Prins Eugens Waldemarsudde

Stockholmstips: Prins Eugens Waldemarsudde

av Ann-Louise

Prins Eugens Waldemarsudde är ett av alla de fina utflyktsmål som finns på underbara Djurgården i Stockholm. Förr i tiden när min mamma fortfarande kunde komma till Stockholm och hälsa på så ville hon alltid åka ut till Waldemarsudde. Jag har med andra ord varit där ganska många gånger men nu är det mer än tio år sedan jag var så långt ut på Djurgården. Numera brukar vi inte komma längre än till Gröna Lund och Skansen. Williams och mitt lilla projekt under sommarlovet är att upptäcka mer av Stockholm så i fredags bestämde vi oss för att göra en utflykt till Prins Eugens Waldemarsudde.

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugen (vars fullständiga namn var Eugen Napoleon Nikolaus) var son till Oscar II och bror till Gustaf V. Han föddes 1865 på Drottningholms slott och dog 1947 på Waldemarsudde. Prins Eugen var prins av Sverige (och även Norge fram till 1905). Han blev tidigt intresserad av konst och kallades för Målarprinsen. Redan 1892 kom han till Waldemarsudde då han flyttade in i det som nu kallas Gamla Huset.

Prins Eugens Waldemarsudde Gamla huset

Det så kallade Gamla Huset som är från 1700-talet.

Prins Eugens Waldemarsudde

Gamla Huset.

1899 köpte Prins Eugen Waldemarsudde och lät bygga en ny bostad (som brukar kallas för slottet) med Ferdinand Boberg som arkitekt. 1905 flyttade prinsen in i det nya huset på Waldemarsudde. Området hade tidigare varit industriområde vilket är svårt att tänka sig när man idag besöker Prins Eugens Waldemarsudde.

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde

Prinsen ägnade mycket tid åt att måla tavlor med den utsikt han såg från Waldemarsudde, såsom Stockholms inlopp och byggnaderna på på andra sidan vattnet samt båtarna som passerade nedanför slottet. När man står vid slottet och tittar på omgivningarna är det lätt att förstå att han blev inspirerad!

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens grav

När Prins Eugen dog var han den första kungliga personen i Sverige som kremerades. Hans urna finns begravd här på Waldemarsudde.

Prins Eugens hem har varit museum sedan 1948 och många som åker till Waldemarsudde gör det för att titta på de konstutställningar som finns i museet. Man kan även se prins Eugens sällskapsvåning i slottet. Vi har dock aldrig varit inne i museet eller i slottet (i alla fall inte vad jag kan minnas) utan jag tycker att det räcker gott att bara promenera runt och titta i den vackra trädgården där det finns massor av fina blommor och skulpturer. Det är också en fantastiskt fin utsikt härifrån och vackert med alla båtar som passerar nedanför slottet.

Prins Eugens Waldemarsudde båtar

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde Tänkaren

Statyn Tänkaren av Auguste Rodin.

”Näst efter konsten tror jag blomster är min största glädje.”

Så skrev Prins Eugen i ett brev 1901 och gillar man blommor kan jag rekommendera att åka till Prins Eugens Waldemarsudde. Ett tips är att kombinera besöket på Waldemarsudde med ett besök i Rosendals trädgård. De blommor som odlas idag på Waldemarsudde är samma typ av blommor som odlades här på Prins Eugens tid. När vi var där i fredags fanns det bland annat massor av pelargoner som är min favoritblomma. Prinsen formgav även en blomkruka, den så kallade Waldemarsuddekrukan. Den har varit i produktion ända sedan 1915.

Prins Eugens Waldemarsudde

Man ser tyvärr inte så mycket blommor på de här bilderna eftersom de just höll på att sätta nya plantor.

Prins Eugens Waldemarsudde

Prins Eugens Waldemarsudde

Galleriet byggdes 1913 för att prins Eugen skulle få plats för sin stora konstsamling. Även här var det Ferdinand Boberg som var arkitekt. Det finns en underjordisk gång mellan slottet och galleriet.

Prins Eugens Waldemarsudde Galleriet

Galleriet med konstsamlingarna.

Prins Eugens Waldemarsudde Galleriet

Prins Eugens Waldemarsudde Galleriet

Väderkvarnen på Waldemarsudde är en oljekvarn från 1785. Den användes för att framställa linolja. Det finns bara fem sådana här kvarnar kvar i hela världen och den anses vara en industrihistorisk raritet. Waldemarsuddes oljekvarn har också varit motiv på många av Prins Eugens tavlor. Nedanför kvarnen finns en kanon som grävdes upp vid kvarnen 1988. Kanonen är tillverkad på Stafsjö Bruk 1776 och är ett exempel på en kanon med bakladdningsmöjlighet.

Prins Eugens Waldemarsudde Oljekvarnen Väderkvarnen

Prins Eugens Waldemarsudde Kanon

Varifrån kommer då namnet Waldemarsudde? Jo, på medeltiden hette Djurgården Valmundsön som senare blev Valdemarsön och det i sin tur har förmodligen gett upphov till namnet Waldemarsudde.

Prins Eugens Waldemarsudde Orangeriet

Det röda huset med fönster på taket är orangeriet på Waldemarsudde.

Ekotempel Waldemarsudde

Detta är min favoritbyggnad på Prins Eugens Waldemarsudde. Det är ett ekotempel som ritades av Prins Eugen och som byggdes 1904.

Café Ektorpet

Efter att vi hade promenerat runt och tittat på blommor, statyer och båtar så gick vi till Café Ektorpet som också tillhör Prins Eugens Waldemarsudde.

Waldemarsudde Café Ektorpet

Ektorpet byggdes i slutet av 1700-talet och är från början en gammal fiskarstuga. När Prins Eugen levde användes huset som bostad för hans personal men byggdes sedan om för att bli servering. Caféet har funnits här sedan 1949.

Waldemarsudde Café Ektorpet

Waldemarsudde Café Ektorpet

På Café Ektorpet kan man fika eller äta lunch. William och jag lyxade till det med varsin våffla med sylt och grädde. De kostade 75 kr styck vilket jag kan tycka är i mesta laget för en våffla, men de var stora och väldigt goda. Från Café Ektorpet har man också väldigt fin utsikt över vattnet och båtarna. Här satt vi kvar länge och njöt av solen innan vi tåg spårvagnen tillbaka in till city igen.

Waldemarsudde Café Ektorpet

Waldemarsudde Café Ektorpet

Adress: Prins Eugens Väg 6, Stockholm. Länk till karta
Hit kommer du enklast med Spårväg City, linje 7, som går från T-centralen. Waldemarsudde är ändhållplats för spårvagnen. Det går även att åka båt hit, Hop On – Hop Off-båten stannar vid en brygga på Waldemarsudde.
Öppettider för museet: Måndag stängt, tisdag – söndag kl 11-17, torsdagar även kvällsöppet till 20.00.
Öppettider Café Ektorpet: Tisdag – söndag kl 11-17.
Mer information om öppettider och entréavgift till museet hittar du på Prins Eugens Waldemarsuddes hemsida

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Ditte 2 juli, 2019 - 17:08

Waldemarsudde är verkligen trevligt och jag är här då och då . Alltid roligt att se deras utställningar som ju varierar. Men kanske inte alltid så för barn-
Och vackra omgivningar är det helt klart. Café Ektorpet är trevligt nu när dte är fint väder men annars tar vi gärna en paus inne på caféet på museet.
Härliga bilder från en fin utflykt.

Svara
Ann-Louise 4 juli, 2019 - 14:25

Ja, det är så fint där. Jag hade gärna sett utställningen också men tror inte att William hade uppskattat det så mycket, han fördrog att vara ute och röra på sig. Jag måste erkänna att jag helt hade missat att det finns ett café inne på museet också, jag upptäckte det först när vi kom hem igen och jag började göra lite research inför blogginlägget. Nästa gång får jag testa det caféet också. 🙂

Svara
FREEDOMtravel 2 juli, 2019 - 20:57

Fina bilder! Jag har varit där, men det är väldigt längesen. Kanske dags för ett nytt besök vid tillfälle! 🙂

Svara
Ann-Louise 4 juli, 2019 - 14:26

Tack! Ja, när det är fint väder så är det en riktigt härlig utflykt, kan varmt rekommendera att du gör ett nytt besök. 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar