Stockholm med barn

Besöka Stockholm med barn – 12 tips på saker att göra

av Ann-Louise

Ska du besöka Stockholm med barn i sommar? Stockholm är en underbar sommarstad och här finns massor att göra för barnfamiljer. Jag har listat mina bästa tips för dig som planerar att besöka Stockholm med barn.

1: Gröna Lund

Ett besök på Gröna Lund är kanske det som barnen tycker är allra mest spännande. Här finns allt från karuseller för de allra minsta till fartfyllda berg- och dalbanor och årets tillfälliga attraktion Snake. Lilla området, där barnkarusellerna finns, öppnar en timma före resten av nöjesparken. Mitt bästa tips är att vara på plats cirka 15 minuter innan lilla området öppnar. Då hamnar du långt fram i kön och när ni väl kommer in på Gröna Lund hinner ni åka barnkarusellerna innan det blir långa köer. Mer information hittar du på Gröna Lunds webbplats.

Adress: Lilla Allmänna Gränd 9. 
Hitta hit: Ta spårvagnen, linje 7, som går från T-centralen och gå av vid hållplatsen Liljevalchs/Gröna Lund. Du kan även ta Djurgårdsfärjan från Slussen eller båten Emelie från Nybroplan. 

Gröna Lund Stockholm

2: Skansen

Få platser i Stockholm är så barnvänliga som just Skansen. Här kan du promenera runt och titta på nordiska djur och se de mer exotiska djuren i Skansen-Akvariet. Det jag tycker är allra mysigast med Skansen är att gå omkring i de gamla stadskvarteren och titta på hur det var förr i tiden. Här kan du bland annat köpa goda bullar i bageriet, besöka en gammal Konsumbutik och titta in i skomakareverkstaden.

Missa inte Lill-Skansen som är väldigt fint uppbyggt och där det bland annat finns gulliga katter. På Lill-Skansens scen spelas det teater och här finns en spännande rutschkana. Det finns också flera lekplatser runtom på Skansen. På sommaren kan du även gå på Barnens Allsång på söndagseftermiddagarna. Perfekt för dig som är i Stockholm med barn! Mer information finns på Skansens webbplats.

Adress: Djurgårdsslätten 49-51.
Hitta hit: Ta spårvagnen, linje 7, som går från T-centralen och gå av vid hållplatsen Skansen. Du kan även ta Djurgårdsfärjan från Slussen eller båten Emelie från Nybroplan. 

Stockholm med barn Konsum Skansen

3: Junibacken

Om du har barn som gillar Pippi Långstrump så är ett besök på Junibacken ett måste. Här kan man leka i Villa Villekulla och rida på Lilla Gubben. Man kan också titta på föreställningen Pippi flyttar in. Missa inte heller en tur i Sagotåget med Astrid Lindgrens röst i högtalarna.

Här finns också tillfälliga utställningar, sedan ett par år tillbaka kan man leka i utställningen Barbro Lindgren på Junibacken med karaktärer från Barbro Lindgrens böcker. En annan tillfällig utställning under den här sommaren är Vem bygger, vem river? som är baserad på Stina Wirséns Vem-böcker. Vi tycker också att Junibackens restaurang är väldigt mysig och det passar bra att avsluta besöket där med ett mål mat eller en fika. Läs mer på Junibackens webbplats.

Adress: Galärvarvsvägen 8.
Hitta hit:Ta spårvagnen, linje 7, som går från T-centralen och gå av vid hållplatsen Nordiska Museet/Vasamuseet. 

Junibacken VIlla Villekulla Stockholm med barn

4: Tidö Collection of Toys & Comics

Tidö Collection of Toys & Comics är ett relativt nyöppnat leksaksmuseum i Bergrummet på Skeppsholmen. Museet innehåller en privat samling leksaker med nästan 40 000 föremål vilket innebär att det är norra Europas största leksakssamling. Det här stället är minst lika roligt för de vuxna som för barnen. Man blir väldigt nostalgisk av att titta på de leksaker man känner igen från sin egen barndom. Under sommaren visas också utställningen Barndomens bilar & Rafflande racing. I lokalerna finns också en museibutik och ett café. Mer information finns på Tidö Collection of Toys & Comics hemsida.

Adress: Svensksundsvägen 5
Hitta hit: Buss 65 stannar utanför Bergrummet. Du kan också promenera från tunnelbanestation Kungsträdgården.

Tidö Collection of Toys & Comics Stockholm med barn

5: Tekniska museet

För dig som turistar i Stockholm med barn så finns det massor av museer att välja på. Perfekt för de regniga dagarna. Om vi i vår familj ska välja ett favoritmuseum så blir det helt klart Tekniska Museet. Här finns massor att titta på och att göra. De spännande utställningarna avlöser varandra och den senaste utställningen Robots hade premiär häromdagen, den 17 juli. Vi har inte hunnit se den än men ska besöka den så snart vi har möjlighet. Du hittar mer information på Tekniska museets hemsida.

Adress: Museivägen 7.
Hitta hit: Buss 69 till hållplats Museiparken. 

Tekniska Museet Robots

Pressbild från Tekniska Museets hemsida, fotograf Anna Gerdén.

6: Vasamuseet

Vasa är världens bäst bevarade 1600-talsskepp och Vasamuseet är det mest besökta museet i hela Skandinavien! Här finns familjevisningar för barn som är 4-10 år och en massa spännande för barnen att upptäcka. De kan till exempel gå en promenad genom museet i Vasagrisens spår. Läs mer om Vasamuseet på deras hemsida.

Adress: Galärvarvsvägen 14
Hitta hit: Ta spårvagnen, linje 7, som går från T-centralen och gå av vid hållplatsen Nordiska Museet/Vasamuseet. 

Stockholm med barn vasamuseet

7: Vikingaliv

Vikingaliv invigdes i april 2017 och här får du lära dig mer om vikingarna och deras liv. Testa att skriva ditt namn i runskrift och prova hur det känns att ha en vikingahjälp på huvudet. Det vi tycker allra mest om på Vikingaliv är Ragnfrids saga som är en vikingafärd där du får följa med på en resa in i vikingatiden. Läs mer om Vikingaliv på deras hemsida.

Adress: Djurgårdsvägen 48.
Hitta hit: Ta spårvagnen, linje 7, som går från T-centralen och gå av vid hållplatsen Nordiska Museet/Vasamuseet eller Liljevalchs/Gröna Lund. Vikingaliv ligger ungefär mittemellan dessa båda hållplatser. 

Vikingaskepp Vikingaliv Stockholm med barn

8: Slottet och Museum Tre Kronor

Förra sommaren gick vi, tillsammans med en kompis och hennes son, på guidad barnvisning på Museum Tre Kronor som är ett museum om Stockholms slotts äldsta historia. Det var riktigt spännande, både för barnen och oss vuxna och vi fick lära oss mycket nytt. I år verkar dessa barnvisningar endast äga rum på helgerna i oktober – april men även utan guidad visning så kan jag rekommendera ett besök på Museum Tre Kronor. Du hittar mer information om museet här.

Själva slottet är också ett spännande besöksmål för barn med mycket intressant att titta på. Barnen kan gå på djursafari genom att hämta en bildkarta i biljettkassan. Sedan gäller det att försöka att hitta de olika djuren som finns i inredningen på olika platser i slottet. Att besöka Skattkammaren och titta på kungakronorna är också något jag rekommenderar. Mer information om slottets aktiviteter för barn hittar du på deras webbplats.

Adress: Slottsbacken (en karta över de olika delarna av slottet finns här). 
Hitta hit: Hit promenerar du enkelt från olika platser i innerstaden, annars kan du ta tunnelbanan till Gamla stans tunnelbanestation. 

Museum Tre Kronor, Stockholm med barn

Museum Tre Kronor – en modell som visar hur slottet sett ut en gång i tiden.

9: Fjäderholmarna

Fjäderholmarna ligger bara 20 minuters båtresa från Stockholm och kan vara en lagom lång båtutflykt om man besöker Stockholm med barn. Här finns en lekplats, boulebana, badklippor och massor av god fika och glass. Hit åker vi minst en gång varje sommar och det är alltid lika mysigt. Missa inte att äta eller fika på Röda Villan med en vidunderlig utsikt över vattnet. Läs mer om Fjäderholmarna här.

Adress: Fjäderholmarna
Hitta hit: Hit kan du åka med båt från Strömkajen, Nybrokajen och Slussen. 

Lekplats Fjäderholmarna Stockholm med barn

Lekplatsen på Fjäderholmarna.

10: Besök en temalekpark

I Stockholm finns flera relativt nya temalekparker och de flesta är designade av Tor Svae. Gör en utflykt norr om stan och besök Mulle Mecks lekpark i Solna eller bege dig till Södermalm där du hittar Bryggartäppan och Ivar Los park . I Hammarby Sjöstad, en kort båtresa från Söder hittar du Anders Franzéns park. Åker du ytterligare en bit österut kommer du till Kvarnholmen och där hittar du lekplatsen Lilla Kvarnholmen.

Adress till Mulle Mecks lekpark: Mönstringsvägen 9.
Adress till Bryggartäppan: Bjurholmsgatan 1A.
Adress till Ivar Los park: Bastugatan 26.
Adress till Anders Franzéns park: Båtklubbsgatan 2.
Adress till Lilla Kvarnholmen: Rågvägen 12, Nacka.

Ivar Los Park på Södermalm.

Ivar Los Park på Södermalm.

11: Ät glass på Stikki Nikki

När man besöker Stockholm med barn så måste man så klart äta glass. Vårt favoritställe för glass är Stikki Nikki som säljer ekologisk glass gjorde på naturliga och närproducerade råvaror. Det finns en mängd olika smaker, som varierar från dag till dag, och ungefär hälften av sortimentet är veganskt. Stikki Nikki får också ett extra plus för den underbara rosa inredningen!

Adress: Finns på 9 olika platser i Stockholm, på hemsidan kan du se samtliga adresser.

Stikki Nikki Glass Mariatorget

12: Tom Tits Experiment

Tom Tits ligger visserligen inte i Stockholm utan i Södertälje men du tar dig enkelt hit med bil eller pendeltåg. Enligt William är Tom Tits nästan lika roligt som Disneyland vilket är ett riktigt bra betyg. Tom Tits har massor av aktiviteter både inomhus och utomhus och funkar i alla väder. Läs mer om när vi besökte Tom Tits.

Adress: Storgatan 33, Södertälje. 
Hitta hit: Om du åker från Stockholm tar du pendeltåget till Södertälje Centrum. Sedan kan du antingen promenera eller ta buss. Om du åker buss så ska du åka nr 754, 759 eller nr 787 och gå av vid Centrifugen. Det är bara en station mellan Södertälje Centrum och Centrifugen och bussresan tar cirka fem minuter. Du hittar Tom Tits Experiment cirka 75 meter från busstationen. 

Tom Tits Experiment

Fler Stockholmstips hittar du här.

Vilka är dina bästa Stockholmstips för den som besöker Stockholm med barn i sommar?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

dianasdrömmar 23 juli, 2019 - 09:24

Alla dina tips har gillats av barnen när dom var mindre, nu är det i princip bara Gröna Lund som går hem och Scarfos italienska glass i bromma kram

Svara
Ann-Louise 23 juli, 2019 - 11:08

Bra glasstips, det måste jag testa någon gång! 🙂 Kram

Svara
FREEDOMtravel 23 juli, 2019 - 19:06

Många bra tips! Kan även tipsa om amfibiebussen, den är kul både för barn och vuxna: https://www.freedomtravel.se/2018/10/sightseeing-med-amfibiebuss-i-stockholm/

Svara
Ann-Louise 23 juli, 2019 - 21:13

Ja, amfibiebussen står på min to-do-list över saker att göra i sommar. 🙂

Svara
Ditte 24 juli, 2019 - 22:40

Vilken trevlig lista! Jättebra tips! Har nog testat allt med barnbarnen. Beroende på ålder så är ju även Medeltidsmuseet spännande och som ”Freedom travel” också skriver att ta en tur med Amfibiebussen. Har testat med mina barnbarn som är 5 och nio år och det var uppskattat,. De gillad även ABBA museet. Ja, Stockholm har mycket att erbjuda. Våra barnbarn gillade även en tur med båt under Stockholms broar. Särskilt slussningen i Hammarbyslussen.
Stockholm har mycket av det mesta. Vad gäller restaurang tyckte våra barnbarn om den thailändska ”Koh Pangan”. Som att komma till en djungelrestaurang i Thailand.

Svara
Ann-Louise 26 juli, 2019 - 16:54

Ja, det finns många fler saker man skulle kunna lägga till på listan. Jag tänker att det kanske får bli en lista/ett inlägg med enbart museer så småningom, det finns ju många fantastiska museer här i Stockholm. Det var länge sedan jag var på Koh Phangan, måste nog göra ett besök där snart. 🙂

Svara
Cykelkatten - cykel, liv och kärlek! 19 november, 2019 - 15:40

Älskade Stockholm. Bästa stan för att hitta på kul saker med barn 🙂

Svara
Ann-Louise 19 november, 2019 - 17:09

Ja, visst är Stockholm fantastiskt!

Svara
Christian 26 april, 2023 - 15:27

För glass är det väl egentligen bara SNÖ som gäller. Vid Vasaparken el Hornstull

Svara
Ann-Louise 28 april, 2023 - 00:02

Vi har inte varit så imponerade av SNÖ utan vår favorit just nu är Kennys Gelato som finns i Sickla, Tollare och på Djurgården.

Svara

Lämna gärna en kommentar