Stortorget Gamla Stan Stockholm

Semester i Stockholm – 50 tips på saker att göra

av Ann-Louise

Jag har älskat Stockholm ända sedan jag besökte staden för första gången för 31 år sedan. Även om vi gärna åker utomlands när det är möjligt försöker vi också att upptäcka och återupptäcka platser här i vår hemstad och i år blir det extra mycket sightseeing på hemmaplan. Här delar jag med mig av mina 50 bästa tips på saker att se och göra under en semester i Stockholm. Samtliga tips är baserade på egna besök och egna erfarenheter.

Gamla Stan

Att besöka Gamla Stan är ett måste om du är turist i Stockholm. Och bor du i Stockholm kan den här sommaren vara det perfekta tillfället att upptäcka ett Gamla Stan som inte är proppfullt med turister. Undvik shoppinggatan Västerlånggatan och satsa istället på de mindre gränderna. Mina favoriter är Själagårdsgatan, Själagårdstorget och Köpmangatan.

Södra Benickebrinken Gamla Stan Stockholm

Kungliga slottet

När du ändå är i Gamla Stan kan du passa på att besöka slottet. Här kan man lätt tillbringa flera timmar. Museum Tre Kronor, Skattkammaren och Representationsvåningarna är alla värda ett besök. Missa inte heller Slottsboden på yttre borggården, här finns massor av fina saker som du kan köpa med dig hem. Jag kan också rekommendera Kungliga slottets sommarkafé på inre borggården. Här fikade vi riktigt gott senast vi besökte slottet.

Slottet Gamla Stan Stockholm

Nobel Prize Museum

Nobelmuseet ligger på Stortorget i Gamla stan och är ett intressant museum om Nobelpriset och Nobelpristagare. I sommar har de en miniutställning som heter Smittsamt och som handlar om virus, pandemier och Nobelpris.

Nobel Prize Museum Gamla Stan Stockholm

Guidad tur i Riksdagshuset

En guidad visning i Riksdagshuset är intressant oavsett om man är intresserad av politik eller ej. Man får lära sig mer om riksdagens arbete och riksdagsledamöternas uppdrag och får även en inblick i hur det varit förr i tiden.
För närvarande är visningarna för allmänheten tyvärr inställda på grund av Covid-19 men jag hoppas att de återupptas så snart pandemin är över.

Riksdagshuset

Science Fiction Bokhandeln

I Gamla Stan finns också Science Fiction Bokhandeln som är ett måste för alla som gillar Harry Potter, Star Wars, Marvel, Doctor Who, Sagan om Ringen och mycket annat. Här finns mängder av prylar, böcker och spel och jag lyckas aldrig komma härifrån utan att köpa något.

Science Fiction-bokhandeln Gamla stan

Riddarhuspalatset

Riddarhuset, som det kallas i vardagligt tal, är ett vackert palats i Gamla Stan. Insidan är också sevärd, speciellt Riddarhussalen med 2 331 vapensköldar på väggarna.
För närvarande kan man boka visningar för mindre sällskap efter överenskommelse, läs mer om det här.

Riddarhuset Stockholm

Djurgården

Djurgården är en av mina favoritplatser i Stockholm. En vacker sommardag är det perfekt att bara vandra omkring här och njuta av den vackra naturen och de vackra byggnader som finns här men det finns också mycket annat att se och uppleva på ön. Dessa sevärdheter kan ni läsa om under egna rubriker nedan.

Biskopsudden Djurgården Stockholm
Biskopsudden på Djurgården.

Skansen

Ett besök på Skansen är ett måste för den som besöker Stockholm, i alla fall om du aldrig förut varit här. Många tänker främst på Skansen som en djurpark men vi älskar att gå hit och utforska de gamla stadsmiljöerna och de hus som flyttats hit från andra platser i Sverige samt titta på de olika hantverksyrken som finns representerade.
En nyhet på Skansen är Baltic Sea Science Center som öppnade 2019. Här finns akvarium där du kan se undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav.

Älvrosgården Skansen Stockholm

Vasamuseet

Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum och det är en upplevelse att komma hit och titta på världens bäst bevarade 1600-talsskepp. Detta är ett museum som du absolut inte ska missa när du är på semester i Stockholm.

Vasamuseet Stockholm

The Viking Museum

Ett annat intressant museum på Djurgården är Vikingamuseet eller The Viking Museum som det heter numera. Det är ett relativt nytt museum och här får du lära dig mer om vikingatiden. Du får träffa Leifur och Estrid, två återskapade vikingatida människor som har spännande historier att berätta. Vår favorit är åkturen, Ragnfrids saga, en vikingafärd där du får följa med på en resa in i vikingatiden.

The Viking Museum Stockholm

Gröna Lund

Blir du sugen på att åka karuseller och spela på chokladhjul så är Gröna Lund rätt plats. Här finns karuseller som passar de allra minsta och hisnande åkupplevelser för den som vågar allt. Passa också på att äta en god våffla eller kanske en langos. Ett tips är att vara här direkt när nöjesparken öppnar för att undvika de längsta köerna.

Gröna Lund

Djurgårdsstaden

Precis bredvid Gröna Lund finns Djurgårdsstaden. Här hittar du gamla historiska hus och när man promenerar omkring här känns det som att man förflyttar sig flera hundra år tillbaka i tiden. Här bodde bland annat de som arbetade vid Djurgårdsvarvet. När du ändå är här kan jag rekommendera en fika eller lunch på mysiga Skroten Café & Skeppshandel.

Djurgårdsstaden Stockholm

ABBA The Museum

ABBA The Museum är ett av mina favoritmuseum i Stockholm, detta trots att jag egentligen inte ens är speciellt förtjust i ABBA. Oavsett hur stort ABBA-fan du är så är detta ett mecka för musikintresserade och det finns många interaktiva inslag som framför allt intresserar barn i olika åldrar. Läs mer om ABBA The Museum.

Abba the museum Stockholm

Prins Eugens Waldemarsudde

Här bodde Prins Eugen som kallades för Målarprinsen. Waldemarsudde har varit museum sedan 1948 och här finns intressanta konstutställningar. Man kan även besöka Prins Eugens sällskapsvåning i slottet. Det är också trevligt att promenera omkring och titta i den vackra trädgården där det finns många fina blommor och skulpturer. Läs mer om Waldemarsudde.

Waldemarsudde Stockholm

Rosendals trädgård

Efter att ha promenerat omkring på Djurgården behöver man fika eller kanske till och med en god lunch och då rekommenderar jag ett besök på Rosendals trädgård. Här hittar du fantastiska bakverk och maträtter och råvarorna kommer från KRAV-gårdar och ekologisk odling. Du kan också köpa med dig plantor och det finns självplock av blommor.
Läs mer om Rosendals trädgård här.

Rosendals trädgård Stockholm

Monteliusvägen

På Södermalm hittar du Stockholms allra bästa utsiktsplats, nämligen Monteliusvägen. Njut av en magiskt vacker utsikt över framför allt Kungsholmen, Norrmalm, Riddarholmen och Gamla stan. Läs mer om Monteliusvägen.

Monteliusvägen Stockholm

Ivar Los park

Vid Monteliusvägen finns Ivar Los park som dels är en fantastisk lekplats men som också har en gräsmatta där du kan ha picknick med en vidunderlig utsikt över staden. Läs mer om Ivar Los park.

Ivar Los Park Stockholm

Skinnarviksberget

En annan plats med fantastisk utsikt är Skinnarviksberget. Berget är 53 meter över havet och den högsta naturliga punkten innanför Stockholms tullar. Namnet kommer från de skinnare/garvare som arbetade där på 1600-talet. Läs mer om Skinnarviksberget.

Skinnarviksberget Stockholm

Fjällgatan

Det här med utsikter kan jag aldrig få nog av så jag tipsar om ytterligare en plats i Stockholm med en helt magisk utsikt över staden, nämligen Fjällgatan. Här bodde författaren Per Anders Fogelström från 1964 till 1998, Han bodde i vindsvåningen på Fjällgatan 30 och den fantastiska utsikten blev inspiration till många av hans böcker om Stockholm.

Utsikt från Fjällgatan
Utsikt från Fjällgatan mot Gröna Lund, en tidig vintermorgon.

