Konditori Lyran

Fikatips: Konditori Lyran

av Ann-Louise

Konditori Lyran i Bredäng är ett av våra absoluta favoritställen i Stockholm när det gäller att fika gott. Här serveras goda bakverk i en fantastisk miljö med vacker utsikt över Mälaren. Är det vackert väder föredrar jag att sitta utomhus, annars finns det även gott om plats inomhus. Husets interiör är i stort sett oförändrad sedan det byggdes.

Konditori Lyran Stockholm

Konditori Lyran Stockholm

Konditori Lyran är från början en sommarvilla som byggdes 1867. Den är byggdes i schweizerstil och var sommarbostad till Carl och Fredrika Limnell. Huset byggdes vid något som kallades Leopolds lyra och Limnells lät tillverka en stor förgylld lyra som stod som dekoration utanför huset. En ny lyra uppfördes på samma plats 1941 och jag skulle tro att det är samma lyra som står där än idag. Du kan se lyran till höger på översta bilden. Under 1870- och 1880-talen höll makarna Limnell sammankomster för dåtidens litterära och konstnärliga elit. De kallade dessa sammankomster för Kolifej på Lyran. Några av de kända personer som varit här på kolifej är Jenny Lind, Henrik Ibsen, Selma Lagerlöf och Kristina Nilsson. Även Oscar II gjorde ett besök på Lyran. Uttrycket ”att vara på Lyran” sägs ha sitt ursprung just här, förmodligen för att en del gäster kanske drack lite mycket under festerna.

Konditori Lyran Stockholm

Stockholms stad köpte Lyran 1961 och efter att byggnaden förfallit och vandaliserats lät man restaurera den 1965-1966. Det var då som huset inreddes till konditori. Under många år, fram till 1995, drev Levi Pethrus stiftelse konditoriet/caféet och sedan 1996 drivs Konditori Lyran i privat regi.

Konditori Lyran Stockholm

När du besöker Konditori Lyran kan jag rekommendera att gå ner för trapporna och ta en promenad utmed Mälarens strand. Promenerar du västerut kommer du så småningom till Mälarhöjdsbadet.

Konditori Lyran Stockholm

Konditori Lyran Stockholm

Adress till Konditori Lyran: Ålgrytevägen 90 (länk till karta)
Närmaste tunnelbanestation är Bredäng.
Öppettider: Alla dagar 11-17. För avvikande öppettider se deras hemsida

Läs gärna mina övriga fikatips som du hittar här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

FREEDOMtravel 26 juli, 2019 - 21:02

Vilka fina bilder! Tror att jag varit här någon gång, för väldigt längesedan. Borde bli ett besök igen! 🙂 Det där med ”att vara på lyran” är ju ganska kul 😉

Svara
Ann-Louise 30 juli, 2019 - 16:38

Ja, tycker definitivt att du/ni ska göra ett nytt besök. Så mysigt och fint att vara på Lyran. 🙂

Svara
Ditte 28 juli, 2019 - 12:08

Härligt! Stor igenkänningsfaktor! Väldigt fina bilder! Till Lyran brukar vi ta oss ett par gånger gånger per sommar och det alltid så trevligt att komma hit. Jag gillar också att man kan ta sig till Lyran kommunalt.
Önskar dig en fin söndag.
Hälsningar från Stockholms ytterskärgård.

Svara
Ann-Louise 30 juli, 2019 - 16:40

Lyran är verkligen så mysigt. Hade kanske aldrig hittat dit om det inte varit för att min mamma hade en god vän hemma i Vetlanda vars barnbarn (om jag minns rätt) jobbade på Lyran. Han tipsade oss om att gå dit och sedan har jag varit där nästan varje sommar.

Svara
Lena i Wales 29 juli, 2019 - 14:02

Där har jag inte varit.
Bra förslag när jag besöker barnbarnen i Stockholm.

Svara
Ann-Louise 30 juli, 2019 - 16:40

Ja, det kan varmt rekommenderas!

Svara

Lämna gärna en kommentar