abba the museum

Ett besök på ABBA The Museum

av Ann-Louise

Idag var vi uppe tidigare än vanligt på söndagarna och tog båten från Hammarby Sjöstad redan kl 09.20. Målet var Djurgården och ABBA The Museum. Vi har länge sagt att vi ska gå dit men det har inte blivit av. Häromdagen råkade jag läsa om deras tillfälliga utställning ”Good Evening Europe – 60 Years Of The Eurovision Song Contest” som avslutas idag och då William älskar Melodifestivalen och Eurovision så var vi förstås tvungna att passa på att gå dit.

emelie hammarby sjöstad

En av de bästa sakerna med att bo i Hammarby Sjöstad är att man kan åka båt direkt till Djurgården.

ABBA The Museum och Pop House Hotel.

ABBA The Museum och Pop House Hotel.

Museet öppnade kl 10 och vi där i så pass god tid att vi var de första besökarna för dagen och även när vi gick därifrån några timmar senare så var det fortfarande lugnt och inte alls mycket folk. Perfekt att slippa trängas med en massa andra besökare och ingen kö till de olika interaktiva upplevelserna.

abba the museum

abba the museum

Eurovision-utställningen var i det första rummet man kommer till och här fanns bland annat olika artisters scenkläder och en scen där man kunde sjunga karaoke med vinnarlåtar från Eurovision. Just att stå på scenen och sjunga tyckte William var väldigt kul. Det fanns även bildskärmar där man kunde göra olika quiz om Eurovision.

tvapparater abba the museum

eurovisionkläder abba the museum

Scenkläder som använts i Eurovision av Charlotte Perrelli, Loreen och Måns Zelmerlöw.

eurovison bobbysocks abba the museum

Här ser man bland annat Bobbysocks Eurovision-kläder längst till vänster och den blå klänningen hade Carola när hon sjöng ”Fångad av en stormvind” i Eurovision.

abba the museum kläder waterloo

Kläderna som ABBA hade på sig när de vann Eurovision 1974.

Sen kom man till ABBA-utställningen som var väldigt intressant även om man inte är något ABBA-fan. Jag har visserligen växt upp med ABBA eftersom jag fyra år när de vann Eurovision med Waterloo, men har aldrig lyssnat speciellt mycket på deras musik. Trots det tyckte jag att det var jätteintressant att gå runt och titta på utställningen.

folkparken abba the museum

Utställningen startar i Gamleby Folkpark 1966.

hjärta abba the museum

abba dockor abba the museum

Riktigt verklighetstrogna dockor.

Det vi uppskattade allra mest (och särskilt då William) var de olika interaktiva upplevelserna. Den absoluta favoriten var ”The Dressing Room” där man får sitt ansikte avfotograferat och sedan får dansa som fyra olika ABBAtarer iförd fyra olika ABBA-kostymer. Oj vad vi skrattade! Man kan även provsjunga, mixa originalmusik, stå på en hologramscen där man blir den femte medlemmen i ABBA, dansa till olika ABBA-låtar med mera.

abba the museum

The Audition är en interaktiv upplevelse där du får provsjunga en av dessa ABBA-låtar.

Man skannar sin biljett vid de olika upplevelsestationerna och sedan kan man se resultatet genom att logga in på museets hemsida hemifrån datorn. William hade väldigt bråttom hem för att få se sina olika uppträdanden och bilderna på sina ABBAtarer.

goldroom abba the museum

I ”The Goldroom” finns bland annat många av ABBA:s scenkläder samt guldskivor och LP-skivor med mera.

arrival helikopter abba the museum

Helikopter som användes på omslaget till LP:n Arrival.

Man får även se hur Stickan Anderssons kontor på Polar Music såg ut, pianot som Björn och Benny använde när de skrev många av ABBAs låtar samt Polar Music Studio.

polar music studio abba the museum

Polar Music Studio

piano abba the museum

Pianot stod i en stuga i Stockholms skärgård och här skrev Björn och Benny många av ABBA:s låtar.

När man är klar med själva museet hamnar man i en välfylld museishop där det finns massor av saker att köpa. Jag lyckades motstå frestelsen även om jag var lite sugen både på tygkassar och bagagetaggar.

shop abba the museum

ABBA The Museum är en del av hotellet Pop House Hotel och vi tog en fika i deras café efter att vi hade gått runt på museet. Supergod latte och morotskaka som åts upp så snabbt att den inte ens hann hamna på bild. Jag gillade verkligen inredningen, ljuset och stämningen här och kan mycket väl tänka mig att gå hit och fika igen även när jag inte besöker museet.

pop house cafe 1 abba the museum

pop house cafe soffa abba the museum

Det var helt enkelt en mycket lyckad förmiddag och jag kan verkligen rekommendera alla att gå hit om ni inte redan varit här.

Nästa tillfälliga utställning på ABBA The Museum är Guitars of The Stars som öppnar den 25 januari.

Info om öppettider och biljetter finns på ABBA The Museums hemsida.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

FREEDOMtravel 8 januari, 2018 - 16:04

Tack för inspiration! Jag har inte varit där, men skulle gärna göra ett besök. Av nån anledning missar man lätt det som är för nära … 😉

Svara
Ann-Louise 8 januari, 2018 - 21:39

Ja, så brukar det vara för oss också, att vi missar mycket av det som finns att se här i Stockholm, så därför var det extra kul att vi kom iväg till ABBA-museet. 🙂

Svara
Christine - 29° 10 januari, 2018 - 22:06

Så intressant. Trots att jag inte alls är ett ABBA-fan blev jag lite lockad att gå dit. 🙂

Svara
Ann-Louise 13 januari, 2018 - 23:48

Ja, jag är inte heller ABBA-fan men tyckte det var riktigt intressant. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar