Långe Jan

Ölands södra udde med Långe Jan och Ottenby naturreservat

av Ann-Louise

Öland är en av mina favoritplatser i Sverige och när jag var yngre tillbringade jag mycket tid här på somrarna. Då höll jag ofta till på norra Öland där flera av de större campingplatserna finns, men det är egentligen södra Öland som jag tycker allra bäst om. Där är naturen som vackrast, det är färre turister och de idylliska radbyarna ligger som ett pärlband utmed vägen.

Informationskylt Ottenby Ölands södra udde

Allra längst söderut, på Ölands södra udde, ligger Ottenby naturreservat och fyren Långe Jan. Landskapet här är väldigt speciellt och det är en del av världsarvet södra Ölands odlingslandskap.

Fyren Långe Jan på Öland

Långe Jan – Sveriges högsta fyr

Långe Jan är ett av Ölands mest kända landmärken och med sina 42 meter är det Sveriges högsta fyr. När vi var förra sommaren gick vi förstås de 197 trappstegen upp till toppen där man har en helt fantastisk utsikt över både södra delen av Öland och över Östersjön och Kalmarsund. Jag, som älskar fyrar, har varit här några gånger förr men för Johan och William var det första besöket.

Ingång till fyren Långe Jan i Ottenby på Ölands södra udde
Fyren Långe Jan i Ottenby på Öland

Fyren Långe Jan har varit i drift sedan 1 november 1785 då den stod klar efter två års byggnation. Även om fyren kallas för Långe Jan så är det officiella namnet Ölands södra udde. Fyren elektrifierades 1948 och är idag obemannad och automatisk.

Fyren Långe Jan i Ottenby på Öland

Numera är fyrens så kallade midjebälte svart men fram till 1935 var det rött. Sedan 1935 är fyren också statligt byggnadsminne.

Utsikt från fyren Långe Jan i Ottenby på Södra Öland
Utsikt från fyren Långe Jan.
Utsikt över Schäferiängarna i Ottenby naturreservat.

Mer information om Långe Jan samt öppettider finns på fyrens hemsida. Att gå upp i fyren kostar 50 kr för vuxna och 20 kr för barn och det är absolut värt pengarna. Entréavgiften går till verksamheten vid Ottenby fågelstation så genom att besöka fyren bidrar man till arbetet och forskningen kring fåglarna.

Öland
Ölands allra sydligaste spets.
Långe Jan Ottenby

Ottenby – en metropol för flyttfåglar

Långe Jan ligger i Ottenby naturreservat som är ett av Sveriges mest besökta naturområden. Hit kommer man framför allt för att titta på fåglar. När vi var där stod fågelskådarna på rad med kikare och kameror. Tack vare det geografiska läget, det milda klimatet och den varierade naturen trivs fåglarna väldigt bra här. Naturreservatet är på 995 hektar och ett av de största naturreservaten i Kalmar län.

Ölands södra udde
Fåglar Ottenby
Några av fåglarna i Ottenby.

Vid fågelstationen i Ottenby har man bedrivit forskning kring fåglar och ringmärkning sedan 1946. De flesta av Sveriges 470 fågelarter har setts här och bland flyttfåglarna är Ottenby extra populärt. Några extra viktiga fågelarter som finns här är bland annat snatterand, skärfläcka, rödspov och sommargylling. Samtliga fågelarter finns listade här. Man ringmärker cirka 25 000 fåglar varje år.

Ottenby fågelstation Södra Öland
Man kan gå in i ladan och ut i gången till höger för att komma lite närmare fågellivet.
Ottenby fågelstation Södra Öland

I Ottenby naturreservat hittar man också Schäferiängarna som är en av Nordeuropas största slåtterängar. Här betar får och kor från Ottenby Kungsgård som anlades av Gustav Vasa på 1500-talet och som idag är ett av Sveriges största jordbruk.

Ottenby Kungsgård
Ottenby Kungsgård syns i bakgrunden.
Får Ottenby naturreservat
Kor Ottenby naturreservat

I Ottenby finns också ett jättefint Naturum med en intressant utställning om fågelliv och djurliv i naturreservatet. De ordnar också guidade turer alla dagar som de har öppet. Bredvid Naturum finns restaurang Fågel Blå där du kan äta med härlig utsikt över omgivningen. Missa inte heller Naturbutiken som har massa fina saker att köpa med hem.

Naturum Ottenby
Naturum Ottenby.
Restaurang Fågel Blå
Restaurang Fågel Blå.

På väg till fyren och Ottenby naturreservat passerar man Karl X Gustavs mur som är värd ett stopp och håll också utkik efter Kungsstenarna och S:t Johannes Kapell (varifrån fyren fått namnet Jan) som ligger mellan muren och fyren. I Ottenby finns även ett gravfält från år 400–500 efter Kristus.

Skolhuset i Ottenby
Skolhuset i Ottenby.
Ottenby Södra Öland
Hahns fiskestugor.

Om du precis som jag älskar Öland, fyrar och vacker natur så kan jag verkligen rekommendera ett besök på södra Öland och att gå upp i Långe Jan! På vägen till Ottenby kan jag också tipsa om att stanna till för en fika på mysiga Capellagården.

Ottenby med fyren Långe Jan

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

FREEDOMtravel 9 maj, 2023 - 21:13

Otroligt vackra foton! Vi var här förra året. Eller var det förrförra …? Jag har inte alls varit mycket på Öland förr, men vi gillade verkligen ön. Vindpinat, vackert och nästan lite exotiskt 😉

Svara
Ann-Louise 9 maj, 2023 - 23:12

Tack! Ja Öland är så fint och har så speciell natur.

Svara
Lena Dyche 10 maj, 2023 - 08:12

Härliga bilder!
Så vackert och vilken utsikt.
Längesedan jag var på Öland. Finns så mycket vackert och intressant att se i Sverige.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 10 maj, 2023 - 21:40

Tack! Det är så fint på Öland och finns så mycket spännande och vackert att se, precis som i övriga Sverige. Ha det så bra du också!

Svara
bmlarsreseblogg 10 maj, 2023 - 10:00

Öland är nästan ett måste varje sommar och den södra udden är nog vår favorit!
Det mest minnesvärda besöket där gjorde vi med vår fotoklubb, då vi bokat en förmiddag med en fotoguide. Då fick vi också smyga utanför avspärrningarna så vi kunde titta på och fota sälarna på nära håll.
Ringmärkning är också intressant att vara med på.
Vilka underbara foton du tagit. Det riktigt känns vilken fin dag det var!

Svara
Ann-Louise 10 maj, 2023 - 21:41

Tack, roligt att ni gillar bilderna. Visst är det fint på södra udden! Det blir nog ett besök där igen i sommar. Det måste varit intressant att gå där med en fotoguide också.

Svara
Ditte 10 maj, 2023 - 18:37

Så fint här på ÖLand och trevligt att nu få komma tillbaka via dig. Var här på rese jobbresa i juni 2022 och även då var det strålande väder.
VI hade specialguider här vid Långe Jan och fick se och uppleva mycket både på land i i vattnet.
Jättefina bilder.

Svara
Ann-Louise 10 maj, 2023 - 21:43

Ja, Öland är så fint! Roligt att du gillar bilderna. Första gången jag var vid Långe Jan hade vi också guide men det är snart 40 år sedan så jag minns inte så mycket av det. Kan tänka mig att besöket blir ännu bättre när man har en guide som kan berätta om platsen.

Svara
Dessi 14 maj, 2023 - 10:08

Så härliga foton! Jag och min sambo åker till Öland om ett par veckor för att skåda fågel vid Ottenby. Längtar så! 😀

Svara
Ann-Louise 14 maj, 2023 - 13:55

Tack! Åh, då har ni verkligen något att se fram emot! Ha det så trevligt på södra Öland!

Svara

Lämna gärna en kommentar