San Francisco

Bäst och sämst 2023

av Ann-Louise

För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om resor och upplevelser under det gångna året och traditionsenligt kommer här också en lista på det som var bäst och sämst under 2023. Som vanligt med fokus på det som var bäst.

Årets bästa utlandsresa

För min del blev det fyra utlandsresor under året som gick, en tjänsteresa till Salt Lake City, Utah samt två resor med hela familjen (Nice och Irland) och så gjorde William och jag en resa till våra släktingar i Kalifornien. Alla resor var väldigt bra på sitt sätt men resan till Kalifornien var ändå den bästa. Jag älskar att kunna kombinera resandet och upplevelserna med att även kunna träffa våra fina släktingar.

Kalifornien
Min pappas sysslings pool i Kalifornien.

Årets längsta utlandsresa

Den längsta utlandsresan både i avstånd och tid var Williams och min två veckor långa resa till Kalifornien där vi besökte Turlock, Folsom, Anaheim och Seal Beach.

Coloma
Postkontoret i guldgrävarstaden Coloma i Kalifornien.

Årets kortaste utlandsresa

Den kortaste utlandsresan gick till Nice där vi tillbringade två nätter och nästan tre hela dagar som vi utnyttjade maximalt för att hinna se så mycket som möjligt, inte bara i Nice utan även i Menton och Monaco.

Nice
De karaktäristiska blå stolarna i underbara Nice!

Bästa upplevelsen i Sverige 2023

Vi gjorde lite dagsutflykter under sommaren, framför allt medan vi var på vår gård i Vetlanda. Vi åkte bland annat till Vimmerby, Öland och Eksjö. Men bästa Sverigeupplevelsen är att sitta hemma i vår trädgård på gården utanför Vetlanda, titta på solnedgången och njuta av lugnet, stillheten och blommorna i trädgården. Det är svårslaget!

PIoner
Älskar att sitta i min trädgård och titta på blommorna.

Bästa hotellet 2023

Det blev några olika hotell under året. Jag hann med att bo på Comfort Hotel på Arlanda, Salt Lake Marriott Downtown at City Creek, Hotel de France i Nice, Grand Hotel i Jönköping, Hard Rock Hotel i Dublin, Grand Hyatt At SFO, Disneyland Hotel i Anaheim, Clarion Hotel Grand Östersund, Hotell Linnéa i Helsingborg, och Clarion Hotel Draken i Göteborg.

Av de här tio hotellen så var Hard Rock Hotel i Dublin helt klart det bästa hotellet. Jag har drömt om att bo där ända sedan de öppnade och har många gånger tittat på bilderna på deras hemsida. Hotellet levde verkligen upp till alla mina förväntningar och mer därtill. Ett inlägg om hotellet kommer så småningom.

Hard Rock Hotel Dublin

Bästa restaurangen

Javi’s Mexican Restaurant i Turlock. Det finns inget bättre. Det är nästa så det är värt flygresan till Kalifornien bara för att få gå på Javi’s. Vanligtvis brukar jag aldrig ha några bilder på maten härifrån eftersom jag alltid börjar äta direkt och glömmer fotografera. Det här året var dock ett undantag.

Javi's Mexican Restaurant i Turlock

Bästa glassen

Den bästa glassen har jag redan skrivit om i mitt inlägg om sommaren 2023. Det var glassen som jag åt i Östersund under Släktforskardagarna. Det fanns en marknad utanför Folkets Hus och där köpte jag glass från Renates konditori och de båda smaker jag åt, hjortron och brynt smör, var magiskt goda.

Glass

Vackraste slottet

Årets favoritslott måste utan tvekan vara Sleeping Beauty Castle på Disneyland i Kalifornien. Som vi längtat efter att återse det ikoniska rosa slottet!

Sleeping Beauty Castle på Disneyland

Årets bästa fika

Årets bästa fika blir alla de semlor som jag ”var tvungen” att äta för att skriva inlägget om Stockholms bästa semlor.

Semla
Semla på Socker-Sucker.

Bästa frukosten

Hm… här är det inte helt lätt att välja. Vi åt frukost flera gånger på A J’s Cafe & Grill i Turlock och jag älskar deras frukost. Men den frukost jag minns allra mest när jag tänker tillbaka på året är den som jag och min kollega Cici åt på Eva’s Bakery i Salt Lake City. Vi återvände dit varje morgon under resan och varje morgon beställde jag samma goda French Toast.

