Nobel Week Lights

Ljusinstallationer under Nobel Week Lights 2022

av Ann-Louise

I dag är det Nobeldagen men under hela veckan har Stockholms invånare och besökare kunnat ta del av den årliga ljusfestivalen Nobel Week Lights. Under ljusfestivalen kan man runt om i Stockholm titta på konstverk som är inspirerade av upptäckter gjorde av Nobelpristagare. Det är tredje året som den här ljusfestivalen äger rum och faktiskt första gången som jag åkt in till stan för att titta på den.

Totalt finns det 22 konstverk utplacerade runt om i Stockholm. Jag hade gärna velat se samtliga ljusinstallationer men efter några timmars promenad runt ett vinterkallt Stockholm var jag stelfrusen och gav upp. Vill du se mer av Nobel Week Lights rekommenderar jag ett besök hos Ditte som besökt de flesta av ljusinstallationerna.

Konstverken är tända kl 16.00 – 22.00 varje dag och sista dagen att titta på dem är den 11 december så passa på innan det är för sent. Att titta på dem är helt gratis och här kan du ladda ner en karta över var i stan de olika ljusinstallationerna är placerade.

Här kommer lite bilder på de konstverk jag hann med under några timmars promenad i Stockholm. (Jag hade bara mobilen med mig och bildkvalitén är tyvärr därefter, känner att det kanske börjar bli dags att byta ut min tre år gamla telefon.)

Divina Proportione Louise

Divina Proportione Louise Nobel Week Lights 2022

Divina Proportione Louise Nobel Week Lights 2022
Divina Proportione Louise Nobel Week Lights 2022

Divina Proportione Louise står vid Sergels torg och är en av mina favoriter i årets Nobel Week Lights. Konstverket, som skiftar i olika färger, är inspirerat av Leonardo Da Vinci och konstverket utgörs av nobelpristagaren Louise Glücks profil. Louise Glück fick Nobelpriset i litteratur 2020.

Connected

Connected nobel week lights 2022
Connected nobel week lights 2022

En annan favorit är konstverket Connected som står vid på Norrbro vid Riksplan. Konstnärerna har inspirerats av Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin 1906 (Camillo Golgi och Santiago Ramón y Cajal) och deras arbete med nervsystemets byggnad. Även denna ljusinstallation skiftar i färg.

Conscience

CONSCIENCE Nobel lights city hall

Höjdpunkten under Nobel Week Lights är utan tvekan ljusinstallationen på Stockholms stadshus som i år kallas för Conscience. Ska du bara se ett enda av konstverken så är det hit du ska bege dig! Ljusspelet är en resa genom olika scener av det mänskliga medvetandet, naturen, klimatkrisen, upptäckter och hopp. Conscience har skapats av Les Ateliers BK från Frankrike och de har inspirerats av många olika Nobelpristagare men fokus ligger på klimatet och fred.

CONSCIENCE Nobel light week stadshuset
CONSCIENCE Nobel light week stadshuset
Här syns Alfred Nobel i ljusspelet.
Stockholms stadshus
Stockholms stadshus
DNA-spiral Svante Pääbo
DNA-spiraler på stadshuset med anledning av Svante Pääbos Nobelpris.

Wave-field

Wave-field nobel week lights 2022

Wave-field står i Kungsträdgården och består av ett antal upplysta gungbrädor. Det här konstverket inspireras av balans och av hur vikt, oavsett storlek, påverkar rörelser, något som kan härledas till Nobelpristagarna i fysik 2015, Takaaki Kajita och Arthur B. McDonald.

Past interactions

Past interactions nobel week lights 2022 Svante Pääbo

Past interactions finns vid Sergels torg och är ett konstverk av studenter från Beckmans Designhögskola. Det här konstverket är lite extra intressant för mig som släktforskare då det är inspirerat av hur våra förfäder är knutna till oss idag. Den här ljusinstallationen har förstås inspirerats av årets Nobelpristagare i medicin, Svante Pääbo som har gjort upptäckter rörande utdöda homininers arvsmassa och människans evolution.

Alas, Alas, The mirror’s retrospection

ALAS, ALAS, THE MIRROR’S RETROSPECTION Nobel week lights 2022

Alas, Alas, The mirror’s retrospection finns på Sergels torg. Det här är en ljusinstallation som ändras när personer går framför den. Då blir man en del av en visuell loop. Inspirationen kommer från en dikt som Alfred Nobel skrev och konstverkets namn kommer från en textrad i den dikten.

Nobel Light Walk

Nobel Light Walk består av tio citat utplacerade i centrala Stockholm under Nobel Week Lights. Citaten kommer förstås från olika nobelpristagare och är skapade av Kroft&Smids från Nederländerna. Jag lyckades hitta fem av de tio citaten under min promenad. När jag tittar på kartan nu i efterhand inser jag att jag gick förbi i nio av de tio citaten men helt enkelt inte såg alla. Kartan över Nobel Light Walk hittar du här.

Annie Ernaux Nobel Week Lights 2022
”We are only the beginning” – Annie Ernaux, Nobelpristagare i litteratur 2022.
Kailash Satyarthi
”I refuse to accept” – Kailash Satyarthi, Nobels fredspris 2014.
Nelly Sachs
”But silence is where victims dwell” – Nelly Sachs, Nobelpristagare i litteratur 1966.
Maria Ressa
”Now please, with me, close your eyes. And imagine the world as it should be.” – Maria Ressa, Nobels fredspris 2021.
Maria Ressa
”Now let’s go and make it happen” – Maria Ressa, Nobels fredspris 2021.

Har du besökt Nobel Week Lights i år och vilket konstverk var i så fall din favorit?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Annie - Stora Små Äventyr 1 januari, 2023 - 18:37

Så kul att se dina bilder därifrån. Jag tänkte att jag skulle gå och se några av ljusinstallationerna, i alla fall stadshuset som ligger ett stenkast från mitt jobb. Men så blev det inte i år, jag var alldeles för trött för det 😛 Men men, kul att se dina bilder och se en del av det 🙂

Svara
Ann-Louise 3 januari, 2023 - 20:55

Ja, det var kul att se en del av ljusinstallationerna, men kallt, väldigt kallt! Speciellt om händerna när man hela tiden tog av sig vantarna för att fotografera. Men jag gillar verkligen den här typen av konst så det var värt att frysa lite. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar