Allvaret Öland

Tillbakablick på sommaren 2022

av Ann-Louise

Varje höst blir jag lika förvånad över hur fort sommaren gått och i år är inget undantag. Det känns som att sommaren precis hunnit börja när det i själva verket redan är mitten av september och dags att summera sommaren 2022.

Sommarens resa till nytt land

Redan på sommarlovets första dag åkte vi till Arlanda och årets första utlandsresa gick till Island, ett land som ingen av oss besökt tidigare. Och vilket fantastiskt land! Nu var vi bara där över helgen och hann därför inte se mer än Reykjavik och Golden Circle men det räckte för att vi skulle bli handlöst förälskade i Island och dess natur. Det kommer garanterat bli fler resor dit framöver, jag vill upptäcka varenda liten millimeter av landet. Jag håller fortfarande på att gå igenom mina bilder från Island och det kommer att komma flera blogginlägg därifrån så småningom.

Exit to Iceland

Sommarens längsta resa

Sommarens längsta resa, både vad gäller avstånd och antalet dagar, gick till vårt älskade Kalifornien som vi äntligen fick besöka igen för första gången på fyra år. Vi hann med några timmar och en natt i San Francisco samt besök hos släktingar i Turlock och Folsom. Kalifornien var precis lika underbart som alltid och vi njöt av varje sekund. Det blev mycket god mat, många samtal med våra släktingar och mycket bad samt en liten runda till Lake Tahoe.

Fishermans wharf San Francisco

Sommarens bästa fika

Till skillnad från förra året när vi fikade mest hela tiden så blev det lite mindre fika i år och förklaringen är helt enkelt att flera av våra favoritcaféer i Småland antingen stängt för gott eller höll tillfälligt stängt just den här sommaren. Sommarens bästa fika, så bra att vi var där två gånger, var på Flygeln på Herrgårn strax utanför Vetlanda.

Flygeln på herrgårn

Sommarens bästa hotell

Sommarens bästa hotell blev CitizenM i San Francisco. Jag har testat många hotell i San Francisco och CitizenM är ett av de bästa hittills. Ett nytt, coolt hotell som ligger väldigt centralt nära Union Square. Ett blogginlägg om hotellet kommer så småningom.

CitizenM San Francisco

Sommarens bästa naturupplevelse

Det känns ganska självklart att den bästa naturupplevelsen är något från vår resa till Island. Dock inte helt enkelt att välja vad. Vi såg vattenfall, gejsrar och vulkankraters men min favorit var nog ändå nationalparken Þingvellir. Lite överraskande för innan resan trodde jag att det skulle vara det minst intressanta stoppet på vår rundtur runt Golden Circle.

Tingvalla nationalpark Island Golden Circle

Sommarens bästa flygplatslounge

När vi flög hem från USA tillbringade vi några timmar på United Polaris Lounge på San Franciscos flygplats och av de tre flygplatslounger vi besökte under sommaren var detta den absolut bästa. Till och med den bästa jag besökt hittills. Stort, bra sittplatser, ingen trängsel, god mat, gott fika och goda drinkar. Och fin utsikt över flygplatsen.

United Polaris Lounge San Francisco International Airport

Sommarens bästa museum

Spårvägsmuseet var en stor favorit när William var liten men nu har det varit stängt i några år på grund av flytt från Södermalm till Norra Djurgårdsstaden. I våras öppnade museet äntligen igen och i juli blev det ett besök där tillsammans med våra kompisar från Malmö. Jag gillar verkligen de nya lokalerna och hela området runtomkring och vi är riktigt glada att ett av våra favoritmuseer äntligen går att besöka igen.

Spårvägsmuseet Stockholm

Sommarens vackraste kyrka

Sommarens vackraste kyrka ligger också på Island. Jag besökte en hel del kyrkor i somras, framför allt i Småland, men den finaste kyrkan sommaren 2022 är Þingvallakirkja i Þingvellir nationalpark som vi besökte som en del av Golden Circle.

Þingvallakirkja

Sommarens bästa restaurang

Det har blivit en del restauranger under sommaren men eftersom vi kom iväg till Kalifornien i somras så är det enkelt att utse den bästa restaurangen, det blir utan tvekan Javi’s Fine Mexican Food Restaurant i Turlock, Kalifornien. Här hade det ju varit bra om jag hade haft en bild på maten, men Javi’s var vårt första stopp efter tågresan från San Francisco och vi var jättehungriga och jag hade inte en endaste tanke på att fotografera maten innan jag åt den.

Javi's Fine Mexican Food Restaurant

Sommarens litterära roadtrip

Jag har länge velat åka i Vilhelm Mobergs fotspår och besöka de platser som är kända från hans böcker och filmer. Jag har till exempel varit i Duvemåla i Minnesota (läs mer om det hos FREEDOMtravel) men aldrig besökt Duvemåla i Småland så nu var det hög tid för en liten roadtrip till olika Moberg-platser. Vi besökte Utvandrarnas väg, Duvemåla, Klasatorpet, Vilhelm Mobergs födelseplats, Vilhelm Mobergs skola, Korpamoen och Ljuders kyrka. En fullspäckad dag som jag kommer leva på länge.

Duvemåla Vilhelm Moberg
Duvemåla

Sommarens högsta punkt

Jag har besökt båda fyrarna på Öland, Långe Jan och Långe Erik, vid flera tidigare tillfällen men nu var det länge sedan sist. Så sommarens första Ölandsresa gick till Ölands södra udde där vi klättrade upp i fyren Långe Jan för att beundra utsikten därifrån.

Fyren Långe Jan i Ottenby på Öland

Sommarens jobbresor

Direkt när vi kom hem från Island var det dags att åka till Mariestad för sommarfest med jobbet. Det var mitt andra besök i Mariestad som är en stad jag väldigt gärna skulle besöka även privat någon gång framöver. Sedan avslutades sommaren med Släktforskardagarna i Skövde i augusti. En intensive helg där vi jobbade från tidig morgon till sen kväll.

Mariestads domkyrka
Mariestads domkyrka

Sommarens mest nervösa ögonblick

Det var den långa väntan på om vår flight till USA skulle bli inställd eller ej. Länge trodde vi att strejken skulle hinna ta slut i tid, sedan spreds rykten om att vissa USA-flighter kanske skulle gå som planerat och när vår flight väl blev inställd så blev vi ombokade på en flight som gick via New York till San Francisco vilket gjorde att vi åter hoppades att få åka men sedan blev även den flighten inställd. Med halvpackade resväskor blev vi så till slut tvungna att inse att resan inte skulle bli av. Desto härligare blev det när vi väl kom iväg några veckor senare.

SAS A350-900 Ingegerd Viking

Sommarens bästa konsert

Vi var egentligen bara på en konsert under sommaren (om man inte räknar med Lena Philipsson som vi såg i Vetlanda i maj, men maj känns mer som vår än sommar) och det var The Arks konsert på Skansen och den var riktigt, riktigt bra!

The Ark på Skansen

Sommarens finaste blommor

Sommarens vackraste blommor hittade vi på Capellagården på Öland. Ja, och så hemma i vår egen trädgård förstås! Du kan läsa mer om Capellagården här.

Capellagården Vickleby
Blommor på Capellagården på Öland.

Sommarens sorgligaste ögonblick

Den 20 juli blev vi tvungna att låta vår älskade katt Sally somna in, dagen efter hennes tolvårsdag. Hon var tyvärr obotligt sjuk med bland annat stora problem med njurarna. Tur i oturen att vårt första försök till att resa till Kalifornien blev inställt för annars hade William och jag inte varit hemma i Stockholm vilket hade gjort denna svåra dag ännu värre.

Sally

Sommarstället

Vi tillbringade fyra veckor på vår gård utanför Vetlanda. Planen var att fortsätta rensa och sortera bland mina föräldrars saker men istället tillbringade vi nästan allt tid ute i trädgården. Jag rensade ogräs för fullt och längre framåt sommaren så plockade vi massor av vinbär och fick en massa klarbär, blåbär och hallon som jag ägnade mycket tid åt att rensa och frysa ner. Vetlanda är också den perfekta utgångspunkten för utflykter runt Småland och vi hann bocka av i alla fall några ställen på min långa lista över saker att göra i närområdet.

Marängtårta med vinbär
Marängtårta med röda vinbär från egna trädgården – något av det bästa som finns!

Sommarens finaste solnedgång

På vår gård utanför Vetlanda har vi ganska ofta fina solnedgångar och det här spöklika trädet gör dom lite extra speciella. En kväll slutet av juli var himlen så här magiskt vacker när solen gick ned.

Solnedgång

Jag har skrivit liknande tillbakablickar om somrarna 201720182019, 2020 och 2021.

Du kanske också vill läsa de här inläggen

4 Kommentarer

Ditte 20 september, 2022 - 15:48

Visst går sommaren snabbt! Ohc så känns det varje år. Men när en summerar så här blir det ju tydligt vad en sett och upplevt
Roligt att se och läsa om din sommar.
Vad gäller hotellet Citizen M kan jag rekommendera det hotellet om ni kommer till Köpenhamn. Bra läge och samma koncept som i San Fran.
Sorgligt med er fina katt men även hos djur har ju tyvärr var sak sin tid.
Önskar dig en fin höst.

Svara
Ann-Louise 20 september, 2022 - 22:44

Ja, CitizenM gillade vi verkligen så det är ett hotell jag kommer att leta efter när vi reser framöver. Tror jag kommer ihåg att du skrev om CitizenM när du var i Köpenhamn. Önskar dig en riktigt fin höst också!

Svara
Lena i Wales och Spanien 21 september, 2022 - 09:17

Det är en underbar sommar vi haft i år.
’Du har hunnit med mycket intressant. Kul med en sammanfattning.
Ha det fint!

Svara
Ann-Louise 29 september, 2022 - 16:58

Ja, det var en riktigt bra sommar tycker jag! Ha det så bra!

Svara

Lämna gärna en kommentar