Artipelag

Skulptur i Natur på Artipelag

av Ann-Louise

Artipelag är en sådan där plats som har stått på min att-göra-lista hur länge som helst. Trots att det går att åka hit kommunalt och med båt har det inte blivit av, däremot var det väldigt smidigt att ta sig hit nu när vi har skaffat bil, speciellt som vi bor på ”rätt sida av stan”.

Artipelag Strandpromenad

Artipelag är ett konstmuseum som ligger på Hålludden i Värmdö. Men det är mycket mer än bara ett konstmuseum, här finns även café, restaurang, butik, snygg design, en Artbox och kanske framför allt en fantastisk natur med fina naturstigar och en strandpromenad. Artipelag grundades av Björn Jakobson som är mer känd som grundare av företaget BabyBjörn.

Artipelag labyrint tak
På Artipelags tak finns en rolig labyrint.

Namnet Artipelag är en sammanslagning av Art (konst), Activities (aktiviteter) och Archipelago (skärgård). 

Artipelag Strandpromenad

När vi var här för två veckor sedan var Artipelag stängt inomhus men utställningen Skulptur i Natur är utomhus och gick bra att besöka trots pågående Corona-pandemi. Och är det något jag verkligen gillar så är det konst utomhus så det passade oss perfekt.

Följande konstnärer och konstverk finns representerade på Skulptur i Natur:

1. Berlinde De Bruyckere

Det här är den senast tillkomna skulpturen i Skulptur i Natur. Verket heter Rodt, 6 januari och är från 2012. Det föreställer en död hjort vilket ska vara en påminnelse om samspelet och balansen mellan människa och natur.

Berlinde De Bruyckere Artipelag

2. Joel Fisher

Den här skulpturen heter Pollare och är från 1987. Det syftar på en konstruktion för att fästa båtar vid en brygga men i skulpturen påminner formen istället om en mänsklig figur.

Pollare Joel Fisher Artipelag Skulptur i Natur

3. Per Kirkeby

Det här verket heter Minnesmärke och är från 1997. Detta är ett permanent verk i utställningen och den står utanför entrén till Artipelag.

Per Kirkeby Minnesmärke Skulptur i Natur

4. Klara Kristalova

Det som håller mig tillbaka bär mig vidare är en skulptur från 2017 av Klara Kristalova som är från Prag men numera bor i Stockholm. Den föreställer en flicka som försöker fly utan framgång.

Klara Kristalova Artipelag Skulptur i Natur
Klara Kristalova

5–7. Maria Miesenberger

Maria Miesenberger, från Svalöv, är representerad med tre olika skulpturer. De heter Change of Direction och finns utplacerade på olika platser under promenaden runt Artipelag.

Maria Miesenberger Artipelag Skulptur i Natur
Maria Miesenberger Artipelag Skulptur i Natur
Maria Miesenberger Artipelag Skulptur i Natur
Maria Miesenberger Artipelag Skulptur i Natur

8. Lars Nilsson

Lars Nilssons verk, Pojke, från 2012 står på ångbåtsbryggan och tittar ut över Baggensfjärden. Kanske väntar han på någon som ska komma med nästa båt? Detta är en av mina favoriter av skulpturerna på Artipelag.

Skulptur i Natur Artipelag

9. Jaume Plensa

Detta är min favorit av skulpturerna och också en av de främsta anledningarna att jag ville hit just nu och titta på Skulptur i Natur. När jag var i Borås för snart ett år sedan såg jag House of Knowledge som är en annan av Jaume Plensas skulpturer och som liknar den skulptur som finns på Artipelag. Det här verket kallas för Ainsa IV och den sittande figuren är gjord av bokstäver och siffror och står mycket vackert placerad vid vattnet. Jaume Plensa har även gjort videoskulpturen Crown Fountain som är en favorit i Chicago.

Jaume Plensa Artipelag Skulptur i natur
Jaume Plensa Artipelag Skulptur i natur

10. Ulrika Sparre

Ulrika Sparres konstverk heter Kvinnlig energipunkt och är från 2018. Tyvärr lyckades vi inte hitta just det här konstverket trots att jag letade både länge och väl. Själva konstverket är en natursten, smyckad med ett tecken som symboliserar kvinnlig energipunkt, och det faktum att jag letade efter en sten, bland en del andra stenar på en äng, är förmodligen förklaringen till att jag inte hittade det. Jag ska göra ett nytt försök nästa gång vi åker till Artipelag.

Fika på Artipelag

När vi hade tittat klart på skulpturerna fikade vi på Bådan Café & Konditori som på grund av corona-pandemin enbart hade öppet utomhus. Det var ett av de bäst corona-anpassade caféerna jag besökt med strikta köregler och personal som direkt sa till om någon stod för nära någon annan.

Artipelag
Nere i mitten av bilden satt vi och fikade.

Hitta till Artipelag

Artipelags hemsida finns information om hur du kan ta dig till Artipelag med bil, buss och båt. I vanliga fall har Artipelag en egen buss som tar dig direkt till konstmuseet men under Corona-pandemin är den inställd.

Att promenera omkring på de fina naturstigarna på Artipelag är gratis men för att se utställningarna inomhus betalar man entréavgift. Här hittar du aktuell information om vad det kostar. När vi var på Artipelag kostade det ingenting att promenera omkring och titta på skulpturerna men när jag tittar på informationen om entréavgifter verkar det som att det numera kostar 50 kr.

Artipelag Strandpromand

Vi var på Artipelag den 21 juni och då var det fortfarande helt stängt inomhus. Vi kunde alltså inte besöka utställningen Signature Women – 100 år på den svenska konstscenen och inte heller designbutiken, Artipelag Restaurang eller Bådan Café & Konditori inomhus. Nu har utställningarna åter öppnat upp även om öppettiderna är begränsade. I skrivande stund är Artipelag öppet torsdag till söndag kl 11–17. Mitt tips är att kontrollera hemsidan om du vill vara säkert på att det är öppet inomhus när du ska dit.

Artipelag Skulptur i natur båtbrygga

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Ditte 6 juli, 2020 - 13:23

Kul att ni besökte Artipelag. Vi brukar ta ett par turer per år lite beroende på vilka separatutställningar som ges. Hit tar vi gärna båten, Strömma kanal och fint att kombinera besöket med en sjöresa. (Vi har ju ingen bil. Men ibland lånar vi dotterns eller tar bussen).
Brunchen här brukar vara bra men kan förstå att den inte serveras nu.
Förstår att ni hade en fin dag här ute. Och tack för tipset att kolla hemsidan om det är öppet.

Svara
Ann-Louise 6 juli, 2020 - 19:43

Tidigare har vi också funderat på att åka båt dit men det har liksom inte blivit av. Så tur att vi skaffade bil så att vi äntligen kom iväg. 🙂 Men jag är också sugen på att åka båt dit någon gång eftersom det lär vara en fin båtresa. Brunchen vill jag gärna testa när den börjar serveras igen.

Svara
Lena i Wales och Spanien 8 juli, 2020 - 12:12

Vad trevligt att få återse Artipelag. Var där för nästan exakt två år sedan med familjen. Känner igen mycket, men även nya skulpturer. Ett fantastiskt ställe, så sevärt.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 11 juli, 2020 - 19:59

Ja, verkligen ett fantastiskt ställe. Kul att höra att du också har varit här. Ha det så bra!

Svara
Heidi 7 juni, 2022 - 15:25

Hej Ann-Louise,
Var ”Skulptur i natur” avgränsad på något sätt? Försöker läsa på deras hemsida just om entréavgifter men det är väldigt knapphändig information som står där. :-/ Att det kostar 50 kr hittade jag men jag undrar hur de tar betalt om allt liksom ändå är ute, eller om det kostar ifall man vill ha guide bara? vet du? Tack på förhand! /Heidi

Svara
Ann-Louise 7 juni, 2022 - 18:05

När vi var där 2020 så var det inte avgränsat på något sätt utan man började bara gå på den här rundan direkt vid parkeringsplatsen. Jag såg inte heller något om några kostnader någonstans då, det fanns inte några skyltar eller liknande om det, så jag blev förvånad när jag kom hem och började leta fakta på deras hemsida och såg där att det kostade 50 kr. Jag skickade faktiskt ett mail till dom i samband med att jag skrev blogginlägget och frågade hur det hängde ihop och hur det är meningen att man ska betala men jag fick aldrig något svar på mailet så tyvärr vet jag inte. Men kan varmt rekommendera att åka dit i alla fall för det är en jättefin promenad.

Svara
Linda Wallenberg 2 juli, 2023 - 05:15

Jag var på Artipelag i maj och fick se Jaume Plensas skulptur som du beskrev med en sittande figur vid vattnet! Tänk vad jag var översaskad jag var när jag såg fyra till i Grand Rapids, Michigan! Jag har just varit i Grand Rapids, Michigan, i USA, och det finns en naturpark där som kallas för Frederik Meijer Gardens & Sculpture Park. Där finns tre Jaume Plensas skulpturer likadana den som finns på Artipelag. De tre kallas för ”I, you, she or he . . . .” Någon berättade för mig att den på Artipelag kallas för ”We.” Vet du om det är sant? De tre i Frederik Meijers Garden är sittande figurer och är också gjorda av bokstäver och siffror. Det finns en till i Grand Rapids Centrum. Jag har bilder om du inte kan hitta dem på deras hemsida–https://www.meijergardens.org/?gclid=Cj0KCQjwnf-kBhCnARIsAFlg492VIjmSfPBm-Drbu8-WQsiFMEvZ6tm6C2EQPLkAVyRNPcE3t792-oEaAq6lEALw_wcB
Om du vill kan jag skicka bilder.

Svara
Ann-Louise 7 juli, 2023 - 18:42

Vad roligt att du sett dessa skulpturer i Michigan! Jag vet att det finns liknande på olika platser men hade inte hört talas om att de finns i Grand Rapids. Den på Artipelag heter Ainsa IV men jag vet inte om den även har något smeknamn. Det finns en karta här, https://jaumeplensa.com/exhibitions-and-projects/map-of-works-in-public-space, över hans olika skulpturer och då ser jag att det finns en i London som heter We.

Svara

Lämna gärna en kommentar