Evas bakery Salt Lake City

Bästa boken med anknytning til resor

En kollega rekommenderade Emma Hambergs böcker om Agneta, ”Je m’appelle Agneta” och ”Au revoir Agneta” och jag älskar de här böckerna som till stor del utspelar sig i Provence och jag har fått sån lust att resa mer till Frankrike efter att jag läste böckerna.

Bästa muséet

Vi tog oss äntligen tid att besöka Eksjö museum och det var en riktigt trevlig upplevelse. Ett superfint museum med välgjorda utställningar och en riktigt välfylld museishop.

Eksjö museum

Mysigaste staden

Den lilla franska färgglada staden Menton är utan tvekan den mysigaste staden som vi besökte under 2023. Ett blogginlägg om Menton kommer snart.

Menton

Antal flygplatser 2023

Om jag räknat rätt så blev det totalt tio besökta flygplatser under året och flera av dom besöktes flera gånger. Flygplatserna är Arlanda, Schiphol, Salt Lake City, Nice, Dublin, Kastrup, San Francisco, Long Beach, Los Angeles och Östersund.

Nya säkerhetskontrollen på Arlanda
Arlanda och ingången till den nya säkerhetskontrollen som är otroligt smidig.

Favoritflygplatsen under året

Sedan ganska många år tillbaka är Long Beach Airport i Kalifornien min favoritflygplats och i år fick vi äntligen återvända dit!

Long beach airport

Bästa flygplatsloungen under 2023

Star Alliance-loungen på LAX (Los Angeles International Airport) var en trevlig ny bekantskap. Gott om plats, bra utbud på mat och dryck och ett mycket stort plus för att man kan sitta utomhus. William och jag kom till flygplatsen i extra god tid så vi skulle kunna tillbringa extra mycket tid i loungen då jag läst mycket positivt om den.

Star Alliance Lounge LAX

Bästa flygbolaget 2023

Alltså jag gillar ju verkligen SAS. Speciellt när man får flyga Business vilket vi fick göra till San Francisco i somras då vi hade turen att vinna budgivningen på uppgradering från Plus till Business. När man får njuta av en bekväm stol med gott om utrymme, god mat och dryck och obegränsade mängder av snacks så går flygresan nästan för fort och jag hade utan problem kunnat tillbringa ytterligare några timmar ombord.

SAS Business

Årets nya flygbolag

Även om SAS är favoriten bland flygbolag så är det alltid spännande att testa andra flygbolag. I år blev det Southwest Airlines som jag aldrig tidigare flugit med trots många resor i USA. Det var en lite speciell upplevelse då man inte blir tilldelad någon sittplats utan kan välja fritt ombord på planet, på gott och på ont. Vi betalade extra för att vara bland de första som gick ombord och hittade genast bra platser som vi var nöjda med.

Southwest airlines

Sämsta flygupplevelsen

Under 2023 hyrde SAS in plan från SmartLynx till ett antal flighter. Jag hade oturen att flyga med dom tre gånger och det var inte någon rolig upplevelse. När vi var på Irland satt vi på flygplatsen i Dublin och väntade på flyget hem då vi fick en push-notis från Aftonbladet om hur dåliga upplevelser resenärer haft av SmartLynx och några sekunder senare inser vi att vi ska flyga med just SmartLynx. Den flygresan var den obehagligaste jag varit med om, planet som det skulle gå i tusen bitar när som helst. Jag flög också SmartLynx till och från Östersund i augusti. De flighterna var lite bättre än den från Dublin men inget jag skulle vilja göra om.

Smartlynx
SmartLynx i Östersund.

Antal besökta länder 2023

Det blev totalt fyra besökta länder under året som gick. Jag var två gånger i USA och sedan var vi i Frankrike, Monaco och Irland. Det blev besök nr 28 och 29 i USA, besök nr tolv på Irland, femte besöket i Frankrike och första besöket i Monaco.

Dublin castle
Dublin, en favoritstad jag återvänder till om och om igen.

Antal nya länder 2023

Under 2023 blev det bara ett nytt land och ett litet sådant, nämligen Monaco. Det är ett land som jag länge velat besöka så det var väldigt roligt att det äntligen blev av. Trots att landet är litet hann vi inte se allt så jag hoppas kunna åka tillbaka för att bland annat se gamla stan som vi inte hann med den här gången.

