulle skina på Gotland medan det skulle vara regnigt och ruggigt i Smögen. Sommaren 2020 önskar jag att vi kommer iväg till Smögen ändå och att solen skiner. Jag längtar så efter att fotografera de färgglada sjöbodarna på Smögenbryggan.

Smögenbryggan
Smögenbryggan. Bild från Pixabay.

Treriksröset

Längre norrut än så här kommer man inte i Sverige. Att besöka Treriksröset har jag drömt om sedan jag var liten och någon gång ska jag ta mig hit även om det kanske inte blir sommaren 2020.

Selma Lagerlöfs Mårbacka

När jag gick sista året på gymnasiet skrev jag mitt specialarbete om Selma Lagerlöf och jag skulle väldigt gärna vilja besöka Mårbacka. Överhuvudtaget skulle jag vilja se mer av Värmland. Jag har varit i Karlstad tre gånger men inte sett så mycket mer av landskapet.

Malmö

Jag har bara åkt förbi Malmö på väg till Köpenhamn och aldrig varit inne i staden. Vi har goda vänner här som jag vill hälsa på och samtidigt skulle jag vilja passa på att se Turning Torso och de gamla fina bevarade korsvirkeshusen.

Malmö Turning Torso Semester i Sverige
Turning Torso i Malmö. Bild från Pixabay.

Gammelstads kyrkstad, Luleå

Det här världsarvet har jag drömt om ett tag nu och jag skulle så gärna vilja åka hit och promenera omkring med min kamera bland de gulliga små röda husen och ta massor av foton.

Trästäderna Hjo och Nora

Sveriges tre trästäder är Eksjö, Hjo och Nora. Jag är uppväxt tre mil från Eksjö och har varit där hundratals gånger och det är en av mina favoritstäder. Jag vill såklart besöka även de andra båda trästäderna så därför står Hjo och Nora på min lista över platser att besöka.

Duvemåla

Jag ägnar mig mycket åt emigrantforskning, älskar Wilhelm Mobergs Utvandrarböcker och några av de bästa ögonblicken i mitt liv var de två gånger jag såg Kristina från Duvemåla på Cirkus här i Stockholm 1999. Därför är det nästan pinsamt att erkänna att jag aldrig varit i Duvemåla trots att det bara ligger en dryg timmas bilresa från Vetlanda och trots att jag varit i närheten många gånger när jag besökt glasbruk inte långt därifrån.

Nya Duvemåla
2005 besökte jag i alla fall Nya Duvemåla i Minnesota.

Vallonbruken i Roslagen

Det här har också anknytning till mitt intresse för släktforskning. Visserligen har eventuella valloner bland mina förfäder förmodligen inte varit verksamma i Roslagen men jag är ändå intresserad av att besöka de här välbevarade vallonbruken som finns på flera olika platser i Roslagen.

Höga Kusten

Om man googlar ”Sveriges vackraste platser” så finns världsarvet Höga Kusten i princip alltid med på de listor man hittar. Här finns det mycket jag vill se, bland annat Skuleskogens Nationalpark och Högakustenbron.

Semester i Sverige Skuleskogen
Skuleskogens Nationalpark. Bild från Pixabay.

Vilka platser drömmer du om att besöka under en semester i Sverige?

Bilden högst upp i inlägget är från Pixabay.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Ditte 27 april, 2020 - 20:35

Kul att läsa om dina tankar för en semester i Sverige och vad du vill besöka.
Sverige är ju fantastiskt och har så mycket varierat att erbjuda och det mesta är tillgängligt. Har besökt de flesta av platserna du har på din lista och har några verkliga favoriter och dit hör bl.a. Höga kusten. Jag brukar leda resor dit men i sommar blir det ingen. Då bor vi alltid i Ö-vik på Elite hotell och gör sedan dagsturer. Rekommenderar en tur ut till fyren Högbonden med övernattning och likaså en dagstur till Ulvön. Även flera fiskelägen är värda besölk liksom vandringar i Skuleskogen och en tur upp till Skuleberget. Finns så mycket här. Troligen tar maken och jag en tur hit i år.

Och att köra på Vildmarksvägen är en upplevelse. Finns många avstickare att göra.

Vallonbruken är spännande och här har jag både Söderfors, Gimo bruk och herrgård som favorit, liksom Leufsta bruk. Ja, alla är fina på sitt sätt. Finns så många och är verkligen ett stycke fin historia.
Tror ni kommer att hitta mycket fint i Sverige i sommar. Svårigheten är ju, kan jag tycka, att begränsa sig . Inser att jag måste göra det.

Bohuslän är så fint men allra finast utanför den stora turistsäsongen. Smögen är fint men i mitt tycke överreklamerat. Marstrand och Fjällbacka gillar jag bättre. Men en dag på Smögen är fint och väldigt dyrt. Om vädret är bra.

Och visst får vi en bra sommar här i Sverige också. Absolut. Jag vil ju helst inte lämna Sverige sommartid.

Svara
Ann-Louise 27 april, 2020 - 20:48

Kul att du besökt så många av de platser jag vill till. Jag kan tänka mig att Smögen är överreklamerat, jag vill mest bara se de färgglada sjöbodarna och ta kort på dem, sedan kan jag åka vidare mot till exempel Fjällbacka där jag inte heller har varit. Vi får hålla tummarna att man kan röra sig mer fritt i Sverige i sommar, annars finns det ju mycket fint att se i Stockholm också som tur är.

Svara
Helena - Oh darling, let's be adventurers 27 april, 2020 - 23:36

Kul att läsa om vilka platser du vill besöka i Sverige under sommaren. Vildmarksvägen kan jag verkligen rekommendera, spendera gärna några dagar här för det finns massor att se.

Treriksröset verkar många ha på sin bucketlist 🙂 I år kan det vara lite knepigt att ta sig dit om man inte vill vandra i flera dagar. Eller ja, det beror ju helt och hållet på hur länge gränsen till Finland kommer att hållas stängd då den enklaste vägen dit är via Finland.

Just nu så drömmer jag också om att åka tillbaka till Vildmarksvägen – gjorde precis en video med de klipp jag filmade där under vår roadtrip 2018 – och har drömt mig tillbaka dit. Skulle också vilja se mer av nationalparkerna i Laponia och tänker att det blir en sommar i norr.

Svara
Ann-Louise 28 april, 2020 - 19:15

Ja, de senaste veckorna har jag varit smått besatt av tanken på att åka Vildmarksvägen. Vi får väl se hur långt man kan ta sig i sommar eller om det får vänta till nästa år. Samma sak med Treriksröset, det känns som man kanske får planera det till nästa sommar med tanke på finska gränsen osv. Helt klart är dock att jag är väldigt sugen på att upptäcka mer av norra Sverige. 🙂

Svara
Lena i Wales och Spanien 29 april, 2020 - 12:09

Många trevliga ställen.
Vissa har jag besökt, eftersom jag kommer från Västkusten har jag varit många gånger i Smögen.
Mårbacka har jag besökt genom jobbet och privat.
Har varit i Hjo, men inte Nora eller Trosa.
Gammelstads kyrkstad i Luleå skulle jag verkligen vilja besöka, men oftast har det varit lite för långt borta.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 29 april, 2020 - 22:03

Ja, Gammelstads kyrkstad känns lite långt bort men någon gång ska jag ta mig dit ändå. Västkusten är lite närmare så får man resa fritt i sommar så är det nog större chans att vi hamnar där just i år.

Svara

Lämna gärna en kommentar