Utsikt mariefred

Tillbakablick på sommaren 2020

av Ann-Louise

Kvällarna blir mörkare och mörkare, sommarvärmen har försvunnit, skolan har börjat och semestern är slut. Det verkar inte bättre än att sommaren faktiskt är över och hösten är här. I dag är det den sista augusti och det känns som en perfekt dag för att sammanfatta sommaren 2020, en sommar som var så annorlunda på många sätt.

Sommarens största inköp

En dryg timma efter att sommarlovet började var vi och hämtade vår nyinköpta bil. En stor händelse då det är 22 år sedan jag senast ägde en bil och Johan har aldrig förr haft bil. Jag har alltid hävdat att man klarar sig utmärkt i Stockholm utan bil men nu när vi haft den i snart tre månader vill jag aldrig mer vara utan den. Vi har sett så mycket som vi annars inte skulle sett och det känns väldigt bra att kunna ta sig till olika platser utan att behöva trängas i kollektivtrafiken.

Golf
Vår fina bil på utflykt till Mariefred.

Sommarens inställda/avbokade resor

Vi skulle ju åkt till Kalifornien tre veckor i början av sommarlovet men så blev det ju inte. Vi hade också bokat in en resa till västkusten och en resa till Öland men de resorna fick vi också avboka då vi med kort varsel var tvungna att ta hand om min mammas båda katter. Fokus sommaren 2020 har istället helt legat på att upptäcka platser i närheten av Stockholm.

Sommarens tillökning i familjen

Min mamma kunde inte längre ha kvar sina båda katter så Agnes och Sally fick flytta hem till oss första veckan på sommarlovet. Eftersom det är svårare att få kattvakt till tre katter än till en katt och eftersom vi ville vara med dem så mycket som möjligt medan de bodde in sig ordentligt hos oss så har vi bara gjort dagsutflykter under sommaren. Detta är nog faktiskt den första sommaren i hela mitt liv som jag inte bott borta en enda natt under sommaren.

Agnes
Fina Agnes första kvällen hemma hos oss.

Sommarens längsta resa

Den längsta resan sommaren 2020 blev en kort resa om man jämför med andra somrar. I år gick sommarens längsta resa till min mamma i Vetlanda vid två tillfällen. På grund av Covid-19 kunde vi inte sova över och inte stanna en hel vecka som vi brukar göra utan vi åkte fram och tillbaka över dagen. Vi såg till att pricka in dagar med fint väder eftersom vi var tvungna att vara ute i trädgården för att kunna träffa henne på ett säkert sätt.

Fika i trädgården med mamma.

Sommarens bästa fika

I år fikade vi på så många bra platser så det är otroligt svårt att välja ett ställe som var bäst. Taxinge slott, Ulriksdals trädgårdscafé, Äppelfabriken, Tant Bruns kaffestuga i Sigtuna, Kafé Wilma i Öregrund och Erikshester Gårdscafé är alla värda utmärkelsen sommarens bästa fika.

Taxinge slott
Ljuvligt goda kakor på Taxinge slott.

Sommarens bästa restauranger

Vi har ätit så mycket gott så även här är det omöjligt att bara välja ett ställe. Vi har tagit fasta på #supportyourlocal och ätit på olika restauranger här hemma i Hammarby Sjöstad under sommaren. Marina Tapas är det absoluta favoritstället med sitt fantastiska läge vid vattnet. En ny favorit är grekiska restaurangen Oreo och så har vi upptäckt Sjöstadens godaste pizza på Four courners pizza. Vi har även hunnit med att besöka Sjöstadens Marina och Restaurang Göteborg.

Patatas bravas marina tapas
Patatas bravas på Marina Tapas i Hammarby Sjöstad.

Sommarens elva slott

Det var egentligen inte meningen att det skulle bli så många slott men på en av sommarlovets första utflykter prickade vi av hela tre slott på en och samma dag och sedan blev det en kul grej att försöka stanna till vid alla slott vi passerade. Det hade kunnat bli ännu fler men ibland blev jag tvungen att lyssna på resten av familjen också, när de hellre ville åka hem än att stanna och fotografera ytterligare ett slott.
De slott vi hann med i sommar är Steninge, Wenngarn, Skokloster, Gripsholm, Taxinge, Ulriksdal, Uppsala, Drottningholm, Bogesund, Skånelaholm och så tog vi en sväng förbi Stockholms slott också.

Skånelaholms slott Sommaren 2020
Skånelaholms slott är mitt nya favoritslott!

Sommarens bästa nationalpark

Sommarens bästa nationalpark är Tyresta nationalpark. Inte så konstigt kanske eftersom det också är den enda nationalpark vi besökt i sommar. Vi hade planer på att även besöka Ängsö nationalpark men det får vänta till nästa år då vi inte var sugna på att trängas med andra båtresenärer i Corona-tider. Färnebofjärdens nationalpark stod också på att-göra-listan och kanske blir det ett höstbesök där i stället.

Tyresta

Sommarens bästa naturreservat

Stendörrens naturreservat var en helt fantastisk upplevelse. Så vackert och idylliskt och så roligt och praktiskt att kunna komma ut på öarna tack vare de hängbroar som finns. Att jag sedan älskar broar gjorde ju inte upplevelsen sämre.

Stendörrens naturreservat Sommaren 2020

Sommarens idylliska trästäder

Inte mindre än fyra mysiga gamla trästäder hann vi med under sommaren 2020. Sigtuna, Mariefred, Vaxholm och Öregrund. Alla är väldigt fina på sitt sätt och det är svårt att välja en favorit men Öregrund (som var den enda av städerna jag inte hade varit i tidigare) var en väldigt positiv överraskning och jag älskade både de gamla trähusen, den fina hamnen och läget vid havet. Inlägg om Sigtuna, Mariefred och Öregrund kommer så småningom.

Vintergatan i Öregrund Sommaren 2020
Den somriga Vintergatan i Öregrund.

Sommarens bästa lekplats

Nu är ju William lite för stor för lekplatser men det hindrade oss inte från att åka till Uppsala för att besöka Pelle Svanslös lekplats. För lite mindre barn är detta den perfekta lekplatsen med spännande hus och mycket annat att utforska. Om man som jag växt upp med berättelserna om Pelle Svanslös så är igenkänningsfaktorn mycket hög.

Pelle Svanslös lekplats Uppsala Sommaren 2020

Sommarens bästa upplevelse på museum

Det har inte blivit så många museibesök i sommar på grund av Covid-19. Först var de flesta museum stängda och när de öppnade upp var det begränsning i antalet besökare. Vi var i alla fall på Nordiska museets nya utställning Tidsvalvet som var väldigt intressant. Det blev också ett besök på Armémuseum som är ett nytt favoritmuseum. Som släktforskare med ett antal soldater bland mina förfäder var det spännande att gå igenom utställningarna och lära sig mer om de olika krig Sverige deltagit i. På Armémuseum finns också en intressant utställning om Raoul Wallenberg.

Armemuseum Sommaren 2020
Armémuseum

Sommarens bästa konstupplevelse

Artipelag var en fantastisk upplevelse, både på grund av de skulpturer som är en del av utställningen Skulptur i Natur men också på grund av sitt vackra läge precis vid vattnet.

Jaume Plensa Artipelag Skulptur i natur

Sommarens mest rosa upplevelse

Williams och min frukost på The Pink Company var helt klart den mest rosa upplevelsen sommaren 2020 tätt följd av vackra Skånelaholms slott.

The Pink Company Stockholm
The Pink Company.

Sommarens godaste glass

Sommarens godaste glass är den vi åt för några veckor sedan på Kennys Gelato i nybyggda området Tollare. Om du åker hit kan jag rekommendera pistageglassen samt den helt fantastiska Markoolios hasselnöt med crunch som är deras mest populära glass. Under sommaren åt vi också otroligt god mjukglass vid flera tillfällen och den köpte vi på Magnus Johansson Bageri & Konditori runt hörnet från där vi bor.

Kennys gelato tollare

Besöksrekord den här sommaren också

Precis som förra sommaren blev det besöksrekord på bloggen under sommarmånaderna. Det var juli månad som blev den mest besökta månaden hittills i bloggens historia. Superkul och stort tack till alla er som läser!

Sommarens längsta blogginlägg

Jag har länge tänkt skriva ett inlägg med tips på saker att se och göra i Stockholm och under sommaren blev inlägget äntligen klart och det är utan tvekan sommarens längsta inlägg och förmodligen även mitt längsta inlägg någonsin i bloggen.

Gamla stan Stockholm
Gamla stan.

Läs också om sommaren 2017, 2018 och 2019.

Bilden högst upp i inlägget är från Mariefred.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

8 Kommentarer

Ditte 1 september, 2020 - 16:17

Vilken fin sammanfattning av sommaren. Har börjat på en sammanfattning men jag håller kvar sensommaren ett tag till och väntar med inlägget. Och jag kan förstå att ni är nöjda med bilköpet. Vi har haft bil i stan men sedan vår dotter fick den för några år sen har vi inte saknat den. Vi kan alltid låna den o vi vill.
Många av de besök ni gjort känner jag igen och har fina minnen därifrån. Men just Marina Tapas kommer vi aldrig mer att besöka efter en jättetrist upplevelse där med vänner. Och extra trist när man vill ta med vänner som kommer dit för första gången. Pratade med dem på plats. Synd om serveringspersonalen för det var ju hovmästaren som inte fanns där han skulle finnas Mejlade och inget svar. Skrev sedan både på Google och Tripadvisor om våra upplevelser https://dittemitti.se/en-stralande-tisdag-i-augusti/
Vi är ute och äter en hel del men maken till nonchalans har jag aldrig tidigare mött. Men Söder och Sjöstan har ju gott om restauranger som tur är-
Så roligt att du har med en bild från Vintergatan i Öregrund. Just här har jag varit många gånger och huset finns med på din bild.
Önskar dig en fin sensommar och en bra höst.

Svara
Ann-Louise 1 september, 2020 - 17:10

Ja, Vintergatan i Öregrund var så mysig! Det kommer mer om Öregrund så småningom. Jag ligger lite efter med blogginläggen så det kommer mer om sommaren framöver. Jag såg på Instagram (och har nu även läst i din blogg) att ni var missnöjda med Marina Tapas. Så trist eftersom de alltid varit jättetrevliga när vi varit där. Vi hade en liknande upplevelse på Restaurang Göteborg här i sjöstaden för några veckor sedan. Vi tänkte gå ut och äta en onsdagskväll och gick först till Göteborg eftersom vi bor så nära och alltid brukar trivas där. Vi frågade en servitör om det fanns lediga bord vilket det inte fanns och när vi sedan fortsatte prata med henne för att ta reda på ungefär hur lång väntetiden kunde tänkas vara vände hon bara och gick mitt under samtalet. Så det dröjer nog innan vi går dit igen, tyvärr.
Önskar dig också en fin sensommar och höst!

Svara
Lena i Wales och Spanien 6 september, 2020 - 12:42

Trots allt verkar du haft en trevlig, innehållsrik och intressant sommar.
Allt blir inte som man tänkt, men det kan ju trots allt bli väldigt bra.
Skön söndag!

Svara
Ann-Louise 6 september, 2020 - 12:50

Ja, med tanke på förutsättningarna så kan jag verkligen inte klaga på sommaren. Den innehöll mycket fina upplevelser! Ha en skön söndag du också.

Svara
Marias memoarer 20 september, 2020 - 08:27

En fin sommar verkar ni haft trots omständigheterna 😊 Härligt med katter och coolt att ni hann se så många slott! Det finns inga slott i min näromgivning så jag satsade på att samla på kyrkor istället 👍🏼

Svara
Ann-Louise 20 september, 2020 - 22:10

Kyrkor är ju inte dumt det heller! 🙂

Svara
Travelsis 27 september, 2020 - 20:25

Trots den här konstiga sommaren när inget blev som planerat, så har ni hunnit se många charmig sker i vårt fina Sverige. Jag lämnade inte ens Skåne denna sommaren, det har aldrig tidigare hänt. Hoppas ni får till era inbokade resor längre fram!/ Pernilla

Svara
Ann-Louise 27 september, 2020 - 21:37

Ja, det blev en hel del fina utflykter även om de flesta inte var längre bort än max två timmar. Så här i efterhand så känner jag mig nöjd med sommaren trots allt. Och ska man stanna i sitt eget landskap hela sommaren så måste väl Skåne vara ett av de bästa ställena att bo på. Som jag har längtat dit när jag sett alla vackra bilder på Instagram men det får bli nästa sommar istället.

Svara

Lämna gärna en kommentar