Mäster Mikaels gata

Det finns många gamla hus med historia på Södermalm och en av mina favoritgator är Mäster Mikaels gata. Namnet Mäster Mikael kommer från Mikael Reissuer som var  bödel i Stockholm från 1635 till 1650. Många av husen på Mäster Mikaels gata är från 1720-talet. I slutet av gatan finns Cornelisparken med vacker utsikt över Stockholm.

Mäster Mikaels gata Södermalm Stockholm

Katarina kyrka och kyrkogård

Cornelisparken ligger i ena änden av Mäster Mikaels gata och i andra änden ligger Katarina kyrka som är väl värd ett besök. På kyrkogården finns flera kända personer begravda, bland annat Cornelis Vreeswijk, Anna Lindh och Per Anders Fogelström.
Efter att du besökt kyrkan och kyrkogården kan du promenera utmed Katarina kyrkobacke som är en gata med flera byggnader som är kulturhistoriskt värdefulla.

Katarina kyrka Stockholm

Mosebacke

Här finns bland annat Mosebacke torg, Mosebacke Etablissement, Södra Teatern och den vackra byggnaden Mosebacke vattentorn. I vanliga fall hålls det konserter under sommaren på Mosebacketerrassen men dessa har fått flyttas fram eller ställas in på grund av Covid-19. Det går dock fortfarande att slå sig ner här och ta en fika, dricka en öl eller äta en bit mat och njuta av miljön och återigen en vacker utsikt över Stockholm. Något kvarter bort, på Fiskargatan, hittar du också en av de vackraste väggmålningarna i Stockholm.

Mosebacke Stockholm

Katarinahissen

Förr kunde man åka Katarinahissen från Mosebacke torg och ner till Slussen men hissen har varit avstängd sedan 2010 och kommer att öppnas först om cirka fem år när Slussenbygget är färdigt. Man kan fortfarande gå ut på gångbron till Katarinahissen och beundra utsikten och det kan jag verkligen rekommendera att göra.

Utsikt från Katarinahissen Stockholm
Utsikten från Katarinahissens gångbro.

Nytorget

Nytorget är en av de mysigaste platserna på Södermalm. På östra sidan finns gammal historisk bebyggelse och torget är en viktig plats i Per Anders Fogelströms bokserie Mina drömmars stad så om du har läst den kommer du förmodligen känna igen dig här. Bland alla de matställen och caféer som ligger här finns restaurangen Urban Deli som är en favorit.

Nytorget Stockholm

Vita bergen och Sofia kyrka

Vita bergen är en park på östra Södermalm där det dels finns grönområden men även gammal historisk bebyggelse. Under 1700-talet bosatte sig fattiga textilarbetare här och det är några av dessa arbetarbostäder som bevarats. På en av Vita bergens båda kullar, nära den historiska bebyggelsen, reser sig vackra Sofia kyrka och framför kyrkan har du en fin utsikt över Södermalm även om den delvis skyms av buskar och träd.
I Vita bergen kan du fika på Kajsas i parken som är en mysig utomhusservering.

Sofia kyrka i Vita bergen
Sofia kyrka i Vita bergen.

Stadsmuseet

Vill du lära dig mer om Stockholms historia? Då ska du besöka Stockholms stadsmuseum som ligger precis vid Slussen på Södermalm. Museet renoverades häromåret och har en intressant utställning om Stockholms historia från 1527 fram till idag.

Stadsmuseet Stockholm

Ät glass på Stikki Nikki

Det finns mycket god glass i Stockholm men min favorit är StikkiNikki där du ofta kan hitta lite annorlunda smaker på glassen. Råvarorna är ekologiska och mestadels närproducerade och Fair Trade. StikkiNikki har glassbarer på nio olika platser runt om i Stockholm

Stikki Nikki Glass Mariatorget

Promenera bland kolonilotterna i Eriksdalslunden och Tantolunden

På västra Södermalm finns ett par riktiga oaser, nämligen koloniområdena Eriksdalslunden och Tantolunden. Här är det riktigt mysigt att bara promenera omkring och titta på blomsterprakten i kolonistugornas trädgårdar.

Kolonilott Eriksdalslunden

Hötorget

Gå en runda på Hötorget och titta på kommersen och köp med dig lite frukt, bär eller vackra blommor. Du kan också slå dig ner på trappan till Konserthuset en stund och vila benen. Om du blir sugen på fika kan jag rekommendera Gretas som ligger inne på hotellet Haymarket precis vid Hötorget.

Hötorget Stockholm

Shoppa på Drottninggatan

En shoppingrunda på Drottninggatan är näst intill obligatorisk för dig som är turist i stan. De stora kedjorna hittar du på den del av gatan som är norr om Sergels torg men jag föredrar södra delen som går ner mot Gamla stan.

Drottninggatan Stockholm

Observatorielunden

När du har shoppat klart på Drottninggatan följer du den norrut tills du kommer till Observatorielunden. Gå högst upp för en härlig utsikt över Stockholm. Här finns även Kafe Himlavalvet för dig som behöver något att äta och dricka efter promenaden.
Tips: Strax innan du kommer fram till Observatorielunden passerar du Spökslottet och Spökparken på höger sida om Drottninggatan. Om det verkligen spökar här vet jag inte men det kanske kan vara värt att kolla upp.

Planeten Jupiter i Observatorielunden
Planeten Jupiter i Observatorielunden.

Stadsbiblioteket

Stockholms stadsbibliotek är en vacker byggnad både invändigt och utvändigt. Gunnar Asplund visste verkligen vad han gjorde när han ritade huset. Även om du inte planerar att låna böcker så är biblioteket värt ett besök, det är en mäktig känsla att stå därinne och titta på de runda väggarna fyllda med böcker.

Stockholms stadsbibliotek
Stadsbiblioteket sett från Observatorielunden.

Java Whiskers

Precis i närheten av Stockholms stadsbibliotek hittar du Java Whiskers. Java Whiskers är något så unikt som Stockholms och Sveriges första och enda kattcafé. Om du gillar katter får du inte missa ett besök här. Katterna är underbara och caféet är mysigt inrett. Att det finns gott fika också är förstås ett plus. Läs mer om Java Whiskers.

Java Whiskers

Stockholms stadshus

Från många av de utsiktsplatser jag nämnt tidigare i det här inlägget har man en vacker utsikt över Stockholms stadshus. Stadshuset är dock värt ett besök på närmare håll och här finns allmänna visningar både inomhus och utomhus. Man har en fantastisk utsikt från stadshustornet, dock kan jag inte hitta någon uppgift om tornets öppettider. Om du likt mig gillar Venedig så kan det vara intressant att veta att Stadshusets arkitekt, Ragnar Östberg, hämtade inspiration från Dogepalatset och Markuskyrkans kampanil. 

Stockholms stadshus
Bilden togs 2019 då stadshuset till stora delar var täckt av byggnadsställningar.

Kungsträdgården

Det här är den mest centralt belägna parken i Stockholm och här hamnar du förr eller senare när du promenerar omkring i city. Här blommar körsbärsträden på våren, på sommaren brukar det vanligtvis vara fullt med aktiviteter och evenemang och på vintern åker man skridskor i parken. Både i och runt om Kungsträdgården finns en mängd restauranger och caféer. Jag gillar att slå mig ner på Thelins Grand Café och äta en god bakelse medan jag tittar på folklivet. I ena hörnet hittar du även den populära japanska klädbutiken Uniqlo.

Kungsträdgården Stockholm

Beundra Dramaten

Enligt mig är Dramaten vid Nybroplan en av de allra vackraste byggnaderna i Stockholm, kanske till och med den allra vackraste. Ta en titt på det marmorvita huset innan du går vidare till nästa punkt nedan.

Dramaten

Promenera utmed Strandvägen

Att promenera från Nybroplan till Djurgårdsbron är något du inte bör missa under din vistelse i Stockholm. Strandvägen är kantad med pampiga hus på ena sidan och vatten och båtar på andra sidan. Det är svårt att föreställa sig att bebyggelsen här en gång i tiden bestod av ruckel och skjul.

Strandvägen Stockholm

Skeppsholmen och Kastellholmen

På Skeppsholmen hittar du bland annat Moderna Museet, Arkitektur- och designcentrum, Östasiatiska museet och Stockholm Toy Museum. Vill du inte gå på museum är det fint att bara promenera runt ön. Går du över Kastellholmsbron kommer du istället till Kastellholmen. Här finns det vackra kastellet från 1848 och flera andra äldre byggnader, bland annat Skridskopaviljongen.

Kastellholmen Stockholm
Kastellet på Kastellholmen.

Tekniska museet

Vårt favoritmuseum och det museum vi besökt allra flest gånger är Tekniska museet. Här finns alltid flera spännande utställningar, de som visas just nu hittar du här. Jag kan också rekommendera deras fantastiska restaurang, Tekniska by Pontus, och deras älgfärsbullar som är de godaste köttbullar jag ätit.

Tekniska museet Stockholm

Naturhistoriska riksmuseet

Detta är Sveriges största museianläggning och den inryms i en vacker och imponerande stor byggnad. På museet finns hela tio miljoner föremål bevarade! Det finns elva permanenta utställningar samt ett antal tillfälliga utställningar. På Naturhistoriska riksmuseet finns även Cosmonova som är en kombinerad IMAX-biograf och ett planetarium.

Picknick

Packa en picknick-korg eller köp med dig hämtmat och ha picknick i något av Stockholms fina grönområden. En av mina favoritplatser för picknick är området vid Djurgårdsbrunn och Djurgårdsbrunnskanalen men Stockholm är fullt av vackra platser där du kan slå dig ner och njuta av medhavd mat.

Djurgårdsbrunn Stockholm

Street Art

Det dyker upp mer och mer Street Art eller gatukonst i Stockholm och själv älskar jag att gå runt och titta på konst utomhus. Allra mest Street Art hittar du i Snösätra Graffiti Wall Of Fame i Rågsved, men det finns också Street Art på Södermalm och flera andra platser i stan.

Street art fiskargatan södermalm
Street art på Fiskargatan, Södermalm.

Fjäderholmarna

Fjäderholmarna kallas för Stockholms närmaste skärgårdsö och båtresan hit tar cirka 25 minuter, en lagom lång utflykt om du inte har tid att ägna hela dagen åt ditt skärgårdsbesök. På Fjäderholmarna finns bland annat hantverksbutiker, rökeri, det mysiga caféet Röda Villan och Systrarna Degens glass. Läs mer om Fjäderholmarna här.

Fjäderholmarna Stockholm

Drottningholm

Till Drottningholm kan du ta dig både med båt, bil och genom att åka med SL (kombination av buss och tunnelbana beroende på var du utgår ifrån). Det är en vacker båtresa och jag brukar göra så att jag åker båt dit men buss/tunnelbana hem. På Drottningholm hittar du förstås Drottningholms slott där kungen och drottningen bor, men även Kina slott, en slottsteater och en vacker slottspark. Drottningholms slott finns även med på UNESCO:s världsarvslista.

Drottningholms slott Stockholm

Vaxholm

Om du åker båt till Vaxholm kan du njuta av en riktigt vacker båtresa där du ser vackra skärgårdsvillor, bryggor, båtar och små öar. Själva Vaxholm är en riktigt pittoresk stad med en blandning av små gulliga hus och pampiga grosshandlarvillor. Här finns även Vaxholms kastell dit du kan åka linfärja. Läs mer om Vaxholm här.

Vaxholm
En av de mysiga gatorna i Vaxholm.

Artipelag

Artipelag är ett konstmuseum som ligger på Hålludden i Värmdö. Men det är mycket mer än bara ett konstmuseum, här finns även café, restaurang, butik, en Artbox och en fantastisk natur med fina naturstigar och en strandpromenad. Det finns utställningar inomhus men min favorit är Skulptur i Natur som är placerad utomhus i Artipelags omgivningar.
Läs mer om Artipelag.

Jaume Plensa Artipelag Skulptur i natur
En skulptur av Jaume Plensa på Artipelag.

Beundra konsten i tunnelbanan

Stockholms tunnelbana kallas för världens längsta konstutställning och 94 av de 100 tunnelbanestationerna har någon form av konst. Man kan följa med på guidade konstvisningar eller upptäcka konsten på egen hand. Du kan ladda ner appen SL Artguide som är en audioguide till utvald konst på 21 tunnelbanestationer.

T-centralen tunnelbana Stockholm konstutställning
T-centralen blå linje.

Handla på Mall of Scandinavia

Om du vill få tillgång till massor av affären på en plats och kunna besöka Sveriges enda Disney Store och en av Sveriges två Lego-butiker så ska du bege dig till Westfield Mall of Scandinavia i Solna. MoS, som köpcentrumet ofta kallas, är Skandinaviens största galleria och här finns det mesta du kan behöva. Här hittar du även många olika restauranger samt biograf.

Mall of Scandinavia

Promenera i Nackareservatet

Varför inte kombinera storstadssemestern med lite friluftsliv? När du är i Stockholm är det nära till Nackareservatet som har entréer i bland annat Kärrtorp och Björkhagen samt i Hammarby Sjöstad. Läs mer om Nackareservatet.

Nackareservatet

Fika på något av Stockholms alla mysiga caféer

Att fika är en av mina favoritaktiviteter och i Stockholm finns massor av caféer. Mina tips på Stockholms bästa sommarcaféer hittar du här. Ett annat tips är att besöka MR Cake som drivs av Roy Fares och Mattias Ljungberg. Här finns ett helt otroligt utbud av bakverk men ett tips är att gå hit tidigt på morgonen en vardag för att slippa stå i kö.

Konditori Lyran.
Konditori Lyran.

Observera att de platser jag tipsar om i inlägget kan ha begränsade öppettider eller kan ha tillfälligt stängt på grund av Covid-19. I skrivande stund (juli 2020) kräver de flesta museum att man förbokar biljetter så man kan inte alltid göra spontana besök. Kontrollera alltid den officiella hemsidan för respektive plats innan du planerar ett besök.

Besöker du Stockholm tillsammans med barn? Då kan jag tips om att även läsa mitt inlägg där jag skriver om 12 tips på saker att göra tillsammans med barn i Stockholm.

Vilka är dina bästa tips på saker att göra under en semester i Stockholm?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Lena i Wales och Spanien 25 juli, 2020 - 11:59

Oh, vad jag längtar till Stockholm, främst till familjen där, men det lär nog dröja ett tag till jag kan ta mig dit, tyvärr.
Bra påminnelse om intressanta platser. Viss kända och några okända.
Trevlig helg!

Svara
Ann-Louise 26 juli, 2020 - 22:04

Hoppas det inte dröjer alltför länge innan du kan ta dig till Stockholm. Kul att du gillade inlägget! Ha det så bra!

Svara
Ditte 25 juli, 2020 - 18:19

Vilken bra lista! Och med god info. Visst finns det hur mycket som helst att göra i Stockholm. En fantastisk stad med otroligt fina grönområden.
Jag har ju bott här i 61 år och räknar Stockholm som ”min stad”. Har besökt de platser du har med här och skulle nog kunna komplettera med en del. Har ju favoritplatser och smultronställen dit jag ofta återkommer – Och en del av det har jag redan haft med i bloggen under åren. Ständigt ser och upplever jag nästan dagligen något nytt. ( Jag har under flera år jobbat som guide i Stockholm med omgivningar och det finns ju så mycket här att visa för besökare. Men många som bor här känner knappast sin egen stad)

Svara
Ann-Louise 26 juli, 2020 - 23:05

Roligt att höra att du gillade min lista! Håller med om att det finns hur mycket som helst att göra i Stockholm och man skulle förmodligen kunna lista flera hundra saker att göra. Din blogg är ju också en ständig inspirationsskälla just vad det gäller saker att se och göra i Stockholm.

Svara
Bibbi Ekstrand 30 juli, 2020 - 22:43

Överskådligt och bra med många fina tips. 🙂

Svara
Ann-Louise 30 juli, 2020 - 22:59

Tack så mycket, roligt att höra att du gillar inlägget!

Svara
Marias Memoarer 14 augusti, 2020 - 11:04

SF-bokhandeln är tonårsnostalgi för mig då jag var inne i min fantasy-period 🙂 Och gamla stan tröttnar jag aldrig på! Har sett en del av det du listat, men verkligen inte allt – blir man någonsin färdig med Stockholm?

Svara
Ann-Louise 14 augusti, 2020 - 20:54

Nej, man blir aldrig färdig med Stockholm. Trots att jag bott här i 21 år har jag fortfarande en lång lista med saker jag vill se som jag inte sett än, och massor av vackra platser att besöka om och om igen. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar