2023

Resedrömmar inför 2023

av Ann-Louise

Dags att börja planera och drömma inför 2023. I nuläget har vi inte något direkt inbokat. Inte mer än att vi har biljetter till några konserter som vi måste ta hänsyn till när vi bokar in resor. Konserterna är Bruce Springsteen i Göteborg efter midsommar och Elton John här i Stockholm i juli, en konsert som flyttats fram ett flertal gånger nu så vi får väl se om den verkligen blir av i år.

Den enda i familjen som redan har en resa inbokad inför 2023 är Johan som ska åka till London i början av juli och gå på konsert med Blur.

Allt som jag räknar upp nedan är alltså drömmar och så får vi se om en eller flera av dom slår in under 2023.

Drömmar om utlandsresor

Nu när vi varit i Slovenien, som så länge stått överst på min önskelista, känner jag mig nästan lite ”tom”. Vad ska jag nu drömma om? Men det finns ju andra platser, framför allt Cinque Terre, som också lockat under flera år så jag fortsätter helt enkelt drömma om och hoppas på en resa dit under 2023.

Vi hade en resa bokad till Zürich förra sommaren men bokade av efter att SAS ändrat flygtiderna så att de inte längre passade våra planer. Men Zürich och Schweiz lockar fortfarande och det känns inte helt orimligt att drömma om en resa dit under det här året. När vi åker dit vill jag också ta tåget till Luzern och titta på bron Kapellbrücke.

Jag vill också åka till Dublin under 2023. Vi har inte varit där sedan januari 2020 och jag saknar både Irland och mina vänner där väldigt mycket. En av mina före detta kollegor ska ha barn och jag vill gärna åka och hälsa på henne i sommar.

Hapenny Bridge Dublin
Favoritbron i Dublin – Ha’penny Bridge.

Den senaste tiden har jag också börjat längta tillbaka till några resmål som jag redan besökt och tidigare känt mig ”färdig” med. Paris har jag varit i flera gånger och även om det är en underbar stad har jag inte känt något behov av fler resor dit, inte förrän nu när jag börjar längta efter att återupptäcka allt (det är cirka 30 år sedan jag var där första gången). William läser franska så det skulle vara roligt för honom att få besöka ett fransktalande land och prova att prata lite franska.

Sacré-Cœur Paris Frankrike
Sacré-Cœur har jag i och för sig aldrig känt mig färdig med.

London är en stad som jag egentligen aldrig gillat så jättemycket. Jag har varit där en gång på semester och ganska många gånger med mitt förra jobb. Och senaste gången jag var där i jobbet, 2016, så blev jag trots allt lite förälskad i stan och nu är jag sugen på att åka dit och ge stan en ny chans.

London Eye
Det var när jag promenerade här som jag kände att London är ganska mysigt trots allt.

Amsterdam och Nice är två andra städer jag gärna vill till. Amsterdam för att göra utflykter till tulpanodlingarna och Nice för att det är nära Monaco som jag gärna vill besöka. Jag vill förstås se Nice också men det är framför allt Monaco som lockar. Förra året var vi på väg att boka en resa dit vid påsk när det är tennisturneringar i Monaco (eftersom tennis är Johans största intresse) men vi väntade lite för länge och flygbiljetterna blev för dyra.

Vi var ju i Kalifornien i somras och vanligtvis (innan pandemin) brukar vi åka dit vartannat år. Nu skulle jag gärna vilja åka dit igen redan i år eftersom jag saknar våra släktingar så mycket.

Den sista resan jag gjorde innan pandemin var till RootsTech, världens största släktforskarmässa i Salt Lake City. Mässan har hållits online de senaste åren men i början av mars kommer den återigen äga rum på plats i Salt Lake City. ArkivDigital, där jag jobbar, kommer förhoppningsvis vara med som utställare och i så fall kommer jag nog åka dit. Då detta är på sportlovet så är planen att i så fall på något vis kombinera med en resa med familjen men det kräver en kattvakt som vi inte har (ännu) så vi får se hur det går med de planerna.

Salt Lake City
Salt Lake City.

Jag har också ett resepresentkort från TUI som snart förfaller så jag måste boka något med dem även om jag inte riktigt vet vad. Jag har även ett presentkort från Ticket och en voucher från SAS som båda måste lösas in i år så det gäller bara att hitta rätt resmål, en kattvakt och tillräckligt med semesterdagar.

Resor i Sverige som vi drömmer om

Nog ska väl 2023 ändå bli året då vi lyckas ta oss till några nationalparker vi inte besökt innan, som Åsnen, Norra Kvill och Färnebofjärden.

Jag drömmer också om norra Sverige men osäkert om det kommer bli av just i sommar. Lapporten är främsta målet men jag vill också göra om de resor som min farmors bror gjorde och som jag har lärt mig en massa om de senaste åren genom ärvda fotoalbum, anteckningsblock, biljetter, vykort med mera.

Kebnekaise 1943
Reseinspiration från 1943.

Smögen har jag försökt komma iväg till sedan 2019, kanske blir 2023 året då vi faktiskt åker dit. Jag hoppas också att det blir tillfälle att åka till Halmstad och besöka min pappas kusin och att det blir en eller flera dagsturer till Öland.

I slutet av augusti är det Släktforskardagar i Östersund så då ska jag dit med jobbet. Östersund har jag besökt en gång innan, 2013 då jag höll en föreläsning om släktforskning på landsarkivet där. Jag har dock inte hunnit se så mycket av staden, kanske blir det lite mer i augusti.

Nu när vi har en egen gård i Småland så är det också så skönt att bara vara där, fixa i trädgården, sitta i hammocken och titta på solnedgången och bara njuta.

Solnedgång
Småländsk solnedgång.

Hotell jag drömmer om 2023

Jag vill gärna åka till Göteborg och bo en natt på Jacy’z Hotel & Resort som ser så fint ut på de bilder jag sett. Här i Stockholm vill jag bo en natt på The Sparrow Hotel och även en natt på Hotel Ruth som är systerhotell med Hotel Frantz där vi bodde i början av 2022. Och kommer vi till Västkusten så vill jag gärna bo på Lådfabriken som ser helt fantastiskt ut.

Vad har du för resedrömmar inför 2023?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

14 Kommentarer

Anna i Portugal 10 januari, 2023 - 09:33

Amsterdam är jag ”färdig” med. Varit där tre gånger de senaste åren. London blir jag nog aldrig färdig med, men sen jag besökte Lissabon så ramlade London mycket längre ner på listan, till förmån för fler besök i Lissabon. Monaco vill vi också till, i samband med Formel 1 helst. Irland och Skottland står högt på min lista. Cinque Terre har jag besökt, men inte alla byarna. Vill gärna vandra där. Inget i Frankrike lockar mig faktiskt, inte i Sverige heller. Hoppas ni får till några av era önskade resor!

Svara
Ann-Louise 10 januari, 2023 - 20:06

Ja, Lissabon är ju en fantastisk stad. Den borde jag nästan haft med på min lista för det är längesedan jag var där nu. Formel 1 i Monaco låter ju riktigt kul och är säkert en fantastisk upplevelse!

Svara
Lena i Wales och Spanien 11 januari, 2023 - 08:22

Kul att läsa dina planer och tankar.
Jag var i Spanien så länge i höstas, att jag bara är glad att få vara hemma ett tag. Fast det kanske blir lite resande också.
Ha det bra!

Svara
Ann-Louise 12 januari, 2023 - 22:42

Just nu känner faktiskt jag också att det är lite skönt att bara vara hemma. Men, det dröjer nog inte länge förrän jag blir sugen på att börja resa igen om jag känner mig själv rätt. 🙂

Svara
Ditte 12 januari, 2023 - 20:28

Roligt att läsa om dina resetankar inför nästa år. Jag har nog inga specifika resedrömmar inför nästa år Känner att jag under mitt liv rest så mycket; Besökt alla Sveriges landskap, rest jorden runt i lugn takt, besökt alla världsdelar utom Antarktis (men det skulle jag gärna åka på en expedition) . Jag har bott i USA och rest runt där och räknade att jag hade nu 70 länder på min reselista. Har besökt i princip alla länder i Europa så jag är nöjd- Väldigt nöjd. Åldern tar också ut sin rätt.
Jag trivs så bra i Sverige och gör gärna resor här. Men ska jag åka längre måste jag åka business class eftersom rygg och höfter är krassliga och då drar det iväg om du ska utanför Europa.
Cinque Terre skulle jag gärna besöka igen och även då vandra mellan byarna och över bergen. Hoppas du får till ett besök där.
Och du har ju tiden på dig och för dig. Härligt

Svara
Ann-Louise 12 januari, 2023 - 22:49

Ja, Cinque Terre hoppas jag verkligen blir av 2023. Du har ju rest så otroligt mycket så jag förstår att du är nöjd. 70 länder är ju väldigt mycket!

Svara
Jossu 12 januari, 2023 - 22:32

Schweiz drömmer jag också om, både att se arkitekturen i städerna och att hitta någon mysig vandringsled i naturen.
Jag har SÅ många platser runt om i världen som jag drömmer om. Så jag kan nog inte säga någon specifik plats jag vill få avklarad detta år utan hoppas att detta blir ett år där jag får besöka olika världsdelar och får en bra blandning av moderna städer, charmiga byar och strandhäng.

Svara
Ann-Louise 12 januari, 2023 - 22:53

Ja, men i slutänden är ju det ju det som är det viktiga, att få till en bra blandning av olika resmål och aktiviteter. Hoppas det blir många spännande resor för din del!

Svara
Amanda (Swedish Passport) 15 januari, 2023 - 11:52

Åh, så himla kul att få läsa om dina resedrömmar! Håller tummarna för att du får uppfylla så många som möjligt 🙂

Svara
Ann-Louise 19 januari, 2023 - 22:37

Tack! Ja, jag håller också tummarna att en del drömmar ska slå in. 🙂

Svara
Annie - Stora Små Äventyr 15 januari, 2023 - 15:39

Färnebofjärdens nationalpark är mysig, där skulle jag vilja paddla kajak. Jag har ”bara” gått kortare sträckor och övernattat där 🙂
Abisko är magiskt! 🙂

Svara
Ann-Louise 19 januari, 2023 - 22:39

Ja, Färnebofjärdens nationalpark har vi haft på vår ”att-göra-lista” i flera år nu. Kanske kommer vi iväg dit när det börjar bli vår. 🙂

Svara
Annika / Resfredag 16 januari, 2023 - 03:33

Bästa som finns att drömma om resor!

Svara
Ann-Louise 19 januari, 2023 - 22:39

Håller med dig! 🙂

Svara

Lämna gärna en kommentar