Fira Jul

Fem platser där jag skulle vilja fira jul

av Ann-Louise

Just nu sitter jag i mitt föräldrahem i Vetlanda där vi firat ännu en julafton. Smått utmattad av att ha städat, fixat och lagat mat hela dagen började jag fundera på var jag skulle vilja fira jul om vi inte firade jul just här i Vetlanda. Spontant kom jag på de fem platserna i listan nedan.

Hittills har jag firat alla jular utom en i Vetlanda. De första 24 jularna firade jag hemma hos min morfar och sedan min morfar dog 1994 har resterande jular firats hemma hos mina föräldrar (numera enbart min mamma). Det enda undantaget är julen 1998 som jag firade i Grand Forks i North Dakota.

Kalifornien

Vi brukar säga då och då att någon gång ska vi fira jul i Kalifornien. Här skulle jag vilja fira jul med någon av våra släktingar, kanske i Turlock eller i Folsom. Det skulle vara riktigt mysigt att fira jul utomlands men ändå vara med släktingar som vi tycker väldigt mycket om.

Folsom Historic District
Folsom Historic District, Kalifornien

Walt Disney World

För 21 år sedan firade jag nyårsafton på Walt Disney World i Florida. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att även fira jul där någon gång. När jag var där på nyårsafton fanns fortfarande alla juldekorationer kvar och det spelades julmusik överallt och det var faktiskt riktigt julstämning trots sommarvärme.

Nyårsparad Magic Kingdom Walt Disney World Orlando
Julstämning på Walt Disney World på nyårsafton 1998.

Kryssning i Karibien

Att fira jul på en kryssning skulle jag nog aldrig ens funderat på för några år sedan. Det var innan vi var på vår otroligt lyckade Disney-kryssning i februari. Att fira julafton på en ö i Karibien eller ombord på en lyxig kryssningsbåt känns som ett utmärkt alternativ. Allra helst skulle jag nog fira jul på Disneys egen ö, Castaway Cay. Då skulle jag, som inte hunnit se Kalle Anka på julafton de senaste tio åren, äntligen få mitt lystmäte av Disneyjul!

Castaway Cay Strand Bahamas
Castaway Cay, Bahamas.

Någonstans där det finns snö

Visserligen är det skönt med gröna jular när man ska köra långt (Stockholm – Vetlanda tur och retur) men en dröm är att få fira jul där det är riktigt mycket snö. En riktigt vykortsvacker julafton lockar mig väldigt mycket. Gärna i Sverige men utomlands funkar också. Kanske är Åre ett alternativ, de senaste dagarna har mina bloggkollegor Sandra och Lisa bjudit på riktiga vackra och vintriga bilder därifrån.

Vetlanda snö Gettinge
2010 hade vi en riktigt vit jul även i Vetlanda!

Stockholm

Jag har aldrig firat julafton i mitt eget hem. Det skulle vara fint att någon gång fira jul hemma, laga julmat i sitt eget kök, slippa släpa julklappar 35 mil till Vetlanda och 35 mil hem igen, få somna i sin egen säng på kvällen och slippa ha vår katt instängd hela tiden för att hon inte kommer överens med min mammas katter.

hammarby sjostad
Hammarby Sjöstad.

Var firar du jul någonstans i år och var skulle du vilja fira jul om du fick välja helt fritt?

Jag vill också passa på att önska alla läsare en riktigt God Jul!

(Bilden högst upp i inlägget är från Dublin)

Du kanske också vill läsa de här inläggen

10 Kommentarer

Ditte 25 december, 2019 - 16:54

Hej!
Passar på att önska dig en God Fortsättning på julen. Spännande att läsa om dina funderingar om var du vill fira julen. För egen del har jag när jag var liten firat jul hemma i Västergötland (där vi då bodde)med mina föräldrar och farföräldrar och mängder av släktingar. Eller i Norge med mormor och släktingar där. I ungdomsåren var jag och mina föräldrar i Storlien eller Vålådalen under många jular . Så mysigt och vi bodde alltid på hotell. När jag fick barn var vi alltid hemma och alla var välkomna till oss. Men sedan 2002 har det varierat. Nu blir det inget direkt firande men vi har varit hemma, på kryssningar – både när och fjärran, i fjällen, i Alperna, i vår spanska sommarstuga och flera gånger i vårt thailändska paradis. Och i år blev det en kryssning till norra Finland med Birka. För egen del kan jag tänka mig att under nästa år spendera hela december och januari just i vårt thailändska paradis på fastlandet. Sri Lanka, Vietnam och Sydafrika är länder där jag gärna skulle spendera hela december nästa år.

Svara
Ann-Louise 29 december, 2019 - 19:12

God fortsättning! Jag är lite sen på att svara på kommentarer då jag legat sjuk efter jul. Det låter som du firat jul på mysiga platser! Att spendera de kalla vintermånaderna i Thailand låter ju inte heller dumt!

Svara
4000mil 27 december, 2019 - 09:30

Oj har du aldrig firat jul hemma?
I vår släkt brukar vi turas om att ha julen olika år. Du får föreslå det. 🙂

Svara
Ann-Louise 29 december, 2019 - 19:14

Det låter som en bra idé att turas om med julen. Min mamma är tyvärr inte flyttbar, annars skulle hon och min morbror (som vi också firar jul med) fått komma hit till Stockholm istället.

Svara
Lena i Wales och Spanien 29 december, 2019 - 11:32

Jag har firat jul på flera olika ställen, men har aldrig riktigt åkt bort till jul. Har funderat på en kryssning, men mannen vill inte kryssa. Framtiden får utvisa hur det blir i fortsättningen.
Gott nytt år!

Svara
Ann-Louise 29 december, 2019 - 19:15

Gott Nytt År! Ja, en kryssning skulle jag också mycket väl kunna tänka mig någon gång i framtiden.

Svara
Maya Nordlund 30 december, 2019 - 15:17

Jag firade jul hos sambons familj i Örnsköldsvik, och vi hade en vit jul!❄️? Själv är jag från Norrbotten och har alltid haft vita jular där. Min första (och enda) gröna jul firades i Nya Zeeland för två år sedan. Jag tycker att London och New York alltid ser så mysiga ut i julfilmer (dock speglar det nog inte alltid verkligheten), men att fira jul där vore spännande! 🙂

Svara
Ann-Louise 30 december, 2019 - 22:19

Så härligt med vit jul! När jag var liten så var ju jularna hemma i Småland också alltid vita. Håller med om att London och New York skulle vara spännande för julfirande. Jag firade jul i Grand Forks, North Dakota för 21 år sedan och den var förvisso vit (och väldigt kall) men i övrigt var det inte så jättespännande utan det skulle nog vara roligare i en amerikansk storstad då.

Svara
Marias Memoarer 24 januari, 2020 - 17:13

Jag säger helst ja tack till snö i juletider 🙂 Eller så någpn riktigt mysig europeisk julstad 🙂

Svara
Ann-Louise 24 januari, 2020 - 18:54

Ja, jag håller med dig om att det är mysigt med snö när det är jul!

Svara

Lämna gärna en kommentar