Praia de Falesia

Resor med tema – Mästarnas Mästare

av Ann-Louise

I söndags kväll hade den tionde säsongen av Mästarnas Mästare premiär i SVT. Trots att jag egentligen inte alls är speciellt intresserad av idrott så är Mästarnas Mästare ett av de få TV-program som jag alltid försöker titta på. Hela familjen tycker det är väldigt spännande att följa deltagarna både när de tävlar mot varandra och när de ser tillbaka på sina karriärer. Men en annan orsak till att jag tycker om programmet är de vackra miljöer där de olika säsongerna spelats in. Det ger mig verkligen inspiration att resa till just dessa platser.

Det här blir den tredje säsongen av programmet som jag följer och i går kväll när William och jag tittade på programmet på SVT Play blev jag nyfiken på var programmet spelades in under de första sju säsongerna som jag inte har sett. Så med lite hjälp av bland annat Wikipedia och Google kommer här kommer samtliga inspelningsplatserna för de tio säsongerna:

2009: Alcalá la Real, Spanien

Om man googlar Alcalá la Real så får man reda på att det ligger i Andalusien. Till skillnad från de flesta senare säsonger av programmet så ligger det inte vid kusten utan en bit in i landet. Eftersom jag älskar havet så kanske just den här säsongen inte hade gett mig så mycket reslust, men Alcalá la Real ser ändå mysigt ut när man tittar på bilder därifrån. En av sevärdheterna här är Fortaleza de la Mota som är en fästning från 1200-talet.

2010: Żurrieq, Malta

Jag önskar verkligen att jag hade sett den andra säsongen av Mästarnas Mästare eftersom Malta ligger högst upp på listan över nya platser jag vill åka till. Enligt Wikipedia är Żurrieq en av de allra äldsta städerna på Malta och här finns bland annat väderkvarnen Xarolla Windmill från 1724. När Mästarnas Mästare spelades in här bodde deltagarna på Bubaqra Tower och tävlingarna ägde bland annat rum på Fort Ricasoli. (Sedan detta skrevs har vi hunnit besöka Malta och här kan du läsa mina inlägg om landet.) 

Resor med tema - Mästarnas Mästare Xarolla Windmill

Xarolla Windmill. Bild från Wikimedia Commons

2011: Västra Cypern

Tredje säsongen av programmet spelades in på västra Cypern i närheten av Pafos och Limassol. Jag har aldrig varit på Cypern och kan inte riktigt bestämma mig för om jag vill åka dit eller inte. Det här året var det Ingemar Stenmark som vann tävlingen och han är min favorit även i årets säsong. Jag minns så väl när jag gick på lågstadiet och lektionerna avbröts varje gång det var dags för Ingemar att tävla. Då rullades TV:n fram och både vi barn och fröken satt knäpptysta och mer eller mindre höll andan av spänning.

2012: Balatonsjön, Ungern

Balatonsjön är den största sjön i Centraleuropa och den 20:e största sjön i Europa. Balatonsjön har jag väl inte funderat så jättemycket på att resa till men det ser onekligen vackert ut på bilderna. Dock tror jag att jag kommer att börja med att åka till Budapest innan jag börjar utforska Ungerns sjöar. Deltagarna bodde i Villa Alexandra i byn Szentantalfa, inte långt från sjön.

balatonsjön

Balatonsjön. Bild från Pixabay.

2013: Peloponnesos, Grekland

Underbara Grekland var platsen för inspelningarna av den femte säsongen av Mästarnas Mästare. Deltagarna hade sin bas utanför Kalamata där de bodde på Olive Tree House och tävlingarna utspelades bland annat i Ancient Messini, Kardamili, Voidokilia beach och Foneas beach. Man kan läsa mer om Kalamata i Hallins Reseblogg.

2014: Istrien, Kroatien

Vi var ju i underbart vackra Istrien förra sommaren men kom inte så långt norrut som Oprtalj, den lilla staden med 862 invånare där sjätte säsongen spelades in. I Allt om Resor kan man läsa om Villa Angelica där deltagarna bodde. Jag skulle absolut inte ha något emot att semestra någon vecka i det vackra huset!

Stadsporten i Oprtalj

Stadsporten i Oprtalj. Bild från Wikimedia Commons.

2015: Sicilien, Italien

Sicilien är ännu en plats som jag länge velat åka till. Inspelningarna gjordes runt omkring staden Cefalù på Siciliens nordkust och deltagarna bodde i Villa Magnifica som verkligen ser magnifik ut. Ju mer jag googlar och ju mer jag läser om Sicilien, desto mer sugen blir jag på att åka dit.

Cefalù

Cefalù. Bild från Pixabay.

2016: Almería, Spanien

Det här var under den här säsongen som hela vår familj började följa programmet på allvar, mycket för att William älskar alla former av tävlingar på TV. Själv så blev jag helt betagen av de vackra strandbilderna och ville omedelbart boka en resa till Almería. En resa dit någon gång i framtiden står fortfarande på önskelistan. Deltagarna bodde i Agua Amarga som ligger i naturreservatet Cabo de Gata. Främsta sevärdheten i Almería är fortet Alcazaba från 900-talet.

Fortet Alcazaba.

Fortet Alcazaba. Bild från Pixabay.

2017: Algarve, Portugal

Precis som med Malta så är Algarve en plats som jag länge drömt om att åka till. Jag kunde inte se mig mätt på de vackra miljöerna i nionde säsongen av Mästarnas Mästare. De tävlande bodde i Villa Casa Rupi och själva tävlingsmomenten ägde framför allt rum på stränderna vid Quarteira och Faro. Man kan läsa mer om inspelningsplatserna i en artikel i Allt om Resor.

Praia de Falesia

Praia de Falesia där deltagarna tävlade mot varandra. Bild från Pixabay.

2018: Peloponnesos, Grekland

I årets säsong med deltagare från de tidigare nio omgångarna så spelades programmet återigen in i Peloponnesos i Grekland. Redan i första minuterna av första programmet fick jag en rejäl längtan till Grekland. Huset de bor i ligger helt fantastiskt med väldigt vackra vyer över havet. Under inspelningarna bodde deltagarna i Porto Heli, på östra Peloponnesos. Tävlingarna spelades in dels i Porto Heli men även i byn Ermioni.

Peloponnesos

Peloponnesos. Bild från Pixabay.

2019: Kalamata, Grekland

Inspelningarna av Mästarnas Mästare äger återigen rum i Grekland, detta är tredje gången som programmet spelas in där. Den lilla staden Kalamata, där programmet även spelades in 2013, ligger på halvön Peloponnesos. Orten är välkänd för sina oliver och olivodlingar.

Mästarnas Mästare Kalamata Grekland

Kalamata. Bild från Pixabay.

2020: Porto Heli, Grekland

Än en gång spelas Mästarnas Mästare in på halvön Peloponnesos i Grekland. Den här gången befinner sig deltagarna i Porto Heli. Längtan till Grekland växer för varje avsnitt när man ser de fantastiska miljöerna i programmet.

Är du också sugen på att resa till någon av dessa inspelningsplatser och i så fall vilken? Eller har du kanske redan varit på någon av dem?

Du kanske också vill läsa de här inläggen

2 Kommentarer

Christopher 5 september, 2018 - 20:24

Hej. Undrar om du vet vilket hus Mästarnas mästare spelades in i? Letar men det framgår bara att det spelades in i Porto Heli. Tacksam för svar

Svara
Ann-Louise 5 september, 2018 - 21:16

Hej! Nej, jag har tyvärr inte kunnat hitta mer än det som jag skrivit i blogginlägget. Kanske kan du kontakta antingen SVT eller produktionsbolaget och fråga?

Svara

Lämna gärna en kommentar