växthus rosendal

Stockholmstips: Rosendals trädgård

av Ann-Louise

Om jag fick välja ett enda ställe i Stockholm som mitt absoluta favoritställe så är det ingen tvekan. Den plats jag tycker allra mest om är Rosendals trädgård och trädgårdscafé på Djurgården. I snart 30 år, långt innan jag ens flyttade till Stockholm, är det hit jag har gått när jag har velat titta på blommor, köpa blommor och fika riktigt gott.

När vi vaknade i morse och började fundera på vad vi skulle göra denna lediga dag så var vi alla eniga om att det var just till Rosendals trädgård som vi skulle åka. Vi har ju sån tur att vi kan ta båten Emelie hela vägen från Hammarby Sjöstad till Djurgården, vilket bara det är en mysig utflykt. Båten lägger till precis vid Gröna Lund och när vi gick förbi entrén till nöjesparken var vi lite sugna på att gå dit istället men det verkade redan vara väldigt många andra som hade tänkt samma sak så vi höll oss till ursprungsplanen och promenerade vidare.

emelie hammarby sjöstad

Båten som tar oss till Djurgården.

Promenaden längs med Rosendalsvägen är väldigt vacker, speciellt en dag som den här då solen sken från en klarblå himmel. Uppförsbacken precis innan man kommit fram till trädgården gör att man alltid är extra sugen på något gott att dricka och äta när man väl kommer fram.

rosendals trädgård

vägen till rosendal

william rosendals trädgård

William är lycklig över att det inte är många minuter kvar tills han får sitt efterlängtade fika.

entre rosendals trädgård

Entrén till Rosendals trädgård.

Här finns en underbar trädgård med massor av blommor. Jag älskar blommor, något jag ärvt från min pappa som alltid hade fullt med olika blommor i trädgården och gärna ville ha lite ovanliga sorter som inte fanns hos alla andra. Rosendals trädgård har ofta självplock av blommor, just nu var det självplock av de vackra tulpanerna och på sommaren brukar de ha massor av härliga ekologiska sommarblommor som man kan plocka och som man sedan betalar 38 kr/hg för.

rosendals trädgård ingefära

Självplock av tulpaner – 15 kr/st.

självplock tulpaner rosendals trädgård

blommor rosendals trädgård

rosendals trädgård

En bild från förra sommaren. Idag gick det knappt att se de här växthusen på grund av den långa kön till caféet.

Här finns även en plantbod där man kan köpa med sig olika typer av blommor. Jag älskar penséer och pelargoner så det var framför allt det som fick följa med oss hem just idag. Den här tiden på året har de ett väldigt stort utbud och jag hade gärna köpt mycket mer men vi skulle ju lyckas ta oss hem med kassarna också.

blommor och växthus rosendal

blommor rosendals trädgård

rosendals trädgård

blommor rosendals trädgård

Dessa blommor fick följa med oss hem.

Gårdsbutiken är en annan favorit. Här säljs bröd från eget bageri, konsthantverk, kokböcker, kakor, ekologiskt godis, honung och olika typer av sylt med mera. Idag passade jag på att köpa ekologiskt godis och kakor samt kanderad ingefära. Just ingefäran har jag drömt om ända sedan förra sommaren, när vi senast var på Rosendal. Den här gången köpte jag två påsar så att de förhoppningsvis räcker till nästa besök.

butik rosendals trädgård

Gårdsbutiken.

rosendals trädgård ingefära

Den otroligt goda ingefäran.

Som det kakmonster jag ändå är så är trädgårdskaféet förstås det absolut bästa med Rosendals trädgård. Just idag var vi definitivt inte ensamma om att tycka det. Det var en kö som var mer än 50 meter lång. Som tur var gick det ganska snabbt ändå och sedan valde vi att sitta inomhus för att det fortfarande fanns platser kvar där. Annars är det förstås allra mysigast att sitta ute i trädgården.

smörgåsar rosendals trädgård

Jag brukar oftast bara äta kakor när jag är här men den veganska smörgåsen såg så god ut att jag var tvungen att prova en. Den var minst lika god som den såg ut!

svartvinbärskaka rosendals trädgård

En otroligt god mandelkaka med svarta vinbär.

Med tanke på hur mycket folk det var som trängdes runt kakfaten så kunde jag inte riktigt ta de kort som jag hade tänkt ta utan det fick bli några snabba mobilbilder medan vi stod i kön. Allt är KRAV-certifierat vilket är en bra anledning att välja att fika just här.

bullar rosendals trädgård

fika rosendals trädgård

Jag lyxade till det med ett glas vin till smörgåsen och en god ekologisk ingefärsdricka.

johan_william_rosendals trädgård

Johan och William njuter av sitt fika.

rosendals trädgård

Öppettider: April – September alla dagar 11-17. Undantag midsommarhelgen då de håller stängt. Öppettiderna under resten av året finns på deras hemsida och där kan du även se hur du enklast hittar dit.

Läs mina andra Stockholmstips.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

1 Kommentar

Våra sommarplaner - Från Stad till Strand 5 oktober, 2018 - 15:11

[…] ska vi också hinna med, gärna när det är Barnens Allsång vilket William brukar uppskatta. Rosendals trädgård kan man aldrig besöka för många gånger så det kommer säkert bli en och annan fika där […]

Svara

Lämna gärna en kommentar