Casino Monte Carlo

Årets sämsta 2023

Att jag fick borrelia när William och jag var i Kalifornien är förstås årets sämsta resehändelse. Speciellt som jag fortfarande inte känner mig helt återställd utan har kvar smärtor i framför allt ryggen. Detta har i sin tur inneburit att blogglusten och reslusten inte varit på topp under hösten. Förhoppningsvis blir det betydligt fler inlägg här på bloggen under 2024.

Det mest lästa inlägget på bloggen

Det mest lästa inlägget oavsett publiceringsår var inlägget Två timmar med bil från Stockholm – 13 tips på platser att besöka som jag skrev 2020. Det mest lästa inlägget skrivet under 2023 var inlägget om att möta våren i Nice.

Nice
Nice

Mitt eget favoritinlägg från 2023

Det är ett inlägg som jag skrev hösten 2023 men som handlade om en resa som gjordes under höstlovet 2022, nämligen inlägget om Lake Bled och Bled Castle.

Heart Lake Bled Slovenia

Inlägget som tog längst tid att skriva

Det måste ha varit inlägget om Nice, det var svårt att välja ut vilka av alla bilder som jag skulle ha med och jag la ner mycket tid på att få inlägget så läsvärt och korrekt som möjligt.

Rue Rossetti Nice

Årets häftigaste reseupplevelse enligt de olika familjemedlemmarna

Ann-Louise: Att besöka Menton och se alla de färgglada husen i hamnen.
Johan: Resan till London för att se en konsert med Blur.
William: När vi var på Disneyland och jag åkte Matterhorn strax innan stängning och åkturen kom ut från berget precis när himlen lystes upp av fantastiska fyrverkerier.

Du kan även läsa mina tidigare inlägg om vad som var bäst och sämst 2022, 202120202019 och 2018.

Vad tyckte du var bäst och sämst under 2023?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

6 Kommentarer

bmlarsreseblogg 9 januari, 2024 - 09:44

Du gör verkligen helt rätt som koncentrerar dig på det som var bäst i varje kategori! Det är ju glädjeämnena en förhoppningsvis ska komma ihåg och glädja sig över länge framöver. Sedan är det naturligtvis tråkigt att få borrelia och annat elände och speciellt precis vid er drömresa. Hoppas det ger med sig helt och hållet!
Ett fint skrivet inlägg!

Svara
Ann-Louise 9 januari, 2024 - 17:11

Tack, roligt att ni gillade inlägget! Ja, man får försöka se det positiva i allt tycker jag och det är roligt att tänka tillbaka på de bra upplevelserna under året.

Svara
Anna i Portugal 10 januari, 2024 - 08:56

Att äta sig igenom en massa semlor måste varit jobbigt 🙂 Jag älskar semlor men utbudet är inte så stort när en inte vill äta gluten. Å andra sidan finns inga semlor här i Portugal. Inlägget om Nice är bra, det ska jag återvända till när jag ska resa dit, nån gång. Gillade första boken om Agneta, den andra levde inte upp till mina förväntningar.

Svara
Ann-Louise 13 januari, 2024 - 20:10

Jag älskar semlor men just när jag skrev det där inlägget åt jag så många på så kort tid att jag nästan kände mig mätt på dom för ett tag framöver. Om jag minns rätt så ville jag ha klart inlägget till fettisdagen och därför blev det lite många semlor på en gång. 🙂 Här i Stockholm har många av de större bagerierna glutenfria semlor numera så är du i Stockholm under semmelsäsongen nån gång får du passa på. Jag har hört flera som inte gillade andra boken om Agneta lika mycket. Jag tyckte den första var bäst men att även den andra var läsvärd, framför allt för att jag var så nyfiken på hur det skulle gå för Agneta.

Svara
Jossu 18 januari, 2024 - 12:47

Jag blev också sugen på att resa till Frankrike efter att ha läst böckerna om Agneta. Resan gick inte till Provence men när jag besökte fantastiska Gaillac så fick jag på något sätt Agneta-vibbar ändå, och började fantisera om hur det skulle vara att bo där och likt Agneta gå och köpa franska godsaker.
Besöket där var ett av 2023:s bästa upplevelse tillsammans med badet i en xenoten Aktun Chen i Mexiko.
SmartLynx har jag inte flugit med hittills och hoppas kunna undvika det. För vad hemsk flygresan från Dublin lät.

Svara
Ann-Louise 18 januari, 2024 - 21:09

Kul att du fick Agneta-vibbar när du var i Frankrike! Mexiko låter ju inte heller dumt! Förhoppningsvis slipper du flyga SmartLynx, tror att SAS har avslutat sitt samarbete med dom nu.

Svara

Lämna gärna en kommentar