Utsikt mot Kungsholmen från Skinnarviksberget, Södermalm

Stockholmstips: Beundra utsikten från Skinnarviksberget

av Ann-Louise

En av de saker jag tycker så mycket om med Stockholm är att det finns många platser där man kan få en fantastiskt fin utsikt över staden. Skinnarviksberget är en sådan plats.

Skinnarviksberget är en del av Skinnarviksparken som ligger på Södermalm i Stockholm. Själva berget är 53 meter över havet vilket gör det till den högsta naturliga punkten innanför Stockholms tullar. Skinnarviksberget är också det enda berget i staden som har kvar sin ursprungliga kala och trädlösa natur.

Skinnarviksberget, Södermalm, Stockholm

Platsen har kallats för Skinnarviksberget åtminstone sedan 1636. Här bodde arbetare och fattiga personer och namnet kommer från de skinnare/garvare som arbetade där på 1600-talet. Man vet med säkerhet att det har bott skinnare på berget då en bouppteckning från 1658 berättar om en Jöran Marckusson-Skinnare som var skinnare och godsägare vid Skinnarewicksgatan (som numera heter Ludvigsbergsgatan). Skinnarna höll till vid Riddarfjärdens strand som också kallades för Skinnarviken.

Skinnarviksberget, Södermalm, Stockholm

Promenera längs med Gamla Lundagatan när du ska upp till Skinnarviksberget. Det är en riktigt mysig gata med gamla fina hus. Jag älskar att dessa gamla hus fortfarande finns bevarade och att det ofta finns informationsskyltar som berättar om deras historia.

Gamla Lundagatan 8 Södermalm

Huset på Gamla Lundagatan 8 är från 1750-talet och sammanbyggt med en källare från 1762.

Gamla Lundagatan 12 på Södermalm i Stockholm

Huset på Gamla Lundagatan 12 byggdes förmodligen på mitten av 1700-talet. I mitten av 1800-talet var ägaren en trädgårdsarbetare som förutom att han själv bodde i huset även hyrde ut rum. Sammanlagt 30 hyresgäster lär ha bott samtidigt i huset.

Gamla Lundagatan 14 Södermalm

Väl uppe på Skinnarviksberget har du en helt fantastiskt utsikt över Riddarfjärden och stora delar av Stockholms stad. Från Västerbron längst ut i väster till Riddarholmen och Gamla stan i öster.

Utsikt över Kungsholmen från Skinnarviksberget på Söder i Stockholm

Utsikt över Riddarholmen från Skinnarviksberget på Söder i Stockholm

Om vädret är fint kan jag rekommendera att ta med en picknickkorg och passa på att äta eller fika något gott medan du tittar på utsikten.

Utsikt över Riddarholmen från Skinnarviksberget på Söder i Stockholm

Utsikt över Stadshuset från Skinnarviksberget på Söder i Stockholm

Så här hittar du till Skinnarviksberget:

Närmaste tunnelbanestation är Zinkensdamm, dit kan du komma med tunnelbanans röda linje. Härifrån är det bara några minuters promenad upp till Skinnarviksberget.

Du kan också läsa mitt inlägg om Monteliusvägen, en annan plats i Stockholm med fantastisk utsikt. Mina övriga Stockholmstips hittar du här.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Ditte 21 juli, 2019 - 22:37

Här är så fint! . Och jag tar ofta med mig mina ”turister” på en tur här uppe. Vi promenerar då från Vita bergen, via Mosebacke och Slussen och upp till Monteliusvägen och vidare västerut mot Skinnarviksbergen. Stockholm är verkligen fantastiskt.
Trevligt att följa med dig på din promenad här.

Svara
Ann-Louise 21 juli, 2019 - 23:04

Ja, det är så vackert! Jag kom också från Monteliusvägen vid det här tillfället, det är ett annat favoritställe. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar