Hultaby Slottsruin Vetlanda

Utflyktstips i Vetlanda: Hultaby slottsruin

av Ann-Louise

Den här veckan tillbringar William och jag hos min mamma i Vetlanda i Småland. Medan vi är här passar vi också på att turista lite, något man kanske annars inte gör så ofta i sin barndomsstad. En av de platser vi har besökt är Hultaby slottsruin som ligger ett par kilometer utanför centrala Vetlanda. Trots att jag åkt förbi avtagsvägen flera hundra gånger har jag aldrig förr besökt ruinen. Det var med andra ord hög tid att åka hit för att se hur ruinen ser ut.

Hultaby Slottsruin Vetlanda

Hultaby slottsruin ligger i Näsby socken, på en udde i Norrasjön precis vid Emåns mynning. Ett mycket strategiskt läge med utsikt över sjön och förbipasserande båtar. Slottsruinen är ruinerna efter en medeltida borg som förmodligen är den äldsta icke-kyrkliga stenbyggnaden i det inre av Småland. Man har gjort arkeologiska undersökningar som visar att borgen byggdes i mitten av 1200-talet och förstördes av en brand drygt hundra år senare. Man vet inte exakt när branden ägde rum men förmodligen var det under 1360-talets maktkamp mellan kung Magnus och Albrecht av Mecklenburg.

Hultaby Slottsruin Vetlanda

Borgen var residens åt Erengisle Sunesson Bååt som var en av Sveriges mäktigaste män på den tiden. Han var riksråd samt jarl av Orkneyöarna. Erengisle Sunesson var också en av kung Magnus Erikssons närmaste män men var vid flera tillfällen också fiende med kungen.

Runt borgen och borggården fanns flera timmerhus vars husgrunder fortfarande finns kvar till viss del. Här kan du se en ritning på hur borgen kan ha sett ut med alla hus. Totalt har man hittat lämningar efter nitton hus, förutom själva huvudbyggnaden. Då man även träffat på 5 900 spikar så vet man att många av husen var byggda av trä.

Hultaby Slottsruin Vetlanda

Den pampiga stentrappan i skiffer rekonstruerades 1934-1935 då man hittade rester av den ursprungliga trappan i samband med att man gjorde utgrävningar vid Hultaby slottsruin. Trappan lär vara Sveriges äldsta bevarade paradtrappa.

Paradtrappa Hultaby Slottsruin Vetlanda

Om du har vägarna förbi Vetlanda kan jag rekommendera att göra ett stopp vid Hultaby slottsruin. Från parkeringen är det ett par hundra meters promenad till själva ruinen. Ta gärna med en picknickkorg, det finns ett bord nere vid sjön där man kan sätta sig och fika.

Hultaby Slottsruin Vetlanda

Så här hittar du till Hultaby slottsruin:

På Jönköpings Läns Museums webbplats kan du läsa mer om Hultaby slottsruin.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Lena i Wales 14 juli, 2019 - 11:06

Har aldrig hört talas om detta, men ett intressant ställe. Kanske inte så mycket att se, men historian kring det är spännande, vackert läge dock.
Roligt med ett litet Sverigeinlägg!
Önskar dej en skön söndag!

Svara
Ann-Louise 16 juli, 2019 - 22:47

Ja, ruinen ligger verkligen vackert! Önskar dig en fin vecka!

Svara
Eva/ Leva som Eva 14 juli, 2019 - 17:12

Intressant! Jag sätter upp det på listan för utflykter i relativt närområde!

Svara
Ann-Louise 16 juli, 2019 - 22:49

Ja, det är absolut värt ett besök om du har vägarna förbi.

Svara
Ditte 16 juli, 2019 - 00:40

Roligt och intressant att turista i sina gamla hemtrakter. Hade aldrig hört talas om Hultaby slottsruin tidigare men nu vet jag att den finns och en del om bakgrunden. Roligt!

Svara
Ann-Louise 16 juli, 2019 - 23:39

Ja, riktigt lärorikt att ge sig ut på sightseeing i sin hembygd. 🙂

Svara
Roadtrip i södra Sverige fokus Småland - den ultimata guiden 8 maj, 2021 - 12:31

[…] Undertecknad har ett visst intresse av slott och historia och blir ganska sugen på att besöka ett annat av de utflyktsmål som Ann-Louise på Från stad till strand skriver om nämligen Hultaby slottsruin. Vill du läsa mer om Hultaby klickar du dig vidare hit. […]

Svara
Fredrik Fredriksson 16 september, 2022 - 23:40

Hej ja ha varit i Hulta by många gånger det är riktigt vacker natur och en fin ruin där kommer att besökas igen mvh Fredrik Fredriksson. Idealiskt utflykts mål ha de gott,

Svara

Lämna gärna en kommentar