Taxinge slott

65 sorters kakor på Taxinge slott

av Ann-Louise

På Taxinge slott i Nykvarn hittar du norra Europas största kakbord med 65 olika sorters hembakade kakor och tårtor. Rena drömmen för mig som är ett riktigt kakmonster! Jag har länge velat åka hit och under vår semestervecka i juni var det äntligen dags.

Taxinge slott duvslag
Taxinge slott med duvslaget till vänster.

Taxinge slott kallas även för kakslottet men det fullständiga namnet är egentligen Taxinge-Näsby slott. Det är ett gods och tidigare säteri med lång historia och som numera tillhör Nykvarns kommun. Huvudbyggnaden uppfördes 1806-1813 men gården Näsby omnämns redan 1281. Det har tidigare funnits ett stuteri här och idag finns det en travträningsanläggning.

Taxinge slott stallet
Det vackra stallet som numera används för utställningar.

Serveringen och kakbuffén på Taxinge slott är förstås corona-anpassad. Bordet med kakorna är ordnat så att samma sorters kakor finns på båda sidor så man går inte runt bordet utan plockar de kakor man vill ha från ena sidan. Nu i corona-tider släpps bara ett sällskap åt gången in på varje sida bordet och övriga får vänta i kö där man håller avstånd. Det här fungerade bra och det var skönt att slippa trängas med andra när vi skulle välja kakor. Man fick också en egen tårtspade/kaktång att ta kakorna med, som sedan diskas innan den används igen.

Kakbuffé Taxinge slott kakslottet
Kakbuffé på kakslottet

Jag blev helt överväldigad när jag såg kakbuffén och stod bara och gapade innan jag fick fram kameran och tog några kort. Jag hade velat fotografera vartenda bakverk men det fanns inte tid till det eftersom det var kö efter oss och eftersom jag också var tvungen att bestämma mig för vilka kakor jag skulle välja. Och det var verkligen inte helt enkelt.

Kakbuffé Taxinge kakslottet
Kakbuffé på kakslottet

Förutom kakor finns det även smörgåsar och varm mat på Taxinge slott. Det var dock inte något jag reflekterade så mycket över när vi var där, vem behöver mat när det finns en kakbuffé med 65 sorters kakor?

Man betalar per kaka, de billigaste kostar 24 kr/st och de dyraste (tårtbitarna) kostar 49 kr/st.

Kakor Taxinge Slott
Jag valde en Jitterbug, en Estelles frestelse och en Spegel. Alla tre kakorna var väldigt goda men Estelles frestelse var allra godast och riktigt smälte i munnen (speciellt som det var 30 grader varmt).

Vi satt utomhus, bakom slottet, och fikade. Jag passade också på att gå en liten runda och titta lite på Mälaren och på det fina lilla lusthuset, Turkiska kiosken, som finns på udden där slottet ligger. Det finns en stor slottspark med både italiensk, engelsk och fransk park. Just den här dagen avstod vi från att gå en längre promenad i parken eftersom det var en av de varmaste dagarna i juni och vi redan hade gått runt ganska länge i Mariefred.

Taxinge slott uteservering
Det finns gott om plats för alla som vill sitta ute och fika.
Taxinge slott
Utsikt över Mälaren.
Turkiska kiosken Taxinge slott
Turkiska kiosken.

Vi var också inne i Taxinge Slottsbod där du hittar presentbutik och glasscafé. Vi provade inte glassen eftersom vi var proppmätta efter alla kakor, men presentbutiken hade massor av saker som jag ville ha och ett par grejor fick följa med mig hem, bland annat några fina plåtskyltar och en gullig glasburk i form av ett hjärta.

Taxinge slottsbod
Taxinge Slottsbod.

Taxinge slott ligger ungefär mittemellan Strängnäs och Södertälje och från centrala Stockholm tar det cirka 50 minuter att köra hit.

Om man inte har tillgång till bil går det i vanliga fall att ta sig till kakslottet med ångfartyget Mariefred, i år är dock båttrafiken inställd tills vidare på grund av coronaviruset.

Blomkruka

Taxinge slott har öppet 11.00 – 18.00 varje dag men eftersom ändringar kan ske i dessa tider så rekommenderar jag att titta på Taxinge slotts hemsida för aktuell information.

Mina övriga fikatips hittar du här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

Carina 14 juli, 2020 - 08:56

Oj så mycket gott! Jag har aldrig varit till Taxinge slott.
Har du varit vid Wenngarn i Sigtuna. Där finns också en massa gott.
Härlig blogg med bra tips/Carina

Svara
Ann-Louise 14 juli, 2020 - 18:10

Tack, vad roligt att du gillar min blogg! Jag har varit vid Wenngarn men har inte fikat eller ätit där ännu.

Svara
Lena i Wales och Spanien 15 juli, 2020 - 13:39

Har sett bilder från Taxinge i en annan blogg, men inte varit där. Så fint.
Vilken kakbuffé! En fröjd för ögat.
Är det så mycket man kan äta för ett visst pris eller betalar man per kaka man väljer?
Hur som helst, detta ställe skulle jag definitivt gilla!

Svara
Ann-Louise 15 juli, 2020 - 19:47

Ja, det var otroligt gott och ändå finare i verkligheten. Man betalar per kaka, de billigaste kostar 24 kr/st och de dyraste (tårtbitarna) kostar 49 kr/st. Jag har uppdaterat inlägget med den informationen nu också. Kan varmt rekommendera att åka hit när du är i Sverige och Stockholmstrakten nästa gång.

Svara
Ditte 16 juli, 2020 - 16:12

Vad roligt med ett besök här. Och det är ju en väldigt spännande historia som följer med hela området. Vi brukar göra ett besök här varje år men kanske avstår vi i år.
Och vad gäller kakutbudet är det ju enormt. Det är ju inte för inte som det kallas ”kakslottet”.
Har även varit här på julmarknad. Är inte direkt förtjust i dessa men den som är här och den som finns i Värmland på Alsters herrgård, Frödings födelsegård tycker jag om.
Tack för besöket!

Svara
Ann-Louise 18 juli, 2020 - 19:05

Ja, det var verkligen ett helt fantastiskt stort utbud av kakor. Jag kan tänka mig att julmarknaden här är fin, annars är jag inte heller så jätteförtjust i just julmarknader.

Svara

Lämna gärna en kommentar