Lucka 24 – Tomteverkstan

av Ann-Louise

Tomtens verkstad mitt i mörkaste Småland

Vad kan väl passa bättre på självaste julafton än att tipsa om tomtens egen verkstad. Att tomten bor på Nordpolen har vi väl alla koll på men visste du att tomtens verkstad ligger i Småland, närmare bestämt i det lilla samhället Alseda utanför Vetlanda?

Tomteverkstans officiella namn är AB Ljungströms Svarveri och här tillverkas de tomtar som du bland annat kan köpa på Stortorgets julmarknad och på flera andra ställen i Stockholm och runt om i Sverige. Många av tomtarna exporteras och jag har bland annat sett dem säljas i flera affärer i USA.

Tomteverkstan är ett företag med gamla anor, du kan läsa mer om deras historia här. Tomtarna har tillverkats sedan 1950-talet och redan på 1960-talet började man exportera dem till USA. Gemensamt för tomtarna är att stommen alltid är i trä. Många av tomtarna tillverkas av personer som arbetar hemifrån och monterar och målar tomtarna.

Det finns cirka 400 tomtar i sortimentet och varje år kommer det nya varianter.  Om man besöker Tomteverkstan kan man även köpa tomtarna som byggsatser och det finns också svensk hemslöjd, hobbymaterial och presentartiklar i butiken. När jag fortfarande bodde i Vetlanda så var det tradition att alltid åka hit strax före jul och köpa några nya tomtar.

Tomteverkstan Alseda Vetlanda

Tomteverkstan Alseda Vetlanda

Tomteverkstan Alseda Vetlanda

Tomteverkstan Alseda Vetlanda

Tomteverkstan Alseda Vetlanda

Läs mer på Tomteverkstans hemsida. (Bilden högst upp är tagen på Stortorgets julmarknad i Gamla Stan och övriga bilder är tagna på Tomteverkstan i Alseda.)

God Jul alla bloggläsare och tack för att ni har följt min adventskalender. 

Från Stad till Strands adventskalender bjuder på ett nytt restips varje dag fram till julafton. Här hittar du de redan öppnade luckorna

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Eva på rucksack 24 december, 2018 - 09:01

God Jul till hela familjen!

Svara
Ann-Louise 24 december, 2018 - 10:32

Tack detsamma!

Svara

Lämna gärna en kommentar